Drevni Egipat – mistična destinacija kroz vekove

Egipat, zemlja pustinja i piramida, nalazi se u severoistočnom delu Afrike i delom u Aziji. Izlazi na Sredozemno i Crveno more. Samo 5% zemlje je prekriveno bujnom vegetacijom dok je ostalo u pesku pustinje Sahare. Zato i nazivaju Egipat zemljom peska. Jedna prelepa zemlja sa veoma dugom i interesantnom istorijom. Najpoznatija je po svojim faraonima, piramidama, ali isto tako i po reci Nil koja je „aorta Egipta“. Glavni grad Egipta je Kairo. U nastavku teksta upoznajte se sa istorijom Egipta, najpoznatijim letovalištima, kao i glavnim gradom Egipta – Kairom.

Istorija Egipta – najfascinantniji detalji

Istorija Egipta je sve samo nije kratka. Priča o Egiptu počinje pre skoro 3.300 godina pre nove ere u dolini reke Nil. Ona predstavlja jednu od najstarijih civilizacija u istoriji.

Nijedna druga civilizacija u vreme egipatskih faraona nije se mogla takmičiti sa drevnim Egiptom, moćnom državom poznatom po veličanstvenim građevinama i izuzetnim bogatstvom. Osnovni razlog nadmoći Egipta u to doba bila je velika geografska prednost, oličena u moćnoj reci Nil. Desetinama hiljada godina centar života i razvoja u Egiptu bila je upravo ova reka. Za Egipat se i danas sa pravom kaže da je dar reke Nil, jer su dve najvažnije oblasti u Egiptu velika delta, ušće, Nila i dolina Nila.

Reč „faraon” znači „onaj koji živi u palati”. Egipćani su se odnosili prema svojim faraonima kao prema bogovima oličenim u različitim oblicima, predstavnicima na Zemlji. Oni su verovali da zahvaljujući njihovom služenju vladar uspeva da svako jutro podigne Sunce na nebo i natera Nil da poplavi široka područja plodnim muljem krajem svakog leta. Faraon je bio svemoćan, a njegova moć apsolutno neosporna. Osnovna dužnost faraona bila je da gradi i održava hramove bogova. Dodirivanje faraonove krune ili skiptara, čak i slučajno, donosilo je smrtnu kaznu za počinioca.

Zagrobni život

Egipćani su verovali u zagrobni život. Preminule su balzamovali i sahranjivali u piramidama. Rec „mumija“ dolazi iz arapskog jezika i znači „telo sačuvano pomoću voska ili katrana“. Balzamovanje je počinjalo vađenjem mozga, creva, srca i pluća koji su čuvani u četiri zasebne vaze. Zatim su u telo stavljane soli, koje su u delovanju sa suvim pustinjskim suncem, izvlačile vlagu. Osušeni leš umotali bi u stotine metara pamučnog platna. Čitav proces trajao je 70 dana.

Najimpresivnije građevine

Najimpresivnije građevine Egipta svakako su piramide koje su građene kao grobnice faraona. Do sada je pronađeno ukupno 46 piramida, a pretpostavlja se da ima i još neotkrivenih pod nepreglednim peskom pustinje. U 27. veku pre nove ere izgrađena je prva piramida i od tada su one postale osnovni način sahranjivanja vladara. Jedan od razloga što su piramide toliko fascinantne je taj što su to bile prve građevine ikada sagrađene samo slaganjem precizno isečenih ogromnih kamenih blokova jednih na druge. Jedna od najpoznatijih piramida je Velika piramida faraona Keopsa – sagrađena od 2 miliona i 300 hiljada kamenih blokova, a svaki blok težak je oko 2,5 tone. Ispred ove piramide nalazi se divovska skulptura lava s Božjim licem oblikovana po uzoru na boga, kralja Kefrena. Sfinga je nekad bila prekrivena gipsom i obojena jarkim bojama. Visoka je 20m, a isklesana od jednog komada kamena oko 2.500 godina pre nove ere. Nos i brada su otpali, ostaci se čuvaju u Britanskom muzeju u Londonu, ali deo ukrasa u obliku kobre još uvijek je vidljiv na čelu.

Dolina kraljeva (Valley of kings)

Dolina kraljeva (Valley of the kings) danas je, zajedno s piramidama u Gizi, najznamenitije i najviše posećeno mesto u Egiptu. Tu se nalaze brojne grobnice različitih kraljevskih dinastija Egipta. Grobnice su imale brojne jednostavne ili kompleksne samoodbrambene mehanizme koji su trebali obeshrabriti i onemogućiti eventualne provalnike i pljačkaše grobova. Uglavnom su to bile lažne dvorane, lažni zidovi ili vrata, iskopane provalije, smrtonosne zamke i sl. Nažalost, pljačkasi grobova su uvek bili dovoljno sposobni da savladaju sve prepreke.

