Dvorci Transilvanije: legende i istorija Rumunije

Jedna od poznatijih kraćih destinacija poslednjih godina je i Transilvanija u Rumuniji. Između ostalog, krase je mistični dvorci koji su postali nezaobilzni deo turističkih aranžmana koji su veoma popularni među našim turistima. Pogodna je za kratke obilaske i ture tokom vikenda, ali i kao mesto gde možete ostati i više dana i detaljnije se upoznati sa lepotama oblasti oivičene banatskom ravnicom i Karpatskim planinama. Ovo su dvorci Transilvanije koje morate posetiti i upoznati lepote ovog dela Rumunije.

Dobro došli u Transilvaniju

Transilvanija zauzima centralni deo rumunske regije i predstavlja njenu najveću oblast. Karpati sa svojim obroncima i šumama dominiraju zapadnim i centralnim delovima Rumunije, pa i naziv Transilvanija potiče od latinske reči koja u prevodu znači zemlja iza šuma. Putujući preko Karpata uživaćete u divnim pejzažima, naročito tokom jesenjih meseci i tokom sunčanih dana, kada se boje lišća šuma Transilvanije mešaju i daju posebnu lepotu prizorima pored kojih se prolazi. Obronci planina kroz koje se probija put, šume i po koja čistina i visaravan na kojima se nalaze po neka kuća, pa i čitava naselja, čine putovanje kroz Transilvaniju posebno lepim i inspirativnim. Istorija Transilvanije je interesantna i već smo pisali o njoj. No sada pođimo da otkrijemo kakvi sve dvorci u Transilvaniji postoje.

Dvorci Transilvanije

Kao zaštitni znak i ono po čemu je Transilvanija postala posebno zanimljiva i popularna među turistima širom sveta je misteriozna priča o grofu Drakuli i njegovom dvorcu Branu. Pored dvorca Bran, u Transilvaniji su poznati još i dvorac Peleš i dvorac Hunjadi. Ukoliko dvorce Transilvanije posećujete preko turističke agencije, moguće je da u okviru nekih od tura nisu planirani obilasci sva tri dvorca. Aranžmani se razlikuju, pa je najbolje da se na vreme informišete o tome šta aranžmani uključuju i u skladu sa svojim željama odlučite kojoj od tura ćete se pridružiti.

Dvorac Bran

Nalazi se u blizini grada Brašova (na 30-ak km od njega), koji je jedna od poznatijih lokacija u turističkoj ponudi Rumunije. Često se organizuju i prenoćišta upravo u ovom gradu, zbog blizine samog dvorca.

Dvorac Bran je definitivno najtajanstvenije mesto ture „Dvorci Transilvanije“ i nesumnjivo mesto od koga se mnogo očekuje. Misterija oko ovog dvorca je vezana za lik Vlada Cepeša, poznatog po surovim metodama i krvoproliću. Mnogi se razočaraju kada čuju da Drakula u stvari nikada nije postojao, i da je legendarna priča Brama Stokera o Drakuli dobro iskorišćena za promociju ove oblasti. Ovaj pisac je u svom delu stvorio lik vampira grafa Drakule, na osnovu lika stvarnog vlaškog ratnika Vlada Cepeša koji nije živeo u dvorcu, već je bio tu zatočen neko vreme. Bilo kako bilo, kada na licu mesta čujete sve zanimljive priče o stvarnim ljudima koji su boravili u dvorcu, kada prođete spletom hodnika i prostorija koje se zaključavaju po vašem ulasku, mašta je ta koja čini svoje, a mirnoća mesta na kome se nalazite dočaravaju vreme davno prošlih vekova.

Dvorac Bran je smešten na impozantnoj stenovitoj zaravni. Ima prelep pogled na čitavu dolinu, a njegov obilazak uključuje posetu brojnim sobama, dvorištu, kao i terasama odakle ćete uživati u pogledu sa visine. Ulazeći iz prostorije u prostoriju, kustosi će zaključavati vrata odakle ste ušli, pa ćete priče, a i legende, slušati u specifičnoj atmosferi koja budi maštu. Kažu da Bran posebno atraktivno izgleda u noću, kada je mesec pun i kad se nalazi u njegovoj pozadini. Knjiga Brama Stokera je ekranizovana više puta, a najgledaniji film datira iz 1992-ge godine (Dracula).

Današnji izgled dvorac dobija nakon renoviranja, a njegov vlasnik ga otvara za javnost kao prvi privatni zamak u Rumuniji i tako ga predstavlja kao značajnu tačku na turističkoj mapi Rumunije. Dvorac je pretvoren u muzej posvećen životu najpoznatijeg rumunskog vladara uz postavke vezane za istorijski značaj lika Vlada Cepeša. Pored toga, u Branu se nalazi i postavka koja je u vezi sa Stokerovim likom iz knjige, grofom Drakulom, koja se smatra veoma bitnom kao mamac za turiste iz inostranstva. Upravo zbog toga, pod izgovorom da je Bran poslužio kao inspiracija Bramu Stokeru za roman, ovaj dvorac se i reklamira kao Drakulin dvorac. Danas se povodom Noći veštica u Branu i okolini održavaju raznovrsni programi, svečanosti, žurke, koncerti, organizuju posebni obilasci, što vlasnicima donosi velike prihode.

Pod brdom na kome se dvorac nalazi se tokom čitave godine organizuju vašari tradicionalne rumunske narodne radinosti. Tu se mogu naći i suveniri, a posebnu atrakciju čine i kostimizirani animatori sa maskama ili kostimima vampira, duhova ili samog Drakule.

