Gijon i čari Asturias regije u Španiji (Costa Verde)

Kada neko spomene letovanje u Španiji prva asocijacija su uglavnom Tenerifi, Kanarska ostrva, Majorka, Kosta Brava ili popularni Ljoret de Mar, a malo ko pomisli na sever Španije. Upravo tu, na severu zemlje, u obilju zelenila i prirodnih bogatstava nalazi se pokrajina Asturias koja je i tema ovog bloga, pored njenog najvećeg grada Gijona. U nastavku ćete saznati koja mesta treba da obiđete ako se nekada nađete u Gijonu, koju hranu i pića da probate, koje još gradove u Asturiasu da posetite, kako da stignete do Gijona i još mnogo korisnih informacija. Nadam se da će ovaj putopis probuditi u vama želju da posetite šarmantni Gijon.

Plaža u Asturiasu

Zašto da posetite Gijon i pokrajinu Asturias?

Asturias je jedna od najzelenijih i najčistijih pokrajna u Španiji, i sve to zahvaljujuci velikom broju kišnih dana u toku godine. Upravo zbog toga nosi naziv Costa Verde, u prevodu zeleno ostrvoGijon je najveći kako po površini tako i po broju stanovnika ali ne i glavni grad pokrajine Asturias, ta čast pripala je ipak gradu Oviedo. Ovo je večita tema rasprave među stanovnicima ova dva grada.

Ako postoji savršena kombinacija kulture, istorije, prirode, gastronomije, bogatog dnevnog i noćnog života onda je sigurno možete naći u Gijonu. Šta god rekla o ovom gradu, verujte da je malo, nikada rečima ne bih uspela da ga opišem. Iako već godinama živim u Gijonu, svaki dan mu se iznova divim. To je grad koji vas privuče već prvog dana, grad kome ćete se uvek vraćati. Iako je turističko mesto mali broj ljudi sa naših prostora posećuje ovaj grad.  

Vremenski uslovi u Asturiasu

Nemojte se začuditi ukoliko vidite ljude kako po kiši idu put plaže jer je velika verovatnoća da će dok stignu do nje vreme već biti potpuno drugačije. U toku dana se vremenski uslovi mogu promenuti i do nekoliko puta, tako da vam preporučujem da uvek kod sebe imate kupaći, ali i kišobran, jer nikad se ne zna.

Znam da većini ovo zvuči čudno jer kako to da u Španiji pada kiša, zar tamo nije uvek sunčano i toplo? Iako su udaljeni samo par kilometara, tačnije 32km, vremenski uslovi u Gijonu i Oviedu se mnogo razlikuju. Tokom zimskih meseci u Gijonu temperatura ne silazi ispod 15, 16 stepeni, dok u Oviedu zimi najniža temperatura može biti oko 0, a nekada se dešava i da padne sneg što se u Gijonu nije dogodilo poslednjih 50godina.

U Gijon je najbolje doći u kasno proleće, tokom leta i rane jeseni jer su tada najmanje šanse za kišne dane, ali da se razumemo to ne znači da ih tada uopšte nema. Možda ce vam biti čudno ukoliko na televiziji svakoga dana čujete istu vremensku prognozu za ovu oblast ali ustvari nikad ne znate kakvo će vreme biti do kraja dana.

Ako vam ovo deluje kao razlog da ne posetite Asturias, odnosno Gijon, verujte da ni kiša neće moći da vas spreči da vidite sve lepote koje ova pokrajina pruža.

Tradicionalno piće Asturiasa – sidra

Ono po čemu je Asturias poznat, pored netaknute prirode, šarenih kućica koje krase ribarska sela i srdačnih ljudi, jeste sidra. Sidra je tradicionalno piće ove pokrajne i svojim ukusom podsetiće vas na vino ali u isti mahu i na rakiju. Ukoliko građane pitate šta je sidra reći će vam da nije ni vino ni rakija već nešto između.

Karakteristično je još da sidru možete naći i probati samo u Astruriasu jer legenda kaže da se gubi pravi ukus sidre čim napusti teritoriju Asturiasa. Sidra se sipa sa visine u velike čaše i to sa dva prsta, a poslednji gutljaj se uvek ostavlja i baca na pod. Neki kazu da je to za sreću, dok drugi tvrde da se na taj način malo ispere čaša za sledećeg koji će piti iz nje.

Kako se pravi sidra?

Naziv sidra potiče od latinske reči “sicera” što znači opojno piće. Po nekim saznanjima stanovnici drevnih civilizacija Egipta, Vizantije i Grčke voleli su da piju piće slično sidri. Pravi se od jabuka, tačnije od tri vrste jabuka – slatkih, kiselih i onih malo gorkih.  Od 150kg jabuka možete dobiti u proseku 100l ovog pića.

Postoje dva tradicionalna načina pravljenja sidre. Jedan je da se voće melje u velikim i teškim mlinovima sa kamenim točkom, a drugi još stariji i tradicionalniji jeste da se u velikom drvenom koritu jabuke ručno gnječe uz pomoć velikih drvenih tučkova. Ovaj drugi metod  je zastupljen u selima pokrajne Asturias. Sok koji se dobije od izgnječenih jabuka drzi se u drvenim buradima na temperaturi od 15-20 stepeni. Proces fermentizacije traje od 2-4 dana u zavisnosti od zrelosti jabuka. I naravno što je proces duži piće je jače.

Gde se pije sidra?

Barovi u kojima se služi sidra nazivaju se sidrerije. Deo grada Gijon pod nazivom Llano, osim što je najnaseljeniji ima i najviše sidrerija. Neke su tu više od 70-80 godina kao porodični posao već generacijama.

Svake godine u avgustu se obeležava praznik sidre. Na ovaj praznik podsetiće vas statua izrađena od flaša sidre koja se nalazi u samom srcu grada, na mestu gde se spajaju čuvena ulica Corrida, dve plaže i glavni trg Plaza Mayor.

