Kefalonija – Grčka | Vodič za letovanje

Ukoliko ste okusili raj ostrva Jonskog mora i ukoliko vam se dopala tirkizna magija po kojoj je poznata čitava oblast, sigurno ćete u nekom momentu poželeti da to iskustvo ponovite ili bar doživite nešto slično. Pored čuvenih Zakintosa, Lefkade i Krfa, tu je i ostrvo Kefalonija koje poslednjih godina postaje još jedno od glavnih odredišta i destinacija domaćih turista.

Kefalonija – lokacija i informacije

Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru. Od Beograda je udaljena 1100 km. Nalazi se između Lefkade na severu i Zakintosa na jugu. U njenoj blizini je i Itaka, Odisejevo ostrvo, koju je moguće posetiti tokom boravka na Lefkadi ili Kefaloniji. Postoji nekoliko legendi o tome kako je Kefalonija dobila ime, a jedna od njih je da potiče od reči “kefalos” (glava) jer je oduvek bila centar regije. Ipak neki smatraju da je taj naziv dobila zbog oblika, s obzirom da se sastoji iz dva dela, pa su je zvali “ostrvo sa glavom”.

Svojim prelepim plažama i prepoznatljivoj tirkiznoj boji Jonskog mora osvaja mnoge turiste. Zanimljivo je da se na Kefaloniji nalazi i više lokaliteta starih civilizacija od značaja za ljubitelje istorije, arheologije i kulture uopšte ali i nekoliko prirodnih rariteta kao što su podzemno jezero i pećine.

Glavni grad ostrva, Argostoli, se nalazi na njegovoj zapadnoj obali i predstavlja glavnu pomorsku luku ostrva kao i centralnu bazu Kefalonije od davnih vremena. U njegovoj blizini je i međunarodni aerodrom. Za turiste je od značaja i gradić Lasi, koji se nalazi u blizini i koji se vremenom razvijao i postao jedno od glavnih mesta za smeštaj. Pogodan je zbog blizine glavnom gradu i kao polazna tačka za obilazak ostrva.

Još jedan poznati gradić, odnosno selo, na ostrvu je Fiskardo. Važi za grčki Sen Trope jer se u njegovoj luci uvek nalazi mnoštvo jedrilica i brodova, ali i zbog mondenskog duha kojim odiše, kao i veoma lepo uređenim restoranima i tavernama koji ga krase i daju osećaj da se nalazite na nekom ekskluzivnijem mestu. Udaljen je od Agrostolija 50-ak kilometara i jedino je mesto na Kefaloniji koje zemljotres 1953. godine nije uništio.

Kako stići do Kefalonije

Ukoliko idete u pratnji neke od turističkih agencija najpopularniji su aranžmani autobusom. Putovanje okvirno traje oko 22 sata i deo puta čini vožnja trajektom. Kao i za sve ostale destinacije gde se putuje autobusom ili sopstvenim prevozom, dužina puta ipak zavisi od zadržavanja na graničnim prelazima, koja su svakako duža tokom letnje sezone. Za one koji će preko turističkih agencija obezbediti možda samo autobuski prevoz, preporučujemo da se obavezno raspitaju da li je u cenu karte uračunata i karta za trajekt ili se ona naknadno plaća.

Ukoliko putujete sopstvenim prevozom, do Kefalonije ćete putovati sigurno nešto kraće u odnosu na putovanje autobusom.

Putarina u Makedoniji se plaća na tri mesta i ukupna cena okvirno je 5EUR u jednom pravcu. Kroz Grčku, od graničnog prelaza Evzoni do luke Kilini gde se ukrcavate na trajetk do Kefalonije, za putarina treba pripremiti oko 15EUR.

Sem putarine, u okviru ove cene je i cena karte koja se plaća za mostarinu preko Korintskog zaliva. Put se nastavlja ka luci Kilini odakle vožnja trajetkom traje oko sat i po vremena. Preporučujemo da se raspitate pre polaska o vremenu polaska trajekta, kako biste svoj put organizovali i isplanirali u odnosu na to.

Još jedna od varijanti je i avionski prevoz, što je svakako najudobniji i najkomforniji način za stizanje do odredišta, ali evidentno i najskuplji način. S obzirom da Kefalonija ima svoj aerodrom, transfer ne zahteva mnogo vremena, pa se po stizanju na aerodrom vrlo brzo stiže do smeštaja. Domaće turističke agencije nude kako kompletne aranžmane sa avionskim prevozom, tako i mogućnost kupovine samo avio karata, tako da je na vama da izaberete ono što odgovara vašim željama i mogućnostima. Let traje sat i po vremena.

