Inspirativni trgovi Evrope koje morate obići

Trgovi kao jedni od ključnih javnih urbanih prostora nezaobilazna su atrakcija svakog evropskog grada. Obilazak evropskih metropola obično počnemo od glavnog trga koji se nalazi u centralnoj zoni grada. O njima može najviše da se pročita u putopisima i priručnicima za putovanja kroz evropske gradove. Obavezna je „rubrika najlepši trgovi Evrope“.

U ovom tekstu će baš zato biti reči o trgovima koji nisu najpoznatiji, najveći ili najklasičniji već su interesantni i primamljivi zbog nekih drugih epiteta. Ovo su inspirativni trgovi Evrope koje morate videti baš zbog njihovih karakteristika!

Koje su karakteristike trgova bitne za posetioca?

Uobičajen gradski trg, kakvih je najviše, uglavnom poseduje neki upečatljiv arhitektonski objekat  i/ili fontanu i/ili spomenik. Dinamičnost savremenog života, međutim, razvija kod nas potrebu za doživljajem različitih vrsta urbanih raznolikosti i bogatstva. Otuda i toliko različitih gradskih trgova u Evropi i širom sveta, a svaki od njih ostavlja poseban utisak na nas.

Težimo novim, drugačijim iskustvima. Na jedinstvene trgove možemo da naiđemo slučajno, pri lutanju gradom (pogotovo u starim gradskim jezgrima) ili da odemo do njih ciljano, po preporuci (čak i u neki deo grada koji je udaljen od centra). Da bi nam se oni dopali, odnosno da bi se na njima osećali prijatno, bitno je da zadovoljavaju određene estetske kriterijume i da budu funkcionalni.

Na njihov estetski kvalitet utiču veličina, oblik/forma, proporcije i razmera. Zatim, da li je arhitektura objekata koji ih okružuju kvalitetna. Poželjno je da trgovi predstavljaju sadejstvo lepo oblikovane celine i detalja. Mora biti ostvarena ravnoteža između starog i novog. Ako poseduju harizmu, odnosno ‘duh mesta’ (‘genius loci‘) svakako će nam se dopasti.

Potrebno je da nas očaraju svojom atmosferom – živošću ili mirom (a individualno je šta kome prija). Ako nam zadovolje sva čula (prijatnim vidicima, zvucima, primamljivim mirisima), sigurno će nam prijati. Prisutnost zelenila je svakako dobrodošla. Izložena dela javne umetnosti (‘public art’) doprinose atraktivnosti. Ukoliko uočimo i neke ‘nevidljive’ dimenzije prostora onda nam je on još više ‘lep’.

Trgovi su funkcionalni ukoliko su lako dostupni, čitljivi i sagledljivi. Potrebno je da posetiocima omoguće predah (sedenje, posmatranje, osveženje), sastanke, kupovinu, razna dešavanja. Nije dobro ako su trgovi previše protočni i ako se ljudi u njima ne zadržavaju. I uz sve to, moraju da budu bezbedni i dobro održavani. Pa hajde da počnemo, koji to trgovi u Evropi zadovoljavaju makar neke od svih ovih kriterijuma, a neki čak i sve?

Tartini trg, Piran, Slovenija

Ako obilazite slovenačku obalu, nemojte mimoići šarmantni trg u Piranu. Iako je glavni u gradu, ušao je u izbor jer nije opštepoznat kao neki drugi trgovi velikih gradova širom Evrope. Deo je pešačke zone i veoma popularna tačka sastajanja. Izrazito je svetao i prilično veliki i otvoren za tako mali grad.

Najupačetljiviji utisak ostavlja parterno rešenje čiji je autor poznati arhitekta Boris Podreka.

Savršena centralna elipsa od belog kamena izrazite teksture okružena je, takođe reljefnom, sivo-belom površinom koja je geometrijskom matricom izdeljena na jednake kvadrate. Pored celine, Podreka je vrlo vodio računa i o oblikovanju urbanih minijatura (o klupama koje prate oblik centralne elipse, stubovima sa osvetljenjem, stubićima graničnicima,…) tako da je trg u Piranu, sve sa okružujućim divnim fasadama objekata u venecijanskom stilu, jedno pravo ‘umetničko delo’.

Sa njega se otvaraju vizure i ka uzvišenju sa jedne i ka maloj marini i moru sa druge strane. Spomenik Đuzepeu Tartiniju (Giuseppe Tartini), violinisti i kompozitoru, sagledava se iz svih tačaka trga na kom vlada prava opuštajuća, morska atmosfera.

