Brisel – šta raditi u „prestonici“ Evrope, kulture i čokolade

Ako pravite spisak gradova koje obavezno morate posetiti, uvrstite tu i Brisel – glavni grad Belgije i nezvaničnu prestonicu Evrope. Brisel će Vas zaseniti svojom lepotom i raznovrsnom ponudom, počevši od mnogobrojih atrakcija koje možete ovde videti, kao što su: trgovi, muzeji, zamkovi, parkovi, barovi i restorani. Prepustite se čarima ovog divnog grada i uživajte u belgijskoj čokoladi ili ispijanju čuvenog belgijskog piva dok ga obilazite. Ovo je čarobno carstvo čokolade, pa pogledajte šta raditi u Briselu i koje znamenitosti Brisela obići.

Grand Markt u Briselu

Opšte informacije o Briselu

Brisel je grad koji se može pohvaliti svojim dugim postojanjem, grad star više od 1000 godina.

To je glavni i najveći grad Kraljevine Belgije, kao i nezvanični glavni grad Evropske Unije. Sedište je Evropske komisije i Saveta Evropske Unije, a tu se nalazi i političko sedište NATO-a. Uz druge važne gradove Belgije, predstavlja pravu turističku atrakciju, baš kao i simpatični belgijski grad Briž.

Brisel takođe važi i za najveće gradsko područje u Belgiji; sastoji se od 19 opština, uključujući i opštinu grada Brisela. Gradska opština Brisel ima oko 145.000 stanovnika, dok šire područje regije glavnog grada ima oko milion stanovnika. Obuhvata površinu od 32 km².

Brisel je idealan grad za posetu u bilo koje doba godine jer ima vlažnu, umerenu i primorsku klimu, a veliki uticaj na nju ima i blizina Atlantskog okeana. Najposećiniji od strane turista je svakako u periodu od maja do septembra, jer je tada vreme najprijatnije. Najtopliji meseci su svakako jun, jul i avgust, a od decembra do februara je najhladniji period. Prosečna temperatura je oko 17 stepeni.

Istorija Brisela

Prvo naselje na ovom mestu nastalo je oko 580. godine, kada je na adi u reci Zene izgrađena kapelica. Međutim, zvanična godina osnivanja jeste 979. godina, kada su nastala prva stalna uvtrđenja. Naziv grada potiče od staroholandske složenice Bruocsella, što u slobodnom prevodu znači „dom u močvari”.

Grad u srednjem veku postaje razvijen trgovački centar, razlog tome je njegov dobar geografski položaj. U 15. veku postaje prestonica Bungurdijske Holandije. Brisel je bio i pod uticajem Holandije, Španije, Austrije, pa i Francuske.

Za vreme Prvog i Drugog Svetskog rata grad je razoren, jer je bio mesto važnih bitaka, a ubrzo biva obnovljen; od šezdesetih godina 20. veka počinje njegov uspon.

  1. godine grad postaje sedište Evropske Ekonomske Zajednice, a 1967. godine i NATO pakta.

Brisel danas važi za grad u kome živi najveći broj diplomata posle Njujorka.

Brisel – korisne informacije

  • valuta: evro €;
  • udaljenost od Beograda do Brisela: oko 1700 km (oko 16 sati vožnje);
  • zvanični jezici: holandski, nemački i francuski.

Holandski (flamanski) jezik je primarni i njime govori oko 60% stanovništva. Francuski govori oko 40% stanovništva, dok nemački jezik govori manje od 1% stanovništva.

Aerodrom je od Brisela udaljen 11 km. Kako je Brisel kompaktan i relativno mali grad, za koji god hotel se odlučite uspećete da obiđete sve znamenitosti koje ste poželeli.

Ovo su neki od najpoznatijih luksuznih hotela koji se nalaze u okolini glavnog trga:

  • Hotel Amigo se nalazi u samom centru grada, i ima veoma moderne sobe;
  • Hotel MAS Residence ima luksuzne sobe sa oslikanim tavanicama;
  • The Hotel – Brussels poznat je po svom prelepom panoramskom pogledu.