Kada govorimo o sidrerijama neke od ovih jednostavno ne smete zaobići:

Los Campinos

Nalazi se u blizini šetalista Begoña. Lokal u tradicionalnom španskom stilu jedan je od najstarijih u gradu. Enterijer je sačinjen od starih drvenih stolica i stolova, papirnih stolnjaka, bez modernih detalja. Jedini detalj koji krasi ovu sidreriju jeste stari duh Španije i glasni španci.

El Lavaderu

Smeštena je u srcu Cimadeville, tačnije na trgu Arturo Arias. Ovaj trg stanovnici zovu još i Lavdaderu po sidreriji ili trg Tabacaleru po fabrici duvana koja se nalazila na ovom mestu.

Naime u jednoj od gradjevina koje krase ovaj trg nekada se nalazio ženski manastir, a potom i fabrika duvana u kojoj su radile isključivo žene. Ono što ovaj trg čini posebnim jesu stepenice u polukružnom obliku koje zauzimaju skoro ceo trg. Gosti ove, a i drugih sidrerija na ovom trgu, često sede napolju na tim stepenicama. Ovde se odrzava čuveni botellon.

Botellon je dosta poznat i rasprostranjen u Španiji, a predstavlja sedenje napolju, van kafica, ili restorana, uz koju flašu sidre, vina ili piva. Stanovnici Gijona, od 15 god pa do nekih 30 godina, okupljaju se svakog vikenda na polukružnim stepenicama i piju sidru.  Policija se bezuspešno bori protiv ovoga.

Svaki grad ima neke od stalnih mesta za odrzavanje botellona, recimo u Madridu je to Retiro park, park kod trga Espanña i park Oeste, u Barseloni je to park kod Trijumfalne kapije i Barseloneta.

Istorijski spomenici u Gijonu

Tierra Astur

Nalazi se na šetalistu plaze De Poniente, divan ambient ukrašen stotinama ako ne I hiljadama flaša sidre. Čitav plafon ovog restorana i veliki deo enterijera urađen je od zelenih flaša. Separei su izrađeni tako da podsećaju na drvena burad u kojima se čuva sidra. Ovo je mesto koje zaista morate posetiti. A kada ste već tu ne možete da ne probate neko od španskih tradicionalnih jela koja se nalaze na meniju. Ovo su samo neka koja vam preporučujem da probate:

  • tortille – nešto poput grčke musake, pravi se od krompira, jaja i luka, a po želji se može dodati paprika, spanać ili chorizo kobasica;
  • patatas tres salsas – krompir sa tri vrste preliva – jedan od paradajza (dosta  pikantan), drugi od belog luka, a treći od sira Cabrales (proizvodi se u ovoj oblasti i ima dosta jak ukus);
  • pastel de cabracho –  pašteta od škarpine;
  • picadillo de chorizo – recimo da je vrsta moče od mesa iz kobasice chorizo;
  • crocetas i  empanadas – zalogajčići od tunjevine, bakalara, šunke ili piletine,
  • pulpo gallego – specijalitet od hobotnice (najčešće se služi u Galisiji ali ga i ovde možete naći);
  • fabada asturiana – pasulj na asturianski način;
  • arroz con leche – nešto poput našeg sutlijaša;
  • flan  – flan od jaja, kafe i drugih ukusa i
  • tarta de abuela – bakina torta od keksa i čokolade.

El Sauco

Nalazi se u kraju Llano koji smo već pominjali. Tradicionalni restoran sa drvenim stolicama i stolovima. Prijatan ambijent u kome ćete se osetiti kao kod kuće, čak i među ljudima koje prvi put vidite. To je ono što krasi Španiju i ovo područje. Možda će vas iznenaditi da uz svako piće dobijate meze u koje spada ili parče pizze, tortilja, španska kobasica ili kroketi ili pak nešto sasvim treće. Ali u svakom slučaju za 3e koliko je potrebno da izdvojite za dva mala piva ili 4e za 2 vina dobićete i nešto od hrane što će vas zasititi.

Pablo Juanes i njegova žena Karmen su davne 1977. godine otvorili restoran Sauco. Kako i sami kažu počeci nisu bili ni malo laki, ali malo po malo, iz godine u godine pretvorili su ovo mesto u kuću dobre hrane. Dobitnici su brojnih nagrada na polju gastronimije i dugogodišnji izlagači na sajmu hrane u Gijonu, kao i na sajmu sidre koji se tradicionalno održava od 1969. godine. Za flašu sidre treba izdvojiti od 2 do 2,5 evra, a za kompletan meni koji podrazumeva predjelo, glavno jelo i desert od 9 do 25 evra.

La Competencia

Jedno od modernijih mesta za izlazak. Iako nije tipična sidrerija ovo je mesto koje morate posetiti kao i većina stanovnika Gijona. Ovo je jedno od najčešćih mesta sastanka i mesto na kome se prate sve utakmice.

Copas Rotas

Moderan kafić koji je u svako doba dana pun. Ono čime privlači mnogobrojne goste jeste cena. U ovom baru ćete za 1 evro dobiti bilo koje piće, a naći ćete ga na tri lokacije u gradu. Na samom trgu, u ulici koja vodi do luke i treća lokacija je u neposrednoj blizini plaže San Lorenzo.

Ukoliko želite da piće popijete uz uzivanje u najlepšem  pogledu na grad onda vam predlažem da posetite neki od ovih lokala: Belavista , Ocean , Paparazzi playa, Abba playa.

Na samom kraju plaže San Lorenzo, tik uz reku Piles, nalazi se hotel Abba koji tokom letnjih meseci otvara svim posetiocima vrata svog restorana na krovu. Kao što i sami možete da predpostavite pogled je i više nego čaroban. Trista metara dalje nalazi se i terasa Belavista. Ovo su dve terase koje pružaju posetiocima najlepši pogled na reku Piles i plažu San Lorenzo.

