Bali – vodič za letovanje kroz indonežanski raj

Ostrvo Bali je najpopularnija destinacija indonežanskog arhipelaga. Kada se pomene Bali, svima se u mislima stvori slika peščanih plaži i palmi koje se ljuljaju na toplom morskom vazduhu.

Nema te osobe koja ne želi da se makar jedanput ne zaljulja nad okeanom u ljuljašci vezanoj između dve palme.

Bali je ostrvo vulkana i džungli. Među mladima je Bali poznat i zbog odličnog noćnog provoda i širokog spektra sportova na vodi. Za ljubitelje hinduističke religije i kulture, tu su hramovi i palate. Bali je popularan i među mladim bračnim parovima.  

Ostrvo Bali Indonezija svrstava u jedno od najposećnijih turističkih mesta, koje se još naziva i „ostrvo bogova“. Ako bogovima prija da svoju večnost provedu na Baliju, prijaće i Vama da provedete odmor.

U daljem tekstu pročitajte gde se nalazi Bali, ali i detaljan vodič kroz Bali – ostrvo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Čamci na plaži u Baliju

Gde se nalazi Bali – ostrvo namenjeno hedonistima

Indonezija je država Jugoistočne Azije, smeštena između Tihog i Indijskog okeana. Indonezija broji oko 17.000 ostrva, a Bali je ubedljivo najpopularnije indonežansko ostrvo među turistima koje nesmnjivo spada u najlepše daleke egzotične destinacije

Indonezija broji 34 provincije, i Bali ostrvo je jedna od provincija sa glavnim sedištem u Denpasaru. Glavni grad Balija Denpasar je smešten na jugu ostrva koje se inače nalazi između ostrva Java i ostrva Lomboka.

Provincija Bali je podeljena na osam regija i jedan grad (Denpasar):

 • Badung
 • Bangli
 • Buleleng
 • Gianyar
 • Jembrana
 • Karangasem
 • Klungkung
 • Tabanan

Provinciji Bali pripadaju i okolna manja ostrva – Nusa Penida, Nusa Lembongan, Nusa Ceningan. U unutrašnjem delu Balija se nalazi nekoliko planina čiji vrhovi idu do 2.000 metara nadmorske visine.

Najveći vrh se nalazi na planini Agung (3.031 metara nadmorske visine). Planina Agung se naziva „majkom među planinama“. Njen vrh se nalazi na listi 10 najrazornijih aktivnih vulkana u poslednjih 100 godina.   

Ostrvo Bali je poznato po proizvodnji i izvozu pirinča, čaja, kafe, palminog ulja, kokosa, duvana, kakaa i pamuka. Naravno, turizam i ugostiteljstvo su glavne privredne grane ovog ostrva.

Bali Indonezija pripada takozvanom „trouglu korala“, kojem pripadaju i Filipini, Malezija, Papua Nova Gvineja, Solomonova ostrva i Istočni Timor. 

Iako je Indonezija pretežno muslimanska zemlja, na Baliju je hinduizam dominantna religija. Nemoguće je zaobići divne hinduističke hramove na Baliju.

Na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine se nalazi Kulturni krajolik Balija koji obuhvata pet pirinčanih terasa i vodenih hramova. 

Polja na ostrvu Bali

Bali klima na tropskom ostrvu

Bali je tropsko ostrvo na kojem se godišnja prosečna temperatura kreće oko 30˚C, a vlažnost vazduha oko 85%. Kada je u pitanju Bali vreme je promenljivo, ali je sama klima tokom sezone veoma prijatna.

Monsuni su prisutni između decembra i marta meseca, i tada je vreme nepredvidivo i pretežno kišno. Jek turističke sezone na Baliju traje od sredine jula do kraja septembra.

Zbog velikog broja turista iz Australije i Japana, na Baliju je tokom letnjih meseci sve drastično skuplje tako da se preporučuju meseci maj i jun za odmor. Pored toga što ćete proći jeftinije, nećete imati problem sa gužvom koja je za vreme letnjih meseci neminovna. 

Oni koji su posetili Bali, kažu da vazduh miriše na kombinaciju kiše, mora i tropskog cveća. Ukoliko planirate da provedete letovanje na Baliju, ponesite pamučnu i svilenu odeću.

Hinduizam na Baliju – drevna azijska religija

Hinduizam na Baliju je monoteistička religija koju su doneli indijski trgovci u 4. veku. Međutim, on se drastično razlikuje od hinduizma u Indiji. Društvo Balija je takođe podeljeno na kaste, ali ta podela nije isključiva kao u Indiji. 

