Atina gori, broj žrtava raste

Požari se razbuktali nedaleko od Atine, a prema poslednjim saznanjima najmanje 54 osobe je izgubilo život, a više od 170 ih je povređeno. Okruzi gradova Rafina, Mati i Nea Makri su potpuno uništeni. Struja je isključena, telefonske linije i internet ne rade.

Prema rečima potparola grčke vlade Dimitrisa Canakopulosa, 15 požara je izbilo istovremeno na tri fronta oko Atine. Na požar ovih razmera uticao je vetar koji je duvao jakim intenzitetom i iz različitih pravaca zbog čega je posao vatrogasaca bio izutetno otežan. Požar u selu Mati je najgori u Grčkoj od požara iz 2007. godine koji je zahvatio Peloponez. Požar 2007. je bio sličnih razmera, ali sa manjem brojem žrtava.

vatrogasac u pozaru

Broj žrtava raste

Samo na jednom mestu, u dvorištu vile, su pronađena ugljenisana tela 26 žrtava, koje su najverovatnije pokušale da nađu put do mora, ali u tome nisu uspeli. Veliki broj povređenih čine deca. Vlada strahuje da će broj žrtava porasti, a materijalna šteta je trenutno neprocenjiva, ali i bačena u drugi plan. Preko 1000 kuća i preko 300 vozila je uništeno.   

Grčki mediji pišu o ovom požaru kao vatrenoj stihiji biblijskih razmera, dok je ministar unutrašnjih poslova Panos Skurletis ocenio ovo nacionalnom tragedijom. Grčke vlasti su proglasile vanredno stanje, a otežavajuć faktor je i temperatura vazduha koja danas iznosi 40 stepeni.

Grčka traži pomoć Evropske unije

Više od 600 vatrogasaca sa 300 vatrogasnih kola učestvuje u gašenju požara iz kog je do sasa spaseno oko 80 ljudi. Zbog otežanih okolnosti i nemoći da se izbore sa vatrom koja se širi, Grčka je zatražila pomoć Evropske unije, a Španija i Kipar su sami ponudili pomoć.

Avione za gašenje požara su za sada poslale Italija, Nemačka, Francuska i Poljska. Španija je brzo reagovala i poslala pomoć u vidu dva aviona za gašenje požara – amfibije. Špansko ministarstvo poljoprivrede je saopšitlo da svaki od aviona ima mogućnost da nosi 5,5 tona vode i da njima upravljaju članovi državnih vazdušnih snaga.

Potraga za nestalima

Mediji su saopštili da spasioci iz brodova i helikoptera aktivno tragaju za danskim državljanima kojima su izgubili trag. Desetak Danaca je nestalo bežeći od požara uskočivši u čamac kome je nepoznat pravac, a od tada nema informacija o njima.

Za sada ne postoje podaci da li među povređenima i poginulima ima srpskih turista, ali je Ambasada republike Srbije u Atini u stalnom kontaktu sa lokalnim vlastima i srpskim turističkim vodičima.

Autor: Marija Prodanović | Objavljeno: 24.07.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.