Grad Rimini – najlepše italijansko letovalište na Jadranskom moru

Rimini je grad u Italiji, na obali jadranskog mora, sa peščanom plažom od 15km, preko 1000 barova, velikim brojem diskoteka, barova i restorana i zbog toga predstavlja idealnu destinaciju za letovanje.

Rimini pored lepote svojih plaža, pruža veliki broj atrakcija i znamenitosti koji će upotpuniti Vaše letovanje. Baš zbog ovih atrakcija grad Rimini je popularna destinacija, koja privlači turiste svih godišta.

Ukoliko ste ljubitelj morskih specijaliteta i italijanske kuhinje onda je ovo prava destinacija za Vas.

Grad Rimini kroz istoriju

Rimljani su osnovali grad Rimini 283. godine p.n.e. Grad je u tom periodu bio ključan za komunikaciju i povezanost severnog i središnjeg dela države. Pre nego što su Rimljani došli došli na ovo područje, grad je pripadao Galima koji su tu živeli još od 6. veka p.n.e. Rimini je učestovao u građanskim ratovima i to na strani Cezara, koji se jednom prilikom legijama obratio upravo sa foruma u Riminiju.

Mnogi rimski carevi, poput Oktavijana Avgusta i Hadrija, bili su očarani ovim gradom i zato se u samom gradu danas nalaze brojne znamenitosti posvećene ovim velikanima rimske istorije.  Grad je učestovao u mnogim ratovima, bio više puta oslobađan i osvajan, prelazio iz ruke u ruku nekoliko vladara. Bio je pod okriljem Vizantije, pa Franačke, sve dok ga franački kralj Pipin Mali nije predao rimskom papi, a tokom ratova između italijanskih gradova i papa Rimini je bio na strani italijanskih gradova.

U srednjem veku u Riminiju izgrađene su brojne crkva i razvijala se umetnost, a u 14. veku otvorena je poznata Riminijska škola.

Burna istorija nastavila je da prati Rimini sve do 18. veka, kada je bio na udaru mnogobrojnih pljačkaških pohoda, zemljotresa, gladi, poplava i piratskih napada. Zbog svih  nepravdi koje su ga zadesile, Rimini je bio privredno vrlo slab grad, a glavni izvor prihoda i preživljavanja bilo je ribarstvo.  Nakon prolaska francuske vojske , 1797. godine Rimini postaje deo Napoelonove Cisalpinske republike, a tek posle Napoleonovog poraza, 1860. godine Rimini postaje deo Kraljevine Italije.

Grad počinje da se razvija nakon Drugog svetkskog rata i u 21. veku utrostručije broj stanovnika u odnosu na prethodni vek.

Kako doći do Riminija?

Rimini je od Beograda udaljen 1015km, od čega je veliki deo, čak 1004 km, autoput. U zavisnosti od zadržavanja na granici do Riminija iz Beograda kolima treba oko 9 i po- 10 sati.

Rimini ima i svoj aerodrom koji je dobro povezan sa Rusijom i centralnom Evropom. Najčešći letovi ka Riminiju su iz Amsterdama, Berlina, Dizeldorfa, Helsinkija, Študgarta i Ciriha, ali postoje letovi iz i ka Beogradu. Aerodrom je sa centrom grada povezan autobuskom linijom broj 9, koja ide do železničke stanice u centru Riminija. Udaljenost od aerodroma do železničke stanice je 7 km, a cena autobuske karte  1,6 evra.

Neke low cost kompanije, kao što su RyanAir sleću na aerodrom Forli koji je oko 55km udaljen od Riminija. U blizini Riminija nalaze se i aerodromi u Ankoni (107 km) i aerodrom u Bolonji (120km).  S obzirom da kompanija RyanAir u Srbiji ne leti sa beogradskog aerodroma, a sa niškog od italijanskig gradova ima samo let za Milano, ukoliko želite da  u Rimini idete avionom biće potrebno da izdvojite malo više novca.

Moguće je pronaći i aranžman preko neke turističke agencije koji pored hotelskog smeštaja obuhvata i prevoz avionom. Cene ovakvih ponuda za 7 noćenja sa doručkom kreću se od 300 do 600 evra u zavisnosti od perioda i hotela.

