Kategorizacija hotela – šta označavaju hotelske zvezdice

Kada planiramo svoje putovanje i biramo hotele u kojima želimo da odsedamo, vodimo se pričom da je skuplje kvalitetnije i da hoteli sa većim brojem zvezdica pružaju bolji kvalitet i viši nivo usluge. Međutim, šta se dešava kada odete na dugo očekivani odmor u hotel koji ste izabrali, a sačeka vas nešto sasvim drugačije od onoga što ste očekivali i uplatili.

Šta je zapravo hotelska zvezdica?

Hoteli predstavljaju smeštajne objekte koji pružaju usluge smeštaja, ishrane kao i brojne dodatne usluge, dok se kategorija hotela definiše brojem zvezdica i zvezdice zapravo označavaju kvalitet usluge koju možete da očekujete u hotelu. Hoteli se rangiraju od jedne do pet zvezdica, gde jedna zvezdica predstavlja jeftinije hotele, dok pet zvezdica označavaju luksuzne hotele.

Bitno je da znate da svaka zemlja ima svoje standarde koje primenjuje za rangiranje hotela i na taj način dodeljuje zvezdice. Da li će hotel imati jednu ili pet zvezdica zavisi od standarda koje je postavilo nadležno ministarstvo zemlje o kojoj je reč. Ne postoji univerzalni sistem dodeljivanja zvezdica i to je ono što često zbunjuje putnike kada odsedaju u hotelima iste kategorizacije u različitim državama i primete veliku razliku u kvalitetu usluga.

Saveti pre putovanja

Da ne biste došli u situaciju da budete razočarani hotelom, potrebno je da se dobro informišete o zemlji koju posećujete i da se upoznate sa kvalitetom usluge koju hoteli pružaju. Hotel mora da odgovori na određene navike putnika, kao što su visoka kultura stanovanja i ishrane i u tom pogledu da obezbedi odgovarajući kvalitet usluge. Hoteli sa pet zvezdica u Beogradu se znatno razlikuju od zapadnih standarda i daleko su ispod očekivanja modernog putnika. Takođe, hotel sa pet zvezdica u Grčkoj ne može da se poredi sa nekim hotelom iste kategorije u Švajcarskoj.

 

Da li postoje hoteli sa sedam zvezdica?

Verovatno ste čuli da u svetu postoje hoteli koji imaju više od pet zvezdica i pomislili kako sigurno pružaju nivo usluge kakav retko koji hotel ima. Delimično ste u pravu, jer ti hoteli zaista ispunjavaju očekivanja i najzahtevnijih putnika i predstavljaju najluksuznije hotele, ali ipak i oni poseduju “samo” pet zvezdica. Oznaka od sedam zvezdica je zapravo markentiški trik kojim se privlači veliki broj gostiju. Čuveni hotel Burj Al Arab 7* u Dubaiju predstavlja jedan od najluksuznijih hotela u svetu i verujemo da zaslužuje sedam zvezdica, ali prema zvaničnoj kategorizaciji ima zapravo pet.

Neki od korisnih sajtova gde možete da pročitate komentare putnika i da uvek proverite kako je ocenjen neki hotel su TripAdvisor i Booking. Ne dozvolite da vaša očekivanja ne budu ispunjena i krenite na put potpuno informisani.

Autor: Anđela Bučić | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.