Zalazak Sunca na plaži u Gijonu

Sa druge strane, u blizini plaže De Poniente, nalaze se druga dva lokala. Odmah do luke smešten je koktel bar Ocean. Ovde ćete uživati u pogledu na luku, plažu i Park Jardines de la Reina. Na samo par koraka dalje nalazi se i poslednji ali po meni najlepši pogled na grad sa terase restorana Paparazzi playa. Ovde je najlepše doći uveče, kada polako počne da se spušta mrak, a po gradu se upale lampe. Pogled je i više nego savšen, a uz takav pogled uživanje je zagarantovano.

Mesta koja vredi posetiti u Gijonu

Kao što sam već napomenula, u Gijonu postoji mnogo mesta koja treba posetiti kada ste već ovde. U nastavku pročitajte izbor mesta koji vam toplo preporučujem da obiđete. Svako je posebno na jedinstveno u svojoj lepoti.

Las Letronas

U proleće 2011. godine u Parku Jardines de la Reina, uz plažu De Poniente i luku, postavljena su ogromna crvena slova kojima je ispisano Gijon. Slova su ubrzo postala zaštitni znak grada i prepoznatljiv logo. Od tad je ovo mesto nezaobilazno za slikanje, a služi i kao mesto sastanka. Veoma brzo su slova postala glavna turistička atrakcija.

Park Jardines de la Reina, osim džinovskih slova, krase i brojne palme. Ovaj park povezuje trg i glavnu ulicu sa lukom i plažama. Iako nije veliki poput ostalih parkova, prostire na svega par kvadratnih metara, on sa pravom nosi naziv Kraljičin park.

Laboral

Ova građevina nalazi se na 4km od centra grada. Izgađena je davne 1940. godine i nekada je bila sirotište. U dvorištu se mogu videti šake po podu koje navodno oslikavaju bezuspešna bežanja. Građevinu krase veliko dvorište, staro pozorište u kome se i danas igraju predstave, crkva i toranj sa čijeg se vrha pruža pogled na ceo kompleks i grad.

Danas se u ovoj zgradi nalazi fakultet umetnosti, marketinga i turizma. Ovo mesto krije mnogo istorijskih priča među svojim zidinama. Na samom ulazu u kompleks nalazi se mala knjižara i suvenirnica gde, osim što možete kupiti nešto za uspomenu,možete dobiti i sve potrebne informacije o istoriji Laborala. Ukoliko se nađete ovde predlažem vam da je posetite kao i da se po ceni od 2 evra popnete na vrh tornja.

Plaza Mayor  

Na ovaj trg naići ćete u većini gradova Španije, pa tako i u Gijonu. Ovo je bez razmišljanja mesto koje morate posetiti bilo da se nadjete u Gijonu, Madridu, Barseloni ili bilo kom drugom gradu u Španiji. Nalazi se u srcu Cimadeville i spaja plažu San Lorenzo sa plažom De Poniente i ulicom Corrida. Okružen je sa četiri velelepne zgrade od kojih je jedna zgrada opštine takozvani Ayuntamento.

Zaista je pravi užitak sesti u jednu od sidrerija na ovom trgu jer se nalazi u samom centru grada, a takođe je i mesto gde se spajaju svi putevi. Na njemu se godinama unazad održavaju brojne manifestacije, vašari, festivali, koncerti, proslave povodom Uskrsa (Semana Santa), dočeka Nove godine, Reyes Magos (tri kralja) i još mnogo toga. Svakog drugog vikenda u mesecu ovaj trg se pretvara u pijacu domaće radinosti gde možete naći sve što je tipično za ovaj predeo.

Panorama u Gijonu

Fontana Don Pelayo

Ovo je najpoznatija statua u gradu. Izgrađena je davne 1891. godine i posvećena prvom kralju Asturiasa. Don Pelayo u ruci drzi krst pobede, simbol koji se i danas nalazi na zastavi ove pokrajine. Fontana se nalazi u delu koji se zove Cimadevilla, na samom ulazu na Plazu Mayor. Pelayo je jedan od najcenjenijih kraljeva jer je uspeo da odbrani Asturias od muslimanskih osvajača koja je predvodio vojskovodja Tarik. Fontanu krase lavovi iz čijih usta izlazi voda kao i citati na latinskom ispisani na samom podnožju fontane. Skulptura kralja na vrhu fontane izrađena je u bronzi.

Museo del Ferrocarril

Stara železnička stanica u Gijonu 1998. godine pretvorena je u muzej starih vozova. Nalazi se na samom kraju šetalista uz plazu De Poniente. Ovaj muzej prepričava kako je tekao razvoj grada od industrijske revolucije pa sve do razvoja tehnologije. Kako su se iz godine u godinu menjali socijalni i kulturni aspekti Gijona i njegovog stanovništva. Svakog prvog vikenda u mesecu, između lokomotiva i vagona, zanatlije iz Gijona i obližnjih mesta izlažu svoje proizvode poput hrane, antikviteta, odeće, obuće, tradicionalnih suvenira…

Palacio de Revillagigedo

Kao i većina zgrada od istorijskog značaja i ova se nalazi u  delu Cimadevilla. Na samo par metara od fontane Don Pelayo i trga Plaza Mayor. Izgrađena je davne 1705. godine i bila je palata grofa Revillagigedo. Onda je 1991. godine, zajedno sa nekadašnom školom koja se nalazi odmah uz palatu Colegiata San Juan Bautista, pretvorena u centar kulture. Sada se ovde održavaju izložbe, predstave, mjuzikli, koncerti klasične muzike i druge manifestacije.

Plaza de Europa

Na mestu gde se spajaju Avenida de Construcion, koja povezuje centar grada sa krajem Llano, i Avenida de la Costa, koja povezuje centar sa trgom Begoña, nalazi se trg Europa. Trg je 1999. godine dobio novo ruho i sada ga krase drvoredi, klupe, fontana i muzej  Nicanor Piñole. Muzej je posvećen čuvenom slikaru, koji je rođen u Gijonu gde je i preminuo u svojoj stotoj godini.

