Globalno zagrevanje: korali na Maldivima prebledeli od stresa

Maldivi su poznati kao rajska turistička destinacija, a jedna od najprepoznatljivijih odlika Maldiva kao daleke egzotične destinacije, jesu njeni fantastični šareni koralni grebeni zbog kojih mnogi turisti dolaze upravo ovamo. E pa, isti ti koralni grebeni i njihove razigrane boje su sada postale potpuno bele. Moglo bi se slobodno reći da su koralni grebeni na Maldivima prebledeli od stresa. Stresa koji izaziva globalno zagrevanje i promena klime.

Nažalost, velika površina koralnih grebena, svetskog renomea su praktično preko noći postali potpuno beli, što je njihova reakcija na previsoke temperature morske vode na koje se ne mogu dovoljno brzo naviknuti. Jasno je svima – uzročnik su klimatske promene i globalno zagrevanje. Ma koliko sprektakularno izgledao fenomen bledenja boje sa korala, ovo je jedan veoma opasan proces. Od opstanka korala zavisi veliki broj marinskih vrsta životinja i biljaka, što snažno utiče na ekosistem mora Maldiva.

Pored same ekološke strane problema izbleđivanja korala na Maldivima, koji su pritom samo jedan u nizu ovakvih slučajeva od 2010. godine, velike posledice bi mogao da pretrpi i turizam na Maldivima kao i na ostalim destinacijama, pošto morski svet privlači ogroman broj turista i marinskih biologa na Maldive i slične arhipelaške destinacije. Prema podacima turističkih organizacija i državnih organa, ovakav brzi razvoj događaja i uništavanje korala, koji utiče na morski svet, može žestoko pogoditi ekonomiju arhipelaških zemalja s obzirom na to da morski biodiverzitet i raznovrsnost riba za ribolov, čini preko 90% nacionalnog dohotka.

Moglo bi se reći da je ovo još jedan od očiglednih vapaja prirode na podsticanje održivosti u proizvodnji, ali i poziv na održivi turizam, pošto upravo turizam u velikoj meri utiče na ekološke promene određenih turističkih destinacija.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.