Hanioti – Kasandra – Halkidiki – Grčka |Vodič za putovanje

Hanioti je malo turističko mesto, ušuškano na istočnoj obali Kasandre, najzapadnijeg “prsta” poluostrva Halkidiki. Udaljen 89 km od Soluna, predstavlja savršen izbor za vaše letovanje, gde ćete dane odmora provesti baš u ovom neodoljivom gradiću i tu stvoriti nove uspomene. Kao veoma popularno letovanje među putnicima iz Srbije, već desetak godina, utisci putnika ovog mesta su nešto što želimo da prenesemo drugima.

Do Haniotija se, zahvaljujući dobroj signalizaciji, stiže relativno lako za 8 do 10 sati. Veći deo vožnje odvija se auto-putem.

Hanioti naseljava nešto manje od 900 stanovnika, ali u sezoni taj broj biva višestruko premašen. Leti ga posećuju pretežno Britanci, Skandinavci i Rusi. Upoznajte vrlo živahan gradić Hanioti, koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Hanioti - Grčka - Vodič za letovanje

Istorija

Hanioti je relativno novo naselje. Prvobitno se nalazilo u brdima, ali je nakon razornog zemljotresa 1930. godine potpuno uništeno. Novi doseljenici su 1936. godine podigli naselje u obalskom delu, zadržavajući stari naziv. Ipak, masovnije naseljavanje počinje tek 70-ih godina, nakon izgradnje magistrale koja se prostire duž poluostrva. Hanioti je ime dobio prema legendarnom Haniju, rodom sa Krita, oko čije kafane je vremenom niklo naselje.

O Haniotiju

Hanioti pretežno čine hoteli između kojih se nalaze parkovi. U samom centru je trg na kome je velika fontana. U centar se uliva nekoliko ulica, koje nakon 19 časova čine pešačku zonu koja tada postaje veoma živa. Ovde možete naći puno radnji, restorana, picerija, kafića i objekata sa zabavnim sadržajima. Pored ovoga postoji i promenada uz samu plažu. Mnogi se slažu da je ovo najlepše letovalište na Halkidikiju – ceo Hanioti podseća na veliki park.

Hanioti - Grčka - Vodič za letovanje

Hanioti je idealan za porodično letovanje. Noću je relativno mirno.Poseduje nekoliko dečijih igrališta koja su ograđena, mnoštvo tobogana, klackalica i vrteški. Kako je dobar deo mesta pešačka zona, možete se opustiti bez bojazni da će se vašoj deci nešto nepredviđeno dogoditi.

Ono što Haniotiju definitivno nedostaje je noćni život.Postoji nekoliko kafića i barova koji priređuju žurke i karaoke, ali nema nijedne diskoteke klasičnog tipa. Noćni život daleko je življi u susednom Pefkohoriju, do koga možete stići i taksijem za oko 8 evra. U prevodu, ukoliko idete na more da se zaljubite, preskočite Hanioti.

Plaže

Hanioti plaža

Plaža u Haniotiju je veoma dugačka, ali i uska, sa sitnim šljunkom. Oivičena je parkovima sa zelenilom. Čista je i redovno se održava, što joj je omogućilo da dobije tzv. plavu zastavu. More je takođe čisto, toplo i nema meduza i trave. Ipak, budite oprezni kada su u pitanju ježevi. Nema ih mnogo, ali nekad je dovoljan i jedan, zar ne?

Cene na plaži variraju, ali računajte da ćete za kafu morati da izdvojite oko 4 evra, a za kiselu vodu ili sok oko 5. Naravno, postoji mogućnost da iznajmite samo ležaljke i suncobran, što će vas koštati od 6 do 7 evra. Osoblje je poslovično ljubazno. Nemojte se iznenaditi ako vam ne naplate ležaljke ukoliko procene da bi mogla da padne kiša.

Plaža Molos

Ukoliko se, ipak, odlučite da promenite plažu, na oko kilometar južno od Haniotija nalazi se plaža Molos sa peskom i sitnim šljunkom. Ležaljke i suncobrane ćete dobiti na ceo dan uz jedno naručeno piće. Pošto je plaža šira od one u Haniotiju, na njoj se nalaze i teren za odbojku i igralište za decu.

Plaža Ksenija

Trinaest kilometara južno od Haniotija nalazi se jedna od najpoznatijih plaža na HalkidikijuKsenija. Ovu plažu čini jako sitan pesak. Silazak u vodu je postepen, što je idealno za one koji vole more, ali ne i da plivaju. Do ove plaže možete stići lokalnim autobusom za 2 evra. Isti taj autobus spaja gotovo sva turistička mesta sa Solunom. Ipak, imajte u vidu da saobraća relativno retko, pa je neophodno unapred se raspitati o vremenima polazaka.

Šta posetiti

Ukoliko vas krasi avanturistički duh, evo još nekoliko preporuka. Na oko 4 km južno od Haniotija nalazi se najposećenije turističko letovalište Pefkohori. Do njega je moguće stići i peške, za šta vam treba oko 45 minuta do sat vremena. Četiri kilometra severno od Haniotija nalazi se još jedno popularno letovalište – Polihrono. Takođe, posredstvom neke od lokalnih agencija moguć je odlazak na grčko veče, obilazak Soluna ili planine Olimp, poseta manastiru Meteori, obilazak vinskog podruma Akritas, krstarenje zalivom Toroneos, poseta Svetoj gori, odlazak u pećinu Petralona ili akvapark Waterland.

Korisne informacije

Što se tiče snabdevenosti, Haniotiju se malo šta može zameriti. Pored dva supermarketa i nekoliko manjih prodavnica, postoje i lekarske ambulante (koje prihvataju osiguranje iz Srbije), apoteke, pošta i rent-a-car agencije. Na 20-ak km prema Solunu nalazi se Lidl, pored koga staje lokalni autobus. Ipak, imajte u vidu da su cene u samom Haniotiju nešto više od onih u Pefkohoriju ili Polihronu. Čaša vina ili pivo se teško mogu naći za manje od 4 evra. Parče pice je 2 evra, dok je giros 2,5 – 3. Ako želite ovo isto da pojedete u restoranu platićete i do tri puta više.

Hanioti - Grčka - Vodič za letovanje

Preporuka je da probate giros u Garry’s The King of Gyros. Pošto je skoro uvek gužva, verovatno ćete morati malo da sačekate, ali vredeće. Orijentacije radi, giros pita košta 2,8 evra. Kao i sve ostalo, možete ga naručiti na srpskom, koji u ovom fast food-u veoma dobro razumeju. Ipak, ako ste pre za restoran, preporuka je Arhontico. Pored veoma ljubaznog osoblja, sačekaće vas veliki izbog ukusnih jela i pristupačne cene.

Ako spadate u grupu tzv. pasivnih tusrista, odnosno ljudi koji na odmor idu upravo da bi se odmorili, Hanioti je pravo mesto za vas. Provešćete odmor u prelepo uređenom egejskom gradiću koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Autor: Petar Mihailovic | Objavljeno: 21.07.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.