Ovaj prelepi trg nas vodi do još jednog trga koji se naziva Plaza Seis de Agosto. Iako je reč o malom trgu na njemu se nalaze tri bitna zdanja. Stara zgrada pošte, kazino i pijaca. Pijaca je divno zdanje još iz XIX veka i unutra ćete naći tezge sa voćem, povrćem, ribarnice,… Ona stoji ovde kao svedok starih vremena, vremena pre nego što su supermarketi zavladali tržištem. Radi i danas i mnogi stanovnici je rado posećuju. Zgrada u kojoj se danas nalazi kazino postoji od 1949. godine i bila je prvi bioskop u gradu sve do 2005. godine. Sa ovog trga pružaju se najpoznatije ulice – Calle Corida, Calle de los Moros i Calle Libertad.

Calle Corida, Calle de los Moros i Calle Libertad

Ove tri ulice su paralelne jedna drugoj i predstavljaju centar grada. Ulica Corrida je glavna ulica u Gijonu, krasi je široka pešačka zona sa velikim brojem butika, banaka, kafića i drugih ugostiteljskih objekata. Ulice se pružaju od čuvenog trga Plaza del Seis de Agosto, pa sve do parka Jardines de la Reina i luke.

Cimavilla

Kao i pre 50, 60 godina tako i danas, ovo je najznačajniji deo grada u Gijonu. Zbog blizine luke ovde su većinom živeli ribari, a sada u njemu možete naći veliki broj restorana, kafića i sidrerija. U ovom delu grada nalazi se čuveni trg Lavaderu, o kome je već bilo reči i muzej Casa Natal de Jovellanos. Muzej se nalazi u kući u kojoj je rođen, a potom i sahranjen čuveni filozof i političar XVIII veka Gaspar Melchor de Jovellanos.

U ovom delu grada smeštene su neke od najznačajnijih građevina, od istorijskog i turističkog značaja kao što su Plaza Mayor, Park Cerro de Santa Catalina, Palacio de Revillagigedo, Fontana Don Pelayo i katedrala San Pedro.

Kulturni spomenici u Gijonu

Escultura la madre del emigrante (La loca)

Stanovnici često dolaze u ovaj grada koji se zove Rinconín, na kraju šetališta San Lorenzo, kako bi uzivali u prirodi i pogledu. Na ovom mestu pogled privlači skulptura Madre de los Emigrantes visoka 4 metra, a zovu je još i La Loca. Vajar je prilikom izrade obratio pažnju na svaki detalj, pa se na licu majke vide bore, patnja, telo joj je povijeno, a kosu joj mrsi vetar dok ona stoji na obali i gleda sinove kako brodom odlaze u neki bolji svet, ne znajući ni gde ni da li će se ikada vratiti.

Estadio del Molinon

Ovaj stadion je izgrađen davne 1917. godine. Do danas je pretrpeo dve velike obnove, prva se dogodila 1982. godine kada je Gijon bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Tada je proširen kapacitet stadiona na čak 40.000 posetilaca. Drugu reformu je doživeo 1996. godine kada je sa izmenama određenih zahteva morao da se prilagodi propisima i smanji svoj kapacitet na 32.000 posetilaca. Stadion je predstavništvo sportskog kluba Sporting. Nalazi se u divnom okruženju odmah do reke Piles i prelepog parka Isabel Catolica.

Teatro Jovellanos

Jedna od značajnijih građevina u Gijonu je pozorište Teatro Jovellanos. Pozorište je izgrađeno 1899. godine pod nazivom Teatro Dindurra ali je 1937. godine, tokom građanskog rata bilo oštećeno za vreme bombardovanja. Nakon rekonstrukcije pozorište je dobilo nov naziv koji se zadržao do danas. Nalazi se u samom centru grada na čuvenom trgu Paseo de Begoña.

Parque Isabel Catolica

Na samo par metara od fudbalskog stadiona i reke Piles nalazi se velelepni park, ujedno i najveća zelena površina u gradu. Prostire se na skoro 160.000m² i u njemu se nalazi veliki broj stabala. Centralni deo ukrašen je svodovima ruža, a ukoliko malo dublje zađete u park videćete dva jezera koja su dom za divljim patkama i labudovima, a predivni paunovi postali su zaštitni znak ovog parka. Osim ovoga park krase i skulpture istorijskih i mitoloških likova.

Playa San Lorenzo

Playa San Lorenzo prostire se dužinom oko 2 kilometara, a krasi je duga peščana plaža koja svojim oblikom podseća na školjku. Plaža raspolaže tuševima, toaletima, spasiocima, vodenim sportovima i info pultovima. Talasi na ovoj plaži su dosta veliki tako da je idealna za surfovanje. Zanimljivo je da je plaža široka oko 100m tokom prepodneva, a da oko 16h bukvalno nemate gde peškir da stavite jer se zbog jake plime njena širina smanjuje na nekih 20 metara.  

Početak ove plaže je kod crkve San Pedro, a završava se na mestu gde se reka Piles uliva u more. Posle toga se nastavlja šetalište dugo jos 1km otprilike i plaže na kojima je zabranjeno kupanje. Na šetalistu se nalazi 24 stepeništa koje vode do plaže. Prve stepenice koje su olakšale pristup od šetališta do mora su izgrađene 1933. godine i nazvane su Escaleronas. Vremenom su izgrađene i ostale.

Kod stepeništa tj. prilaza broj 16 reka Piles se uliva u more. Rio Piles protiče kroz grad u dužini od 15km da bi se na kraju plaže San Lorenzo ulila u Kantabrijsko more. Na ušću se nalazi Tostaderu koji je naziv dobio po tome što stanovnici Gijona dolaze ovde da se sunčaju. Od stepeništa broj 17 do 24 je zabranjeno kupanje, a kod stepenica broj 24 počinje plaža za kučiće – Rinconin.

