Najlepše daleke egzotične destinacije

Da li ste nekad maštali o dalekim toplim zemljama, kristalno čistim i plavim morima, palmama i belim peščanim obalama? Možda se čini kao san, ali na različitim meridijanima zemaljske kugle, daleko od nas, postoje mesta koja oduzimaju dah i koja zaista čine da se osećamo kao u snu. To su zemlje večitog leta, gde temperature ne padaju ispod 20 stepeni, zemlje rajskih plaža, bajkovitih zalazaka sunca, tropskog rastinja i magičnih predela. Pokušaćemo da vam dočaramo bar deo tog sna i upoznamo vas sa nekim od destinacija koje mame uzdahe turista širom sveta, sa njihovim specifičnostima i karakteristikama, a koje nisu baš čest izbor kada se gledaju turističke agencije.

Karibi

Karibi se protežu od Floride, na severu do Venecuele na jugu. Aruba, Jamajka, Dominikanska Republika, Kuba, Bahami, Barbados su samo neka od ove velike grupe tropskih ostrva u Karipskom moru, odnosno Atlanskom okeanu. Neka od njih su nezavisne države, dok se druge nalaze u sastavu Francuske, Holandije, SAD-a i Velike Britanije. S obzirom na to, Karipska ostrva predstavljaju pravo šarenilo naroda, kultura, jezika i običaja. Svako od ostrva ima svoju priču. Neka od njih su više komercijalizovana i podređena turistima, dok se na nekima od njih odvija normalan život stanovnika ovih država. Iako Karipsko more predstavlja jednu od najvažnijih pomorskih linija (jer je Panamskim kanalom povezano sa Pacifikom), Karibima najveću popularnost donosi veliki broj atraktivnih destinacija koje predstavljaju pravi turistički raj. Njihov zaštitni znak je izuzetna klima, more, prelepe egzotične plaže i raznovrsnost kultura. Tako Jamajka važi za najšarenije ostrvo Kariba. Poznata je po rege muzici, Bob Marliju i rumu. Kuba, sa svojim glavnim gradom Havanom, svojim izgledom i arhitekturom vraća u prošla vremena, period revolucije i kolonije. Mnoge od fotografija koje se zabeleže zauvek će vas voditi na ovo, na celom svetu, jedinstveno mesto. Karibi su u istoriji bili poznati po piratima, a danas po krstarenjima, prilikom kojih su turisti u prilici da posete više ostrva i upoznaju se sa njihovim lepotama.

Karibi i karipsko more između severne i južne amerike

Maldivi

Maldivi su samo jedna od atraktivnih destinacija Indijskog okeana. Glavna specifičnost maldivskih ostrva je da su najniža država na svetu, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.5m. Čine ih više od hiljadu peščanih ostrvaca koja su grupisana u atole. Opasani su koralnim grebenima oko kojih se odvija buran podvodni život. Zato su velika atrakcija su za ronioce, kako profesionalne, tako i ljubitelje tzv. površinskog ronjenja. Mnoštvo riba svih duginih boja su zaštitni znak Maldiva. Važe za luksuznu destinaciju, a poznati su po venčanjima parova iz raznih krajeva sveta.

Maldivi bungalovi i tirkizno plavo more

Šri Lanka

Nekadašnji Cejlon, u slobodnom prevodu Svetla zemlja. Zovu je i “suzom Indije” zbog njenog oblika. Nalazi se južno od Indije, a okružuju je vode Indijskog okeana. Šri Lanka je ostrvo zelenila, tropskih šuma, reka, vodopada, planina, brojnih rezervata prirode, botaničkih bašti, plantaža čaja, ostrvo cimeta i predivnih plaža sa zlatnim peskom. Glavni grad je Kolombo, uz koji je zanimljivo posetiti i Kendi, naročito u maju, u vreme velikog budističkog prazika. Šri Lanka, kao biser Indijskog okeana, je oduvek bila jedan od centara budističke religije. Tako je tamo turistima na raspolaganju veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, od kojih su neki od najpoznatijih Hram Budinog zuba, pećinski hramovi Dambule, Lavlja sten (Sigirija), kao i mnoge statue Bude, od kojih se po veličini ističe statua Bude u ležećem položaju. Od zabavnih sadržaja, između ostalog, možete posetiti i Rudnik Mesečevog kamena po kome je Šri Lanka poznata u svetu, otići na safari u neki od nacionalnih parkova i biti u prilici da vidite mnogo divljie životinje ili posetiti Rezervat slonova.