Lokalno stanovništvo živi u niskim kućama koje su opasane visokim zidinama. Kako običaj nalaže, svako domaćinstvo ima prostoriju za bogove, prostoriju za ljude i prostoriju za demone.

Stanovništvo stalno bogovima prinosi darove i žrtve, kako bi se zadržali mir i sklad na ostrvu. Razlikuju se tri sveštenička čina

 • visoko sveštenstvo (pedanda),
 • sveštenici u hramovima (pemangku),
 • iscelitelji (balian). 

Takođe, razlikuje se pet religijskih rituala – jedan za bogove, drugi za demone, treći se održava povodom bitnih životnih momenata (rođenje deteta, venčanje), četvrti povodom posvećenju klerika i peti povodom smrti i reinkarnacije.    

Kada su islamisti krenuli da osvajaju i razaraju Indoneziju, kraljevska porodica je pobegla na Bali zajedno sa drugim aristokratskim porodicama, umetnicima i hindu – sveštenicima.

Gradili su hramove i podizali oltare na najnepristupačnijim mestima kako im niko ne bi mogao ništa. Mnogi hramovi su ostali sačuvani i pravi su dragulji Balija.  

Hram na ostrvu Bali

Korisne informacije za putovanje na Bali

Kada je u pitanju Bali viza za boravak do 30 dana na ostrvu nije neophodna građanima Srbije.

Aerodrom Bali – Ngurah Rai

Najveći internacionalni aerodrom na Baliju se nalazi nedaleko od Denpasara i mesta Kuta i zove se Ngurah Rai. Kuta se nalazi na samo dva i po kilometara udaljenosti od aerodroma.

Let Beograd-Bali u proseku traje oko 22 sata, dok se cena povratne karte kreće oko 800 evra. Najugodniji let je sa kompanijom Singapore Airlines, ali je povratna karta skupa (1.100 evra). 

Zvanična Bali valuta je rupija (IDR). Trenutno 1 evro iznosi nešto manje od 16.000 rupija. Kada je u pitanju Bali ostrvo cene takcija se kreću između 70.000 i 90.000 rupija, te imajte to na umu.

Gledajte da izbegnete divlje taksiste jer će Vam naplatiti trostruko više! Inače vodite računa o novcu na Baliju, jer su kriminal i pljačka i te kako prisutni.

Kada rezervišete smeštaj na Baliju, gledajte da Vam se tom prilikom obezbedi i vožnja sa aerodroma do konačnog odredišta. 

Važni saveti vezani za letovanje na Baliju

Da biste se sa Balija vratili ispunjeni, a ne besni i ogorčeni, potrebno je izbeći sledeće probleme.

Ukoliko planirate da posećujete hramove na Baliju, obratite pažnju na odevanje kako ne biste bili žrtva gneva lokalnog stanovništva koje mnogo drži do religije i običaja.

Izbegnite oskudno odevanje i pokrijte ramena i nadlaktice. Struk i noge treba da budu pokriveni maramom po imenu selendang ili kain kamben.  

Na javnim mestima je zabranjeno pušenje. Naročito izbegavajte pušenje u hramovima. 

Saobraćaj na Baliju je haotičan, pešačkih prelaza nema i niko ne poštuje saobraćajna pravila. Gledajte da Vas neko na putu, pa i na trotoaru, ne pokupi motorom. Što je mesto veće, to je saobraćaj gori. 

Kada menjate novac, menjajte ga isključivo u zvaničnim bankama Indonezije. Možete koristiti Viza i Master kartice bez problema.

Jedini taksi koji Vas na Baliju neće opljačkati jeste Bluebird taxi. Sve ostalo je kockanje. 

Hrana i voda na Baliju su najveći neprijatelji turistima. Da ne biste imali problem sa stomakom, kupujte flaširanu vodu i ne jedite uličnu hranu – cene na Baliju su toliko pristupačne, da su bukvalno za svačiji džep.

Vodite računa da ne izgorite na suncu i uvek pored sebe imajte sprej protiv ujeda komaraca. Denga groznicu prenose upravo komarci. Pratite vesti u vezi sa ostrvom Bali, kako biste znali u kojoj oblasti je povećan rizik od dobijanja malarije. 