U Briselu postoje i vrlo jeftini hoteli. Neki od njih su Meininger Hotel (savšen za mlade), zatim Hotel a la Grande Cloche, Hotel Noga, Train Hostel (zabavno prenoćište sa temom voza), Hostel Luise, kao i Brxxl 5 City Center.

Atrakcije u Briselu

Brisel je centar belgijske mode, kulture i umetnosti. Budite sigurni da će vas oduševiti različitim arhitektonskim stilovima, srednjovekovnim, ali i modernim zgradama, crkvama, kao i gotičkim katedralama.

Grand Markt (glavni gradski trg)

Briselov glavni trg i grand markt

Grand Markt važi za jedan od najočuvanijih i najlepših trgova u Evropi. Ovaj trg se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Ovde možete videti kuće gildi koje su izgrađene u 17. veku u baroknom stilu, takođe trgom dominira i arhitektura iz perioda gotike, francuskog stila Luja XIV.

Zgrada koja dominira trgom jeste Gradska kuća, koja je izgrađena davne 1402. godine i nalazi se na južnoj strani trga. Obavezno je obiđite i pogledajte njen predivni enterijer, oslikane tavanice i murale koje ilustruju istoriju grada Brisela. Nasuprot nje se nalazi Kraljevska kuća, poznatija još kao i Pekarski dom, jer je nekada na tom mestu bila pekara.

Od 1971. godine, svake druge godine u avgustu, ovaj trg bude prekriven tepihom cveća, što predstavlja pravu turističku atrakciju.

Maneken Pis

Maneken Pis je mala bronzana statua, koja predstavlja dečaka koji urinira i jedan je od najpoznatijih simbola Brisela. Kažu da datira još iz 1388. godine, a današnji kip je izliven 1619. godine.

Jedna od legendi vezana ovaj kip jeste da je jedan dečak spasao grad od bombe kada je urinirao na fitilj i tako ga ugasio i upravo iz tog razloga u znak zahvalnosti je postavljen ovaj kip. Kip ovog dečaka ima i odeću za svaku priliku: odelo Deda Mraza, narodne nošnje iz zemalja širom sveta, i jos dosta toga.

  1. godine je urađen i ženski kip Jeanneke Pis, ali je znatno manje poznata u odnosu na fontanu Maneken Pis.

Palata Pravde

Jedan od simbola Brisela jeste i čuvena zgrada Palate Pravde, najveća i najvažnija zgrada suda u Belgiji, koja datira iz 19. veka. Prostire se na čak 26.000 m². Zlatna kupola je visoka 104 metara. Palata je sagrađena na vrhu brda iznad Brisela, odakle se pruža fantastičan pogled na grad.

Katedrala Svetog Mikiela

Ova gotička katerada je posvećena svecu zaštitniku Brisela. Izgradnja je počela još u 13. veku, a završena je tek u 15. veku. Ukoliko posetite Brisel, nemoj propustiti da posetite ovu katedralu čija fasada sa dva a čak 69 metra visoka tornja ima impresivnu unutrašnjost.

Atomijum

Atomijum u Briselu

Atomijum je struktura od čelika i aluminijuma, predstavlja molekul gvožđa uvećan 165 miliona puta. Izgrađena je 1958. godine za Svetsku izložbu u Briselu. Posetioci mogu posetiti i njenu unutrašnjost. Lift vas može odvesti i do najviše kugle, gde se nalazi restoran i odakle se pruža neverovatan pogled na grad. Atomijum je najposećenija atrakcija Brisela.