Najlepše plaže u Asturiasu

Playa De Poniente

Na samo par koraka od luke u dužini od nekih pola kilometara prostire se druga najposećenija plaža u Gijonu, plaža De Poniente. Plažu posećuju najviše porodice sa decom jer talasi nisu veliki, a  dugi plićak je savršen za igranje. Tokom juna za vreme praznika San Juan na ovoj plaži se okupi nekoliko hiljada mladih koji uz vatromet, paljenje vatre i noćenje na plaži obeležavaju ovaj dan.

Plaza del Parchis

Ovo je trg sa istorijom i nalazi se u blizini pozorišta Jovellanos. Postoji još od davne 1782. godine, a 1863. godine ovde je nastao prvi park koji je grad imao.  Parchis je inače naziv za igru kod nas poznatu kao „ne ljuti se čoveče“ i ako malo bolje pogledate oko trga videćete da su četiri zgrade koje okružuju trg obojene u zeleno, žuto, plavo i crveno, baš kao na tabli za igru.

Park Cerro de Santa Catalina

U delu grada Cimadevilla nalazi se, mogu slobodno da kažem, park nad parkovima. Upuškan između plaže San Lorenzo i luke, na površini od 70.000m² prostire se park Cerro de Santa Catalina. Nepregledni zeleni travnjaci sa kojih se pogled proteže duž cele obale. Ovaj park je 1990. godine dobio još jedno obeležje, a to je statua El elogio del Cerro. Statua je visoka 10m i teška oko 500 tona.

Park je izdignut od mora i opasan kamenim zidovima kako bi se odbranio od plime. Za vreme ratova bio je od strateškog značaja tokom ratov. U podnožju parka su  arheološka nalazišta koja potiču još iz rimskog doba i muzej Termas Romanas.

Moderne statue u Asturiasu

Jardin botanico

Aprila 2003. godine otvorena je botanička bašta. Ovaj velelepni kompleks prostire se na skoro 25ha, a krase ga drveća stara i preko 400godina. Nalazi se na 4km od centra grada, u blizini Laborala i svake godine privlači sve više ljudi, kako žitelja Gijona i okolnih mesta tako i turista.

Ukoliko želite da posetite ovo mesto nije na odmet reći da deca do 12 godina ne plaćaju ulaz, mladi od 12-26 godina i stariji od 65 godina plaćaju povlašćenu cenu karte u iznosu od 1,80e, a oni koji imaju izmedju 26-65 godina plaćaju 2,90e. U cenu karte je uračunat i obilazak bašte uz vodiča u trajanju od 2 sata.

Aquario

Najveći akvarijum u severnom delu Španije nalazi se upravo u Gijonu. Otvorio je vrata za posetioce 2006. godine. Nalazi se na šetalistu plaže De Poniente. Postavku čini 60 akvarijuma što sa slatkom što sa morskom vodom i preko 5.000 riba. Za najmlađe tu je deo nazvan toca – toca (dodirni – dodirni) gde u malim bazenima mogu da vide i dodirnu morske zvezde, ribice i druge stanovnike morskih dubina. Cena posete za odrasle je 15e, za starije od 65 god je 10e, deca do 3 godine ne plaćaju ulaz, dok oni nesto stariji izmedju 3 i 14 godina plaćaju 7,5e.

Iglesia San Pedro

Crkva San Pedro nalazi se na početku plaže San Lorenzo. Izgrađena je davne 1936. godine ali je posle rata 1945. godine obnovljena. Iako nije jedina crkva u Gijonu u njoj se obavljaju skoro sva venčanja, krštenja i ostali obredi. Ova crkva krasi brojne razglednice i slike grada.

Crkva San Pedro i Gojonu

Gota de leche

U doslovnom prevodu kap mleka. Iako se u ovoj zgradi danas nalazi centar za socijalni rad, ovaj naziv ostao je od njenog nastanka. Naime, 1925. godine doktor Gonzales je u ovoj zgradi otvorio Institut za odojčad, gde se vodila briga o deci, posebno o siročićima. Ovde se prikupljalo mleko za siročad i za decu čije majke nisu mogle da ih doje, a nisu imale novca za dojilje.

U to vreme ovo je bio važan projekat i samo 3 ili 4 ovakva instituta su postojala u Španiji. Njegova zamisao je bila da u sklopu instituta pokrene školu za babice i obuku za majke. Zgrada je dobila naziv po istom projektu koji je pokrenut u Francuskoj, a koji je inspirisao doktora Gonzalesa.

Zona de vinos del Carmen

Ako ste ljubitelj dobrog vina onda vam predlažem da posetite takozvanu rutu vina. U centru grada u delu pod nazivom Carmen, nalazi se nekoliko lokala u kojima možete uživati u ukusima vina iz svih krajeva Španije. Za času vinu treba da izdvojite od 2e pa do 36e u zavisnosti od predela i godine iz koje potiče vino. Deo grada Carmen osim dobrog vina krasi i trg Plaza del Carmen na kom se nalazi velelepna fontana.

Paseo y Jardines de Begoña

Šetaliste iI park Begonja je mesto sa velikim istorijskim i kulturnim značajem. Upravo na ovom šetalištu nalaze se brojne kulturne institucije, jedna od njih je i pozorište Jovellanos. Park i šetalište krasi čuvena fontana La Fuente del Anzuelo, hotel Begonja (jedan od najstarijih u  gradu) iI crkva San Lorenzo ispred koje se nalazi jos jedna fontana Los Campinos. Pored toga, lepoti ovog šetališta doprinose brojna stabla čempresa, palmi, limuna i banana.

