Evia ostrvo – (Grčka) | Vodič za letovanje

Poslednjih godina pravi bum kada je leto u Grčkoj u pitanju, napravilo je grčko ostrvo Evia koje svojom udaljenošću ili pak blizinom od svega 38 km od kopna više odaje utisak da je sastavni deo kopna, a ne ostrvo. Iako je drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, dugo godina je bilo meta domaćih, grčkih turista da bi odskora postalo jedno od najpoželjnijih destinacija gde se uvek traži krevet više. Zašto je Evia idealno ostrvo za letovanje u Grčkoj, opisujemo ju nastavku, gde možete pronaći sve korisne informacije za letovanje na Evii, uz savete i iskustva turista sa ovog ostrva.

Ostrvo Evia - (Grčka) | Vodič za letovanje

Gde se nalazi Evia?

Evija je smeštena u Egejskom moru na dužini od 180 km zahvatajući površinu od 3684 km2. Zajedno sa ostrvom Skiros i malim kopnenim delom oko Halkide čini regiju Evija. Svojim raznovrsnim reljefom od gustih borovih šuma na severu, planinskih masiva u centralnom delu do polja maslina na jugu sa prstenom tirkizno plavog mora doprineli su turističkoj atraktivnosti ovog ostrva tokom čitave godine.

Zanimljiva istorija Evie i ovog dela Grčke

Evija ili tadašnja Evbeja postojala je kao država još u antičkom periodu, kada je bila jedna od važnijih državica toga doba. Međutim, kako je bila u neposrednoj blizini Atine i Tebe, ekonomski, politički i bilo kakav drugi značaj je bio u senci. Tokom Vizantijskog i Osmanlijskog carstva ovaj deo je potpuno osiromašio i propao. Nastankom savremene Grčke, dolazi do razvoja i ovog područja, ali nedovoljno.

Velika većina stanovnika seli se u Severnu Grčku gde osniva 30 novih mesta koja u znak sećanja na svoj glavni grad Halkidu, nazivaju Halkidiki. Poluostrvo Halkidiki danas predstavlja najatraktivniju turističku destinaciju naših turista sa svojim letovalištima kao što je Pefkohori, Hanioti, Nea Potidea, Neos Marmaras, Sarti i mnoga druga letovališta koja su osnovali bivši stanovnici Halkide.

Halkida, glavi grad regije, prostire se na obe strane zaliva. Kopneni manji deo povezan je sa ostrvskim delom mostom, koji ujedno predstavlja glavnu vezu kontinentalne Grčke i Evije. Iako je Halkida administrativni, politički, ekonomski i kulturni centar Evije, gde živi trećina ukupnog stanovništva, ona je uspela da zadrži tradicionalni grčki duh i način života. Zajedno sa Halkidom, zahvaljujući turizmu poslednjih godina, Evija doživljava svoj procvat, , ali i zadržava svoj tradicionalni duh. Spoj novog i tradicionalnog daje poseban šmek ovom ostrvu.

Opšte informacije

Dugo godina Evija je odolevala turizmu širih razmera. Najčešće je bila meta domaćih turista koji su znali da na ovom ostrvu mogu pronaći obilje prirodnih i kulturnih atrakcija. Zahvaljujući raznovrsnom reljefu, Evija je bogata florom i faunom, prelepim plažama, termalnim izvorima i povoljnom klimom. Sa druge strane, ovde se nalaze brojni srednjovekovni manastiri, arheološka nalazišta, očuvan tradicionalni duh grčkog naroda sa tradicionalnim običajima i hranom.  

Dobar položaj i saobraćajna povezanost sa glavnim i značajnim gradskim centrima uslovili su brži razvoj ovog ostrva. Evia se nalazi na putu Solun – Atina, 180 km južno od Paralije, a na svega sat vremena vožnje od Atine. Na ostrvo se može doći mostom preko Halkide koji goriste uglavnom Grci koji idu na jug Evije, dok Srbi i turisti sa severa koriste trajekt kod Glife, kojim prelaze u Agiokampos, a zatim i u severne turističke centre Pefki, Limni, Edipsos, Eretriu … Za usluge trajekta u jednom pravcu,  neophodno je izdvojiti do 15 eur za vozilo i oko 2,5 eur za odrasle, odnosno za decu do 10 godina 1,3 eur.

