Krit – Grčka | Vodič za letovanje

Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i čest je izbor turista koji se odlučuju za letovanje. Ako i Vas interesuje letovanje na Kritu ovo su sve korisne informacije, saveti i iskustva za leto na Kritu koje bi Vam mogle biti korisne. Počnimo od početka.

Osnovne informacije o Kritu

Krit predstavlja prelepo i vrlo inspirativno ostrvo zbog svoje istorije i tradicije. Nalazi se u Sredozemnom moru, na jugu Grčke.  Zauzima površinu od oko 8.261 km². Krit je najveće ostrvo u Grčkoj. Zapljuskuju ga Libijsko, Egejsko i Jonsko more. Posebna  čar ovog ostrva je u tome što se nalazi na raskrsnici između tradicionalne Evrope, neukrotive Afrike i orijentalne Azije. Pored MikonosaKrfa, Krit je izuzetno posećen  od strane turista.

Na Kritu živi oko 600.000 stanovnika, pri čemu je broj ljudi na ovom ostrvu značajno veći tokom letnje turističke sezone. Dominantno učešće u ukupnom broju stanovnika čine Grci. Glavni grad je Heraklion, ali treba pomenuti i Kaniju, Agios, Retimno, Nikolaos i dr.

Krit je ostrvo planinskog tipa, ali ga karakterišu i ravničarski predeli. Za Krit su karakteristične dve klimatske zone. Dominantna je mediteranska klima, dok je u južnom delu ostrva zastupljena severnoafrička klimatska zona. Zime su blage, dok su leta piprilično vrela sa temperaturama od 30 do 40 °C. Vremenska zona je UTC/GMT+2h. Zvanična valuta je evro, a zvanični jezik grčki. Stanovnici Krita govore i engleski jezik što je posebno važno zbog priliva turista, a posebno vole da uživaju u ukusnim grčkim jelima kao što je grčka salata, giros, masline, riblji specijaliteti, zaziziki, piletina i dr.

Cene na Kritu

Što se tiče cena, možemo reći da Krit nije skupa destinacija. Ukoliko želite da izađete na večeru, potrebno je da izdvojite oko 30ak evra, što i nije puno za degustaciju grčkih tradicionalnih jela. Cena girosa je oko 2,5 evra, dok je pivo oko 4 evra.

Kratak vodič kroz istoriju Krita

Prva evropska civilizacija razvila se na Kritu od 2600-1100 p.n.e. poznata kao Minojska civilizacija. Najznačajniji period ove civilizacije vezuje se za period 1900. pn.e. kada je izgrađen veliki broj palata od kojih je najpoznatija palata na Knososu, zatum se razvijala trgovina, formirane su prve kolonije. Oko 1450. p.ne. došlo je do negativnog delovanja prirode što je uslovilo zemljotrese, erupcije vulkana i sl. Ovi događaji su se negativno odrazili na razvoj Minojske civilizacije. Prvu crkvu je osnovao apostol Pavle u peridu vladavine Rimljana. Krit su osvajali mnogo narodi, među njima i Turci, pod čijom opsadom se ostrvo nalazilo do 1898. godine. Grčkoj je pripalo nakon završetka balkanskih ratova.

Kako doputovati do Krita?

Krit je udaljen od Beograda oko 1458 km. Možete putovati autobusom,  automobilom, avionom ili brodom. Za putovanje drumskim saobraćajem, potrebno je nešto više od 20 časova ukoliko ne pravite duge pauze i ne zadržavate se na određenim tačkama tokom putovanja. Cena povratne autobuske karte Beograd-Krit iznosi oko 100 evra. Takođe, možete doputovati trajektom pri čemu brodovi kreću sa Pireja, iz Soluna i sa Kiklada. Cena vožnje trajektom se kreće od 30ak evra do nekih 100 evra u zavisnosti od kvaliteta i vrste usluge.

Ukoliko se odlučite za avionski prevoz, moraćete na letu iz Beograda da presedate. Uslugu prevoza vrše brojne aviokomapnije kao što su Aegean Airlines, Austrian Airlines, Lufthansa, Turkish Airlines i dr. Najjeftinija povratna karta košta 247 evra. Ukoliko želite da sami obiđete ostrvo, možete iznajmiti automobil već za 150 evra na nedeljnom nivou.

Plaže na Kritu

Plaža Falasarna se nalazi na zapadnom delu Krita. Kao velika i peščana plaža, vrlo je posećena od strane turista zbog lepog prirodnog okruženja, ugostiteljskih objekata i zbog toga što je pretežno namenjena porodicama sa decom.

Plaža Balos je jedna od poznatijih plaža na Kritu, do koje možete doputovati brodom iz Kisamosa. Zbog lošeg puta, preporuka je da nikako ne krećete sopstvenim prevoznim sredstvom. Nalazi se na severozapadu Krita. Voda je plitka, delimično i hladna. Pesak je bele boje, a voda tirkizno plava.

Plaža Preveli je najposećenija plaža na Kritu. Nalazi se na ulasku u klisuru Kourtaliotis,  40ak km južno od grada Retimno. Jedno vreme je bila aktuelna među nudistima, jer se nalazi u uvali. Predeo oko plaže karakterističan je po bujnoj vegetaciji, velikom broju životinja i vodopadima. Možete doputovati do plaže brodom koji kreće oko 10 ujutru, a sa plaže se vraća u 16 č.