Važne informacije o Egiptu

Postoje 3 tipa egipatskih viza:

  • turistička (uglavnom traje 3 meseca, i važi kako za jedan, tako i za više ulazaka u zemlјu),
  • ulazna (obavezna za sve strane državlјane koji dolaze u Egipat sa cilјem koji nije turističke prirode), i
  • tranzitna viza.

Viza se izdaje na graničnim prelazima, košta 10 evra i po isteku ne može da se produži. Srbija, pak, spada u grupu država, čiji građani moraju da zatraže vizu pre dolaska u Egipat. Egipatska ambasada u Srbiji nalazi se u Beogradu, u ulici Andre Nikolića 12, a adresa srpske ambasade u Egiptu je 33, El Mansour Mohamed St., Zamalek. Vladine kancelarije su otvorene od 8:30 do 14:30. Petkom se ne radi, ponekad ni subotom. Prodavnice su zimi otvorene od 9:00 do 20:30, a leti od 9:00 do 22:00.

Nacionalni praznici u Egiptu su:

 • 7. januar (pravoslavni Božić),
 • 25. april (Dan oslobođenja),
 • 1. maj,
 • 23. jul (Dan revolucije) i
 • 6. oktobar (Dan oružanih snaga).

To su neradni dani. Pored toga što su banke, radnje i prodavnice zatvorene i javni prevoz radi umanjenim obimom.

Izuzetnog značaja je i Ramazan, praznik većinskog, muslimanskog stanovništva, koji se obeležava u septembru u islamskoj kalendarskoj godini. Lokalno stanovništvo od turista očekuje da ne jedu i ne puše na javnim mestima tokom praznika.

Zvanična valuta je egipatska funta. U opticaju su novčanice od 5, 10, 20, 50 i 100 funti, odnosno kovani novčići od 5, 10, 20, 25 i 50 piastrija i 1 funte.

 • 1e = 6.82 egipatskih funti
 • 1 egipatska funta = 0.15e

Dok je dozvolјeno unošenje stranih valuta u zemlјu, obavezno je da se novac prijavi na ulasku dok je iznošenje novca ograničeno na iznos koji je prijavlјen pri ulasku. Unošenje i iznošenje lokalne valute je limitirano na 100 egipatskih funti. Takođe, neophodno je razmeniti minimum 150 dolara  po dolasku u zemlјu. Što se carine tiče, dozvolјeno je bez carinjenja iznošenje do 200 cigareta, 25 cigara, 1l alkoholnih pića i poklona u vrednosti do 500 egipatskih funti.

Od turista se očekuje ostavlјanje bakšiša (i na arapskom „baksheesh“) za svaku uslugu koju pruže turistima, a u nekim restoranima, ne samo da je obavezno ostavalјe bakšiša, već je propisan i zahtevani procenat u odnosu na račun. Za upravlјanje vozilom strancima je potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Kairo

Kairo je glavni i najveći grad Egipta. Nalazi se u severnom delu države, na obalama reke Nil. Prostire se na površini od 214 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 8 000 000 stanovnika. U široj oblasti Kaira živi čak oko 15,2 miliona stanovnika. Ovo Kairo čini trinaestim po veličini gradom u svetu. Ovo je politički, ekonomski, i kulturni centar Egipta.

Klima u Kairu je veoma suva i topla. Letnje temperature penju se i do 38 stepeni celzijusa dok u priobalnim mestima temperature dostižu i 50 stepeni celzijusa. Zime su veoma blage i prijatne u Kairu godišnje ima svega 4 do 6 kišnih dana. Zato vam kišobran u Kairu, i uopšte u Egiptu, neće biti potreban!

Istorija Kaira

Kairo je grad sa dugom istorijom i tradicijom. Lokacija na kojoj se grad danas nalazi nije bila pogodna tokom antičkom perioda Egipta. Južno od Kaira nalaze se ostaci drevnog grada Memfisa, koji je osnovan 3100. godine pre nove ere. Osnovao ga je Menes od Tanisa nakon što je ujedinjen Gornji i Donji Egipat. Prvo naselje koje je nastalo na prostoru Kaira bila je rimska tvrđava poznata pod imenom Vavilon. Ovu tvrđavu osvojili su Arapi 642. godine, a oko nje je počelo da niče šatorsko naselje pod imenom Al – Fustat. Naselje je polako počelo da se razvija u gradski centar.