Na trgu se često održavaju razni koncerti i druga događanja pa se možda zadesite baš tada. Na raspolaganju vam je nekoliko primamljivih ribljih restorana i divnih kafića kao i par prodavnica koje prodaju lokalne proizvode. Posetite i mali akvarijum. Na trg je najbolje doći u proleće, leto ili ranu jesen kada je idealno osunčan i svi njegovi kvaliteti dolaze do izražaja. Mnogi vole da ga posete tokom letovanja Portorožu, ili samom Piranu.

Trg Orijente (Plaza de Oriente), Madrid, Španija

Na desetak minuta pešice od centralnog trga Puerta del Sol nalazi se ovaj, pun svetla, urbani prostor poznat kao Trg Orijente u Madridu. Omeđen je na dva kraja Kraljevskom palatom i Teatrom Real sa Operom, između kojih je manji, lepo uređen park sa umetnički oblikovanom živicom. Ti reprezentativni objekti tvore kulturno-istorijski identitet prostora i bićete počastvovani što se nalazite u njihovoj blizini.

Možete odmarati na klupi u senci drvoreda i posmatrati kamene skulpture španskih monarha.

Iz brojnih kafića i restorana ćete uživati u pogledu na naspramni veliki spomenik kralju Filipu IV sa kaskadnom fontanom i ‘upijati’ lepotu grandiozne palate. Generalni utisci su prostranost, elegantnost kao i kompletnost trga po pitanju sadržaja.

Atmosfera je živahna jer je posećen kako danju tako i do kasno uveče, pogotovo leti kada se Madriđani posle vrelog dana rashlađuju osvežavajućim napicima u nekim od ovdašnjih kafića. Osim Kraljevske palate, obavezno obiđite i imponzantnu katedralu Almudenu koja se nalazi pored nje.

Trg Duomo (Piazza del Duomo), Amalfi, Italija

Trg Duomo Amalfi Italija

U jednom od ‘bisera’ Obale Amalfi, po kome ona nosi ime i nekadašnjoj prestonici pomorske republike, lociran je ovaj živopisni trg Duomo – Piazza del Duomo.

Najpoznatiji je po prelepoj staroj katedrali (Cattedrale di Sant’Andrea – Duomo) iz 9.veka koja se impozantno uzdiže iznad njega. Obavezno posetite katedralu zbog starinskih mozaika i fantastične dekoracije u stilu mavarskih palata kao i moštiju sv. Andrije koje se čuvaju u podzemnoj kripti.

Arhitektura objekata koji tvore trg Duomo je skladna mešavina uticaja naroda koji su se kroz vekove smenjivali u ovom gradu. Njihove fasade pastelnih boja stvaraju osećaj topline i krotkosti. Pažnju će vam privući i barokna fontana. Odmorite od velike gužve u nekom od kafica i restorana na trgu i uživajte u pogledu na okruženje.

Kao glavna prostorna karakteristika i posebnost trga izdvaja se njegova denivelacija. Ona kod posetilaca stvara dve vrste doživljaja, u zavisnosti da li se nalaze na njegovom glavnom platou ili su se popeli širokim stepenicama, kojih ima šezdeset dve, do katedrale.

Kada ste na samom trgu i gledate ka gore, osećate njenu nadmoć, počastvovani ste prisustvom jednog takvog objekta i divite mu se. Popevši se, dobro sagledavate trg odgore i osećate se superiorno. Početkom juna prisustvujte tradicionalnom festivalu kostima u Amalfiju koji se održava upravo na ovim stepenicama, zanimljivo je pomenuti i da postoje brojne ture do ostrva Kapri.

Trg Piata Sfatulni, Brašov, Rumunija

Ako se u sklopu nekog obilaska Transilvanije nađete u srednjovekovnom Brašovu njegov slikoviti glavni trg, a nedovoljno poznat u Evropi, će vas oduševiti. Skoro centralnu poziciju na njemu zauzima impozantna protestantska Crna crkva (Biserica Neagră) u gotskom stilu. Epitet ‘crna’ je dobila posle požara u 17. veku i zidovima koji su tada pocrneli.

Gradska većnica (Casa Sfatului), u kojoj je danas Istorijski muzej koji možete posetiti, takođe je iz 15.veka kao i crkva. Kompletno restaurirani objekti, sa fasadama raznih boja, koji okružuju trg vredni su primerci baroknog, gotskog i renesansnog stila. Pravo je uživanje posmatrati ih.

Ovde je najbolje doći na proleće i leti, kada je atmosfera na trgu najživlja. Brojne terase kafića i restorana, otvorene pijace, male radnje i butici, letnji muzički festival čine bogatu ponudu sadržaja ovog čistog i izuzetno održavanog trga.

Trg Muzejskog kvarta (Museums Quartier), Beč, Austrija

Unutrašnje dvorište Muzejskog kvarta, ove velike kulturne četvrti, može se definisati i kao trg, kako zbog svojih prostornih i arhitektonskih osobenosti tako i zbog sadržaja koje nudi. Odlikuje se atraktivnim ambijentom koji odgovara urbanom životnom stilu posetilaca. Nema sumnje da ovaj trg zaslužuje da bude svrstan u listu “inspirativni trgovi Evrope”!