U zavisnosti od ličnih mogućnosti na Eviju možete doći na vše načina. Sopstvenim prevozom, organizovanim autobuskim ili ukoliko vam drumsko putovanje nije baš izbor, avionom možete doći do Atine, a potom taxi prevozom ili rent a car uslugama stići do Evije. Za razliku od lakog pristupa do samog ostrva, lokalni prevoz je veoma loš. Postoje redovne autobske linije, ali su veoma retke i ukoliko želite da ih koristite dobro se morate raspitati o satnici kao i načinu sporazumevanja, budući da lokalno stanovništvo isključivo koristi maternji jezik.

Ko god je boravio na Eviji ima utisak kao da je vreme stalo. Ukoliko želite da se odmorite, uživate u netaknutoj prirodi, divnim plažama i borovim šumama, ovo je mesto za vas. Mada pored mirnijih mesta, Evija nije pusta. Naprotiv ovde je samo napravljen dobar spoj tradicionalne Grčke i turističkih usluga.    

Cene na Eviji su dosta pristupačne u odnosu na druge delove Grčke. Ležaljke i suncobran na plažama dobijate uz piće koje poručite, što je oko 2,5 eur. Ukoliko pak želite da koristite svoje rekvizite, nije problem, možete se smestiti na plaži gde vama odgovara. Kafa se kreće oko 2 eur, giros od 1,7 do 2eur, pica od 5 do 10 eur, porcija ribe 5-7 eur, sok, limunada 1,5eur

Letovališta ostrva Evia

Ostrvo Evia - (Grčka) | Vodič za letovanje

Pefki

Na severu Evije, nalaze se najpoznatiji turistički centri. Jedan od njih je i letovalište Pefki na severu ostrva Evia koji se nalazi na 20 minuta vožnje od mesta Agiokampos, gde pristaje trajekt prilikom dolaska na Eviju. Pefki je malo ribarsko naselje, poznato po ulovu kvalitetne ribe, koja se prodaje na najpoznatijim pijacama Soluna i Atine. Pored ribe, Pefki je bogat borovom šumom po kojoj i nosu naziv.

Riba i retina, vino koje se dobija od smole iz bora, zajedno sa grčkom musakom čine lokalne specijalitete ovog kraja.

Pefki je smešten naspram poluostrva Pilio i čuvenog Skijatosa. Proteže se duž šljunkovito-peskovite plaže u dužini od 4km. Plaža je uređena, veoma čista sa kristalno plavim morem, borovom šumom, tavernama i kafićima na plaži. Duž plaže proteže se šetalište sa velikim izborom restorana. Pefki je mesto za sve turiste koji od svog letovanja očekuju odmor.

Edipsos

Na samo 10 minuta vožnje od Agiokamposa, smeštena je nastarija grčka banja – Edipsos. Edipsos se spominje još u delima Aristotela što potvrđuje njen dug vek trajanja i opravdava naziv „antička banja“. Postoji legenda da je boginja Atena tražila od boga vatre Hefesta da stvori mineralne izvore, koji će pomoći junaku Herkulu da se oporavi nakon obavljanja 12 zadataka. Hefest je poslušao Atenu i nastali su ovi izvori.

Letovalište – banja Edipsos je osnovana na termalnim izvorima, koji izviru sa dubine od 3000 m. Na površini se pojavljuju sa temperaturom od 30⁰ -70⁰C , izviru iz stene i ulivaju se u more. Da je u pitanju mondenska banja, govori i podatak da su se ovde lečile i okrepljivale poznate ličnosti srpske i istorije drugih zemalja. Neki od čuvenih gostiju bili su : kralj Petar I Karađorđević, Vinston Čerčil, Marija Kalas, Onazis, Greta Garbo ….Danas je Edipsos razvijen turistički centar sa mnoštvom hotelskih kompleksa, spa programa, supermarketima, pijacom, šetalištem, mnoštvom taverni i kafića.

U Edipsosu se nalaze dve plaže. Manja šljunkovito-peskovita, smeštena u samom centru, pored male luke. Druga plaža nastala na termalnim izvorima. Kako je lečenje i banjanje glavih motiv turista za dolazak u ovo mesto, Edipsos je aktivan tokom čitave godine. Edipsos se posebno preporučuje i porodicama sa manjom decom zbog toplog mora.

Neos Pirgos

Jedno od najlepših i najposećenijih mesta severne Evije, svakako je Neos Pirgos. Ovo mesto je poznato po prelepoj peščanoj plaži Nissiotisa, sa ništa manje lepim i čistim morem. U mestu se nalazi taman toliko restorana i tradicionalnih taverni, da možete da osetite duh  i okusite gurmanluke ovog dela Grčke. Mesto se preporučuje za sve turiste željne odmora i uživanja u prirodnim lepotama.

