Deliblatska peščara – jedna od poslednjih evropskih pustinja

Deliblatska peščara jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana, peskovita oblast nalazi se na površini od oko 300 kvadratnih kilometara, a proteže se između reke Dunav i jugozapadnih padina Karpata. Peščane mase elipsoidnog oblika okružene su plodnim poljoprivrednim površinama, a ova peščara predstavlja svojevrsni spomenik istorije prirode Panonske nizije.

Deliblatska peščara je zahvaljujući svom položaju i činjenici da je dom mnogih specifičnih i retkih vrsta flore i faune, pravi fenomen prirode u Evropi, a iz tog razloga je izuzetno zanimljiva kako domaćim tako i stranim turistima. Kada je u pitanju Deliblatska peščara izlet je prava prilika da se obiđe ova jedinstvena pustinja na starom kontinentu.

Pustinjska pescara

Kao deo velike zatvorene kotline, Deliblatska peščara ima stepsku umerenu kontinentalnu klimu, ali se zapažaju i mikroklimatske promene uslovljene uticajem drugih klima. Izražene su značajne temperaturne razlike u noćnim i dnevnim terminima, a njen karakterističan dinski reljef ne sreće se nigde u ovom delu Evrope.

Deliblatska peščara izlet i turistički potencijal

Svako putovanje kroz Srbiju i obilazak značajnih mesta mora u okviru svoje rute imati i ovu jedinstvenu evropsku pustinju. Deliblatska peščara je poznato izletište, a mnogi baš ovaj kraj biraju kao idealno mesto za izgradnju vikendica. Stoga, ne čudi što u reonu Deliblatske peščare postoji mnoštvo izletničkih kuća za odmor, uživanje u prirodi i roštiljanje.

Karakteristike Deliblatske peščare omogućavaju svim posetiocima vrlo raznovrstan i dinamičan odmor, pa tako pored rekreacije, svi posetioci ovog kraja mogu uživati i u čarima lova, ribolova i fizičke rekreacije. Postoje mnogobrojni tereni za košarku, fudbal i odbojku, pa svi zainteresovani mogu upražnjavati ove sportove.

Kada je u pitanju Deliblatska peščara bazen na otvorenom koji postoji predstavlja jedino kupalište u kraju, a bazen je ispunjen termalnom, prirodno jodiranom vodom, čija je temperatura oko 25 stepeni Celzijusa.

Deliblatsko jezero – mesto koje morate posetiti

Na rubu Deliblatske peščare, usred vojvođanske ravnice, u živopisnom selu Deliblato prostire se oaza mira i tišine – deliblatsko jezero Kraljevac. Jezero Kraljevac sa svojim plutajućim ostrvima, šumama, livadama i pašnjacima karakteristično je po izuzetno raznovrsnom i bogatom biljnom i životinjskom svetu.

Specijalni rezervatu prirode “Kraljevac” je područje jedinstvene prirodne lepote gde plutajuća ostrva, pomerana jakim vetrom po površini vode, neprekidno menjaju okolni pejzaž. Ovo mesto je savršeno za sve ljubitelje prave prirode i one koji žele da se opuste u prelepom i mirnom krajoliku netaknute prirode.

Aktivnosti koje možete praktikovati u Deliblatskoj peščari

Kada je u pitanju Deliblatska peščara Čardak je školsko rekreativni centar koji predstavlja jedno od značajnijih izletišta na prostoru cele Deliblatske peščare. Okružen je borovim, bagremovim i jasenovim šumama, ispresecan obeleženim pešačkim stazama sa info tablama i otvorenim terenima za košarku, rukomet, odbojku, mali fudbal, ali i teretanom na otvorenom, koja se nalazi na prostoru od preko 200 hektara.

Tu se nalaze i 2 renovirana paviljona – “Nera“ i “Brzava“, koji imaju kapacitet do 130 ležajeva, ali i restoran kapaciteta do 400 gostiju, kafe bar, prodavnicaa i suvenirnica. Ovaj centar pruža ogromne mogućnosti za upražnjavanje različitih aktivnosti, koje omogućavaju svim turistima da savršeno ispune svoj dan.

