Ovo je 7 najpopularnijih skijališta sa svakog kontinenta

Svima je poznato da su Evropa i Severna Amerika mesta sa idealnim ski-destinacijama i centrima, međutim da li ste znali da je takođe mogući skijanje organizovati i na ostalim kontinentima? Svaki svetski kontinent ima svoja skijališta koja su vredna pomena i veoma često popularnija nego što očekujemo.

Baš tako, skija se i u Africi, Aziji, Australiji, ali i na Antartiku ako to želite. Ako je jedan od vaših ciljeva upravo da obiđete i isprobate skijališta širom sveta, imamo predloge nekih od najboljih mesta za sve ljubitelje zimskih sportova.

Ukoliko vas ‘pak samo zanima koje su to padine koje ski-zaljubljenici sanjaju da osvoje, pođite sa nama od kontinenta do kontinenta, jer su ovo najpopularnija skijališta širom sveta na svakom od kontinenata.

Severna Amerika

Budimo iskreni, Severna Amerika ima neverovatan broj skijaških destinacija na raspolaganju, od kojih su mnoge među najboljim na svetu. Ali teško je pobediti čuveni vrh Jackson Hole, čija skijalište zauzima površinu veću od deset kvadratnih kilometara i čije padine su prekrivene velikom količinom snega tokom čitave godine.

Ski centar neselje u ovom zimskom centru ima da ponudi mnogo toga kako za skijaše početnike, tako i za one prosečne, ali profesionalci će zaista uživati na takozvanom Wyoming zimskom igralištu, koje karakterišu mnoge izazovne staze, kao i pozadina i pejzaži od kojih zastaje dah.

Uvek popularna evropska skijališta

Evropska skijališta takođe imaju veliko bogatstvo kada su u pitanju izbor i sam broj ski-centara, od kojih se velika većina istih može naći u Alpima Francuske, Austrije, Italije i Švajcarske. Iako ima različitih mišljenja, moguće da je jedan od najboljih čuveni St. Moritz, koji je definitivno među najstarijim zimskim centrima i destinacijama širom sveta.

Ovaj region je poznat po svom spektakularnom kvalitetu snega i liticama duž kojih se na pojedinim mestima nalaze spustovi i do 1500 metara. U alpskom regionu se nalaze i mnoga druga mesta koja su bila omiljena skijašima od 19. veka i to sa razlogom. To je jednostavno jedna od najboljih ski-oblasti na celom svetu, a svakako i u Evropi. Ipak, treba dati i drugim SKI centrima šansu. Postoji i par Nemačkih skijališta, kao i obavezna skijališta u Sloveniji kao što je Kranjska Gora, gde se obaraju rekordi iz godine u godinu.

Skijanje u Aziji, što da ne?

Popularnost skijanja u Aziji je u stalnom porastu, pa i Japan sa jedne i Južna Koreja sa druge strane već imaju neke zanimljive ponude i mogućnosti, dok Kina i Mongolija već na neki način podležu potrebama skijaša. Ali, verovatno najbolja ski-destinacija na ovom kontinentu je High 1 skijalište u Južnoj Koreji, koji apsolutno dominira svojim velikim prostranstvom koje zauzima.

Ukupnom dužinom staza od dvedesetak kilometara ski-centar High 1 ima mogućnost da ponudi sve što je neophodno za sve kategorije skijaša, uz dovoljno prostora za istraživanje. Osim toga, ovaj centar je dom prve škole skijanja za osobe sa invaliditetom u Koreji, koja je veoma angažovana oko raznovrsnih aktivnosti da sport postane pristupačan svima.

Afrika – neuobičajena destinacija

Dok mogućnosti za skijanje nisu baš u izobilju, ipak tamo postoje mesta koja vredi posetiti. Na primer, Michlifen se nalazi u Atlas planinama u Maroku i predstavlja omiljeno mesto gde lokalni sportisti, kao i oni koji uče skijanje ovde imaju svoje prve spustove. Većina ski-staza je planirana i dizajnirana za skijaše početnike, eventualno one srednjeg nivoa, dok oni najiskusniji ipak moraju da potraže neko drugo mesto koje će zadovoljiti potrebe i izazove skijaških mahera.