Eretria

Južno od glavnog grada Evije, Halkide, smešten je grad bogate istorijske prošlosti – Eretria. Eretria je bila naseljena još u VI veku p.n.e., a njeno ime spomnije se i u Homerovoj Ilijadi. Iz perioda antičke Grčke arheološkim iskopavanjima, pronađeni su delovi gradskih zidina, pozorišta, gimnazije, mozaika, Artemidin hram, Dionisov hram, Akropolj, kao i hram Apolona Dafneforosa, najpoznatijeg hrama na ostrvu. Sve ove iskopine nalaze se sačuvane u okviru muzeja u Eretrii. Turistički Eretria je veoma atraktivna, sa centralnom gradskom plažom punom taverni i kafića.

Većina ovih mesta su glavna letovališta srpskih turista, dok idući ka jugu nalaze se letovališta Atinjana.

Najpoznatije plaže na Eviji

Ostrvo Evia - (Grčka) | Vodič za letovanje

Pored gradskih plaža u turističkim mestima, cela Evija može se pohvaliti veoma lepim i atraktivnim plažama u Grčkoj.

Agia Anna plaža

Jedna od najdužih plaža u Evropi Agia Anna. Plaža je smeštena 70km severno od Halkide, u blizini samog sela Agia Anna. Plaža je od sitnog šljunka i zlatnog peska, lepo uređena, sa tavernama, kafićima, kao i nekoliko hotelskih kompleksa više kategorije u drugom delu plaže. Do plaže je moguće doći samo sopstvenim prevozom.

Kria Vrisi plaža

Na krajnjem severu Evije, nepunih 60km južno od Pefkija, nalazi se peskovito-šljunkovita plaža Kria Vrisi. Jedan deo plaže je uređen barovima i tavernama, gde uz piće možete iznajmiti ležaljake i sunobrane, dok drugi, neuređeni deo idealan je za kampere. Velika posećenost i gužve u sezoni potvrđuju atraktivnost ove plaže.

Agiokampos plaža

U okviru mesta Agiokampos nalazi se istoimena uređena plaža Agiokampos. Uzana dugačka, uređena plaža dostupna je i zanimljiva svim kategorijama turista, posebno porodicama sa malom decom.

Elinika plaža

Plaža Elinika, predstavlja jednu od najpoznatijih plaža Evije. Nalazi se istočno od Pefkija. Naspram plaže, na malom ostrvu do koga se lako može doći plivanjem nalazi se Crkva Svetog Nikole. Plaža je uzana peščana sa restoranom i beach barom. Veoma je posećena i tokom većeg dela sezone su velike gužve.

Alikes plaža

Plaža Alikes nalazi se severno od glavnog grada Halkide, u mestu Druzija. Plaža je duga i peščana, lepo uređena, sa suncobranima, ležaljkama, tavernama, barovima i raznim sportovima na vodi. Najčešće je mesto okupljanja Atinjana. U kombinaciji sa Halkidom, ova plaža ima najbolji noćni provod na Eviji.

Psaropuli plaža

Plaža Psaropuli nalazi se u severo-istočnom delu ostrva. Predstavlja jednu od najdužih plaža na Eviji. Šljunkovito-peskovita plaža sa nekoliko taverni i barova, posebno je pogodna za ronjenje, kupanje i ribolov.

Roves plaža

Plaža Roves, nalazi se u severo-zapadnom delu ostrva Evija. Na svega 35km južno do Pefkija, lepo uređena, turistički aktivna, velika, šljunkovita plaža nudi sve uslove za ugodan boravak i zabavu. Plaža je lako pristupačna.

Lihadonisia plaža („Grčki Sejšeli“)

Plaža Lihadonisia ili poznatija kao grčki Sejšeli, nalazi na severozapadnom delu Evije na ostrvima vulkankog porekla. Ova ostrva nastala su nakon zemljotresa i ima ih ukupno 15.  Karakteriše ih  kristalno čisto more i bela peščana plaža. Plaža se satoji iz dva dela: Strogili i Manolia. Do ovih plaža jedino je moguće doći brodskim taksijima iz Agios Georgiosa. Veliko interesovanje za ovu plažu pokazuju ljubitelji ronjenja, budući da je morsko dno bogato morskim biljkama i životinjama.

Megali Amos plaža

Plaža Megali Amos, predstavlja peščani rt, koji se nalazi 230km južno od Pefkija. Budući da nije uređena plaža, a ne postoji ni  prirodni hlad neophodno je poneti svoje rekvizite za zaštitu od sunca. Plaža je nepravilnog oblika sa zlatno-žutim peskom. Lako je pristupačna za automobile.