Kafalonija – ostrvo za svačiji ukus

Iako do pre nekoliko godina nije bilo mnogo aranžmana koje su domaće turističke agencije organizovale do Kefalonije, ovo ostrvo je bilo poznato kao jedno od izletišta za one koji letuju na Lefkadi. Danas je izbor aranžmana veliki, pa se pored uobičajenih tura sve više organizuju i aranžmani za mlade preko nekih od turističkih agencija.

Kada je u pitanju smeštaj, porodice sa decom najčešće biraju malo mesto Skala gde je sve na dohvat ruke i veoma je lako za organizaciju i prijatan boravak sa decom. Za mlade je pak zanimljiviji grad Lasi, koji nudi mnogo više što se tiče izlazaka i zabave i koji se nalazi na nekoliko kilometara od glavnog grada. Oba grada imaju svoje plaže sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, ali većina turista je zainteresovana za odlazak do plaža po kojima je Kefalonija poznata u čitavoj Grčkoj, pa i šire.

Plaže na Kefaloniji

Generalno, plaže na Kefaloniji su takve da će sigurno zadovoljiti ukuse mnogih koji se odluče da ih obiđu. Od peščanih, do šljunkovitih, stenovitih, zaista je izbor veliki. Najpoznatija je plaža Mirtos zbog lepote okruženja u kome se nalazi i boje mora koja ostavlja bez daha sve one koji je posete. Tu su još i Antisamos palaža, poznata i po tome što su upravo na njoj snimljeni kadrovi filma “Mandolina kapetana Korelija”, zatim, Skala, Xi, poznata još i kao Narandžasta plaža, kao i mnoge druge. Ipak, s obzirom da je ostrvo veliko, najpraktičnije je iznajmiti auto kako biste mogli da obiđete sve ono što vas zanima ili pak možda uplatiti neku od ekskurzija koje uključuju ono što vas interesuje.

Predlog aktivnosti

Pored istraživanja samog grada ili mesta u kome ste smešteni, za one koje interesuje sve ono što Kefalonija nudi organizuju se i neki od izleta koji će vam omogućiti da se upoznate sa pravim blagom ovog ostrva. Spomenuli smo plaže koje su nezaobilazne, pa ne propustite odlazak na bar neku od njih. Ukoliko imate vremena, Fiskardo je mesto za koje vredi odvojiti nekoliko sati. Prošetajte uličicama i prolazima sa autentičnim pastelnim fasadama, uređenim vrtovima i kaldrmom, i uživajte u kosmopolitskoj atmosferi jednog tako malog mesta.

Ono što ne treba propustiti je sigurno neko od arheoloških lokaliteta koja svedoče o prošlim vrmenima i životu na Kefaloniji pre 50 hiljada godina. Za ljubitelje ovih kulturno-istorijskih spomenika izbor nije lak, jer su tu kiklopske zidine antičkog grada Krani, čuvena Tolos grobnica u obliku košnice još iz mikenskog doba (u blizini grada Tzanata), zatim rimsko groblje i teatar kod Fiskarda, Odisejeva grobnica ili možda tvrđava svetog Đorđa nedaleko od glavnog grada, odakle se pruža predivan pogled..

Pored toga, tu je i podzemno jezero Melisani. Zovu ga i čudom prirode, a ono što neka od ekskurzija uključuje je odlazak do jezera, koje se nalazi u blizini mesta Sami, i vožnju brodićem po jezeru koje se nalazi unutar pećine koja ima otvor sa gornje strane odakle ulazi svetlost i obasjava bistru vodu sa neverovatnim prelivanjem boja. Prava je atrakcija za ljubitelje prirode, a zanilmljivo je da je voda ovog jezera mešavina slane i slatke vode.

Takođe, pećine Drogarati predstavljuju veliku atrakciju ostrva. Pećina se sastoji od hodnika i prolaza kojima se može šetati. Mnoštvo bogatih stalaktita i stalagmita i veoma dobra akustičnost su ono što je čini tako interesantnom turistima koji se odluče za njen obilazak.

Kao i ostala grčka ostrva, tako i Kefalonija ima ono nešto po čemu se pamti, svoj identitet ali i kulturno-istorijsko nasleđe koje svedoče o civilizacijama prošlih vremena. Pored toga, Kefalonija će vas osvojiti svojm prirodom i plažama od kojih se neke svrstavaju među najlepše u Grčkoj. Tirkizno-plavo more, mogućnost organizovanja aktivnog odmora ili možda potpuno opuštanje i relaksacija na nekoj od obližnjih plaža ili taverni u dobrom društvu ili sa porodicom. Uživajte u ukusima grčke salate, ili nekim od specijaliteta upravo sa Kefalonije kao što su belo vino Robola i zečetine u paradajz sosu i prepustite se čarima jonskih obala.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.