Kada su Fatamidi 972. godine zauzeli Egipat, severno od starog naselja počeo je da se gradi novi grad, Al–Mansureya. Ubrzo nakon toga grad je počeo da se naziva Kairo. Na arapskom njegovo ime je Al-Qahirah, što znači Mars. Ovo ime je dobio zato što se dana kada je osnovan Mars uzdizao na nebu. Seldžuci su Kairo osvojili sredinom 11. veka, nakon čega je grad dobio svoje masivne tvrđave. Osmanlije su zauzele grad 1517. godine pod vođstvom sultana Selima, nakon čega upravu nad njim preuzimaju njihovi vazali Mameluci. Napoleon je, u sklopu svoje egipatske ekspedicije, zauzeo Kairo 1797. godine, ali je francuska uprava trajala svega tri godine. kada je 1863. godine počela gradnja Sueckog kanala, Kairo je počeo da se modernizuje. Dobio je svoje zapadnjačke delove, a broj stanovnika se naglo povećao. Tokom dvadesetog veka značaj Kaira je konstantno rastao. Tokom ratnih godina Egipta od 1967. do 1978. godine broj stanovnika se višestruko povećao. Danas je ovo jedna od najznačajnijih destinacija na turističkoj mapi Egipta. Svake godine ovaj grad posete milioni ljudi iz celog sveta.

Transport u Kairu

Železnica u Kairu

ŽeleznicaKairo je čvorište 5000 km duge egipatske železnice. Ramzes stanica u centralnom Kairu povezuje glavnu liniju južnog dela železnice koja ide dolinom Nila i pokriva Assyut, Luxor, and Aswan, sa različitim linijama koje se lepezasto šire područjem Donjeg Egipta i pokrivaju glavne gradove regiona delte uključujući Alexandriu, Ismailiu i Port Said. Druga glavna stanica smeštena je 10 km južnije, u Gizi.

Putevi

Kairski putevi su jedni od najopasnijih na svijetu. Prosečan broj smrtnih slučajeva po pređenom kilometru je četrdeset puta veći od evropskog proseka i dva puta veći od proseka susednih bliskoistočnih zemalja. U Kairu ne postoje semafori, ali isto tako ne postoje ni pešački prelazi.

Metro 

Kairski metro sistem je moderan i efikasan. Kairski metro je jedini potpuno dovršeni i funkcionalni metro u Africi. Dve linije pokrivaju 62 kilometra, a planiraju se još četiri nove linije.

Tramvaj

Prva tramvajska linija u Kairu izgrađena je 1898. godine. To je bila prva linija javnog transporta, koja je išla pravcem sever-jug u Kairu. Išla je preko Khalij Misra, drevnog kanala koji vodi do Crvenog mora. Tramvajska mreža je zadnjih godina većim delom razmontirana, a par linija je ostalo operativno izvan severnih predgrađa, oko Heliopolisa.

Kairo – „grad mrtvih“

Ono što ćete verovatno smatrati posebno zastrašujućim u Kairu je Grad mrtvih (Qarafa) koji je smešten u istočnom delu Kaira i predstavlja ogromno živo groblje za mrtve, ali je ujedno i dom mnogim siromašnim ljudima.

U glavnom gradu Egipta, ispod brda Moukatam, nalazi se jedan od najkontraveznijih kvartova grada. Grad mrtvih, kako ga nazivaju, predstavlja 6,4km dug deo grada gde na hiljade Egipćana žive i rade pored grobova, uglavnom radi nedostataka stambenih objekata u glavnom gradu.

Populacija Kaira je sada blizu 8 miliona ljudi dok na hiljade ljudi žive u Gradu mrtvih. Ljudi bukvalno žive na groblju, deca se igraju sa spomenicima, a ljudi prave improvizovane kuće na grobovima.

Turističke atrakcije u Kairu

Egipatski muzej

Egipatski muzej je jedan od najvećih i najstarijih muzeja u svetu. U njemu se nalaze mumije drevnih faraona poput Ramzesa II i kraljice Hatshipsuit, koja je podigla hram Deir El Bahari u Luksoru. Tu je i kolekcija blaga pronađena u Dolini kraljeva. Egipatski muzej je jedinstven u svetu i zbog toga se ne sme propustiti njegov obilazak.