Park Mini – Evropa

Mini Evropa park

U ovom parku možete videti makete poznatih evropskih građevina, koje su 25 puta manje u odnostu na svoju prirodnu veličinu. Preko 350 evropskih znamenitosti smešteno je u parku. Neke od maketa su i pokretne. Najpoznatije su: maketa Ajfelovog tornja, Krivog Tornja, vulkana Vezuv…

U Briselu postoji oko 90 muzeja, a najzanimljiviji su Muzej kakaa i čokolade, Muzej likovnih umetnosti, Muzej grada Brisela, Muzej stripa, Muzej moderne arhitekture, Muzej prirodnih nauka, Muzej muzičkih instrumenata…

Osim muzeja, ovde se nalazi i veliki broj zamkova i parkova. Odvojite se na trenutak od realnosti i pustite da vas očara tajnovitost zamka i lepote zelenih parkova.

Annevoie zamak i park

Ovaj zamak je dizajnirao Čarls Aleksis de Monpelje. Ovaj dvorac i vrt su pravo umetničko delo. Tu se nalazi se i igralište, tako da je mesto je idealno za decu, a u drugom delu vrta nalaze se srne, paunovi, magarci, ovce, poniji, a tu je i plantaža narandža.

Zamak Attre

Sagrađen je 1752. godine, i to je jedini zamak koji je u potpunosti sačuvao izgled iz tog perioda. Ovaj zamak važi za najlepši zamak u regionu.

Zamak Veves

Ukoliko ste kao mali voleli da čitate bajke, pretvorite vašu maštu u stvarnost i obiđite zamak Veves – zamak iz bajki. Datira još iz 1410. godine. Zamak prikazuje kakav je život bio od srednjeg do 18. veka.

Šoping u Briselu

ulica u Briselu

Reu Neuve

Najpoznatija ulica za šoping, gde se nalaze prodavnice svetski poznatih marki, kao i lokalnih dizajnera. Takođe u ovoj ulici se nalazi i šoping centar City2 sa preko sto butika. Ova ulica se nalazi u blizini glavnog trga.

Avenija Luis

Ovde se nalaze luksuzni butici kao što su: Prada, Hermes, Gucci i drugi. Ako vas zanimaju neki komadi belgijskih dizajnera, posetite butik Olivera Sterlija, koga mnogi porede sa Armanijem. U ovoj ulici se nalazi i robna kuća Inno, gde možete pronaći apsolutno sve.

Grote Markt

Ako ste u potrazi za suvenirima, većina prodavnica se nalazi u okolini gradskog trga. Tu možete naći suvenire poput magneta sa likom Maneken Pisa, tradicionalnu belgijsku čipku, karte na temu belgijskog piva…

Place du Grand Sablon

Ukoliko ste ljubitelji čokolade, nikako ne smete da zaobiđete Place du Grand Sablon – pravo čokoladno carstvo! Ovde možete pronaći prodavnice svetskih poznatih belgijskih proizvođača čokolade kao što su Godiva i Neuhaus. Treba napomenuti da u Briselu postoje i Neuhaus i Godiva Cholocate Outlet, tu možete kupiti velike količine čokolade po veoma niskim cenama.

Nine City

Za Brisel je specifičan veliki broj knjižara koji poseduje, kao i velika popularnost stripova i mangi. Nine City sadrži standardne knjižare, muzeje i prodavnice stripova, galeriju za izlaganje crteža, i kafe restoran. Za sve ljubitelje knjiga i stripova ovo je pravo mesto.

Izvan Brisela se takođe nalazi još nekoliko šoping centara, jedan od njih je Westland Shopping Center, kao i Ikea koja ima čak 3 centra u okolini grada.

Hrana u Briselu

Na hranu u Briselu uticale su mnoge kulture, a pogotovo Francuska, Holandija i Nemačka. Brisel je vodeća država u Evropi po broju nagrađivanih restorana. Mnogi za hranu u Briselu će reći da ima kvantitet Nemačke, a kvalitet Francuske kuhinje. U Briselu se svakako više pažnje posvećuje ukusu, nego izgledu.