Šri Lanka egzotična destinacija i slonovi

Sejšeli

Sejšeli su grupa ostrva takođe u Indijskom okeanu. Nalaze se u njegovom zapadnom delu, istočno od afričkog kontinenta, i bivša su kolonija Velike Britanije. Najveća ostrva su Mahe (na kome je i glavni grad Viktorija), Praslin i La Dingua. Sem peščanih plaža i živopisnih predela kao sa razglednica, Sejšeli su poznati po velikim kornjačama koje se mogu videti na nekim od ostrva. Poznati su po koralnim i granitnim stenama, a granitni kamen je postao i nacionalni simbol. Sejšelska ostrva nude pravo malo bogatstvo prirodnih lepota i znamenitosti. Mnogo je retkih i zaštićenih vrsta biljaka i životinja.

Sejšeli divne plaže

Mauricijus

Sa glavnim gradom Port Luisom, Mauricijus je ostrvska država smeštena u Indijskom okeanu, istočno od Afrike, kojoj i pripada. Ostrvo je poznato po svojim plažama, lagunama, koralnim grebenima i poljima šećerne trske. Mesto koje će vas oduševiti svojim raznolikostima i suprotnostima, od peščanih plaža i kristanog mora, do grandioznih i veličanstvenih planinskih vrhova. Nekada je bio stanište sada istrebljene ptice Dodo, koja se danas nalazi na grbu Republike Mauricijus. Vodopadi, klisura Crna reka, jezero u krateru vulkana čija se voda smatra svetom i fabrika ruma su neka od mesta koja čekaju turiste, ali su ipak duge predivne peščane plaže definitivno ono po čemu se Mauricijus najviše pamti. Jedna od najrazvijenijih afričkih država, čemu turizam daje veliki doprinos.

Mauricijus Indijski okean destinacija

Zanzibar

Zanzibar se nalazi u Indijskom okeanu, nedaleko od zapadne afričke obale i pripada Tanzaniji. Zato se često  u turističkim aranžmanima povezuje sa Kenijom i Tanzanijom. Sastoji se od nekoliko ostrva, od kojih je najveće Unguja, na kome se nalazi i glavni grad Zanzibar. Stari deo grada, Stone town, je pod zaštitom UNECO-a zbog svog istorijskog i kulturnog značaja. Poznato je i kao “Ostrvo začina”. Egzotične plaže, raznovrsne aktivnosti za posetioce, istorija, raznolikost kultura kao i mnoge zaštićene vrste životinja predstavljaju veliko bogatstvo kojim Zanzibar rapolaže. Kao i ostale, i ova ekvatorska destinacija se može posetiti tokom cele godine jer će vas uvek dočekati Sunce, čisto i toplo more, duge peščane plaže i mnogo zelenila.

Zanzibar Afrika i Tanzanija, zalazak sunca

Havaji

Američka država koju čine stotine ostrva, grebena i peščanih sprudova vulkanskog porekla. Tri najveća ostrva su Havaji (Veliko ostrvo), Maui i Oahu, na kome se nalazi glavni grad Honolulu. Havaji su smešteni u centralnom delu Pacifika i čine najizolovaniji arhipelag na svetu. Kao i većina ovih destinacija, poznati su po konstantnoj temperaturi tokom cele godine. Prema nekim istraživanjima to je najsrećnija zemlja za život. Povoljna tropska klima, prirodne lepote, aktivni vulkani, kilometarske plaže, surfovanje, ekološka hrana, samo su neki od razloga koji Havaje čine popularnim odredištem mnogih turista, surfera i biologa. Oni koji su ih posetili kažu da se tamo čekaju najlepše zore. Tradicionalna havajska kafa, hula ples i lei ogrlice od cveća samo su samo deo onoga po čemu se Havaji pamte.

Havaji u Tihom okeanu top destinacija

Francuska Polinezija

Možda ne govori mnogo, ali kada kažemo Tahiti ili Bora Bora, prva asocijacija su nizovi bungalova nad tirkiznim vodama okeana. Ova francuska prekomorska zemlja je smeštena u južnom delu Tihog okeanu, istočno od Australije. Na Tahitiju, kao najvećem ostrvu, se nalazi i glavni grad polinežanskih ostrva, Papeete, koji je i jedini veliki grad. Lepote Tahitija se ogledaju u spletu visokih planina, peščanih plaža, gustih šuma kokosovih palmi i bujnih livada vanile. Tu je čitavu deceniju živeo i radio francuski slikar Pol Gogen. Na 16km od Tahitija se nalazi i ostrvo Moorea, srcolikog oblika, poznato po ananasima, divnoj prirodi i pristupačnosti turistima. Bora Bora, u smom magičnom plavo-zelenom ambijentu, po mnogim mišljenjima predstavlja najekluzivnije ostrvo naše planete. Njenoj neopisivoj lepoti doprinosi to što se glavno (i istoimeno) ostrvo nalazi nasred tirkizne lagune, koju okružuje nekoliko malih ostrvaca i koralnih rtova. Bajkovitoj laguni se sa otvorenog mora može prići samo sa jedne strane.