Sa nešto više od pola kilometra ski-staza i jednim ski-liftom, sigurno je da ovo mesto neće preplaviti mase skijaša sa svih krajeva sveta.

Australija

Sa prosekom od oko 60 cm snega godišnje, ski-centar Mt. Hotham je nazvan i “Powder Capital of Australia”. Ovaj centar nudi neke od najboljih mogućnosti za skijaše ovog kontinenta, kao i sve one turiste koji se odluče da svoje zimovanje provedu ovde. Sa više od šezdeset staza, skijašima neće biti dosadno, a najduža ski staza u Australiji od oko 2.5 km će biti pravi test veština i izdržljivosti za sve one koji se usude da krenu put podnožja baš njom. Kao retko koje mesto Hotham ima iznenađujuće veliku površinu terena za naprednije skijaše, pa nekima može izgledati i zastrašujuće, ali ipak postoje i posebno projektovani prolazi i staze za početnike.

Tokom zimske sezone, ovde je moguće određenim danima, odnosno noćima, isprobati i noćno skijanje, kada je zaista predivno spuštati se osvetljenim padinama. Te večeri zaista daju posebnu atmosferu čitavom ski-centru, pa su na stazama i okolini i oni skijaju i oni koji šetaju i posmatraju ovaj događaj.

Južna Amerika

Iako malo u senci ogromnog broja skijališta Severne Amerike i Evrope, Južna Amerika takođe ima odličnih mesta za ljubitelje zimskih sportova. Velika količina snega na padinama Anda obezbeđuje ski-centrima koji se nalaze upravo ovde pogodne uslove za uspešne ski-sezone.

Odličnih skijališta i zimskih centara svetske klase ima sa obe strane Anda, kako u Čileu tako i u Argentini.

Jedan od najboljih je sigurno i Portillo, udaljena i, može se reći, zabačena lokacija osmišljena da može da primi samo 450 gostiju.

Ipak, iako na prvi pogled malo, ovo mesto nudi mnogo toga što će zabaviti posetioce. Razbacano na površni od više od 50 kilometara kvadratnih (da, dobro ste pročitali), ovaj predeo iz mašte ima bajkovitu planinsku lepotu, izolovan od savremenih tekovina velikih i modernih ski-centara. Tako nešto se teško nalazi na drugim mestima.

Antarktik (Sci Antarctica – yacht based ski)

Prekriven snegom i ledom, Antarktik ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima takođe. Međutim, kao što verovatno već znate, Antarktik nije turistički razvijen, pa nema izgrađenih skijališta gde bi skijaši mogli da rezervišu svoj boravak i da ostanu tokom zimovanja.

To ne znači da na ovaj zaleđeni kontinent ne možete otići i potražiti neku od drugih mogućnosti za skijanje i istraživanje ovog snežnog kraljevstva. Postoje mnoge druge opcije koje vam, ukoliko imate dovoljno novca da to platite, mogu obezbediti veličanstveno uživanje na snegom i ledom okovanim prostranstvima. Na primer, tamo čuvena i prigodno nazvana Ski Antarctica nudi fenomenalnu i jedino ovde dostupne tzv. “yacht based ski” ekspedicije. One se obično planiraju za manje grupe turista, koji se jahtama ili manjim brodićima prevoze do, bukvalno, nekih od nedodirnutih mesta i delova ovog kontinenta, gde se organizuje skijanje i istraživanje terena na koji je malo njih kročilo.

Daleko je Antarktik, ali i mnoga od ovih skijališta širom sveta. Domaći ljubitelji skijanja imaju svoje omiljene i bliže ski destinacije za koje nije potrebno preći pola sveta, dok nama neskijašima ostaje da uživamo u magičnim pričama, opisima i fotografijama dalekih i snegom zavejanih zemalja.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.