Kupovina polovnjaka pred put – šta morate znati?

Želite da kupite polovan automobil pre putovanja, ali niste sigurni na koje specifikacije treba da obratite pažnju?

Bez brige, niste sami u ovoj neodumici.

Pretpostavljamo da već satima pretražujete internet ne bi li ste našli adekvatan polovnjak koji se uklapa u vaš budžet – međutim, novac nije jedini kriterijum.

Prilikom kupovine polovnog vozila, potrebno je i da obratite pažnju na druge stvake kao što su starost automobila, klasa, očuvanost, kubikaža i njegovi zasebni delovi.

Kako bismo vam olakšali potražnju, u narednim redovima ćemo sa vama podeliti nekoliko saveta za brzo biranje polovnih automobila – stoga pročitajte naš tekst do kraja.

Polovan crveni auto

#1 Ispitajte koliko je automobil očuvan

Prva stavka na koju morate obratiti pažnju jeste svakako očuvanost vozila koje nameravate da kupite.

Treba imati na umu da niska cena i optimalna kilometraža nisu i ne treba da budu najvažniji faktori, jer se često dešava da prodavci spuste cenu vozila ispod tržišnih standarda ukoliko nešto nije u redu sa automobilom.

Ponadaćete se da ste dobili dobru ponudu, ali će vas naknadne prepravke i mali servis koštati koliko i ⅔ ukupne sume za celokupan auto.

Stoga je nekad bolje da u startu izdvojite veću količinu novca od predviđenog. Savet stručnjaka jeste da uvek najpre prvo prodate vaš stari automobil i tek onda kreirate okviran budžet za kupovinu drugog modela.

Većina ovih stručnjaka vrši otkup u povećim gradovima, tj. u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, a moguće je izvršiti i otkup havarisanih vozila. Možete razmisliti da kontaktirate neke od njih i tako se rešite vašeg trenutnog modela.

Da se vratimo na očuvanost budućeg automobila – najpre želite da proverite sledeće zasebne delove:

  • Akumulator – je baterija koja obezbeđuje i skladišti električnu energiju u vozilu, pa je i samo logično da on bude kvalitetan i ispravan. Pripazite samo da ne koriste sva vozila iste akumulatore. Stariji modeli obično imaju litijum-jonsku bateriju jer tako štede na težini, dok oni masivniji i glomazniji modeli mogu imati i 2 baterije u nizu za 24 V sistem, kao i serijski-paralelne grupe baterija.
  • Kočnice – radi adekvatne i sigurne vožnje, veoma je bitno da ispitate da li su kočnice u dobrom stanju, tj. da li su kojim slučajem istrošene ili neispravne.
  • Motor – najvažnija stavka koju morate proveriti, jer je ujedno i najskuplja komponenta automobila. Od ključne je važnosti da motor bude pouzdan i sa potpisom nekog renomiranog brenda. Savet eksperata je da zamolite prodavca da isprobate auto na dan ili dva, kako biste zaista testirali kako radi motor.Važno je napomenuti da, ukoliko primetite da dolazi do prekomernog trošenja goriva, obavestite prodavca da je moguće da je u pitanju prljav uložak prečišćivača za vazduh ili da su se istrošila platinska dugmad. Uz to obratite pažnju i da li dolazi do pregrevanja motora (usled olabavljen kaiša ili možda neispravnog termoprekidača).

Mali trik je da znate da se sam višak potrošnje može odrediti kada se uporede fabrički podaci potrošnje za taj konkretan model sa vašim izračunatim, a svi podaci su javni i dostupni na internetu.

Automehaničar

#2 Proverite da li je vozilo bezbedno i osigurano

Bezbednost uvek treba da je na prvom mestu!

Ukoliko kupujete vozilo koje je registrovano, obavezno proverite i dokumentaciju za njegovo osiguranje. Na pitanje kako najbolje osigurati vozilo, većina se slaže da je kasko najbolji izbor.

Ukoliko se zadasi kvar na putu ili nesreća, ključno je da budete osigurani i obezbeđeni u tom slučaju.

Svima je do sada već poznato da su noviji modeli u poređenju sa starijim daleko bezbedniji i pouzdaniji za vožnju. Preporuka eksperata jeste da uvek prvo potražite sigurnosne oznake vozila pre nego što se konačno odlučite za model.

U skladu sa tim postoji i tzv. zajednički Evropski program ocene novih automobila (European New Car Assesment Programme ili Euro NCAP). On se odnosi na sistematičan pregled specifikacija željenog modela i ujedno određuje i stepen bezbednosti putnika i vozača tokom vožnje.

#3 Testirajte koliko je auto udoban za vožnju

Udobnost i komfor je treća najvažnija stavka prilikom kupovine polovnjaka.

Bilo da je u pitanju dugo putovanje ili samo kratak odlazak do obližnjeg mesta, želećete da se osećate komforno i prijatno. Stoga ispitajte udobnost sedišta, da li imate dovoljno mesta za noge, kao i da li vam ruke stoje opušteno na volanu.

Pored toga, dobro razmislite da li biste se pre odlučili za ručni ili automatski menjač, jer većina korisnika sugeriše da je automatski komforniji za vožnju.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo što više relevantnih informacija u vezi brzog odabira kvalitetnog polovnjaka – želimo vam puno sreće u budućnosti!

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 02.11.2022. | Modifikovano: 02.11.2022.