U objektima koji sa svih strana okružuju ovaj prostor smešteni su muzeji i galerije. Jedinstven je spoj stare i nove arhitekture. Moderne, jednostavne forme Leopold i Arhitektonskog muzeja sa čisto belom i sivom fasadom odlično se uklapaju sa ostalim objektima iz osamnaestog i devetnaestog veka. Ako ste poklonik digitalne kulture, uživaćete u večernjim projekcijama na beloj fasadi Leopold muzeja.

Prijaće vam i široka lepeza sadržaja koje trg još nudi – kafići, restorani, divna knjižara. Kreativno grupisanje i stalna promena položaja mobilijara za sedenje, geometrizovanih formi i živih boja, predstavlja savremenu umetničku instalaciju. Privlačiće vas da napravite pauzu i odmorite u modernom i opuštajućem ambijentu koji obogaćuje i mala vodena površina. Dopašće vam se pozitivna energija i dinamičnost i danju i uveče.

Za mlade preporučujem veče zbog čestog oganizovanja koncerata, DJ žurki i sl. Trg se tematski prilagođava različitim dobima godine pa je uvek primamljiv za posetioce. I nikada nećete stići sve da obiđete tako da mu se možete iznova i iznova vraćati.

Trg Grosmunster (Grossmünsterplatz), Cirih, Švajcarska

Crkva Grosmunster, jedna od dve najpoznatije u Cirihu, potpuno dominira ovim malim trgom koji je njena elegantna dopuna. Ona je ‘rodno mesto’ protestantske reformacije jer je u njoj pastor bio Ulrih Cvingli (Huldrych Zwingli), jedan od osnivača reformacije.

Duhovni i istorijski značaj ove crkve u romanskom stilu daju trgu osnovni karakter. Tu ćete, u stvari, doći zbog nje. Obavezno se popenjite na jedan od dva tornja jer su odatle vizure na ceo Cirih i njegovo jezero fascinantne. Ulaz u crkvu je besplatan a za pogled ćete platiti četiri švajcarska franka.

Posle razgledanja crkve na trgu Grosmunster u Cirihu, koji odiše mirom i spokojem možete se odmoriti i uživati posmatrajući reku Limmat i skladan niz objekata na njenoj drugoj obali. Ostaće vam u sećanju i jedino, ali raskošno, drvo na ovom prostoru, čija vas hladovina može štititi ako se ovde nađete leti.

Trg Finsberi avenija (Finsbury Avenue square), London, Engleska

Obiđete sofisticirani trg Finsberi u Londonu koji pripada poslovnoj i trgovačkoj četvti Broadgate u Londonu. Nećete se pokajati – doživećete jedno potpuno novo i drugačije urbano iskustvo. Cilj revitalizacije trga (2004.), bio je da se transformiše prilično monoton urbani prostor u atraktivan i sa upečatljivim vizuelnim identitetom.

Rezultati projektovanja su ispali i više od očekivanja – zahvaljujući inovativnom korišćenju osvetljenja, trg je postao jedan od najuzbudljivijih javnih prostora u gradu.

Tlo između poslovnih zgrada je strukturirano matricom od LED staklenih traka koje se na nekim mestima ‘izdižu’ iz podloge i postaju oslonac za moderno dizajnirane klupe.

Svetiljke menjaju boje i programirane su da realizuju deset različitih scena. One, u toku vremena koje je potrebno da se pređe trg, variraju od suptilnih promena do turbulentnih ‘cunamija’ i dinamičnih scenarija, što unosi raznolikost, vedrinu i živahnost u ovaj prostor.

Doživljaj trga Finsberi je potpuno različit danju i uveče/noću. Preporučujem da dođete u sumrak ili posle njega jer ćete tada najbolje doživeti magiju ove interaktivne svetlosne instalacije i osobene ‘sajber’ atmosphere koju pruža. Imaćete osećaj da ste u nekoj od scena filma ‘Matrix’. Posle ovog jedinstvenog iskustva možete da posedite ili večerate u nekom od velikog broja modernih barova i restorana ili šopingujete u Londonu.

Ako dođete danju, gledajte da to bude utorak (svaki drugi u mesecu, od 11-15 časova), kada se na trgu održava ‘Artisan Market’ kojim se promovišu lokalni zanatski proizvodi i zdrava hrana. Danju ćete primetiti i neke druge elemente prostora (bronzana skulptura ‘Rush Hour’, stabala drveća čiji je položaj posebno promišljen u odnosu na matricu podloge itd.).