Vai plaža se nalazi na 25 km od grada Sitia. Na njoj se nalazi veliki broj kafića, barova i drugih objekata. Ukoliko naručite dva pića, možete dobiti na korišćenje ležaljku i suncobran besplatno. Možete pored kupanja i sunčanja krenuti u posetu manastiru Toplou, a posebno je zanimljiva zbog velikog broja palmi koji ih ima oko 5000 hiljada.

Plaža Gramvousa se nalazi u zalivu Kisamos na ostvru Gramvousa. Na ovom ostrvu su princ Čarls i princeza Dajana proveli svoj medeni mesec. Posebna atrakcija je dvorac, koji se nalazi na vrhu.

Atrakcije Krita

Odmor na Kritu nije potpun dok se upustite u avanturu obilaženja atrakcija  znamenitosti, kojih je ovde mnogo.

Knosos – putovanje kroz istoriju Krita podrazumeva obilazak materijalnih ostataka Minojske civilizacije. Knosos je udaljen 5 km od Herakliona. Arheološko nalazište možete obići svakog dana od 08:00 do 19:00 h. Cena ulaznice je 4,5 evra.

Gortis – predstavlja naselje iz kasnog neolita i nekadašnju rismku prestonicu. Možete  je obići od 08:00 do 19:00 po ceni od 3,5 evra.

Zamak Frangocastello – zamak je podignut 1371. godine od strane Venecijanaca i nalazi se u blizini Retimna.

Forteza – tvrđava, koju su Venecijanci podigli u periodu od 1573. do 1580. godine kako bi se odbranili od Turaka.

Pećina Ideon Andron –prema legenci, u ovoj pećini je rođen Zevs. Majka Rea ga je sakrila od oca kako ga ne bi progutao.

Crkva Svetog Minasa se nalazi na Heraklionu. Oslikana je prelepim freskama i može da primi oko 8000 ljudi.

Crkva Agios Titos – izgrađena je 961. godine. Turcu su je pretvorili u džamiju, ali je zemljostres unoštio tako da su je Turci obnovili. Nakon oslobođenja od Turaka, ponovo je postala pravoslavna crkva. U njoj se nalati zlatna lobanja Svetog Titosa. U pitanju je jedna najpoznatijih pravoslavnih građevina u Grčkoj.

Na koje izlete otići dok ste na Kritu za leto?

Izlete na Kritu organizuju agencije u okviru paket aranžmana, lokalne agencije ali isto tako možete krenuti u oblikazak autobusom ili iznajmljenim automobilom. U ponudi su sledeći izleti:

Krstarenje do ostrva Spinalonga – krstarenje podrazumeva izlet do ostrva Spinalonga i organizovani ručak. Cena je nešto više od 20 evra. Izlet se organizuje ponedeljkom i petkom.

Klanac Samarija – ovo je najduži klanac u Evropi, koji je dug 18 km. Izlet podrazumeva vožnju autobusom do vrha planine, šetnju kroz šumu, ručak, kupanje  i vožnju brodom. Cenam izleta uključuje prevoz autobusom i usluge vodiča. Organizuje se utorkom, četvrtkom i subotom, a cena je 59 evra.

Kritsko folklorno veče – ovo je jedinstven način da upoznate gastronomiju i muziku Krita. Izlet uključuje prevoz, večeru, degustaciju vina i zabavni program. Cena je od 35 do 40 evra.

Poseta aqua parku – Agencije organizuju i odlazak u aqua park na celodnevnu zabavu, po ceni koja iznosi 30ak evra.

Mesta za izlazak

Retimno je grad gotovo svih noćnih dešavanja. Popularni barovi za izlaske su Karma, La Boheme i Metropolis, klubovi Fortezza i Rock. U Heraklionu su zastupljeni klubovi i barovi na plaži. Posetite bar Fabrica,  zatim  klub Why koji važi za najbolji noćni u klub u Heraklionu. Ukoliko želite da izađete u restoran ili tavernu, preporučujemo da posetite: italijanski restoran Veneto, kineski restora Golden Wok, Tholos, u kome možete probati domaću kuhinju, riblji restoran Antigoni, Paradize, Tamam, Zepos i dr.

Na Kritu, tačnije u Retimnu, organizuje se Renesansni festival povodom grčke tragedije i program podrazumeva koncerte, prikazivanje filmova i dr. Gradski godišnji festival vina se održava na javnim površinama kroz degustaciju vina i zabavni program.

Zašto posetiti Krit?

Krit predstavlja nesvakidašnju turističku destinaciju zbog svoje istorije. Poseduje veliki broj plaža, cene su prihvatiljive, noćni provod je kvalitetan, gastronomija je bogata različitim specijalitetima. Ovo nije destinacija, koja vam omogućava ne samo kupanje i sunčanje. Na Kritu možete da se vratite prošlost kroz obilazak arheoloških nalazišta i drugih znamenitosti, da lumpujete u tavernama, da veče provodite u barovima a da dane provodite na plaži. Krit vam pruža neophodne preduslove za kvalitetan odmor uz avanturizam i rekreaciju tokom boravka na istom. Srećan put!

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.