Kako da na najjednostavniji način dođete do novca za neodložne kupovine

Život uz pozajmicu postao je svakodnevica većine naših sugrađana i mogućnost da obezbede sebi i porodici normalan život.

Život bez kredita čini se u današnje vreme gotovo da nije moguć. Kredit nam može biti od velike pomoći kada planiramo svoje finansije na kraće ili na duže staze. Od kupovine stana, automobila, pa sve do obezbeđivanja novca za putovanja, zamenu bele tehnike ili nameštaja u stanu, neophodno je imati novac. Teško ga je obezbediti uvek baš u trenutku kada nam je potreban od redovnih primanja.

Većina banaka nudi nekoliko načina da dođete do novca  kako bi podmirili svoje troškove. Najpre, kada želite da se namenski zadužite za neku konkretnu kupovinu, možete da birate potrošački kredit. On podrazumeva da sve što planirate da kupite morate da nabavite u samo jednoj radnji. Novac ne dobijate na ruke, već banka, nakon što donesete profakturu iz prodavnice, pare direktno uplaćuje prodavcu. On se obično koristi za kupovinu bele tehnike i nameštaja.

S druge strane, keš kredit je mnogo jednostavniji. On omogućava da s novcem raspolažete kako hoćete i niko u banci vas neće ni pitati za koje namene uzimate novac. Pare ležu direktno na vaš račun, a ono što planirate možete da kupite gde hoćete, kada hoćete, bez jurnjave oko profaktura i sličnih peripetija.
Kada se odlučite za kredit i sa tom namerom odete u banku, važno je da obratite i pažnju koji su prateći troškovi, poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade, osiguranja i slično. Sve pažljivo čitajte, pitajte i još jednom proverite pre nego što bilo šta potpišete. Osnovni kriterijum za odluku ne bi trebalo da bude isključivo visina kamatne stope. Većina ljudi prednost daje kreditima sa fiksnom kamatnom stopom, jer u slučaju varijabilne prisutna je potencijalno veća doza neizvesnosti.

Kao i svako finansijsko sredstvo i gotovinski krediti mogu da vam budu od velike pomoći – ako dobro odaberete i pažljivo raspolažete novcem koji dobijete. Zbog jednostavnog korišćenja, uštede vremena, lakše dostupnosti novca s računa, veće sigurnosti u odnosu na rukovanje gotovinom i drugih pogodnosti, platne kartice su sve prisutnije u našem životu. Postoje osobe koje ne vole da nose keš sa sobom i njima je plastika jedini i najsigurniji način plaćanja.

Platne kartice su postale poslednjih godina nezaobilazan način plaćanja i pružaju svojim vlasnicima brojne mogućnosti. Važno je samo da postoji otvoren račun u banci i tada  svojim sredstvima možemo da raspolažemo po svojoj volji. Kada u banci zatražiš da ti izdaju karticu, dobro je da unapred znaš koja čemu služi. Debitna kartica je ona kojom možeš podizati gotovinu na bankomatu ili možeš da plaćaš i podižeš novac na bankomatima. Sve to uz uslov da na računu postoji potreban iznos, jer se račun tereti odmah. Plaćanje debitnom karticom isto je kao plaćanje gotovinom, samo je novac na računu sigurniji nego po džepovima, a plaćanje karticom jednostavnije. 

Kreditna kartica znači da s njom nešto plaćaš na odloženo, a može biti standardna i revolving kartica. Ova druga podrazumeva plaćanje roba i usluga, isplatu gotovine i podmirivanje troškova u celosti ili u obliku proizvoljnih mesečnih rata uz obavezno podmirivanje minimalnog iznosa.

Kreditne kartice su danas vrlo raširene u primeni jer su prihvaćene na svim prodajnim mestima u zemlji i inostranstvu, a sve više se koriste i pri internet plaćanjima. Ovu privilegiju u banci mogu da dobiju samo osobe s odgovarajućom kreditnom sposobnošću, koju procenjuje banka.

S obzirom na to da kartice, uz ostale pogodnosti, omogućuju povećanu potrošnju kroz korišćenje kredita i različite oblike odloženog plaćanja, pre izbora poželjno je dobro razmisliti koja vam je kartica zaista potrebna i za šta ćete je koristiti kako biste bili sigurni da vam u budućnosti neće predstavljati neplanirano i neočekivano dodatno financijsko opterećenje. Kada se odlučite, važno je da redovno pratite troškove i vodite računa o uslovima izmirivanja obaveza.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 16.11.2021. | Modifikovano: 16.11.2021.