Parque de Los Pericones

Još jedan park koji morate posetiti jeste park Los Pericones. Nazlazi se u naselju Llano.  Na 141.813m² zelene površine, uz nekoliko sportskih terena, sa kutkom za vaše kućne ljubimce, ovaj park predstavlja mesto gde veliki deo stanovnika Gijona provodi svoje slobodno vreme.

U jednom delu ovog parka nalazi se najstarije groblje u Gijonu – Sucu. Ono se ovde nalazi od davne 1876. godine. Ovaj deo se smatrao krajem grada i baš zbog toga se tada činilo kao dobra lokacija za groblje. Međutim, kako se grad širio i razvijao naselja su polako dosezala do ovog dela grada. Vredi ga posetiti jer neravan teren popločan sa bezbroj stepenika, kapela u stilu srednjevekovne arhitekture i ploče sa imenima poginulih u Španskom građanskom ratu gradu daju istoriski pečat.

Luka

Tik uz centar grada, između dve plaže, San Lorenzo i De Poniente, još od davne 1480. godine nalazi se luka. Jedna od najznačajnijih luka na severu zemlje. Zbog svog položaja povezana je sa preko 200 pomorskih gradova i predstavlja važno stajalište za sve brodove koji plove put Atlantika ili Mediterana.

Luka u Gijonu

Autocine  

Priča se da je ideju za ovaj autobioskop Chema Fernandez dobio jednog popodneva dok je na napuštenom parkingu davao časove vožnje sinu. Naime, dogodio im se peh sa ključem i morali su da pozovu šlep službu. Pošto je tih dana bio štrajk morali su da sačekaju malo duže. Chema je prokomentarisao da ne bi bilo loše da mogu neki film da pogledaju i skrate vreme čekanja. I tako se rodila ideja koja je 4 godine posle toga, avgusta 1993. godine pretvorena u stvarnost. Otvoren je prvi autobioskop na severu Španije. Ovaj bioskop može da primi oko 200 automobila.

Prva zamisao je bila da radi samo preko leta, međutim, kako su zime ovde dosta blage autobioskop sada radi tokom cele godine. Na platnu od 300m² svakog dana se prikazuje jedna projekcija dok se vikendom daju dve. Bioskop se nalazi na samo 4km od centra grada. Ulaz po automobilu je 10e. Oni koji ne dolaze kolima takođe mogu da uživaju u filmovima za 2,5e po osobi. Za njih je preuređeno nekoliko autobusa koji izgledaju kao male bioskopske sale.

Les Chapones

Ukoliko krenemo duž plaže San Lorenzo, negde pri njenom kraju naići ćemo na četiri pravougaone ploče, takozvane senke. Kako ploče imaju na sebi nekoliko rupa, u toku dana kada svetlost prodire kroz te otvore i nas šetalištu se projektuju senke. Ove ploče krase grad od 1998. godine.

Spomenik Les Chapones

Plaza Arbeyal

Ne tako popularna kao plaže De Poniente i San Lorenzo, ali ipak vredna pomena jeste plaža Arbeyal. Nalazi se u delu grada Calzada. Dugo godina je bila zapuštena i van upotrebe, sve dok 1995. godine šetalište pored plaže nije obnovljeno. Plaža je tada poprimila novi i moderniji izgled i postala je posećenija.

Postavljena je i statua dečaka koji sedi na steni i gleda u pravcu mora. Ova statua simbolizuje bekstvo dece od rata. Naime tokom građanskog rata, u noći 23. septembra 1100 dece je, u pratnji 50 profesora, prkoseći barikadama uspelo da pobegne i potraži spas u drugim zemljama. Kao i druge dve plaže i ovu krasi fini pesak zlatno žute boje.  

Faro del Cabo de Torres

Na 7km od grada nalazi se svetionik. Izgrađen je davne 1923. godine, a 2001. godine je renoviran i sada svim posetiocima, osim uživanja u prelepom pogledu, pruža i mogućnost posete biblioteci gde mogu saznati sve o istoriji ovog i drugih svetionika izgrađenih duž obale Asturiasa.

Ovde se nalazi i postavka arheološkog muzeja – Parque Arqueológico Natural de la Campa Torres. Naime, tu su pronađeni ostaci drevnog rimskog grada. Pored ovog u Gijonu postoje još dva arheološka nalazišta iz rimskog doba. To su Villa Romana i Termas Romanas u podnožju parka Cerro de Santa Catalina.

Plazade toros

Kakav bi to grad bio bez čuvene koride za borbu bikova. Svojim tradicionalnim španskim izgledom krasi trg El Bibio još od 1886. godine. Ova korida otvara svoja vrata za sve ljubitelje ove vrste zabave svake godine u periodu od 10. do 16. avgusta kada se održava feria bikova. Tada za ulaznicu morate izdvojiti od 33 – 113e u zavisnosti da li želite da budete u hladu ili na suncu, u kom ste redu i drugih faktora.

Koja mesta u blizini Gijona vredi posetiti?

U prethodnom delu bilo je reči o mestima i plažama u Gijonu koje bi trebalo da posetite ako se nađete u ovom predivnom gradu, a u nastavku pročitajte koje još gradove u blizini Gijona vredi posetiti i šta se u njima dešava.

Oviedo

Kada su jednog pisca, koji je poreklom iz Ovieda, pitali da u par rečenica opiše svoj grad rekao je da je to kao da mu traže da u 20 rečenica rezimira Bibliju. Možda ovih par redova neće biti dovoljno da vam opiše sve što nudi ovaj grad, ali ću se potruditi da vam bar malo približim sve njegove lepote.

Grad se nalazi na samo par kilometara od Gijona i sa pravom nosi titulu glavnog grada pokrajne Asturias. Ukoliko volite spoj istorije i moderne arhitekture ovaj grad je pravo mesto za vas. Krasi ga moderna građevina čuvenog arhitekte Calatrava. U sklopu ovog objekta nalaze se tržni centar i poslovni objekti. Dela ovog arhitekte pored grada Oviedo krase još i Valensiju, čuveni grad nauke i umetnosti – Ciudad de las Artes y las Ciencias, kao i aerodrom u Bilbau i most u Veneciji.

