Čokoladna carstva širom sveta

Otkrijte koje su to države i gradovi poznati po proizvodnji čokolade, toliko da ih nazivamo – čokoladna carstva širom sveta! Ipak, pre nego što krenemo, moramo da vas pitamo – „Volite li čokoladu?“. Smatrate li da u njoj postoji nešto neodoljivo, čudesno, utešno? Nesumnjivo je čokolada jedna od najpoželjnijih poslastica, poklon koji rado primamo i sa osmehom darujemo. Da li ste znali da ljubav prema čokoladi duga više od 4600 godina? Najstariji tragovi o njenom postojanju (čokoladni napitak) vezuju se za grobnice Olmeka.

Područje Centralne Amerike (jug Meksika, Gvatemala, Honduras, Belize) gde su nekada živeli Olmeci, naseljavali su takođe Maje i Asteci. Svi su oni bili izraziti ljubitelji čokolade. Čokolada koju su pravili Maje i Asteci razlikovala se od one nama poznate, kako prema vrsti kakao praha tako i prema drugim parametrima. Kolumbovim dolaskom u Novi svet 1492. godine počinje novo poglavlje slatke istorije.

Belgija – čokoladna prestonica

U Belgiji se nalazi preko 2100 prodavnica čokolade, 12 fabrika i 16 muzeja čokolade. Brisel ima organizovane obilaske najpoznatijih prodavnica čokolade u gradu kao i školu i radionica kao što su “Chocolaterie Duval” ili “Chocolaterie Jamal”. U Brižu imate mogućnost da posetite čokoladni muzej, u kome možete naučiti kako se obrađuju zrna kakaoa i pravi čokolada. “The Chocolate Line” je prodavnica u Brižu koju nikako ne bi trebalo zaobići.

Fascinantni izlozi i drveni enterijer mamiće vas da probate čokoladne bombone napravljene od karamele, soja sosa, pirinčanog sirćeta ili praline sa semenom susama, ili ‘Apple’, ručno izrađena čokolada u obliku i sa ukusom jabuke.

Oaksaka – Meksiko

Oaksaka, rodno mesto prvog čokoladera, poznato je po svojim čokoladnim kućama, gde se pije tradicionalna meksička čokolada. Tejate je napravljen od mešavine fermentisanih kakaovih zrna, kukuruznog brašna i vode uz dodatak slatkih sirupa. Ukoliko želite da isprobate još neku od lokalnih čokoladnih specijaliteta, Mina ulica je pravo mesto za to. Lokalni favorit je “Mayodormo Chocolate” gde se ovaj slatki napitak pravi od samo četiri sastojka ­ šećera, cimeta, prženih zrna kakaoa i badema u toplom mleku.

San Francisko – Kalifornija

Poznati čokoladni brendovi “Ghirardelli” i “Scharffen Berger” su osnovani u ovom zalivu, i obe proizvodnje se mogu obići sa turističkim vodičima. Grad je prepun nezavisnih čokoladnih radnji.

Barselona

Ukoliko krstarite Mediteranom i neko vreme provodite u Barseloni sa željom da otkrijete sve atrakcije Barselone, ono što svakako ne smete propustiti je “Bomboneria Pons”, šarmantni svet čokoladnih kreacija u koji čim zakoračite bićete pogođeni slatkim mirisom kakaoa, karamele i pečenih oraha. ‘Pistachio Pearl’ je mala čokoladna bombona, napunjena pistaćima i posuta zeleno­bisernim prahom. Upravo ova čokoladna poslastica, je sa divnim pakovanjem i uz simpatične rodjendanske poruke na ceduljici – idealan izbor za poklon i suvenir iz ovog primorskog grada Katalonije.

Njujork

Poznata Serendipity zamrznuta – topla čokolada privlači zaljubljenike u čokoladu iz celog sveta. Neke od omiljenih čokoladnih destinacija su “Jacque Torre” kafić u evropskom stilu u blizini Bruklinskog mosta i lokal Mast braće u Bruklinu. Posetite i fabriku Mast braće u Villiamsburgu da probate neobične čokoladne mešavine i čokoladne čajeve. Rič i Majkl Mast su 2007. godine predstavili svetu čokoladu koja je nastala kao rezultat posvećenosti detaljima, pedantnog zanatstva, inovacija i inspiracije jednostavnošću.

