Manastir Žiča

Manastir Žiča – putovanje: Manastiri su, kao što znamo, najveći biseri srpske arhitekture, ali i najvažnije kulturno-istorijske znamenitosti naše zemlje. Ako već niste, počnite sa njihovim obilaženjem, jer ovo je najbolji način da naučite više o istoriji, kulturi i pravoslavnoj religiji. Tako je putovanje u Žiču možda upravo ono sa kojim treba početi.

Manastir Žiča nalazi se u blizini Kraljeva, podignut je u XIII veku, a to je uradio Srefan Prvovenčani, da bi mu posle i Sveti Sava dao veliki značaj i posvetio ogromnu pažnju, a smatrali su ga centrom samostalne srpske crkve. Manastir Žiča, u odnosu na ostale, ne izdvaja se samo po nešto većem značaju, već i po svojoj crvenoj boji koja je izuzetno retka kada se radi o manastirima.

Manastir Žiča smeštaj  

Sem jednodnevnog izleta, možete se opredeliti i za Žiča putovanje kojim ćete obezbediti sebi da više dana budete u okolini manastira i na taj način ga upoznate na najbolje. Višednevni boravak u samom manastiru dozvoljen je za ženske osobe koje žele da upoznaju monaški život i učestvuju u bogosluženjima. Svakako, neophodno je unapred se najaviti i za tako nešto dobiti blagoslov za dolazak.

Sem toga, možete se odlučiti i za noćenje u Kraljevu, gradu koji je u samoj blizini manastira Žiča, ali i u Bogutovačkoj Banji, koja je još bliže manastiru, a ovde ćete imati i kompletan SPA užitak.

Manastir Žiča – arhitektura i značaj

Manastir Žiča posvećen je Vaznesenju Gospodnjem, Hristovom Spasu, a aktivan je i o njemu danas brinu monahinje, te predstavlja ženski manastir. Stefan Prvovenčani, koji je ktitor manastira Žiča ovde je i krunisan. 

Arhitektonski stil kome pripada manastir Žiča je Raška škola, tipična za vreme u kome je građena i za ovo područje. Iako manastir spolja izgleda “kao nov” uprkos broju vekova koje ima, izunutra to nije slučaj. Odnosno, njegova unutrašnjost je održavana na najbolji mogući način, ali je ovaj manastir prošao kroz toliko ratova, požara i svih vrsta razaranja da ne čudi što je od početnog unutrašnjeg dekora ostala samo jedna petina, a slikarski stil koji preovladava, i dalje impozantnim freskama u manastiru, je vizantijski stil.

Pretraga

Destinacija

  • Žiča

Tip putovanja

Vrsta smeštaja

Zakup

Dodaci

oznake

Nema rezultata pretrage sa izabranim parametrima. Promenite parametre i pokušajte ponovo.