Buenos Ajres – grad tanga i evropske arhitekture

Koračati ulicama grada koji je iznedrio književnog genija Borhesa i zaplesati u ritmu argentinskog tanga – ima li ičeg romantičnijeg što se može učiniti na tlu veličanstvenog i grandioznog glavnog grada Argentine Buenos Ajresa? Iako je latinoamerička suprotstavljenost starog i novog, siromašnog i bogatog prisutna i ovde, Buenos Ajres je ipak najevropskiji od svih gradova Južne Amerike i s ponosom ističe svoj moderan evropski duh, zbog čega ga nazivaju Parizom latinoameričkog kontinenta.

Pogledajte šta raditi u prestonici tanga, koje znamenitosti u Buenos Ajresu obići i kada organizovati putovanje u Argentinu.

grad Buenos Aires

Impresivni parkovi, široki bulevari i avenije i velelepne građevine među kojima su mnoge u kolonijalno doba projektovali Parižani, opravdavaju ovaj naziv. Putovanje u Buenos Ajres, grad zavodljivog plesa, fudbalskog kluba Boke juniorsa i rodni grad Dijega Maradone, ostaviće vas bez daha!

Istorija Buenos Ajresa

Tokom svoje istorije, teritoriju Buenos Ajresa opsedali su Evropljani, u prvom redu Španci. Pedro de Mendoza je davne 1536. godine osnovao grad pod nazivom  „Puerto de nuestra senjora Santa Marija del Buen Ajre“ . Grad je od svojih početaka zavisio od Španije. Tokom 18. i 19. veka ove predele naseljavaju afrički crnci, pa su oni početkom 19. veka činili trećinu stanovništva. 1806. godine Britanci zauzimaju grad, ali ne zadugo jer će ih ubrzo poraziti lokalna pobuna. Grad je proglasio nezavisnost 1816. godine. To ipak nije bio kraj dolaska Evropljana na ova područja. U drugoj polovini 19. veka Buenos Ajres masovno naseljavaju emigranti, naročito Italijani.

Klima i geografski položaj

Prosečna temperatura u Buenos Ajresu je oko 17 stepeni, a ako rešite da se uputite ka Argentini i njenom glavnom gradu u zimskim mesecima, korisno je znati da je upravo tada najprijatnije. Najtopliji mesec je januar sa prosečnom temperaturom oko 24 stepena, a najhladniji jul sa temperaturom oko 10 stepeni. Lepa vest za sve koji ne vole hladnoću – ovde temperatura veoma retko pada ispod nule.

Ulice Buenos Ajresa – kako se snaći u gradskim četvrtima

Glavni grad Argentine drugi je po veličini grad na teritoriji Južne Amerike, odmah iza brazilskog Sao Paula. U svom centralnom gradskom jezgru ima oko 3 miliona stanovnika, a čak oko 10 miliona sa okolnim mestima. Buenos Ajres se sastoji od 48 četvrti, po novijoj podeli 15 opšitina. Turisti se bez većih teškoća mogu snaći na teritoriji ovog grada jer su svi kvartovi projektovani pod pravim uglom. Iako je grad veoma prostran, lak je za snalaženje i orijentaciju. Prva linija metroa otvorena je još davne 1913. Godine. Grad leži na ušću reke Rio de la Plata na nekadašnjoj pampi, plodnoj ravnici Argentine. Iako je Argentina prostrana zemlja, druga po veličini u Južnoj Americi, stanovništvo je neravnomerno raspoređeno, pa tako više od trećine stanovnika živi u glavnom gradu Argentine.

Avenija 9. juli – žila kucavica Buenos Ajresa

Ključna avenija koja preseca gotovo sve važne tačke grada je Avenija 9. juli, izrazito široka i veoma lepa budući da dominiraju prirodne boje drvoreda i uređeni parkovi i travnjaci. Jedna od najvećih avenija na svetu. Baš u vreme obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti u centru grada je izgrađena ova, kao i mnoge druge reprezentativne avenije. Zbog dužine od skoro sedam kilometara, širine od 140 metara i šest traka u svakom smeru, aveniju je nemoguće preći odjednom. Za prelazak ove ulice treba čekati minimum dva intervala semafora.

Najpopularnije atrakcije Buenos Ajresa

Retko koji grad na tlu Latinske Amerike ima toliko evropskog duha koliko je to slučaj sa Buenos Ajresom. Celo njegovo gradsko jezgro obiluje evropskom arhitekturom. Posebno je izražen francuski i italijanski arhitektonski stil koji je svoj pečat utkao u građevine iz 19. veka.