Ukoliko zađete dublje u centar Ovieda, u starom delu grada videćete čuveni trg Plaza Mayor u kojoj se nalazi zgrada gradske kuće (Ayuntamento), crkva San Isidro i najstarija pijaca u gradu – Fontan. Od ovog trga pružaju se dve uske ulice popločane kaldrmom, jedna od njih vas vodi do trga Trascorrales, dok vas druga ulica pod nazivom Cimadevilla vodi do divne katedrale San Salvador. Prilikom njene izgradnje u planu je bio još jedan toranj, međutim zbog nedovoljnih finansijskih sredstava taj drugi toranj nikada nije podignut.  

Ispred katedrale je statua takozvana La Regenta. To je statua devojke po imenu Ana Ozones, koja je bila prva regenta, odnosno izabranica vladara Ovieda. Njen život je opisan u istoimenom romanu sa sredine XIX veka. Ovo je bio prvi roman Leopolda Alas Clarina. Izdat je u dva toma 1984. i 1985. godine. Iako je u romanu naziv mesta u kom se radnja odvija promenjen, zapravo je reč o Oviedu. Zbog toga se i sam biskup protivio izdavanju romana, pa je bio izdat samo u Barseloni.

Spomenik u Oviedu

Na svakom koraku u ovom gradu možete videti statue. Ima ih preko 100 i svaka priča priču za sebe. Najviše ih ima na trgu Trascorrales i u jednoj od glavnih ulica – Calle Fruela. Ova ulica povezuje stari deo grada i trg Plaza Mayor sa najprometnijom ulicom u gradu – Calle Uria. Ovo je glavna ulica u Oviedu i u njoj možete naći prodavnice najpoznatijih modnih brendova. Osim toga na desnoj strani ove ulice videćete trg Plaza de la Escandalera i pozorište Teatro Campoamor, a sa leve strane park San Francisco.

Kao što sam već pomenula na početku teksta, Asturias je jedna od najčistijih pokrajna u Španiji, a titulu najčistijeg grada u celoj Španiji sa ponosom već godinama nosi Oviedo. Zaista je za pohvalu i naravno za pomen to što u ovom gradu nećete naći ni najmanji papirić ili otpad na ulici.

Aviles  

Još jedno malo mesto u pokrajni Asturias, nadomak Gijona, koje je dobilo novu impozantnu građevinu. Reč je o centru Niemeyer u Avilesu. Konstruisao ga je istoimeni arhitekta 2008. godine. Nalazi se na samo 5 minuta hoda od centra grada. U sklopu ovog centra je bioskop, poslovni prostori, a na samom vrhu je restoran sa neverovatnim pogledom na grad. Kao i kod Ovieda ukoliko volite spoj tradicije I moderne arhitekture onda će vam se dopasti ovaj grad.

Salinas

Mesto koje se nalazi na 34km od Gijona predstavlja pravu oazu mira. Na samoj obali ovog gradića, tik uz more i stene, nalazi se muzej na otvorenom – muzej sidra (Museo de las anclas). Na platformi od oko 90m² možete videti na stotine sidra. Muzej je izgrađen u znak sećanja na sina Zaka Kustoa, Philippea, koji je preminuo 1979. u svojoj 38 godini. Na jednoj od stena koja se izdiže iz mora može se videti statua Philippea, kao nekog ko je ceo svoj život posvetio moru.

Cudillero

Malo ribarsko selo, sa oko 5.000 stanovnika, očaraće vas svojim kućicama i čamcima u milion boja. Iako je mesto toliko malo da ga za nekih pola sata možete obići pešaka, verujem da ćete se zadržati mnogo duže jer stari deo grada (Casco Antiguo) i luka (Puerto de Cudillero) su mesta koja vas jednostavno vežu za sebe.

Covadonga

Iako svake godine veliki broj hodočasnika pohrli da vidi čuvenu statuu posvećenu devici Covadonga, ne morate biti vernik da biste posetili ovo mesto. Već sam pominjala Don Pelaya i njegovu uspešnost u odbrani Asturiasa, a ono što je još bitno znati jeste da je najznačajnija bitka za odbranu bila čuvena bitka kod Covadonge i da je grob ovog kralja upravo tu. Ovo je mesto na kom se prepliću istorija i religija, mesto za koje kažu da čini čuda, mesto sa kog se pruža predivan pogled i mesto koje se mora naći u vašem planu putovanja.

Nacionalni park Picos de Europa

Zauzima površinu od skoro 68.000ha i prostire se duž područja Asturias, Leon i Kantabrije. Ukoliko volite prirodu, planinarenje, nepregledne vidike, čist vazduh, mir i tišinu toplo vam preporučujem da posetite ovo mesto.

Letovanje u Asturiasu – korisni saveti

U nastavku ću vam dati još neke savete za smeštaj, prevoz, kupovinu i obilaske, ukoliko planirate da posetite Španiju. Ne zaboravite da se radno vreme u Španiji razlikuje u odnosu na Srbiju. Osim u gradovima koji su mnogo posećeni, poput Madrida, Barselone, Valensije i još nekoliko njih, u većini gradova pre 9h ne radi ništa. Među njima je i Gijon. Subotom se opremite potrebnim namirnicama jer je nedelja neradni dan za sve.

Sve informacije o gradu i mape grada možete dobiti u info centrima. Konkretno u Gijonu se nalazi turistička organizacija InfoGijon koja tokom letnjeg perioda ima štandove na više lokacija po gradu. Neke od njih su na šetalištu pored plaže San Lorenzo, kod čuvenih stepenica Escaleronas i na plaži De Poniente, odmah uz luku.

