Lezbos | Vodič za letovanje

Lezbos je treće najveće ostrvo u Grčkoj, posle Krita i Evbeje, i pripada grupi Egejskih ostrva. Najveći grad je Mitilena ili Mitilini. Pored njega, svojom veličinom i posećenošću se izdvajaju još Molivos, Petra, Anaksos, Kaloni, Plomari, Erezos i Ajazos. Iako Lezbos politički pripada Grčkoj, geografski ono je bliže Anadoliji, odnosno Turskoj, od koje je udaljeno svega 15 kilometara. Zahvaljujući velikoj razruđenosti, dužina obale je čak 320 km. Tome umnogome doprinosi veliki zaliv Kalonis koji deli Lezbos na severni i južni deo. U narednim redovima upoznajte se više sa istorijom Lezbosa, najlepšim letovalištima, plažama, kao i samim atrakcijama.

Lezbos | Vodič za letovanje

O Lezbosu

Na ovom planinskom ostrvu i danas postoje ostaci vulkanskog delovanja, kao što su termalni izvori. U primorskim delovima klima je sredozemna, zbog čega su leta duga i topla, a zime blage i kišovite. Prosečna godišnja temperatura je 18°C. Ipak, važno je napomenuti da, zahvaljujući morskim strujama, voda u određenim delovima dana može biti prilično hladna. Treba dodati i da je Lezbos, zahvaljujući blizini Turske, poslednjih godina usputna stanica mnogim izbeglicama sa Bliskog istoka.

Ostrvo je bogato vegetacijom, što je i glavni razlog zašto mnogi Lezbos nazivaju “smaragdnim ostrvom”. Čak 40% ostrva nalazi se pod maslinom, pored koje su veoma zastupljeni i hrastovi i borovi. Ostatak pejzaža čine kameniti predeli i peščane plaže. Poseban utisak ostavljaju i okamenjeni ostaci drevnih sekvoja. Ova “kamena šuma” druga je po veličini u svetu. Nastala je pre oko 20 miliona godina, kada je erupcija vulkana okamenila obližnju tropsku šumu.

Lezbos | Vodič za letovanje

Istorijat Lezbosa

Prema grčkoj mitologiji, zaštitnik Lezbosa je istoimeni grk, sin Lapita i Metimne. Iz imena ovog ostrva izveden je naziv za žene ljubitelje istog pola. Zasluge za to pripadaju čuvenoj pesnikinji Sapfo, u čijim pesmama je opisivana ljubav između pripadnica lepšeg pola.

Lezbos | Vodič za letovanje

Najranije civilizacije na Lezbosu datiraju još iz bronzanog doba. Prvi trag u pisanim izvorima nalazimo kod maloazijskog naroda Hetita koji su ga nazivali “Lazpa”. Za vreme Grčko-persijskih ratova (546-480. godine p.n.e.) osvojilo ga je Persijsko carstvo, ali to nije dugo trajalo.Odmah po završetku ovih ratova, Lezbos je podpao pod atinsku sferu uticaja. Kao i ostatak Grčke, u vreme Aleksandra Velikog, ovo ostrvo je došlo pod vlast antičke Makedonije. Od 79. godine p.n.e. Lezbos je činio sastavni deo Rimske republike. Sa podelom Rismkog carstva, Lezbos je pripao njegovom istočnom delu (kasnijoj Vizantiji) pod čijom vlašću je ostao do 1355. godine kada su ga osvojili Đenovljani. Godine 1462. Lezbos su osvojili Turci i pod njihovom vlašću ostaje do kraja prvog Balkanskog rata, 1912 godine. Nakon toga je, konačno, vraćen Grčkoj.

Poslednjih decenija privredna grana broj jedan postaje turizam koji sa tog mesta potiskuje poljoprivredu. Za to je, pre svega zaslužna upravo čuvena pesnikinja, zahvaljujući kojoj ovo ostrvo postaje interesantno, pre svega, pripadnicama LGBT populacije. U tom smislu najpopularniji je grad Eresos, rodno mesto pesnikinje Sapfo. Danas celo ostrvo ima status “Geopark” koji mu je dodelila Evrpska Mreža Geoparkova (E.G.N.).

Lezbos | Vodič za letovanje

Prevoz i transport u Lezbosu

Avion

Dnevno iz Atine do Lezbosa i natrag poleće dva do pet aviona, zavisno o tome da li je u toku turistička sezona. Pored toga, do ovog ostrva moguće je doći i direktnim letovima iz Soluna i sa Hiosa. Čarter let od Beograda do Mitilene traje oko 75 minuta.