Belgijska kuhinja je najpoznatija po čokoladi, vaflima, pomfritu i pivu. Za pomfrit mnogi misle i dalje da je nastao u Francuskoj, a zapravo su ga izmislili Belgijanci.

U Briselu svako jelo ima naziv i na francuskom i na holandskom jeziku. Predstavićemo vam nekoliko najpopularnijih jela, koja ne smete da propustite ukoliko se nađete u Briselu.

Moules – Frites

Moules – Frites su dagnje koje se serviraju sa pomfritom. Jedno od najpoznatijih jela u Belgiji, služi se u skoro svakom restoranu. Tradicionalno se jede tako što pojedete dagnje, a pomfrit kasnije umočite u sos sa belim vinom.

Stoemp

Stoemp je pire krompir sa začinima i povrćem, najčešće sa šargarepom, lukom, španaćem, keljom. Jelo je veoma jednostavno i specijalitet je Brisela. Svaki kuvar ga sprema na svoj način, a neki mu čak dodaju i slaninu. Lepo ide uz pivo i čuvenu belu belgijsku kobasicu. Obavezno probajte belu belgijsku kobasicu koja se pravi sa mlekom.

Kroketi

Omiljeno jelo među belgijancima jesu kroketi. Kroketi u Belgiji predstavljaju glavno jelo. Njihovi tradicionalni kroketi punjeni su krem – sirom ili sivim račićima i služe se sa salatom ili pomfritom.

Filet Americain

Glavni sastojak Filet Americain je sirova govedina sa različitim sosevima, začinima i povrćem – podseća na Tartar biftek.

Waterzooi

Waterzooi potiče iz Genta. Ovo jelo je nešto između supe i paprikaša. Po tradicionalnom receptu pravi se sa ribom i različitim vrstama povrća, međutim danas je ribu uglavnom zamenila piletina.

U Briselu postoji preko 2000 restorana, a neki od najpoznatijih gde možete probati sve ove izvrsne specijalitete jesu: Chez Leon, Touch and Go, Comme Chez Soi, Bruneau.

Brisel – grad piva

bure piva

Za sve ljubitelje piva, Brisel je idealna destinacija za posetu. U Briselu postoji preko 450 vrsta piva i svako pivo se služi u određenoj čaši koja je specijalno rađena baš za tu vrstu piva, jer poboljšava sam ukus.

Belgijanci su pivopije i obožavaju svoje pivo. Pivo u Belgiji nije samo obično piće, već kultura. Izbor je ogroman: pivo sa ukusom višnje, maline, breskve, trapist pivo… Najpopularnije pivo u zemlji je Kriek.

Budite pažljivi prilikom konzumiranja trapist piva, jer je može biti jako – procenat alkohola iznosi između 8 i 11,5%.

Noćni provod

Noćni provod u Briselu je raznovrsan, a dominiraju domaći izvođači. Popularna su i mesta gde se mogu čuti zvuci džeza, zatim irski pabovi i barovi.

Diskoteke i klubovi u Briselu počinju da rade od 10 uveče. Sedište noćnog života u Briselu je Place Brouckere.

Neki od najpoznatijih kafića i pabova su: La becasse, La Porte Noire i Het spinnekopke, a najpoznatije diskoteke su You Nightclub, Mirano continental i Fuse – La demence.

Ukoliko niste ljubitelji glasne muzike i volite mirniji provod, zadivićete se bogatom ponudom pozorišta, bioskopa, opera, koncerata…

Treba napomenuti da je u 18. veku Brisel jedini pored Pariza imao operu. U operi u Briselu postoji mesta za 1700 ljudi, izgrađena je u neoklasičnom stilu a njen naziv je Le Theatre Royal de la Monnaie.

Nadam se da sam bar malo uspela da vam dočaram i opišem lepotu ovog grada. Posetite  jedinstveni i prelepi Brisel, prepustite se njegovim lepotama i uživajte u čarima koje vam pruža. Za svakog posetioca se može naći ponešto, a jedno je sasvim sigurno, Brisel je grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.