Kušadasi – Turska | Vodič za letovanje

Malo je onih koji nisu čuli za Kušadasi, za mnoštvo plaža u njegovoj okolini, tradicionalno dobar šoping i čuveni Bar street. Nekada malo ribarsko naselje danas važi za jedinstveni istrijsko i arheološki lokalitet, grad mnogobrojnih hotela u kojima se tokom jula i avgusta uvek traži mesto više. Kao jedno od tri velika letovališta na turskoj zapadnoj obali, veoma je popularan kao destinacija za mlade zbog pristupačnih aranžmana. Ipak, razvijenost ove turističke destinacije i veliki izbor sadržaja svih vrsta Kušadasi svrstava u letovalište za sve uzraste, pa zato pogledajte sve korisne informacije i detaljan vodič za leto u Kušadasiju.

Kušadasi – lokacija i informacije

Kušadasi se nalazi na oko 1300 km od Beograda i predstavlja najbliže tursko letovalište kada su u pitanju autobuski aranžmani. Ovaj primorski grad se nalazi na obali Egejskog mora i poznat je po dugoj pesčanoj plaži izdeljenoj na više celina, odnosno više posebih plaža, pa svaka od njih ima neku svoju specifičnost.

Naziv Kušadasi, što u prevodu znači Ostrvo ptica, potiče od dveju turskih reči, ada – ostrvo i kuş – ptica. Naime, ovaj savremeni naziv grad dobija po poluostrvu na izlazu iz centra grada, koje je pre spajanja sprudom sa obalom bilo ostrvo. U prošlosti je grad menjao imena, a zanimljivo je to da je u antičko vreme tadašnji Neopolis bio pod upravom jednog od najsnažnijih gradova Sredozemlja, Efesa.

U Kušadasiju, kao i u ostalim turističkim centrima Turske, možete naći i isprobati mnoge turske specijalitete, šopingovati u mnogobrojnim tržnicama, na čuvenom bazaru i vreme provesti na veoma kvalitetan način. Kušadasi je raj za šoping, a zanimljivo je napomenuti da ga treba zaobići danima kada su u luci usidreni veliki brodovi i kruzeri koji su tu uglavnom na nekoliko sati. Tada se cene nakita, čajeva, začina kao i ostalih artikala koji su na meti turista podižu, a nakon isplovljavanja brodova iz luke, cene se vraćaju na pređašnje stanje.

U čitavom gradu, a naročito u centralnoj zoni, je veliki broj restorana, kafea, pabova i barova gde se možete osvežiti, probati neki od turskih čajeva ili se zasladiti nekom od mnogobrojnih lokalnih poslastica. Pešačka zona i živopisni centralni trg su mesta gde sve vrvi od života. U marketima su cene mlečnih proizvoda su nešto više nego u Srbiji, a grickalica od prilike kao kod nas.

Za transport po gradu i okolini se koriste čuveni dolmuši koje možete zaustaviti na svakom koraku. Imaju utvrđena stajališta, ali bez problema staju i van tih mesta ukoliko imaju prostora za putnike. Veoma su pristupačnih cena, 4-5 lire, pa ih koriste svi. Kao i u svakom turskom letovalištu, i ovde predstavljaju pravu malu atrakciju, pa predlažemo da obavezno isprobate vožnju ovim simpatičnim kombijima.

Kao što smo već spomenuli u vodiču za letovanje u Marmarisu, vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat, a glavna valuta koja se u Turskoj koristi za plaćanje je turska lira (TLY). Okvirno, trenutni kurs je: 1EUR = 3.30TRY, mada često varira. Novac se menja u menjačnicama kojih ima mnogo u gradu. Ukoliko ste u pratnji nekih od agencija i ukoliko budete dobili uputstva da na određenim mestima ne menjate novac, držite se tog uputstva. U slučaju da ste na individualnom putovanju obavezno uporedite trenutni kurs na više mesta i tek nakon toga izvršite zamenu, kako biste izbegli neželjene neprijatnosti.

Kako stići do Kušadasija?

Do Kušadasija je najlakše doći avionom, iako sam grad nema svoj aerodrom. Zato se za avionske aranžmane obično koriste najbliži aerodromi koji se nalaze u Izmiru (90 km) i Bodrumu (150 km). Kušadasi je od Beograda udaljen nešto manje od dva sata leta, ali tu treba dodati i nekih sat i po do dva sata vožnje autobusom od aerodroma do samog grada.

