Evropske destinacije koje vredi posetiti tokom zime

Period zimskih meseci je vreme kada mnogi od nas prave pauzu od putovanja i obilazaka interesantnih destinacija. Ipak ima mnogo i onih koji najčešće novogodišnje praznike i slobodne dane oko istih troše na kraće odlaske do nekih od evropskih prestonica. Za Evropu i mnoge nejne gradove je ovaj period poznat kao vreme kada se broj turista smanjuje (neračunajući novogodišnje praznike). Ukoliko ste vi baš među onima koji ne vole da putuju tokom zime, evo nekoliko zanimljivih predloga, ali i razloga, zašto su ove evropske destinacije pogodne za putovanje tokom zime.

Najpre, zašto otići u Evropu preko zime?

Izbor je veliki, samo je pitanje šta zaista želimo da vidimo, osetimo i obiđemo. Ukoliko imate vremena i želite da svoju svakodnevicu malo razbijete i promenite odlaskom u inostranstvo, mnoštvo je mesta koja nekad i zaboraimo, samo zato što nije sezona. Zašto ne bismo otišli na neko toplije mesto, ili čak i hladnije, ukoliko nam baš to odgovara.

Dok su glavne gužve na skijalištima i najveća navala turista na tropska ostrva, putnici u Evropi će imati velike muzeje, arheološka nalazišta, kaldrmisane ulice i mnogo štošta još samo za sebe. Da, biće gužve na ulicama, biće i drugih turista i dalje, ali u mnogo manjoj meri. Zaobićićete duge redove koji su posebno popularni tokom šoping sezone, lakše se kretati i možda uspeti da sebi priuštite lakši obilazak pojedinih mesta. Često zaboravljamo mnoge od ovih prednosti. Dakle, ukoliko ste u potrazi za jeftinijim smeštajem, sunčanim nebom ili možda zimskim pejzažima, sigurno ćete naći nešto od traženog na sledećim evropskim destinacijama preko zime.

Amsterdam – klizališni raj preko zime

Za sve one turiste koji se ne boje hladnoće, Amsterdam može da bude odličan izbor. Dobra ideja je da počnete sa šetnjom centralnim ulicama grada ili brodskom turom nekim od kanala. Tokom decembra i januara svi oni koji se odluče za posetu ovom holanskom gradu biće u prilici da prisustvuju veličanstvenim efektima i prizorima Festivala svetlosti, koji se svake godine u ovo vreme organizuje.

Još jedna od omiljenih aktivnosti tokom zime u Amsterdamu je i klizanje.

U gradu ima mnogo klizališta, pa možete birati da li vam više odgovara da provedete neki dnevni, popodnevni ili večernji sat na ledu. ICE Amsterdm je idealano mesto na kome ćete uživati u holanskim zimskim čarima i zabavi. Da li ćete isprobati klizaljke ili samo posmatrati vratolomije onih koji se zabavljaju na ledu, izbor je na vama, ali ono što je svakako zagarantovano je dobra atmosfera.

Ljubitelji muzeja uvek mogu da odvoje vreme za posete Holandskom nacionalnom muzeju, Muzeju dijamanata, kao i mnogim drugim. A posle toga se možete zagrejati u nekom od autentičnih, takozvanih, “braon” kafića i pabova u gradu, koji su nazive dobili po enterijeru, izgrađenom od tamnog drveta. Toplina koja svakom treba nakon osvežavajuće šetnje zimskim ulicama Amsterdama.

Sicilija – blaga klima za uzbudljiv odmor

Iako neće biti dovoljno toplo za plažu, Sicilija van glavne turističke sezone tokom leta, može da ponudi blagu temperaturu (oko 10-ak stepeni), idealnu za duge šetnje, istraživanje grada, ostrva, istorije, kulture ili možda samo zabavu. Ovo je odlično vreme da pokušate da isplanirate put od antičkog grada Taormina do Kastelmola, odakle se pruža predivan pogled na more, podnožje Etne i dvorac Saracen.

Takođe, ovo vreme je idealno da provedete dan šetajući uzanim, kaldrmisanim uličicama starog grada Sirakuze, koje tokom letnje sezone umeju da budu preuske za mase turista koji pokušavaju da se probiju i vide deo bogate istorije. Ovo mesto je ipak dosta prijatnije i tiše tokom januara i februara, kada nije glavni turistički špic, i kada ćete na miru moći da prošetate i vidite ono što vas interesuje.