Povoljna kupovina, prevoz i smeštaj u Asturiasu

Ukoliko tražite smeštaj u Španiji, pored brojnih sajtova koji nude hotelski i hostelski smeštaj, preporučujem da posetite sajt rentalia.es. Na ovom sajtu pronaći ćete veliki broj stanova, kuća i apartmana po dosta nižim cenama, pogotovo ukoliko je smeštaj za više osoba. Ovakav vid smeštaja je pogodan naročito ako putujete sa decom jer vam, za razliku od hotela, stan nudi mogućnost samostalnog spremanja hrane, što je bitna prednost.

Osnovne namirnice predlažem da kupujete u nekom od od trgovinskih lanaca poput Mercadona, Alimerca, Hipercor ili Dia. Ima ih još mnogo ali ova 4 su među najjeftinijima i ujedno su dobro snabdeveni.

Za sve obilaske kako u gradu tako i van predlažem vam da koristite usluge Alse. Karte za skoro sve destinacije možete kupiti preko njihovog sajta i na šalterima autobuskih stanica. Svake godine imaju promocije za obilaske Španije. Tako možete kupiti takozvanu kilometriko kartu sa kojom možete putovati za 100e nedelju dana po celoj zemlji. Jedini uslov je da ne smete da uzmete povratnu kartu. Na ovaj način možete obići nekoliko gradova u datom periodu. Imate mogućnost kupovine ALSAPASS karte na period od 14 dana po ceni od 125e ili za ceo meses po ceni od 195e. Jedino što vam je potrebno pored novca jeste pasoš na uvid.

Koje Manifestacije posetiti u Asturiasu

Ukoliko se nađete u Asturiasu predlažem vam da posetite neku od manifestacija. Konkretno u Gijonu ne možete da ne posetite festival posvećen sidri, Dia de sidra natural, o kome sam već pisala u ovom tekstu. Festival traje 4 dana i svake godine okuplja sve više posetilaca i ljubitelja sidre.

Tu je i manifestacija Semana negra ili u doslovnom prevodu crna nedelja.  Održava se u junu i traje 7 dana. Manifestacija je posvećena  krimi i detektivskoj literaturi. Ovaj praznik se obeležava još od 1988. godine. Prvobitno mesto održavanja bio je stadion Molinon, potom plaža De Poniente, Laboral, a od 2012. godine održava se na mestu starog brodogradilišta.

Fiesta de San Juan se održava 21.juna i ovo je zaista poseban dan u celoj Španiji.  Ljudi se okupljaju na plažama i ostaju do kasno u noć, neki čak i spavaju tu jer se tokom noći pale velike vatre na plaži, a nebo postane pravo slikarsko platno koje ulepšava vatromet.

Plaža u Asturiasu

Kako stići do Gijona?

Bilo da krećete sa aerodroma u Beogradu, Temišvaru ili Budimpešti najbolje je da najpre dođete do Madrida ili Barselone. Odavde možete nastaviti putovanje avionom, vozom ili autobusom. Ukoliko se odlučite za avion moraćete za kartu iz Barselone da izdvojite od 30 do 100e u jednom pravcu, u zavisnosti od datuma i koliko ranije kupujete kartu. Isti je slučaj i sa letovima iz Madrida. Dobra strana kod ove vrste prevoza jeste to što nećete morati da napuštate aerodrom i da tražite autobusku ili železničku stanicu, što može biti stresno ukoliko ne poznajete grad.

Aerodrom Asturias nalazi se na pola puta između Ovieda i Gijona, tako da ćete morati taksijem ili autobusom do grada. To nije veliki problem jer autobus kompanije Alsa ide na svakih 30 minuta. Cena karte je 8e u jednom pravcu, dok je cena taksija 45e. Topla preporuka je da koristite Radio taxi jer su zaista profesionalni, tačni, čisti, a možete ih dobiti pozivom na broj +34 985 14 11 11.

Ako se odlučite da idete vozom RENFE iz Madrida onda će vam trošak za kartu u jednom pravcu biti 44e, putovanje će trajati oko 5,5 sati, a iz Madrida za Gijon postoje uglavnom samo dva polaska dnevno. Od aerodroma morate otići do železničke stanice. Iako postoji nekoliko stajališta u gradu  predlažem vam da ipak odete do glavne železničke stanice Atocha I da tu sačekate voz.

Ako vozom budete kretali iz Barselone onda će vam trebati nešto malo više novca a i vremena da stignete. Naime karta će vas koštati oko 48e a put traje oko 10-11sati. Naravno kao i iz Madrida postoji mali broj dnevnih polazaka.

I na kraju moj favorit jeste opet čuveni prevoznik Alsa bus. Bilo da putujete iz Madrida ili Barselone autobus možete naći odmah na izlazu sa aerodroma. Putovanje od Madrida traje 6, a iz Barselone 11 sati. Autobusi su daleko komotniji nego kod nas.

Prilikom ulaska u autobus dobićete slušalice, flašu vode, pakovanje vlažnih maramica, a ponekad i kafu tokom puta. Svako sedište ima svoj mali tv tako da tokom putovanja možete uživati uz muziku, filmove, serije i internet. Svako sedište takođe ima dodatak za noge koji se podešava tako da se možete opustiti i uživati u putovanju za relativno malu cenu karte.

Na njihovom sajtu često možete pronaći razne akcije, pa se karta iz Madrida moze kupiti i za 9e. Ovakve karte se prodaju da bi se popunila prazna mesta u autobusu i ne mogu se menjati ili otkazati. Za kupovinu i rezervaciju karata predlazem vam, pored Alsa busa, agencije Skyscanner i Renfe.

Nadam se da vas je ova priča motivisala da sledeći put kada krenete put Španije posetite i sever jer se nećete pokajati. Ko zna možda se i Gijon jednog dana nađe u našim turističkim ponudama jer ima sve što vam je potrebno za odmor iz snova. Do tada pošaljite besplatan upit za putovanje i odaberite ovogodišnju destinaciju.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.