Poznato je i utvrđeno da vazduh u Peščari, posebno u delu borovih šuma poseduje izuzetno korisna fizičko-hemijska svojstva, te se boravak preporučuje deci, rekonvalescentima, astmatičarima, sportistima, ali i svima onima koji žele potpun odmor i uživanje u prirodnim lepotama jedinstvenog predela prirode.

Deliblatska peščara turizam je izuzetno razvijen, a foto safari, posmatranje ptica, pešačenje u prirodi, sakupljanje i raspoznavanje lekovitog i aromatičnog bilja, lov u ograđenim lovištima, vožnja bicikla, rekreacija na otvorenom, edukacija o značaju očuvanja biodiverziteta, samo su neke od aktivnosti koje se mogu praktikovati u okviru ovog rezervata prirode.

Pustinjski pesak

Deliblatska peščara – nastanak i biodiverzitet

Po svom postanku Deliblatska peščara predstavlja jedinstven fenomen u Evropi, pa je svojevremeno nazvana Evropska Sahara. Deliblatska peščara je nastala od silikatno-karbonatnog peska iz banatskih reka i nanosa Dunava, koje su vetrovi još za vreme ledenog doba, sa njihovih obala razneli u pravcu Panonske nizije i zasuli prethodno formirane lesne površine.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara je najveći zaštićeni objekat u celoj Vojvodini, a prostire se na oko 35 hiljada hektara. To je najveća evropska kontinentalna peščara. Ovde je centar biološke raznovrsnosti u Srbiji, ima mnogo vrsta biljaka i životinja koje ovde jedino žive ili su ovde najveće populacije tih vrsta.

Na tih 35 hiljada hektara zbog specifičnih uslova mikroklime reljefa, nema nikakvih ljudskih tvorevina i generalno uticaja čoveka. Pripada retkom prirodnom fenomenu sa moćnim naslagama peska i izraženim dinskim reljefom.

Karakteristična flora i fauna Deliblatske peščare

Ova peščara je stanište velikog broja životinja, a najpoznatija je po plemenitoj divljači – jelenu i srni, ali i po tome što se u njoj već vekovima nastanjuje vuk. Životinjski svet Deliblatske peščare odlikuju peščarski insekti i brojne vrste stepskih staništa, kao što su orao krstaš, stepski soko, tekunica, slepo kuče i stepski skočimiš.

U šumskim staništima značajno je stalno prisustvo vukova, jelena, srna i divljih svinja. Vodeni ekosistemi obale i ada Dunava predstavljaju gnezdilišta ptica močvarica i privremena obitavališta ptica selica, dok je površina nezaleđenog Dunava masovno zimovalište divljih pataka i gusaka.

Specifičnost Deliblatske peščare je i njena šumo-stepska vegetacija, mozaično raspoređena na izraženom dinskom reljefu, koja je jedinstvena u Panonskoj niziji. Biljni svet Deliblatske peščare karakterišu: peščarske, stepske, šumske, močvarne i vodene zajednice.

Od blizu 1000 biljnih vrsta koje se tu nalaze najkarekterističnije su biljke stepskih staništa: banatski božur, stepski božur, šerpet, bademić… Kleka je jedini samonikli četinar, dok u malobrojnim autohtonim šumama dominiraju virgilijski hrast, lužnjak i bela lipa. Više od polovine površine Deliblatske peščare danas obrastaju sađene šume bagrema, crnog i belog bora.

Deliblatska peščara je zasigurno jedna od savršenih destinacija za letnji odmor u Srbiji, posebno za sve one koji imaju želju da na neuobičajenom mestu provedu svoje vreme i uživaju kako u savršenoj, netaknutoj prirodi, tako i u brojnim zanimljivim, rekreativnim aktivnostima.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 22.03.2019. | Modifikovano: 22.03.2019.