Islamski Kairo

Islamski Kairo je jedan od najzabavnijih delova Kaira. Ovaj deo grada se nije menjao već nekoliko stotina godina. Posetioci imaju jedinstvenu priliku da lutaju kroz lavirinte starih ulica, i da se dive predivnoj arhitekturi koja ovaj deo grada krasi. Tu su i džamije koje svakako vredi posetiti. Upozoravaju se posetioci da se pri ulasku u džamije pridržavaju pravila oblačenja i izuvanja.

Khan Ali – Kalili

Khan Ali – Kalili je najstarija pijaca na otvorenom u Kairu. Izgled pijace se faktički nije promenio od četrnaestog veka. Posao na pijaci se prenosi sa generacije na generaciju. Nalazi se u srcu islamskog Kaira, a posetioce će dočekati pravi praznik za sva čula. Ovde se mogu videti egzotični začini, nakit, parfemi, suveniri, i drugo. Takođe, svi posetioci neka se pripreme za beskrajno cenkanje, koje je deo tradicije egiatskih trgovaca.

Saladinova citadela

Saladinova citadela – Ovde posetioci mogu da vide predivnu džamiju Mohameda Alija iz devenaestog veka, džamiju Mohameda Bn Qalawoona, vojni muzej, muzej nacionalne policije. Ovde se nekada nalazila palata Mohameda Alija, vladara Egipta.

Piramide u Gizi

Piramide u Gizi je je masivni kompleks piramida smešten praktično u predgrađu Kaira. Sastoji se od tri velike i tri male piramide. Ispred njih se nalazi statua Sfinge koja čuva grobnice faraona.

Piramide

Piramide su svakako najimpresivnije građevine u Egiptu, ali slobodno se može reći da su najimpresivnije i u celom svetu. Fascinantan je način na koji su one građene i u koju svrhu.

Egipatske piramide predstavljaju građevine u obliku piramida koji su sagrađeni u drevnom Egiptu te se smatraju najvećim spomenikom i najspektakularnijim dostignućem te civilizacije. U Starom veku su se smatrale jednim od sedam svetskih čuda. Većina ih je sagrađena u periodu Starog i Srednjeg egipatskog kraljevstva. Služile su kao grobnice egipatskim faraonima.

Najlepši građevinski kompleks takvih piramida izgrađen je u Starom carstvu, u Gizi kod Kira. To su piramide faraona Keopsa, Kefrena i Mikerina, nazvane Velike piramide.

Velike piramide u Egiptu su tri piramide blizu Kaira na platou Gize i ovim zajedničkim pojmom se određuju i razlikuju od ostalih egipatskih piramida kojih ima rasutih po pustinji Sahare. Nalaze se u Egiptu, u gradu Giza, nekropolju antičkog Memfisa, a danas je to deo, predgrađe, Kaira.

Velika piramida u Gizi

Velika piramida u Gizi je najstarije i ujedno jedino do danas očuvano svetsko čudo. Suprotno uobičajenom verovanju, samo Velika Keopsova piramida se naziva svetskim čudom, a ne i ostale dve. Izgrađena je po nalogu faraona Kufua (kako su ga Egipćani zvali) ili Keopsa (kako su ga Grci zvali), vladara četvrte dinastije, oko 2560. g.pne. kao njegova grobnica.

Tradicija gradnje piramida započela je u starom Egiptu kao otmenija varijanta mastabe, odnosno platforme koja natkriva kraljevsku grobnicu. Ova veza se najbolje može videti na primeru Stepenaste piramide kralja Zosera u Sahari koju je podigao poznati egipatski arhitekta Imhotep.

Veruje se da je izgradnja Velike piramide trajala oko 20 godina, mada ima i drugačijih teorija. Najpre je teren pripremljen, a zatim su doneti i postavljeni kameni blokovi. Završni, pokrivni sloj (koji je propao tokom vremena) činio je građevinu spolja veoma glatkom. Iako se ne zna kako su blokovi postavljani, postoji nekoliko mogućih teorija. Jedna teorija podrazumeva korišćenje ravne ili spiralne rampe koja se podizala kako je građevina građena uvis, dok druga terija pretpostavlja korišćenje dugačkih poluga. Tokom svoje istorije, piramide u Gizi su golicale maštu čitavog čovečanstva, što možda najbolje opisuje rečenica slavnog Napoleona koju je izgovorio kada je osvojio Egipat 1798. godine: „Vojnici! Sa vrha ovih piramida posmatra nas 40 vekova!“

