Kako opremiti apartman za izdavanje

Osećam se kao kod kuće – prva je pomisao koju osoba treba da ima kada zakorači u apartman koji izdajete.

enterijer apartmana u toplim, zemljanim bojama

Kada opremate apartman postavite sebi pitanje: Da li bih ga ja zakupio? Ako je odgovor ne, potrudite se da ga uredite na način koji će privući više posetioca i povećati cenu izdavanja. 

Smeštaj treba biti u dobrom stanju, opremljen dovoljnim brojem kvalitetnog nameštaja koji omogućava stanaru da spava, jede i živi u skladu sa svakodnevnim životnim zahtevima. 

U nastavku teksta govorićemo opremanju vašeg apartmana kako bi smeštaj bio “spreman za život”.

Skladno uklapanje poda sa ostatkom prostora

Za svaku prostoriju prikladne su drugačije podne obloge. Većina vlasnika apartmana zna da je tepih u kupatilu loša ideja, međutim poslednjih godina podne obloge su napredovale shodno napretku same tehnologije i inovacija, pa je ugradnja svih vrsta podnih obloga lakša nego ikad.

Laminat je verovatno najpopularnija podna obloga, a za to postoje dobri razlozi. Veoma je pristupačan i pomoću njega možete dobiti luksuzni izgled poda, sa najrazličitijim dezenima. 

Zbog načina proizvodnje, laminat je vrlo izdržljiv i otporan na ogrebotine i udubljenja. Postavljanje laminata je takođe lako, premda je preporučljivo da taj posao prepustite profesionalcu. Jednostavno se održava, što ga čini idealnim izborom podnih obloga za gotovo sve sobe u apartmanu.

Sa druge strane, drveni parket nije popularan kao što je nekada bio, pa ćete možda morati malo da “lovite” kako biste pronašli stil parketa koji želite. Odabir parketa za vaše podne obloge znači pod koji je donekle jedinstven po današnjim standardima. 

Pažljivo napravite svoj izbor; neki iznajmljivači će shvatiti parket kao avanturistički izbor, dok će ga drugi videti kao raritet i nešto zastarelo. Veoma je važno da se podna obloga uklapa sa celokupnim prostorom, jer je pod najveća površina u svakog objekta.

Ambijent prodaje apartman

Iako je enterijer krucijalan, ambijent čitave zgrade u kojoj se nalazi vaš apartman je veoma važan. Potencijalni stanari su skloniji iznajmljivanju apartmana koji imaju lepu spoljašnost, pa briga o čitavom kompleksu može da napravi značajnu razliku.

Stanar će takođe biti osetljiv na enterijer. Podjednako je važno da unutar apartmana ne bude gužva, ali i da ne bude prazan. Neutralni stil je ono čemu trebate težiti. Utisak je ono što prodaje apartman, a ambijent se ocenjuje odmah na slikama sa oglasa. 

Ambijent može privući različit tip turista.

Primera radi, apartman opremljen luksuznim nameštajem, velikim televizorom, udobnom sofom i svim potrebnim kuhinjskim aparatima je idealan za strance koji su doputovali i ostaju duže vreme.

Sa druge strane, apartman opremljen jeftinijim, nekvalitetnim nameštajem privući će turiste koji žele samo da prespavaju, odnosno kratkoročno iznajme apartman ili one koji štede novac za kupovinu svoje nekretnine. 

Za nameštaj ne morate trošiti previše, već ga trebate postaviti sa stilom i na što ugodniji način.

enterijer dnevne sobe u sivim nijansama

Oprema i dekoracija u neutralnom stilu

Ne postoji posebno pravilo šta je potrebno da imate od nameštaja u vašem apartmanu, premda sama logika nalaže da je neophodno imati glavne kuhinjske uređaje, sto, stolice, krevet i komodu. 

Ipak, ako želite da vaš apartman bude nešto više od pukog skloništa, potrebno je uključiti zavesu za tuširanje, zidne dekoracije, adekvatan tepih, umetničke predmete, odgovarajuće biljke, a što dalje idete sa opremanjem apartmana samim time moći ćete da ga izdajete po većoj ceni.

Idealno je da dekor bude prilično neutralan u stilu, slično modernoj hotelskoj sobi, jer to je ono što većina turista ili iznajmljivača traži.

Najpopularniji aprtmani za iznajmljivanje su sređeni po principu „ključ u ruke“, i takođe uključuju svo posuđe i pribor potreban za kuvanje i jelo obroka, a neretko nude i dodatne kuhinjske uređaje poput aparata za kafu, tostera i mikrotalasne. Posteljina, peškiri i sapuni su takođe uključeni u cenu.

Sigurnost apartmana je veoma važna

Zdravlje nije igra, i potrebno je uraditi sve što možete kako biste minimizirali rizik od povrede stanara. Naravno, nećete odgovarati ako se iznajmljivač poseče na nož ili padne nakon tuširanja, ali zašto ne biste postavili prostirku ispred tuš kabine i zamenili oštre noževe tupim?

Sa druge strane, bićete odgovorni ako se stanar povredi zbog nebezbednog nameštaja ili neodržavanja apartmana. Od vitalnog je značaja da često proveravate apartman i opremu u njemu, pa shodno time brzo i adekvatno reagujete ako primetite kvar. 

Nemojte popravku odlagati za posle ili sutra, jer je pitanje trenutka kada može doći do povrede. 

Osim toga, potrebno je obezbediti i sebe od stanara. Uobičajeno je da se traži određeni depozit prilikom ulaska u apartman, što predstavlja neku garanciju da stanar neće lomiti stvari i ostavljati nered za sobom. Takođe, služi da se pokriju troškovi (ili makar deo troškova) u slučaju da dođe do štete, bilo namerno ili slučajno.

To mogu biti opekotine na kauču od cigareta, polomljen inventar, pokvaren kuhinjski uređaj usled neadekvatnog korišćenja i slične stvari koje se često dešavaju. Možete ljubazno ukazati na kućna pravila, u skladu sa samom lokacijom apartmana. 

Obavezno obavite detaljan pregled stanara pre nego što se izađu, uz napomenu u kakvom je stanju nameštaj, a preporučljivo je da uključite pisani i foto inventar pre useljenja i odseljavanja.

Kao što smo govorili u samom uvodu, opremite apartman onako kako biste vi želeli da izgleda kada biste ga iznajmili, povedite računa o izgledu i ambijentu, uradite sve da obezbedite stanara i sebe, reklamirajte se, a pozivi potencijalnih iznajmljivača će neminovano uslediti.

Autor: Željko Ranković | Objavljeno: 20.05.2021. | Modifikovano: 20.05.2021.