Cena povratne karte Beograd- Rimini košta oko 90 evra, ali ako uplaćujete aranžman preko neke turističke agencije prevoz će vas koštati oko 5000, a smeštaj na bazi 7 noćenja sa doručkom oko 200- 250 evra.

Plaža – La Marina

Bitno je napomenuti da su plaže u riminiju savršeno uređenje, kao i da su savršeno organizovane i bezbedne.

Rimini je poznat po drugačkoj, peščanoj plaži, koja je glavni adut Riminija kao letovališta. Na obali dugačkoj 15km svako može pronaći kutak i razonodu za sebe.

Plaža je podeljena na zone – slobodna, free zona, na kojoj možete  rašititi svoj peškir i deo plaže na kojem se iznajmljuju ležaljke i suncobrani.

,,Slobodne plaže“ su najčešće smeštene u blizini luke. Takođe, niko vas ne može sprečiti da na delu plaže koja je privatizovana, postavite svoj peškir u blizini mora, da se okupate i sunčate, samo ne možete koristiti sadržaje tog ,,beach bar-a“ .

Veći deo priobalne linije Riminija je privatizovan i pretvoren u veliki broj sličnih barova i plaža. Tamo možete pronaći sve što vam je potrebno za udobno i zanimljivo letovanje: toalet, tuš, bar, tereni za odbjku, tenis. Cene ležaljki na privatizovnim delovima plaže kreću se oko 6 evra, a cena za dve  ležaljke i suncobran je oko 15 evra.

Jedan od razloga zbog čega je Rimini popularna porodična destinacija jeste to da su plaža, kao i more prilično sigurni i čisti.

Znamenitosti

Može se reći da je Rimini najveće i najposećenije Italijansko letovalište na obali Jadranskog mora. Kada kažemo Rimini znamenitosti su nezaobilazne ukoliko posetite ovaj italijanski grad. Grad Rimini je poznat po svojim plažama, ali on poseduje još mnogo atrakcija koje trebate posetiti.

Tiberijev most ili Avgustov most

Nalazi se na reci Marekiji, a sastoji se od pet polukružnih lukova širine oko osam metara. Izgradnja mosta počeala je za vreme Avgustove vladavine, a radovi su završeni  za vreme vladavine njegovog nasledika Tiberija i zbog toga most ima dva naziva.  Most je izgrađen od kamena koji je u Italiju stigao za hrvatskog ostrva Istra.

Tiberijev most na  reci u Riminiju

Rimski slavoluk – Avgustova kapija

Avgustova kapija je najstariji preživeli rimski slavoluk na svetu, podignuta je 27.godine p.n.e.  Kapija je građena jednostavnim, ali svečanim stilom.

Avgustova kapija - rimski slavoluk

Hram Malatesta – primer renesansne kulture

Katedrala Malatesta potiče iz 14. veka i predstavlja pravi primer renesansne arhitekture, ali i jedan od spomenika i simbola Riminija. Nedavno  je crkva temeljno obnovljena. Hram nosi naziv po ktitoru Sigismondu Malatesti koji je želeo da izgranjom crkve pokaže svoju moć i bogatstvo. Naziva se i Crkva Svetog Franje, a lokalno stanovništvo Malatestin hram često naziva i Duomo II.

Amfiteatar

Amfiteatar u Riminiju datira  iz 2. veka p.n.e. Nekada tu su se održavale gladijatorske borbe koje je pratilo oko 15.000 gledalaca, a danas se održavaju mnoge kulturne manifestacije.

Muzej minijatura

Muzej sadrži minijature najpoznatijijih italijanskih građevina, tako da će te obilaskom ovog muzeja imati utisak da ste obišli celu Italiju. Koloseum, Milanska katedrala, Arena u Veroni, krivi toranj i mnogi drugi simboli Italije, svi zajedno, na jednom mestu. Takođe, postoji i deo muzeja i koji je posvećen ostatku Evrope. Ulaznica košta 23 evra.

Okolina Riminija – šta posetiti?