Na Baliju, naročito u Kuti, policajci su prerušeni u dilere narkoticima. Oni prilaze ciljano turistima i nude ne samo marihuanu, već i jače droge. Ne želite da imate problem sa indonežanskom policijom i zatvorima! 

Palme na Baliju sa pogledom na more

Ostrvo Bali plaže – rajski odmor uz zvukove talasa

Ako do sada niste pronašli plažu po volji, na Baliju ćete naći svoju zasigurno. Neke plaže na Baliju su peščane i urbanizovane (Kuta, Nusa Dua, Sanur), dok su neke druge stenovite i sakrivene (Bingin, Uluwatu, Padang Padang, Dreamland), tako da je odmor na Baliju po želji zagarantovan. 

Plaža Kuta – najposećenija plaža Balija

Najpopularnija plaža i najposećenije letovalište Balija je ubedljivo Kuta, smeštena na zapadnoj strani ostrva. Plaža Kuta je peščana i dugačka dva i po kilometara.

Kada su u pitanju plaže na Baliju, Kuta je popularna među početnicima u surfovanju. Od sredine godine pa sve do oktobra, plažom vladaju visoki talasi, a neprijatna pojava su i podvodne struje.

Na plaži postoje spasioci i ukoliko oni podignu žutu ili crvenu zastavicu, znači da je more bezbedno za kupanje. 

Duž plaže se prostire put Jalan Pantai Kuta. Preko puta se nalaze restorani, barovi i šoping zona. Možete naći smeštaj pored same plaže i to preko jeftinih apartmana u gostinskim kućama do luksuznih i skupih u hotelima.

Tokom dana se plažom šetaju maseri i nude svoje „spa“ tretmane. Uveče počinje da se pravi gužva po barovima na plaži. Ispija se hladni Bitangs, ćaska sa lokalcima, sluša djembe i uživa u performansu plesača sa vatrom. 

U okviru Kute, nedaleko od Jalan Kartika Plaza, nalazi se najlepši vodeni park na Baliju – Waterbom

Plaža Seminyak – luskuzna peščana plaža

Seminyak je skupo letovalište koje krasi peščana plaža. Najskuplji hoteli, butici i restorani na Baliju se nalaze upravo ovde. Među barovima na plaži, najpopularniji je Potato Head Beach Bar. 

Plaža je odlična za jutarnje surfovanje, dok se uveče uz zalazak sunca možete upustiti u jahanje konja. Preko dana se možete prepustiti „spa“ tretmanima ili obilaziti male umetničke galerije. 

Drevno i glavno obeležje mesta Seminyak jeste hram Petitenget. Nedaleko od Seminyak se nalazi plaža Echo, takođe urbanizovana, odlična za surfovanje i noćni provod.

Atrakcije i zabava na Baliju

Plaža Legian – odličan noćni provod na plaži

Posle Kute, najpopularnija peščana plaža Balija je Legian. Ono po čemu je zapravo ova plaža poznata jeste fenomenalan noćni život ispunjen žurkama. Za razliku od Kute, ovde postoji šetalište pored plaže, a ne put.

Na južnom delu plaže, Legian se spaja sa plažom i letovalištem Double Six Beach. Ukoliko želite da naučite surfovanje, možete krenuti na časove u Rip Curl School of Surf. 

Legian bukvalno prevedeno znači „slatko“. Ova plaža će sve učiniti da je pamtite samo po dobru, provodu i „slatkim“ stvarima. Pojedini hoteli, smešteni pokraj same plaže, organizuju žurke na krovovima.   

Plaža Nusa Dua – idealna plaža za porodičan odmor na Baliju

Letovalište Nusa Dua je idealna za medeni mesec i porodični odmor. Svaki vodič kroz Bali mora da uključi ovu plažu na svoju turu. Ovde takođe postoje skupi i poznati svetski hoteli na Baliju. Samo mesto krasi nekoliko hramova, muzej Pasifika i teatar Nusa Dua.

Puja Mandala je najznačajniji hram ovog mesta. Što se tiče aktivnosti na samoj plaži, možete jahati kamilu, igrati golf ili odbojku na pesku, džogirati ili se prepustiti spa tretmanima. 

Ukoliko želite da posmatrate kako ogromni talasi udaraju o stene, onda se prošetajte do dela Water Blow.

Plaža Candidasa – brojne znamenitosti u okolini plaže

Ukoliko želite da budete smešteni na istočnoj strani ostrva, onda se prepustite mestu i plaži Candidasa. Nedaleko se nalazi živopisno selo Bugbug. Ovde su smeštena dva hrama koje morate obići – Goa Lawah i Lempuyang.