Trg Santa Marija (Piazza Santa Maria), Rim, Italija

Na levoj obali Tibra u boemskoj četvrti Rima – Trastevere, koja je zadržala svoj srednjovekovni karakter više nego bilo koji drugi deo Rima, nalazi se ovaj ušuškani trg Santa Marija.

Može se reći da je u savršenom susedstvu – uz dobre kafee, restorane, palatu iz 17.veka i srednjovekovnu crkvu Santa Maria. Ova verovatno najstarija rimska crkva odiše ljupkošću i prisnošću. Impozantni mozaik koji pokriva donji deo njenog polukružnog segmenta romantično je osvetljen u večernjim satima.

Možete obići crkvu Santa Marija svakog dana od 7 i 30 do 20 časova (besplatan ulaz). Na trgu se nalazi i fontana ukrašena školjkama, koja zajedno sa crkvom, utiče na njegov karakter. Podignuta je na postament od stepenica na kome je uvek gužva – mladi pevaju uz gitaru a turisti odmaraju uz sladoled (probajte iz sladoleddžinice ‘Blue Ice’ na trgu).

Okružujuće fasade toplih tonova i sa primetnom patinom vremena utiču na to da se osećate vrlo prijatno i opšteno. Kaldrmisano tlo pojačava šarm. Posebna atmosfera je uveče kada možete da večerate u nekom od autentičnih restorana ili uživate slušajući i gledajući razne zabavljače, muzičare i umetnike na trgu. Sve ‘kipti’ od života i dobrih vibracija.

Superkilen, Kopenhagen, Danska

Morate namenski otići u susedstvo Nørrebro (severno od centra Kopenhagena) da biste posetili Superkilen i doživeli specifično, kolorističko iskustvo koje slavi etničku i društvenu raznolikost među šezdesetak nacionalnosti njegovih stanovnika.

Ovaj veliki urbani otvoreni prostor, u okviru kog su definisane tri zone različite po boji i nameni, završen je 2012. godine. Dok je Crveni trg posvećen modernom, urbanom životu sa kafićima, muzikom i sportom, Crna tržnica je klasičan trg sa fontanama i klupama. Zeleni park je namenjen za piknik, sport i šetanje pasa.

Superkilen se karakteriše globalnim identitetom baziranom na nekoj vrsti ‘izložbe’ interesantnog urbanog mobilijara iz celog sveta koji ispunjava njegova sva tri upečatljiva segmenta. Ako žudite za nestandardnom atrakcijom, van gradskog centra i popularnih turističkih mesta, onda je Superkilen idealan za vas.

U njemu možete kvalitetno provesti nekoliko sati (najbolje u toku dana), uživajući u velikom broju zanimljivih sadržaja. Za uspomenu će vam sigurno ostati i neobične fotografije zahvaljujući donekle nadrealnoj atmosferi ovog nesvakidašnjeg prostora.

Trg Pis gardens (Peace Gardens), Šefild, Engleska

Trg Šos gardens u Šefildu, koji se nalazi ispred velelepne gradske većnice u gotskom stilu, oaza je mira i relaksacije. Odluka da trg sadrži velike zelene površine upotpunjene raznolikim vodenim elementima donesena je na osnovu javnih konsultacija sa stanovništvom Šefilda.

Ostvarenje principa multičulnosti doprinelo je kvalitetu ovog javnog prostora, ovenčanom mnogim nagradama.

Ako nekada budete u prilici da ga posetite, doživećete istinsko estetsko iskustvo, bazirano na zadovoljenju čula vida i sluha. Zbog toga trg privlači veliki broj korisnika.

Glavni motiv je centralna Fontana Goodwin sa osamdeset devet individualnih mlaznica vode u čijim vizuelnim efektima i zvuku posetioci uživaju. Osam velikih kaskada vode (Holberry Cascades) je locirano pored četiri ulaska na trg. Voda se iz bronzanih ‘posuda’ radijalno sliva u pravcu glavne fontane i upotpunjuje zvučni ugođaj. Šetajući trgom možete se razgledanjem spomenika upoznati sa zaslužnim građanima Šefilda. Ili ćete odmarati sedeći na travi, klupi ili zidićima upijajući svu lepotu okruženja.   

Inspirativni trgovi sa identitetom, predstavljaju repere u našim mentalnim mapama gradova u kojima se nalaze. Na osnovu njih se lakše orijentišemo i pamtimo nove urbane prostore. Što više različitih trgova vidimo i doživimo, bićemo iskustveno bogatiji i spremniji za buduće poduhvate. 

Oni nas inspirišu da ih dalje istražujemo, da im se vraćamo, poredimo, preporučujemo. Stimulišu nas na nova putovanja. Recite nam koji se trg u Evropi vama dopao? Dopunite našu listu i inspirišite nas.

Autor: Ivana Lukić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 16.05.2019.