Još jedna mogućnost je odlazak do grčkog teatra Taormina, čije ostatke i iskopine zimski putnici mogu videti i obići bez velikih gužvi u koje se može upasti tokom letnje sezone.

Ukoliko se odlučite za Siciliju ili slična mesta, gde je glavna sezona tokom leta, budite svesni i spremni na to da možda neki od lokala i restorana neće raditi, naročito onih koji se nalaze na obali, da će biti možda i kišovitih i hladnijih dan. U tom slučaju, dobra ideja bi bila da uskočite u Ferrovia Circumetnea, mali i jeftin voz, koji svojom prugom dužine 114km, kruži oko podnožja planine Etne, sa brojnim usputnim stajalištima u malim gradovima, na čijem ćete putu biti u prilici da vidite brojne prelepe poglede na okolinu.

Kipar – neuobičajeni ali pravi izbor

Ovo ostrvo/država je poznato po svojih 340 sunčanih dana godišnje i blagim zimama, sa teperaturama između 10 i 15 stepeni. Odličan je izbor za sve one koji zimski minus žele da zamene sa nekoliko dana u plusu, a veliki izbor aktivnosti ga čini dobrim izborm za posetu van sezone. Neka istraživanja pokazuju da je broj turista od maja do septembra 5-6 puta veći nego ostalih meseci. Postoje hoteli koji su u januaru i februaru zatvoreni, ali zato ima zanimljivih pogodnosti i ponuda u onima koji ostaju otvoreni i tokom zime.

U svakom slučaju, period van pomenute sezone je pogodan da se na tenane prepustite istraživanju ostrva i obilasku zanimljivih lokaliteta kao što su ostaci grčko-rimskog grada Kouriona-a, grad Pafos, čija je celokupna površina pod zaštitom UNESCO-a i mnogo štošta drugo.

Barselona – veliki grad pun atrakcija

Putnici koji su u potrazi za velikim evropskim gradom, sa tonom atrakcija, kako zabavnih tako i kulturnim, ali bez tmurnog i sivog neba kao u Londonu, trebalo bi da odu u Barselonu. Vazduh je u ovo doba godine ipak hladniji, ali vedro nebo i sunčani dani čine Barselonu jednom najprivlačnijih evropskih gradova tokom zimskih meseci.

Daleko od toga da ćete u Barseloni naići na prazne ulice, bez gužve i galame, ali imajte na umu da je gužva svakako manja nego tokom sezone. Ne propustite da se zagrejete tradicionalnom katalonskom supom na putu između Gaudijevih remek dela kao što su Sagrada familia i Park Guelj, odakle ćete uživati u divnom pogledu na grad i more. Takođe, u galerijama i muzejim su mnogo manje gužve, pa su mnoga mesta dostupnija za obilaske i posete.

Island – destinacija koje se ne biste setili

Prigrlite sneg i hladnoću Islanda, jer zima je godišnje doba koje donosi jedinstvena iskustva koja nisu dostupna u bilo koje drugo doba godine. Pre svega, zimski meseci su vreme kada je najveća šansa da vidite polarnu svetlost tokom vedrih i tamnih noći.

Pored toga, voda koja teče kroz glečerske pećine se smrzava i stvara, takozvane, kristalne pećine. Te veličanstvene ture po ledenim pećinama su neizostavne ukoliko Island posećujete tokom zime. Cene letova i hotela (naročito sa istočne obale) mogu značajno pasti kako turizam jenjava, od decembra do februara. Ukoliko se desi da se tokom novogodišnje noći nađete upravo tamo, na Islandu, ne propustite vatromet u Rejkjaviku, glavnom gradu ove države.

Ovom spisku se sigurno mogu dodati još neke destinacije, ali računamo na to da smo vam, ako ništa drugo, bar dali ideju gde sve možete potrošiti ovu zimu, a da to nisu planine i skijališta. Takođe, po sličnom principu možete odabrati i bliže destinacije, pa za sve one koji više vole tople zime, odlazak do nekog od gradova na Jadranskom moru može biti dobar izbor, a za sve one koji nemaju ništa protiv minusa, obližnje prestonice u regionu takođe mogu da budu izbor da unesemo malo dinamike i raznovrsnosti u svoje svakodnevice. Javite nam vaša iskustva sa putovanjima preko zime, rado ćemo ih pročitati i objaviti.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.