Na samo 10 km od Rimija nalazi se državica San Marino.  Republika San Marino je treća najmanja država u Evropi i jedna od najstarijih republika na svetu.  San Marino nema ni aerodrom ni železničku stanicu, pa je iz Riminija do San Marina moguće doći kolima ili autobusom. Autobuska linija 72 redovno saobraća na relaciji San Marino- Rimini, a cena povratne karte košta oko 10 evra.

Pogled na zamank u San Marinu

Ravena je od Riminija udaljena nešto manje od 50 km. Najbži i najlakši način da se stigne do Ravene jeste voz, koji na ovoj relaciji putuje 1 sat, dok autobus ide oko 1 sat i 25 minuta. Cena vozne karte u jednom smeru je oko 5 evra, a autobusi prevoznik flixbus dva puta dnevno ima poslaske  za Ravenu i cena karta varira od 3 do 6 evra.

Bolonja se nalazi na 130 km od Riminija. Takođe je najbolje ići vozom zato što putuje svega 55 minuta, a cena karte u jednom smeru je oko 10 evra. Vožnja autobusom od Rimija do Bolonje traje skoro dva sata, a cena karte u jednom smeru je između 5 i 10 evra u zavisnosti od perioda i prevoznika.

Pogled na grad bolonju

Noćni život – Rimini nudi nezaboravan provod

Obala Riminija ima skoro najveći broj noćnih klubova u Italiji. Ulazak u klubove se plaća, najčešće između 10 i 20 evra, a u najvećem broju klubova prilikom kupovine ulaznice dobijate i piće dobrodošlice. Cene pića kreću se od 3 evra za šotove, dok su ostala pića između 5 i 10 evra.

Noćni klub Carnaby

Carnaby je jedan od najpopularnijih klubova u Riminiju, otvoren je svako veče u periodu od marta do oktobra. Ulaz se plaća 10 evra i uključuje i jedan koktel dobrodošlice. Klub se prostire na 3 sprata, koja zapravo predstavljaju 3 različita stejdža na kojima se puštaju različite vrste muzike.

Najveći noćni klub Baia Imperiale

Baia Imperiale je najveći noćni klub u Riminiju koji sadrži 5 hala u kojima se puštaju različiti muzički repertoari. Ulaz se plaća 20 evra, a u cenu je uključen i jedan koktel dobrodošlice.

Klub Coconuts

Coconuts je klub sa dve hale u kojima se puštaju najnoviji hitovi, ali i latinoamerička muzika. Ulaz je besplatan.

Velevet klub sa dva stejdža

Velvet klub sadrži piceriju, jezero, tri velike hale i dva stejdža na kojima se puštaju skoro svi muzićki žanrovi. Klub je samo za starije od 20 godina, ulaznica koja uključuje i piće dobrodošlice košta 15 evra.

Life klub

Life klub ima dve hale. U prvoj se puštaju popularni r&b hitovi, dok se u drugoj puštaju hip-hop i rep.  Ulaz se plaća 10 evra, a za sve posetioce obezbeđen je i koktel dobrodošlice.

Italijanska kuhinja i morski specijaliteti

Rimini je i idealna destinacija za gurmane i ovde možete pronaći dosta dobrih restorana. Pošto je Rimini grad na obali mora, pored klasičnih italijanskih pasti i pica, ovde su specijaliteti i jela sa ribom.  Neki od najpoznatijih restorana su: Lo Squero, Il Lurido, Da Guido, Marinelli. Najčešče uz svako jelo dobićete i poznati ,,Piadina“ hleb koji predstavlja tanku, ali vrlo ukusnu sortu hleba, nešto slično tortilji. Na plaži San Guiliano u Mare oblasti postoji nekoliko restorana na samoj plaži.

Hrana nije skupa, tipična večera košta oko 5-6 evra, a što se više udaljite od centra to su cene jeftinije. U Riminiju možete večerati nešto što se zove ,,multi- plate dinner“- večera za 2 do 3 osobe, koja košta oko 18 evra, a pored jela u cenu je uključeno 0,25l vina.

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 25.04.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.