Trg Majo / Plaza de Mayo

Ovo je centralni gradski trg, nekadašnji centar političkih zbivanja i političkih previranja. Od velikog je istorijskog značaja. Dobio je ime po Majskoj revoluciji iz 1810. godine koja se završila 1816. godine oslobađanjem zemlje od Španije. Trg se pamti po velikom okupljanju ljudi, pristalica Perona i njegovog režima. Velike govore ovde je držala Evita Peron, žena nesvakidašnje harizme, za čija se čuvena istorijska obraćanja vezuje i priča o palati Rosadi.

Kasa Rosada / Casa Rosada i Evita Peron

Kasa Rosada

Oko centralnog gradskog trga Plaza de Majo smeštene su najvažnije političke insititucije Buenos Ajresa i Argentine. Među njima je čuvena Casa Rosada, sedište izvršne vlasti i nekadašnja predsednička palata. Ova građevina smatra se jednom od najlepših u Buenos Ajresu. Fasada Case Rosade je ružičaste boje zbog čega je veoma interesantna turistima, a njen enterijer još je inspirativniji – raskošni saloni i dekorisane hale doprinose njenoj velikoj posećenosti. Sa balkona ove zgrade okupljenim ljudima obraćala se Evita Peron, žena neverovatne harizme i energije, prva dama Argentine i druga žena predsednika Huana Perona. Obožavana od Argentinaca, postala je ikona još za života, a lik i delo ove voljene prve dame u rangu je sa likom i delom princeze Dajane.

Nakon prerane smrti Evite Peron (umrla je sa 33 godine od leukemije) njen lik na filmskom platnu oživela je Madona u filmu „Evita“. Kult Evite Peron i danas je prisutan, a svaki veći grad ima spomenik posvećen ovoj obožavanoj dami Argentine.

Teatar Kolon

pozorište Kolon

Operom Aida davne 1908. godine otvorena je jedna od najvećih i najznačajnijih operskih kuća na svetu. Na južnoj polulopti ova opera je druga po veličini odmah posle opere u Sidneju. Impresivni italijanski renesansni stil, 2500 sedećih mesta i akustika koja se smatra jednom od najboljih u svetu čini Teatar Kolon impozantnom građevinom na tlu cele Južne Amerike. Zbog proslave stogodišnjice postojanja izvršena je opsežna rekonstrukcija opere, a radovi su trajali od 2001. do 2008. godine.

Smatra se da je Teatar Kolon najakustičniji teatar na svetu!

La Boka – zaplešimo tango!

četvrt Kaminito

Najatraktivnije i najživopisnije naselje u Buenos Ajresu je stara i siromašna lučka četvrt La Boka. To je dom fudbalske legende Dijega Maradone, dom najzavodljivijeg plesa na svetu – tanga i stecište umetničkih duša, slikara, pesnika i plesača. Lepe šarenolike i živopisne niske kućice okrečene u žutu,crvenu ili zelenu boju dominiraju pešačkom i poznatom ulicom Kaminito. To je siromašna četvrt prepuna umetnika, ali četvrt koja ima dušu. Turisti hrle ka La Boki, jer će upravo ovde osetiti magičnu atmosferu koju proizvode igrači tanga na otvorenom. Tango klubovi i zavodljivi ritam argentinskog plesa sinonim su za Buenos Ajres, a La Boka je njihov dom. Tango je duša Argentine i bit argentinskog postojanja. Zato se nemojte čuditi ako vas pozovu da igrate ili makar da se slikate u tango pozi.

kućice u četvrti Kaminito

Turiste u La Boku dovodi i stadion La Bombonera fudbalskog kluba Boka Juniors u kojem je karijeru započeo slavni Dijego Maradona. Za vreme održavanja utakmica u ovom siromašnom kvartu je pravo „ludilo“, pogotovo kada Boka Juniors igra sa „ljutim“ rivalom River Plateom.

stadion La Bombonera

Plaza Dorego – tango na otvorenom

par koji pleše

Još jedno sastajalište maestralnih tango igrača je Trg Dorego. Jedno je od najstarijih javnih prostora u gradu. Antikvarnice, pabovi i barovi smešteni su duž celog trga. Pored La Boke, predstavlja glavnu turističku atrakciju grada, a njegovu neopisivu lepotu i draž upotpunjuju ritmovi tanga  i plesači koji igraju. Ukoliko i vi poželite da naučite korake ovog najsenzualnijeg plesa na svetu, ovde ćete to moći, jer upravo na ovom trgu meštani često vežbaju da plešu. U kasnim večernjim satima kada se štandovi pomere, u prilici ste da prisustvujete besplatnim časovima tanga!