Autobuski aranžmani za Kušadasi su mnogo popularniji jer su veoma pristupačni, pa mnoge turističke agencije u svojoj ponudi imaju na raspolaganju veliki broj polazaka upravo na ovaj način. Iako jeste teži put, mnogim turistima to ne predstavlja problem. Glavna mana je put koji treba preći i dužina njegovog trajanja, koja u sezoni često varira zbog zadržavanja na graničnim prelazima. Okvirno možemo reći da put autobusom do Kušadasija traje 24-25 sati bez nekih preteranih zadržavanja na granicama. U izuzetnim prilikama i nepredviđenim okolnostima može trajati i duže, dok je povratak uvek brži.

Takođe, kao i do ostalih letovališta na zapadnoj obali Turske, Marmarisa i Bodruma, i do Kušadasija možete doći autom. Ukoliko vam duga vožnja ne predstavlja prepreku svakako ste u prednosti zbog mogućnosti sopstvene organizacije vremena i puta. Za automobile je u Turskoj neophodno posedovanje Zelenog kartona, kao i za prolazak kroz Makedoniju, ukoliko putujete na taj način.

Prelazak iz evropskog u azijski deo Turske je trajektom preko moreuza Dardaneli iz luke u mestu Galipolje. Vožnja trajektom traje sat vremena i košta 25 turskih lira za automobil i vozača, dok karta za ostale putnike iznosi 2.5 lire po osobi. Cena povratne karte jednaka je dvostrukoj vrednosti karte za jedan pravac, što znači da nema nikakvih popusta i pogodnosti ukoliko odmah kupujete povratnu kartu.

Kušadasi – letovalište za sve ukuse

Iako poznat kao mesto za odličnu zabavu mladih, kako na plažama tokom dana tako i tokom toplih letnjih noći u čuvenom Bar Street-u, Kušadasi zaista jeste i letovalište gde će svoje mesto pronaći i ljubitelji mirnijeg odmora.

U skladu sa tim u kakvom sastavu dolazite, treba birati i odgovarajući smeštaja. Za porodice sa decom je možda zgodnije smestiti se u nekom od hotela blizu plaže, kao što su brojni hoteli npr. na plaži Ladies Beach. Zgodno je zbog organizacije i blizine smeštaja što roditeljima umnogome može značiti. Iako nije u samom gradu, ovo je plaža koja je najbliža gradskim dešavanjima, ako ne računamo gradsku plažu.

Za mlade je pak možda zgodnije smeštaj obezbediti u nekom od brojnih hotela u samom gradu, kako bi se izbegle kompikacije vraćanja do smeštaju u kasnim noćnim satima. Do svih plaža se tokom dana može lako doći dolmušima, pa je jednostavnije putovati do plaža nego se noću vraćati. Tokom noći Kušadasi postaje posebno živ sa mnoštvom diskoteka, barova i pabova sa različitom muzikom, pa i srpskom. Dugo je bila popularna diskoteka Kalemegdan, gde su naši turisti posebno voleli da provode noći. Cene pića u Bar Street-u su više nego u Srbiji.

Plaže u Kušadasiju

Što se plaža tiče, turisti u Kušadasiju imaju veliki izbor, pa ih, oni koji ne žele da budu stalno na istom mestu, mogu menjati svakog dana. Sve plaže su peščane, lepo uređene, sa mogućnošću iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. Takođe, na svakoj od njih ima i prostora za peškire i suncobrane koje sami donesete ukoliko ne želite da ih iznajmljujete. Većina plaža je okružena hotelima, barovim i kafićima, pa svuda možete naći neophodne sitnice za plažu. Cene umeju da budu nešto više nego u gradu, pa treba biti oprezan.

Sem gradske plaže, koja je manja, spomenućemo neke od najpoznatijih i najposećenih od strane turista.

Ladies beach je svoj naziv dobila jer je na njoj davno u prošlosti bilo dozvoljeno plivanje samo ženama. Ume da bude pretrpana, sa velikom gužvom tokom celog dana, a nekad i prljava. Oko nje su najbrojniji lokali, restorani različitih kuhinja, pa je izbor zaista veliki.

Long Beach je nešto dalje od prethodne plaže, ali je duga i široka, pa se uvek može naći neko zgodno mesto. Popodnevni talasi mogu biti zanimljiva zanimacija u plićaku, a u okviru ove plaže se nalazi i mali akvapark kao i sadržaji za ljubitelje vodenih sportova.

Izdvojićemo i Green Beach koja je drugačija od ostalih jer je nešto manja i pored nešto manjeg peščanog dela uz vodu, njena podloga je trava. Okružena zelenilom i veoma lepo uređena, popularna je kod mladih jer je u specifičnom ambijentu, uz glasnu muziku, naročito popodne, postavljena i odbojkaška mreža u vodi, pa je plićak uvek pun ljubitelja odbojke.

Ukoliko želite da istražujete i dalje, na raspolaganju su još i Diamond Gold Beach, Silver Sand Beach, Kustur i Love Beach.