Mast braća prave prepoznatljive čokoladne barove, napitke i poslastice sa akcentom na jasnost i neobičnost ukusa, tako da u njihovim prodavnicama možete jesti čokoladu sa malinovim uljem, morskom solju, ljutom papričicom, kozjim ili ovčijim mlekom. Pa, ako ste ljubitelj nesvakidašnjih ukusa, čokolade i planirate put u Njujork o čemu smo već detaljno pisali, ne propustite posetu čokolaterijama u Bruklinu.

Francuska

Pariz, osim što je grad poznat po arhitekturi, modi, pecivu, on je i dom Jean Paul Hevinsa, čokoladera koji stvara i prodaje čokolade sa ukusom kolača makarons i kandiranog voća, u obliku Ajfelovog tornja. “Debauve & Gallais” su ekskluzivne pariske čokolaterije u kojima cena čokolade dostiže i 400 funti, a svojim posetiocima nude obilazak muzeja­radnje. Čokoladni favoriti su svakako ‘Palet Earl Grey’ i ‘Crème Brûleé’.

Tain L’Hermitage, gradić koji je dom “Valhrona Ecole Chocolat”, jedne od najprestižnijih škola čokolade na svetu, u kojoj iskusni poslastičari usavršavaju umetnost pravljenja najfinije čokolade. Škola je istovremeno i fabrika čokolade i muzej, koji je otvoren za posete.

Cirih – Švajcarska

Na National Geographic listi najbolje brendiranih čokolada na svetu titulu najbolje ponela je švajcarska marka „Teuscher“ iz Ciriha, a New York Times piše: “…mnogi poznavaoci smatraju Teuscher najboljom na svetu…” Teuscher je poznata po tome što ima preko stotinu vrsta proizvoda koji ne sadrže hemikalije, aditive i konzervanse i tradiciju dugu preko 70 godina.

Keln – Nemačka

Keln je glavni grad čokolade u Nemačkoj i dom “Stollwerck” čokoladne kompanije. Kompanija postoji preko 150 godina i ima stalnu izložbu o istoriji svoje čokolade, koja je prerasla u interaktivni muzej koji oslikava istoriju čokolade širom sveta. “Stollwerck” proizvodi više od 100.000 tona čokolade godišnje, a kroz muzej prođe više od 5 miliona posetilaca u istom periodu.

London

Prestonica Velike Britanije ima mnogobrojne prodavnice čokolada, a sam ulazak u neku od njih jeste zasebno putovanje. Omiljena u West End­u, “Melt” čokolaterija je butik specijalizovan za ručno izrađene čokolade svetske klase. Melt je poznata po velikom izboru pralina i usoljenim karamel bombonama. Snažna aroma i fuzija bele čokolade, masala začina, slanih karamela i lešnika karakteriše čokoladu najboljeg britanskog čokoladera Paul A Young­a.

Tokom šetnje Londonom zavirite i u butike/­prodavnice kao što su “La Maison Du Chocolat”, “Pierre Marcolini”, “Mast Brothers”, “Artisan du Chocolat”, “Melange” ili “Prestat”. “Prestat” je svojim jarkim bojama i zidovima prekrivenim slatkišima od dna do vrha bio inspiracija za nastanak filma Čarli i fabrika čokolade.

Maje i Asteci su stolećima unazad posedovali titulu čokoladnih imperijalista i to sa punim pravom. Danas je presto podeljen svetom, između gradova koji čuvaju drevnu tajnu pravljenja čokolade ili je nesebično dele sa svima onima koji upitno zakorače u njihove fabrike. Izbor je veliki. Ukoliko ste i vi ljubitelji čokolade i putujete u San Francisko, Njujork, Oaksaku, Cirih ili Pariz nemojte propustiti jedinstveni doživljaj u nekom od navedenih magičnih čokoladnih carstava!

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.