Karneval u Nici

Sezona karnevala je u punom jeku. Nakon Venecije i Rio de Žaneira svoje ulice i obale pripremiće i Nica. Karneval u Nici je evropski odgovor na karneval u Riju i svakako najveći karneval u Francuskoj, čija tradicija postoji još od kraja XIII veka.

Događaj vekovne tradicije

Prvi pomen karnevala datira iz 1294. godine. kada je Grof od Provanse Karlo I Anžujski prisustvovao karnevalskoj zabavi u Nici. Do XVIII veka karneval se održavao u starom delu grada u vidu balova pod maskama pod nadzorom sveštenstva, kako narod ne bi preterivao u razvratu i opijanju. Pod uticajem venecijanskog karnevala otvorene ulične svečanosti preselile su se u salonske dvorane gde su organizovani balovi pod maskama. Do 1872. godine ulične proslave su zavisile od individualne inspiracije meštana – gađali su se jajima, cvećem, konfetama… Godinu dana nakon toga slikar Mosa osmislio je groteskne maske, lutke i bogato ukrašene cvetne platforme čiji su se motivi zadržali do danas.

Živeo kralj karnevala

U prestonici Azurne obale održaće se najzabavniji zimski događaj od 13.02. do 28. 02. 2016. Nica će biti preplavljena bojama par nedelja, bučna kao što to nalaže svaki karneval, sa učesnicama koje nose neverovatne kostime i maske. Kilometarske kolone izvođača defilovaće duž Zaliva Anđela i Engleskog šetališta. Uletite u gužvu među hiljadu plesača i pridružite se stanovnicima Nice u pretvaranju ulica u začuđujuća mesta dok traje Bitka cveća. Sa bogato ukrašenih pozornica i kola devojke će baciti oko sto hiljada cvetova do kraja karnevala. Na ovaj način kostimirane devojke, obučene u cvetne haljine, dočaravaju francusku otmenost, lepotu i šarm. Tradicija bacanja raznovrsnog cveća, gladiola, gerbera, ruža, mimoza, simboliše Azurnu obalu koja je u svetu poznata po cveću. Maskota i glavno obeležje karnevala jeste lutka kralja za koju se vezuje tema karnevala. Kralj započinje ceremoniju uzimanjem ključeva grada na Trgu Masena. Tema ovogodišnjeg karnevala je Kralj Medija i njegova uloga je da predvodi povorku. Tematika se razlikuje svake godine i do sada je bila posvećena sportu, umetnosti, filmu, klimatskim promenama, mitskim stvorenjima…

Koliko košta karta?

Karta za paradu i Bitku cveća koštaće 35 evra i ona omogućuje sedište na tribinama. Kao alternativu možete posetiti Trg Masena gde ulaz košta 10 evra, za mesto na ulici. Ako se obučete otmeno nećete morati ništa da platite. Na ostalim mestima je ulaz slobodan. Zvaničan program karnevala možete proveriti ovde. Poslednjeg dana karnevala svedočićete spaljivanju kralja u moru i imaćete priliku da uživate u veličanstvenom vatrometu.

Ako ste u mogućnosti iskoristite februarske dane i prepustiste se otkrivanju Azurne obale koja je pojam za visoki turizam. Ovo je bila omiljena destinacija engleske aristokratije u XVIII veku o čemu svedoči i glavna ulica u Nici koja nosi naziv Promenade des Anglais. Mondensko letovalište čuva i najveću rusku pravoslavnu crkvu van Rusije posvećenu Svetom Nikoli, izgrađenu od strane ruskog cara Nikolaja II. Ne propustite i odlazak na brdo Parc d’ Chatean odakle ćete posmatrati grad kao na dlanu.

Autor: Dragana Stojanović | Objavljeno: 14.02.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.