Leptokarija – Grčka | Vodič za letovanje

Leptokarija u prevodu znači Selo lešnika. Predstavlja živopisno letovalište, koje je idealno za porodice a nalazi se u Olimpskoj regiji Grčke. Turistima je na raspolaganju raznovrstan sadržaj za boravak u ovom letovalištu, od kafića, taverni, prodavnica, butika i dr. Zahvaljujući spoju mediteranske i planinske klime, vrlo često se naziva vazdušnom banjom. Ovo su neka iskustva, saveti i korisne informacije za letovanje u Leptokariji. Uživajte.

Kako do Leptokarije?

Do Leptokarije možete doputovati autoputem Beograd – Niš. Do graničnog prelaza Preševo, postoje dve naplatne rampe i to Niš (putarina je oko 700 din) i Doljevac (putarina je oko 200 din). Nakon toga nastavljate putovanje kroz Grdeličku klisuru. Na graničnom prelazu Preševo, neophodni su vam dokumenti kao što su pasoš, saobraćna dozvola i ovlašćenje ukoliko ste krenuli na putovanje automobilom, koji nije u vašem vlasništvu. Kada uđete u Makedoniju na graničnom prelazu Tabanovce, osim pasoša potreban vam je i zeleni karton. Na 15 km od prelaza nalazi se naplatna rampa (putarina je oko 50 denara).

Druga naplatna rampa nalazi se nakon prolaska kroz tunel Solište i potrebno je da izdvojite za putarinu oko 60 denara. Treća naplatna rampa nalazi se na oko 90 km od graničnog prelaza Bogorodica (putarina je oko 50 denara). Na nekih 48 km od graničnog prelaza Evzoni nalazi se prvo isključenje za Solun i ovde nastavljate vožnju pravo, a zatim na raskrsnici na kojoj se odvajaju putevi za Solun i Atinu, skrećete desno i uključujete se na autoput za Atinu. Vrlo brzo nailazite na naplatnu rampu (putarina je oko 1,2 eura, a na sledećoj rampi je putarina oko 2 eura). Kada prođete isključenje za gradić Katerini, nastavljate pravo i pratite znakove za Larisu nakon čega se na oko 134 km nalazi isključenje za Leptokariju. Nakon skretanja desno, na raskrsnici ponovo skrećete desno i prelazite nadvožnjak gde na drugoj raskrsnici skrećete levo i ulazite u Leptokariju.

Leptokarija – plaže

Leptokarija poseduje tri plaže. Gradska plaža je dugačka oko 5 km i nosilac je Plave zastave, što govori u prilog čistoće i kvalitetu vode. Na ovoj plaži postoji veliki broj kafića, takođe turisti mogu da koriste kabine za presvlačenje i dodatne rekvizite kao što su suncobrani, tuševi i sl. Plaža Skotinas se nalazi na 5 km od letovališta i posebno je interesantna za porodice sa decom. Plaža Milos se nalazi na oko 2 km od letovalištva. Poseduje sportske terene tako da možete i da se zabavite tokom dugog dana na plaži.

Izleti i aktivnosti u Leptokariji

Leptokarija pruža mnogo više od kupanja i sunčanja. Turistima su na raspolaganju različiti i vrlo zanimljivi izleti tokom letovanja tj. boravka u letovalištu. Neki od njih su:

– obilazak Meteora (15-20 evra),

– Olimpa (oko 10 evra),

– grčko veče i dr.

Noćni život je takođe vrlo sadržajan. Moguće je veče provesti u klubovima Diferent, San Lorenco, Paralija. Najpopularnija je diskoteka Šark, koja je izgrađena na tri nivoa i nalazi se na oko 5 km od letovališta, dok je cena ulaza oko 5 evra. Ako boravite u Leptokariji, giros je obavezna hrana, koju morate probati. Od lokala do lokala cene variraju, ali u proseku jedan giros košta oko 2 evra. Naravno, morate probati i druge specijalitete kao što su suvlaki, musaka od plavog patlidžana, sladoled i dr. U Leptokariji, postoje i dobro snadvedeni marketi, između ostalog to su Lidl, Maouris i Arvanitidis. Cene voća i povrća se obično kreću 0,5-1,5 evra po kilogramu. Obavezno kupite maslinovo ulje, čija se cena kreće oko 2 evra za 2 dcl.

Leptokarija predstavlja atraktivnu destinaciju za letovanje. Poseduje lepe i čiste plaže, namenjena je onim ljudima, koji žele da odmor provedu sa porodicom, ali isto tako može biti zanimljiva za mlađu populaciju zbog bogatog noćnog života i velikog broja izleta. Letovalište je vrlo mirno, bez preterane buke i gužve. Turistička ponuda je vrlo zanimljiva i nudi za svakog po nešto. Cene su niže u odnosu na druga letovališta. U ovom letovalištu možete uživati u čistom moru, dugim i peščanim plažama, a tokom noći možete krenuti u noćni život do ranih jutarnjih sati.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.