Evo koje igrice možete igrati na putovanju

Svako putovanje je još jedna nova avantura, puna novih doživljaja i iskustava. Kako bi provod bi što bolji, najpre treba isplanirati put, te jasno odvojiti vreme za upoznavanje sa destinacijom i vreme za zabavu i razbibriju.

Kada su u pitanju rokovnici i notesi izrada po želji omogućiće vam da u njima imate i prostor kreiran za osmišljavanje plana puta, što će vam pomoći da isti i realizujete. Ipak, koliko god nam zabavno i ispunjeno bilo vreme na putu – nekada dođe do iscrpljivanja tema za razgovor, ali i proste želje da se zabavimo uz zanimljive igrice, koje će nas uvek ispuniti pozitivnom energijom. 

Igrice su dobrodošle i tokom samog puta ka destinaciji, kao i tokom boravka na njoj, kada će začiniti dokolicu i ulepšati vreme. Evo nekoliko predloga kako da svojim saputnicima i sebi putovanje učinite još interesantnijim

Tabla za igricu Ne ljuti se čoveče sa figurama i kockicom

#1 Asocijacije – idealna zanimacija u mnogim prilikama

Za ovu igru potrebna su najmanje dva para ljudi, koja se međusobno nadmeću u broju pogođenih pojmova. Na početku, svaki učesnik ispiše određeni broj pojmova na papirićima, preklopi ih na pola i stavlja na zajedničku gomilu.

Jedan uzima papirić sa gomile i za ograničeno vreme (npr. 30 sekundi) objašnjava zadatu reč drugom članu para, a cilj je imati što više pogođenih pojmova. Nakon toga, drugi par objašnjava i pogađa pojmove. 

Uloge onoga ko objašnjava i pogađa u okviru jednog para naizmenično se menjaju. Igra ima tri kruga. U okviru prvog je dozvoljeno korišćenje većeg broja reči (samo ne onih sa istim korenom), u drugom krugu dopušteno je korišćenje samo jedne reči za objašnjavanje, dok se u trećem pojmovi opisuju pantomimom.

#2 Ko sam ja? – zabavna igra sa novim identitetima

Potrebna su minimum dva igrača, a igra se tako što jedan od učesnika zamisli određenu ličnost, napiše je na papir i zalepi drugom igraču na čelo. Drugi igrač treba da pogodi koja je osoba u pitanju, isključivo postavljanjem pitanja na koja može dobiti odgovor sa Da ili Ne.

#3 Nastavi priču – igra za zabavu i vežbanje memorije

Ova igra može se igrati u dvoje ili više ljudi, ali je zanimljivije ukoliko je više učesnika. Igra se tako što prvi u nizu kaže jednu rečenicu, a sledeči igrač ponovi tu i kaže jednu novu rečenicu. 

Ukoliko je samo dvoje učesnika, onda je opet red na prvog, koji treba da ponovi dve rečene i kaže treču rečenicu. Ako je učesnika više, onda svaki sledeći ponavlja sve što je već rečeno i dodaje novu rečenicu.

Onaj ko pogreši ispada iz igre, a ako se sledeći igrač precizno seća onoga što treba da ponovi, igra se nastavlja. Kako bi igra mogla da traje duže i bude zanimljivija, poželjno je ne smišljati duge i komplikovane rečenice. U suprotnom, igra se brže završava.

#4 Ne ljuti se, čoveče – za ljubitelje igara na tabli

Mogu je igrati dva, tri ili četiri igrača. Svaki uzima po četiri figure iste boje, a prvu stavlja na start onda kada bacanjem kockice dobije šesticu. Samo na početku svaki igrač ima pravo na tri bacanja, a kasnije ne.

Potom se kreće po poljima dok ne dovede sve četiri figure do cilja, što je svrha igre.

Ukoliko se figure različitih igrača nađu na istom polju, na polju ostaje onaj koji je poslednji došao, a drugi ispada. Onaj koji je ispao može izaži ponovo na start kada ponovo dobije šesticu. Tokom igre, nakon svake čestice još jednom se baca kockica.

#5 Iks-oks – jednostavna i brza igrica za sve uzraste

Igra se udvoje, i to tako što se najpre nacrta kvadrat 9 polja (3×3). Igrači naizmenično upisuju u polja svoje znakove – X i O. Pobednik je onaj koji prvi spoji ista tri znaka u bilo kom smeru – vodoravno, dijagonalno ili uspravno.

Crna pozadina na kojoj se nalazi šema za igricu iks oks

#6 Vešala – igra nasumičnog pogađanja slova

Reč je o jednostavnoj igri – zamislite reč i upišite onoliko praznih polja koliko reč ima slova. Ako onaj koji pogađa pogreši slovo, za kaznu se docrtava jedan deo tela na vešalima, a pobedio je ukoliko pogodi sva slova pre nego što bude obešen, tj. pre nego što se docrtaju svi delovi tela.

#7 Zanimljive geografije – za igrače koji žele da provere svoja znanja

Ova igra igra se tako što se na listu papira napravi tabela koja ima minimum devet polja, a to su: država, planina, grad, reka, biljka, životinja, ime, predmet i zbir. Potrebno je setiti se svih ovih pojmova na jedno, zadato slovo.

Prvi krug počinje tako što jedan od učesnika ubode slovo na listu novina ili knjige, a završava se kada onaj ko prvi završi izbroji do 20. U tom trenutku se spuštaju olovke i svi pojmovi čitaju naglas.

Za svaki pojam koji drugi nisu ponovili dobija se 100 poena, dok se za ponovljeni dobija 50 bodova. Pobeđuje onaj ko ima najviše poena.

#8 Za one koji vole individualne igre na papiru

Osmosmerke, ukrštene reči, sudoku, rebusi, palindromi, lavirinti i sl. uvek su popularne igre jer najčešće nemaju teška pravila i bliske su svim generacijama, a ne zahtevaju društvo za igru i pogodne su za one koji putuju sami. 

Ima ih u različitim novinama, ali istinskim ljubiteljima pravo zadovoljstvo predstavljaju časopisi koji od prve do poslednje stranice obiluju ovakvim igrama. Zasnivaju se na dopisivanju slova, brojeva ili reči i uključuju malo mozganja, opšte znanje i asocijativno razmišljanje.

Cilj svake igre je isti – da se dobro zabavite!

Iako svako od igrača želi pobedu, nije strašno ni kada se izgubi. Igre treba da posluže da nas razonode, animiraju i nasmeju, a nikako ne kao izvor nerviranja zbog poraza.

Cilj svakog putovanje je takođe isti – da se dobro provedemo, a igrice su tu samo da upotpune provod!

Autor: Zorica Pejović | Objavljeno: 22.12.2020. | Modifikovano: 22.12.2020.