Dvorac Peleš

Za razliku od prethodnog, prvi susret sa dvorcem Peleš ostavlja bez daha. On možda ne zrači tajanstvenošću i mistikom kao dvorac Bran, ali nas dvorac Peleš vodi na suprotnu stranu, odišući dozom luksuza iz vremena kraljeva i careva. Okružuje ga predivna priroda i letnjikovac koji je takođe bio mesto gde su boravili njegovi vlasnici.

Nalazi se u Sinaji, danas poznatom ski centru. Peleš danas zovu i “biserom” južnih Karpata, a mnogi ga smatraju i najlepšim dvorcem Rumunije. Pešačeći od Sinaje ka Pelešu kroz šumovit predeo, put vas vodi pravo ka dvorcu, smeštenom na čistini koju okružuju četinarske šume južnih Karpata. Izgradio ga je kralj Karol I Holencolern kao letnju rezidenciju za sebe i kraljicu Elizabetu. Predstavlja neverovatan prizor, nalik da dvorčeve iz crtanih filmova. U njegovom izgledu se mogu prepoznati elementi mnogih arhitektonskih stilova. Njegovu spoljnu konstrukciju okružuje nekoliko prostranih, otvorenih terasa i mnoštvo dekorativnih skulptura. Za njegovu izgradnju je korišćeno i drvo koje se može primetiti u dekorativnim vezovima i drugim elementima na spoljašnjoj fasadi dvorca.

Po formi i nameni Peleš je više palata, ali se godinama konstantno uz njegovo ime koristi reč “dvorac”, pa je među turistima i poznat upravo kao dvorac. U neposrednoj blizini je i manji objekat, Pelišor (mali Peleš), u kome je detinjstvo provodila Marioara, kći prestolonaslednika Ferdinanda i Marije Holencolern, drugog kraljevskog para Rumunije. Glavni dvorac ima 170 soba koje su uređene u različitim stilovima i posvećene mnogim svetskim kulturama. Tako se mogu videti španska, turska, florentinska soba, kao i mnoge druge. Takođe prostorije se razlikuju i po nameni, tj. funkciji, pa su tu, biblioteke, kancelarije, umetničke galerije, prostorije sa velikim zbirkama oružja i tako dalje.

Dvorac Hunjadi

Potiče iz 14. veka i poznat je još i kao dvorac Hunedoara jer se nalazi u blizini istoimenog grada u Transilvaniji. Okružen je udubljenjem kojim protiče potok i do njegovog ulaza vodi drveni most čiju konstrukciju nose kameni stubovi dajući utisak stabilnosti i čvrstoće. Svojim velelepnim gotičkim izgledom podseća na prave dvorčevee iz filmova, koji dominira čitavom okolinom. U njemu je nekada živeo ugarski regent Janoš Hunjadi koji je u epskim narodnim pesmama poznat i kao Sibinjanin Janko. Poseta ovom dvorcu je u nekim od agencija deo predviđenog itinerera, dok se u drugima jedan od ponuđenih fakultativnih izleta. U nekim slučajevima se dešava i da nije uopšte deo predviđenog aranžmana, pa je najbolje detaljno se informisati pre odabira željene ture.

Iako se na fotografijama koje se mogu videti na internetu čini da se i dvorac Hunjadi, kao Peleš i Bran, nalazi okružen prirodom, kada stignete na mesto odredišta shvatićete da to zapravo nije tako. Prirodnu idilu kvare visoki dimnjaci fabrika koje se nalaze na obodu grada Hunedoare, u neposrednoj blizini. Dvorac je pretrpeo mnoge izmene svog izgleda tokom mnogobrojnih nadogradnji, rekostrukcija i obnavljanja. Sređen je, ima više nivoa sa prostorijama koje se mogu posetiti, ali nema mnogo sačuvanih i izloženih artefakata koji turistima mogu biti zanimljivi. U nekim od prostorija se nalaze ploče ili televizori sa informacijama koje su u vezi sa mestom gde se nalazite. Može se pogledati i tamnica i neke od prostorija koje su nekada korišćene za mučenje.

Poznato je da se za dvorac vezuju i nekoliko legendi, od kojih je najpoznatija ona koja se odnosi na bunar u unutrašnjem dvorištu.

Ipak, mnogi se slažu da definitivno najveći utisak ostavlja njegova spoljašnjost, sam dvorac kao celina, u odnosu na ono što se može videti unutar njega. Visoke kule, bastioni, unutrašnje dvorište, pokretni most i dvostruki zidovi karakterišu ovo srednjevekovno zdanje. Impresivan po veličini, ali i po izgledu, čini nezaobilazno mesto za sve ljubitelje istraživanja, kao i ljubitelje istorije i arhitekture.

Ukoliko planirate da ovu jesen obogatite posetom nekim od zanimljivih lokacija u regionu, predlažemo da jedna od njih bude upravo tajanstvena Transilvanija i dvorci Transilvanije. Obilazak dvoraca je jedinstvena prilika da uživo otkrijete pravu priču koja se krije iza dvorca Bran i vidite bajkovite slike dvoraca Peleš i Hunjadi. Ukoliko volite mitove i legende ili ste u potrazi za njima, verujemo da će dvorci Transilvanije ispuniti vaša očekivanja. Dobra strana ove destinacije je i što ne zahteva velika finansijska ulaganja, pa je moguće naći celokupne aranžmane po veoma pristupačnim cenama.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.