Nea Stira plaža

Plaža Nea Stira, smeštena je u istoimenom turističkom mestu, na 190km jugozapadno od Pefkija. Duž same uređene peskovite plaže sa velikim brojem taverni i barova, nalazi se glavno šetalište. Plaža je lako dostupna i veoma popularna, sa velikim gužvama u sezoni. Naročito je zanimljiva za porodice sa decom.

Nisiotis plaža

Plaža Nisiotis nalazi se zapadno od Pefkija u neposrednoj blizini mesta Neos Pirgos. Plaža je velika šljunkovito-peskovita, neuređena te je neophodno poneti svoje suncobrane i ležaljke. I pored toga plaža je veoma atraktivna tokom lenje sezone. Naspram plaže nalazi se malo ostrvo sa utvrđenjem iz franačkog perioda.

Neos Pirgos plaža

U nastavku plaže Nisiotis, nalazi se mesto Neos Pirgos i istoimena plaža. Duga, šljunkovito-peskovita uređena plaža sa suncobranima, ležaljkama,  okružena je brdima, tako da prilikom dolaska na nju možete uživati u svojevrsnom vidikovcu.

Ksiliadoua plaža

Pored navedenih, Evija ima veliki broj manjih i većih, uređenih i neuređenih plaža i uvala koje svojom lepotom daju mogućnost uživanja u svakom trenutku. Neke od plaža, kao što su Ksiliadoua, namenjene su nudistima.

Izleti na Eviji

Ostrvo Evia - (Grčka) | Vodič za letovanje

Veoma dobar položaj Evije i neposredna blizina značajnih turističkih centara omogućili su da Evija bude dobra početna tačka za kvalitetne izlete, koji u velikoj meri dopunjuju boravak na Eviji.

Izlet do Atine

Na svega sat vremena vožnje od Evije  nalazi se Atina . Celodnevni izlet na kome se, uz pratnju vodiča obilaze najznačajniji trgovi. Tokom izleta prisustvovaćete i smeni straže ispred Parlamenta u Atini, koja vas neće ostaviti ravnodušnim. Iako je obilazak Akropolja leti pravi izazov zbog velike žege, prava je šteta biti u Atini, a ne doći ovde.

Skijatos

Ukoliko se odlučite da krenete severnije od Evije brodićima, na 1,5h vožnje dolazite na jedno od najlepših grčkih ostrva Skijatos . Izlet obuhvata obilazak grada Skijatosa, a potom odlazak na jednu od najlepših plaža na svetu Kukunarija plažu sa žuto-belim peskom. Bele kućice, plaža Kukunaria i luksuzni hoteli zadiviće vas svojom lepotom.

Skopelos

Pored Skijatosa, postoje i organizovani izleti koji obuhvataju i obilazak ostrva Skopelos , poznatog po prelepoj prirodi i imozantnim brojem manastira, tačnije 300 manastira.

Grčki Sejšeli – Lihadonisija vulkanska ostrva

Letovanjem na Eviji ukazaće vam se jedinstvena prilika da posetite grčke Sejšele. Izlet obično počinje obilaskom crkve Svetog Jovana Rusa u mestu Prokopi ili obilazak Edipsosa, a potom sledi obilazak ostrva vulkanskog porekla. Obilazak potonulog broda, uživanje u društvu foka i delfina, kupanje i ručak na jednom od ostrva, a potom povratak na Eviju.

Glavni grad Halkida

Na samoj Eviji postoji veliki broj spomenika koji se preporučuju za obilazak. Pored Crkve Svetog Jovana Rusa, preporučuje se obilazak i manastira Svetog Davida za koga se smatra da je zaštitnik ostrva, potom obilazak Halkide, termalne banje Edipsos ili neke od 64 plaže na Eviji.

Dobra klima, prelepe plaže, čisto more, borove šume,  daće ono što vašem organizmu treba – odmor. A kada se fizički oporavite, iskoristite blizinu najpoznatijih grčkih turističkih atrakcija i upustite se u njihov obilazak. Pristupačne cene smeštaja i vanpansionske potrošnje, daju mogućnost izdvajanja novca za izlete i uživanje u jedinstvenim prirodnim i kulturnim  motivima Grčke.

Ukoliko ove godine poželite da vaš godišnji odmor bude drugačiji, da budete na moru, a i u banji, da sa plaže posmatrate planinske vence i zimske turističke centre, da se odmorite, a ujedno skoknete i do Atine i Skijatosa, bez sumnje sve ćete to  postići boravkom na ostrvu Evija. Zato, klik na speciajalne ponude i uživajte na savršenoj Eviji.

Autor: Snezana Trtica Graovac | Objavljeno: 14.08.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.