Francuska polinezija Tahiti i Bora Bora

Tajland

Tajland ili “Zemlja osmeha”. U prevodu “thai” znači sloboda. Jedina je od zemalja jugoistoče Azije koja nije bila kolonizovana pa su tako njegova istorija i kultura mogle da se razvijaju prirodno, bez velikih uticaja drugih naroda. Obale Tajlanda izlaze na Tajlandski zaliv koji je deo Južnokineskog mora. Na Tajlandu se može uživati u neverovatnim planinskim pejzažima, predelima guste džungle, divljoj prirodi, ali i zanimljivoj istoriji i običajima i jedinstvenim plažama sa najfinijim zlatnim peskom i smargdnozelenom vodom. Glavni grad Bangkok je poznat po noćnom životu. Predstavlja pravu urbanu džunglu, gde sve vrvi od života, ali gde svako može naći nešto za sebe, provod, šoping, prirodu, kulturu, plaže i mnogo toga još. Ipak, u hladovinama najlepših plaža se može uživati na nekim od tajlandskih ostrva, kao što su Puket, Koh Phan Gan, Koh Phi Phi, Koh Samui i mnogim drugim. Na Tajlandu možete posetiti neki od brojnih nacionalnih parkova, vodopade u kojima se možete okupati, videti farmu leptira, pazariti na plovećoj pijaci, posetiti brojne budističke hramove, kao i Hram tigrova, probati poznatu tajlandsku masažu i upoznati se sa egzotičnom tajlandskom kuhinjom.

Tajland slobodna destinacija i dobar provod

Filipini

Ostrvska država jugoistočne Azije i jedan od najvećih arhipelaga na svetu. Okružuju ih mora Tihog okeana, Sulu, Celebeško more i Južnokinesko more. Nalaze se u tzv. Vatrenom pojasu Pacifika, pa su na meti mnogih zeljotresa i uragana. Glavni grad je Manila. Etnički i kulturološki su veoma mešovita zemlja, pa se na filipinskim ostrvima mogu videti različiti uticaji u arhitekturi, običajima i načinu života. Karakterišu ih peščane obale, zelena voda, koralni grebeni i planinska unutrašnjos ostrva sa veoma bogatom florom i faunom. Neka od turističkih rajskih ostrva su Borakaj i Palawan. Na Filipinima je moguće poseti neki od vulkana, videti terasasta pirinčana polja koja su pod zaštitom UNESCO-a, posetiti neko od lokalnih sela i upoznati tamošnje stanovnike. Takođe, bićete u prilici da istražujete, isprobate egzotično voće i vidite mnoge zaštićene vrste životinja koje uživajući u svom prirodnom okruženju daju posebnu čar ovim mestima.

Filipini, daleki istok

Indonezija

Jugoistočna azijska država, koju čine 18.000 ostrva, među kojima se izdvajaju Borneo, Java, Sumatra i Bali, kao najveća turistička destinacija ove zemlje. On pleni svojom egzotičnim šarmom i jedinstvenim koloritom svojih prirodnih lepota. Mesto je gde će uživati i ljubitelji drevne kulture i umetnosti, ali i ljubitelji celodnevnog leškarenja na nekim od najlepših plaža sveta. To je i ostrvo pirinčanih polja, vulkana, surfovanja i joge. Deo je Koralnog trougla, mesta najraznovrsnijeg morskog života, izvanredne lepote i velikog biološkog značaja. Indoneziju, sa njenim bogatim istorijskim nasleđem, čini miks indijske, kineske i evropske kulture i najrazličitije religije na jednom mestu, pa njeno stanovništvo čine muslimani, hindusi, katolici, pravoslavci i budisti. To je zemlja sa osam lokaliteta na UNESCO-voj listi svetske baštine, među kojima je i najveći budistički hram na svetu Borobudur i Prambanan (na Javi), najveći kompleks hindu hramova u Indoneziji. Glavni grad indonežanskih ostrva je Džakarta.

Indonezija spoj 18.000 ostrva

S obzirom na klimu i geografski položaj ovih tropskih destinacija, moguće ih je posetiti tokom cele godine i u potpunosti uživati i svim njihovim čarima. Za neke od njih ipak postoje periodi koji su pogodniji za posetu, pa je najbolje prethodno se informisati o tome. Mada su poslednjih godina aranžmani nešto pristupačniji, još uvek je manje onih koji su u prilici da priušte neko od ovih ili sličnih “putovanja iz snova”. Ali, daleke destinacije nam mogu postati i bliže jer se sa njihovim lepotama, bar nekima od njih, možemo upoznati i na druge načine.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 15.05.2016. | Modifikovano: 26.12.2019.