Predlog aktivnosti u Kušadasiju

Efes – Nekada jedan od najsnažnijih gradova rimske imperije, a danas drevni grad sa ostacima koji svedoče o prošlim vremenima, običajima i verovanjima. Nalazi se na 17 km od Kušadasija i predstavlja jedno od najzanimljivijih lokaliteta za ljubitelje istorije. U Efesu se mogu videti ostaci Artemidinog hrama, Celzijusove biblioteke, ruševine jednog on najvećih rimskih amfiteatara, ruševine gradskog trga Agore i rimskog kupatila i još mnogo toga. Prema legendi, Efes su podigle žene ratnice, Amazonke, a poznat je i kao rodno mesto poznatog grčkog filozofa Heraklita.

Akvapark – Kušadasi je ranije bio poznat  po jednom, a danas po dva akvaparka koji tokom čitave sezone privlače veliki broj turista. Adaland je prvi izgrađen i dugo je bio akvapark broj jedan u široj regiji Turske. Nekoliko godina kasnije je otvoren i Aqua Fantazy koji je ubrzo preuzeo vođstvo. Iako postoje indicije i priče da je u poslednje vreme bolje i sigurnije ići u Aqua Fantazy, ono što je sigurno je da i jedan i drugi imaju interesantne sadržaje koje će učiniti da vreme proleti. Ukoliko volite ovakvu vrstu zabave, svakako vredi otići i provesti dan na jednom od ova dva mesta. Raznovrsni tobogani, tematske oblasti, igre na vodi, zanimacija za najmlađe kao i dovoljno ležaljki i suncobrana su ono što očekuje sve one koji se budu odlučili za jedan avanturistički dan na jednom od ova dva mesta.

Ono što treba naglasiti ako posećujete neko od ovih mesta je da se hrana i piće ne mogu unositi u kompleks akvaparka.

S obzirom da hranu i piće morate kupiti u samom akvaparku, dobro je znati i da su cene nešto više nego uobičajeno u gradu. Uvek postoji mogućnost uzimanja ormarića za čuvanje stvari, što se dodatno naplaćuje. U mesecima tokom sezone može biti gužve, pa i čekanje u redovima za spuštanje niz tobogane duže.

Nacionalni park – Poznat je i kao Milli Park. Nalazi se na nekih 23 kilometara od grada i prostire se na površini od 28.000 m2. Karakteriše ga bogato prirodno pronstranstvo, zgodan je za izlete, duge šetnje šumskim stazama, vožnju bicikli, ali i za kupanje, s obzirom da se u okviru njega nalaze i nekoliko plaža. Uglavnom su smeštene u manjim uvalama i njihov izgled i lepota ih ne izdvajaju posebno u odnosu na ostale plaže u Kušadasiju, ali su ipak posebne po ambijentu u kome se nalazi i prirodi koja je okružuje. Važe za plaže sa najčistijom vodom. U okviru parka se nalaze klupe i stolovi za izletnike, kao i tuševi, toalete i kabine za presvlačenje na plaži. Prelep pogled i mogućnost za raznovrsno provedeno vreme čini ga jednim od nezaobilaznih izleta kada ste u Kušadasiju.

Krstarenje – Kao i svuda na moru, i u Kušadasiju je krstarenje jedan od celodnevnih izleta koji se nude turistima. Za one koji žele da uživaju u kupanju u uvalama sa prozirnom vodom i ručku na brodu, onda je ovaj izlet pravi izbor. Turci se uvek trude da naprave dobru zabavu tokom plovidbe, pa možete očekivati i žurku na brodu.

Sem gore izdvojenih, tu je još nekoliko lokaliteta koje turisti imaju priliku da posete. To su drevni istorijski spomenici Didim i Milet koji je bio filozofski centar (rodno mesto filozofa Talesa), tursko kupatilo, kao i Pamukale koje smo detaljnije opisali u vodiču kroz Marmaris. Ukoliko imate vremena prođite Srpskom ulicom i prošetajte pored ostataka starog utvrđenja na Ostrvu ptica.

Iako poslednjih godina zbog bezbednosti opada interesovanje za turska letovališta, turističke agencije intezivno radi na promociji sadržaja ove evroazijske zemlje, pa je i ponuda aranžmana iako manja i dalje raznovrsna. Ukoliko vaš izbor ove godine bude upravo Kušadasi, mnogobrojne peščane plaže, raznovrsni sadržaji, istorija nadohvat ruke, pristupačni aranžmani i kao i uvek gostoprimljivi domaćini i kvalitetna usluga su ono što krasi ovo najpoznatije i najposećenije tursko letovalište.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.