Kvart Rekoleto i istoimeno buržoasko groblje

Ovaj deo Buenos Ajresa je specifičan po tome što se u njemu nalaze najskuplji stanovi, a oni gledaju direktno na – groblje. Ipak, ne bilo kakvo groblje. Reč je o najpoznatijem groblju na svetu – to je skoro pravi grad sa širokim ulicama, neverovatnim skulpturama i jednosprtanim grobnicama optočenih u mermeru. U gradu se zna da je lakše kupiti luksuzan stan nego grobnicu u Regoletu. Ovde su sahranjeni bogataši, ali i najugledniji ljudi Argentine, uključujući mnoge predsednike Argentine i Evitu Peron. Groblje Rekoleto postalo je izuzetno posećeno od strane turista.

Katedrala Metropoliten

Katedrala Metropoliten je glavna katolička crkva u Buenos Ajresu. Često je obnavljana, a sadašnja zgrada predstavlja mešavinu nekoliko arhitektonskih stilova. Enterijer je naročito zanimljiv za posetioce, a pleni prelepim dekoracijama, tavanicom sa venecijanskim mozaicima, pozlaćenim stubovima i srebrnim oltarom. Katedrala je matična crkva arhiepiskopije Buenos Ajresa i primarna crkva Argentine. Nalazi se u samom centru grada, te je nezaobilazna za posetu, a ima posebno lep pogled na Plazza de Majo.

Puerto Madero

Puerto Madero

Za razliku od La Boke koja je boemska i siromašna, ovo je najelitniji deo grada sa ogromnim staklenim građevinama, modernim kućama i vilama. Karakteristika zemalja na tlu Južne Amerike je izraženi kontrast, te od ovog pravila ne odstupa ni Buenos Ajres. Puerto Madero je sav u skupocenim detaljima, automobilima i besprekorno uređenim vrtovima.

Puerto Madero je luksuzno poslovno – stambeno naselje.

Kuhinja Buenos Ajresa

Argentinci su majstori jela sa roštilja. Skoro svaki restoran u svojoj ponudi ima ovu vrstu jela, a ono što  je dobro jeste pristupačnost, pa se tako vrhunski roštiljski specijaliteti kreću oko desetak evra. Argentinska teletina takođe je vrhunskog kvaliteta, te je svakako treba probati. Interesantno je da Argentinci nisu ljubitelji ribe, ali nje ima u izobilju, te je tako možete na pijacama kupiti veoma povoljno. Argentina je i zemlja vina, pa tako nema greške koje god vino u restoranu poručite. Sva su odličnog ukusa. Ipak, obavezno treba probati lokalni specijalitet dulce de leche, najslađi krem na svetu. Sladokusci kažu, isuviše je sladak. Ako poželite da ga probate, lepo je sesti u najstariju kafanu u Buenos Ajresu – Cafe Tortoni.

Noćni život Buenos Ajresa

Noćni život Buenos Ajresa je odličan, pogotovo u delu grada koji se zove Palermo. Poznat je po brojnim noćnim klubovima, veoma popularnim među turistima. Noćni život počinje veoma kasno i traje dugo, do jutarnjih sati. Ipak, i pored odličnih klubova, tango i latinoamerički ritomovi obeležavaju ovaj grad i apsolutno dominiraju.

Zanimljivosti o Buenos Ajresu

  • Stanovnici Buenos Ajresa zovu se portenos, što u prevodu znači ljudi iz luke.
  • Kulturološki obrasci u Buenos Ajresu su nešto drugačiji nego kod nas – ljudi se pozdravljaju poljupcem u obraz. Ukoliko se ne poljubite sa svim ljudima u grupi, smatraće vas nepristojnim.
  • U ovom latinoameričkom gradu postoji siesta – popodnevni odmor u trajanju od 3, 4 sata za vreme kog su ulice mahom prazne.
  • Buenos Ajres je poznat i po neobičnom zanimanju – šetač pasa. Česta je pojava da se u parkovima vide šetači koji vode oko dvadesetak pasa odjednom. Ova profesija nastala je u Buenos Ajresu.
  • Zvanična valuta u Argenitini je pezos. Vlada drži kurs valute na visokom nivou, što dovodi do bujanja crnog tržišta deviza. Turisti često traže crno tržište kako bi im boravak bio jeftiniji. Čuvena ulica u kojoj se obavlja razmena je Florida ulica, pešačka zona u centru grada.
  • Horhe Luis Borhes, jedan od najuticajnijih i najznačajnijih pisaca XX veka, rođen je u Buenos Ajresu.

Ako vas put nanese u Buenos Ajres, videćete njegov sjaj i evropski senzibilitet sa jedne, i siromašne živopisne kvartove sa druge strane. Kontrast kojim odišu zemlje Južne Amerike deo je i ovog grada, jednog od najlepših na svetu. U njemu ćete prepoznati arhitekturu Pariza, Madrida i Londona i uživaćete u latinoameričkoj strasti argentinskog tanga. Zaplešite smelo!

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 20.12.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.