Danas ovo područje, zajedno sa drugim piramidama i skulpturom Sfinge predstavlja značajnu turističku atrakciju, koju upotpunjuje i misteriozni Sunčev brod, pronađen 1954. godine sa južne strane Velike piramide. Za brod se veruje da je simbolično predstavljao sredstvo kojim je telo umrlog Keopsa povezeno na poslednje putovanje – u zagrobni svet. Kada je izgrađena, Velika piramida je bila visoka 145,75 m. Tokom godina, vrh piramide je urušen za oko 10 m. Bila je to najviša građevina na Zemlji tokom 4300 godina i koju su nadvisile druge građevine tek krajem 19. veka. Ugao stranica u odnosu na osnovu iznosi 51 stepen i 51 minut. Svaka strana je pažljivo orijentisana prema jednoj od četiri strane sveta. Horizontalni presek građevine uvek je kvadratan u bilo kom delu, a dužina stranice osnove iznosi tačno 229 m. Cela građevina se sastoji od približno 2 miliona kamenih blokova od kojih svaki teži više od dve tone. Prostor koji zauzima Velika piramida dovoljan je da unutar sebe obuhvati katedralu Svetog Petra u Rimu i katedrale u Milanu i Londonu – zajedno.

Sa severne strane nalazi se ulaz u piramidu. Više prolaza, galerija i holova vodi ili u glavnu odaju kraljevske grobnice ili u pomoćne prostorije. Kraljevska grobnica nalazi se u središtu piramide. Sarkofag je napravljen od crvenog granita, kao i zidovi grobnice. Sve je toliko precizno uklopljeno, da nema ni milimetar nepoklapanja. Sam sarkofag je za samo 1 cm uži od ulaza u grobnicu.

Piramide faraona Kefrena i Mikerina

Pored Keopsove piramide, na platou Gize se nalaze i piramide faraona Kefrena i Mikerina (Kefrenovog naslednika). Kefrenova piramida je druga po veličini, ali je podignuta na višem tlu pa izgleda kao veća. Na vrhu ove piramide očuvan je gladak pokrovni sloj.

Najpoznatija letovališta u Egiptu

Egipat izlazi na Crveno i na Sredozemno more. S obzirom na bogatstvo od dva mora izbor turističkih destinacija je svakako ogroman. Turističke destinacije Egipta se mnogu podeliti na one koje se nalaze na Sredozemnom moru i one koje se nalaze na Crvenom moru. Koju god destinaciju u Egiptu da izaberete nećete pogrešiti sigurno.

Neke od najpoznatijih turističkih destinacija koje se nalaze na obalama Crvenog mora su Hurgada, El Guna, Port Galib, Šarm El Šeik i mnoge druge. Više o destinacijama na obalama Crvenog mora možete saznati OVDE.

Bezbednost u Egiptu

Svi smo upoznati sa situacijom koja se dešava na Bliskom istoku, pa se mnogi pitaju koliko je bezbedno letovati u Egiptu. Došli smo do informacije da kada su u pitanju turističke zone i mesta oko hotela – oni su potpuno sigurna, dok je za izlete potrebno potpisati saglasnost da se ide na sopstvenu odgovornost. Uprkos situaciji na Bliskom istoku, turisti i dalje letuju u poznatim letovalištima u Egiptu.

Znatno su pooštrene mere bezbednosti, što svakako ide u korist turistima. Rigorozne provere, sadržaj kofera se dvaput proverava, zagleda se u svaki ručni prtljag, neke su od mera predostrožnosti. U odmaralištima svi gosti prolaze bezbednosnu proveru, a hotelski kompleksi su u potpunosti ograđeni. Plaže su takođe zaštićene, pa ne može da se dogodi situacija kao u Tunisu da teroristi napadnu goste sa plaže. 

Rizik svakako i dalje postoji, stoga dobro razmislite gde i kako želite provesti svoje dane odmora.

Ako volite istoriju, ronjenje i cenkanje onda je Egipat pravi izbor za Vas! Pravi raj na obalama Crvenog i Sredozemnog mora. Pesak, more, piramide, Dolina kraljeva, koralni grebeni, luksuzni hoteli, prijatni i nenapadni meštani predstavljaju Egipat. Zato, ako nemate ideju za ovogodišnje letovanje onda nabavite egipatsku vizu, sedite u avion i uživajte u ovoj zemlji faraona! A, kako bismo vam boravak u ovoj zemlji peska učinili što lepšim, spremili smo i za vas korisne savete za boravak u Egiptu. Zato, dragi turisti, brzo na specijalne ponude i budite deo zemlje fraona. I ne zaboravite da ostavite bakšiš.

Autor: Petrović Anđela | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.