Među drugim atrakcijama, važno je pomenuti tvrđavu Kerta Gosa, vodene parkove i bašte Tirta Gangga i Taman Ujung, etno-selo Tenganan Pegringsingan,  vidikovac Jemeluk i lotosovu lagunu. 

Ukoliko volite ronjenje, ili želite da ga zavolite, onda je za Vas plaža Amed. Za kupanje i sunčanje je idealna plaža Pasir Putih. 

Plaža Sanur – najpopularnija plaža među turistima iz Evrope

Mesto Sanur je prvo uređeno letovalište Balija. Sanur je mirno i prijatno mesto, popularno među turistima iz Evrope. Peščana plaža je dugačka osam kilometara i na njoj se možete baviti sportovima na vodi.

Ukoliko se plašite ronjenja, ovde se možete osloboditi straha i prepustiti se podvodnom svetu uz minimalnu obuku. Čak i deca od 10 godina ovde bez problema rone i uživaju u neverovatnoj morskoj flori i fauni. Noćni provod  je u znaku džeza, laganog koktela i ćaskanja sa prijateljima. 

Panorama na prirodu ostrva Bali

Srce tradicionalnog i kraljevskog života na Baliju – Ubud

Na sat vremena vožnje od aerodroma, među planinama, nalazi se mesto Ubud. Kada je u pitanju Ubud Bali se može pohvaliti mestom koje je poznato kao rodno mesto kraljeva samog ostrva.

U centru ovog starog grada se nalazi kraljevska palata. Postoji nekoliko stotina prodavnica gde možete kupiti ručni rad, antikvitete, suvenire, tekstil, slike i nakit.

Glavna ulica u Ubudu je načičkana galerijama i umetničkim ateljeima. Jedan od najboljih muzeja umetnosti Indonezije se nalazi u Ubudu.  

Obavezno posetite šumu Ubud Monkey, pećinu slonova i hram Goa Gajah i terasasta pirinčana polja Tegallalang. Najlepši hramovi su Tirta Empul, Gunung Kawi i Pura Taman Saraswati.

Ubud je tradicionalno i mirno mesto, ali ne i dosadno. Uveče se organizuju u kraljevskoj palati performansi, dok je noćni provod zagarantovan u barovima Laughing Buddha, No Mas Ubud i Luna.

Kafe Banuta je poznat po finim svirkama, a u The Melting Pot salunu možete igrati bilijar. Najlepšu i najromantičniju večeru Vam može pružiti restoran Laka Leke.   

Glavni grad Balija – Denpasar

Kada je u pitanju Bali glavni grad je Denpasar, a to je ujedno i mesto gde se nalaze najvažnija istorijska, kulturološka i religijska obeležja ovog ostrva. Denpasar Bali čini ostrvom koje je puno muzeja i znamenitosti sačuvane iz perioda kada je Indonezija bila kolonija Holandije. 

Preko godine se u Denpasaru često organizuju razni festivali i događaji na otvorenom. Među hramovima, najpoznatiji su Sakenan i Jagatnatha. Od muzeja, treba izdvojiti Fingerprint Painting i Bali Provincial Public Museum.

Glavno obeležje grada je Bajra Sandhi Monument. Ukoliko želite da plivate okruženi ajkulama, tu je prirodni bazen Shark Island. Nedaleko od grada se nalazi etno-selo Desa Budaya Kertalangu. 

Bali glavni grad nije baš poznat po provodu, ali postoji par mesta gde se možete zabaviti. Treba pomenuti karaoke bar Akasaka, potom klub New Star, noćni market Pasar Senggol Kreneng, kafić sa bilijarom WBC Bali i umetnički kafić Serambi Arts Antida. 

Kada je u pitanju ostrvo Bali utisci ljudi koji su ga obišli govore da je Bali mnogo više od tropskog raja na kojem se izležavate i sunčate po ceo dan. Ostrvo Bali vrvi od boja i života, smeha i dobrog raspoloženja. 

Bez obzira koliko imate godina i šta očekujete od primorskog turizma, Bali će Vas oduševiti. Ako ništa drugo, videćete kako živi jedan narod u skladu sa telom, dušom i kosmosom.

Autor: Jelena Obradovic | Objavljeno: 16.09.2019. | Modifikovano: 26.12.2019.