Trajekt

Do Lezbosa je moguće doći i trajektima koji do ovog ostrva prevoze putnike iz Atine, Soluna, Kavale i sa Hiosa.

Lezbos | Vodič za letovanje

Autobusi

Na Lezbosu postoje autobusi koji vas mogu prevoziti između gradova ovog ostrva. Poslednji kreću između 18 i 19 časova. Kako ovi autobusi povezuju gotovo celo ostrvo, veoma je lako putovati od grada do grada. Cena karte zavisi od relacije i može koštati od 1,5 do 10 evra. Za vožnju između najdaljih tačaka na Lezbosu neće vam biti potrebno više od 5 sati. Satnicu i raspored polazaka autobusa na Lezbosu možete naći ovde.

Taxi

Takođe, po Lezbosu se možete voziti i taksijem. Cene mogu varirati u zavisnosti od kompanije, ali ih uvek možete pitati koliko će otprilike koštati vožnja. Orijentacije radi, cena taksija od aerodroma do Mitilene iznosi oko 25 evra, do Petre 70 evra, Anaksaosa 68 evra, i Molivosa 70 evra.

Rent – a car

Na Lezbosu postoje i rent – a car agencije. O njima se detaljnije možete informisati na sajtu CarGreece.gr.

Pored ovih vidova transporta, moguće je iznajmiti i bicikl, čamac, pa čak i magarca!

Letovališta u Lezbosu

Na Lezbosu mahom preovlađuju privatan smeštaj i porodični hoteli. Gostoprimstvo domaćina je na veoma visokom nivou, čak i u poređenju sa drugim delovima Grčke. Hrana koja se sprema u hotelima je uglavnom domaća i tradicionalna. Skoro svi hoteli na Lezbosu danas imaju besplatan internet, ako vam je to uopšte važno na letovanju.

Mitilena

Mitilena je upravno sedište i glavni grad Lezbosa. Nalazi se u omanjem zalivu na istoku ostrva. Nastanjuje je oko 25.000 stanovnika koje etnički uglavnom čine Grci. Najpopularnija letovališta za turiste iz Srbije su svakako Molivos, Petra i Anaxos.

Lezbos | Vodič za letovanje

Molivos

Molivos je najživopisnije mesto na Lezbosu, zbog čega je i jedno od najposećenijih. U centru ovog primorskog gradića nalazi se najveća tvrđava na Mediteranu. Izgradili su je Viznatinci. Centar okružuje strme kamenite ulice prepune restorana, kafića i prodavnica sa suvenirima. U Molivosu možete pronaći skoro sve – od tradicionalne arhitekture i planinskih kućica do zamka koji se nalazi na vrhu brda. Voda je veoma čista. Gradska plaža Molyvos je veoma popularna zbog mirnog mora, „zlatnog“ peska kao i činjenice da se sa nje može uživati u pogledu na tvrđavu. U podnožju ove tvrđave se nalazi ribarska luka sa restoranima koji služe uvek svežu ribu i morske plodove. Mnogi se slažu da je The Captain’s Table najbolji restoran u Molivosu, koji impresionira raznovrsnošću izbora. U ovom restoranu možete jesti za od 3 do 12 evra po osobi. Ako ste radije za nešto “s nogu” u Friends-u možete pojesti odličan giros za 2,5 evra. U samom gradu postoje diskoteke i barovi, tako da ni mladima ovde neće biti dosadno. Sama plaža je šljunkovita i veći deo ima prirodni hlad. Naravno, uvek imate i opciju da iznajmite ležaljku za 2,5 evra po osobi i suncobran za 1 evro.

Lezbos | Vodič za letovanje

Petra

Na 3-4 km od Molivosa nalazi se veoma lepo, malo ribarsko selo – Petra. Ime je dobilo zbog planine koja se nalazi blizu plaže (na grčkom petra znači planina). U centru Petre nalazi se crkva oko koje je pešačka zona puna kafića, restorana i prodavnica. Kao i Molivos i Petra poseduje lekarsku ordinaciju, apoteku i supermarkete. Na samoj plaži, koju čini sitan šljunak, možete iznajmiti suncobran u nekom od restorana i uživati u uvek svežim i sjajno spremljenim morskim specijalitetima. Preporuka je da probate neki od specijaliteta u restoranu Thalassa. Cene glavnih obroka se kreću oko 10 evra, dok je boca vina 4,5 evra.

Lezbos | Vodič za letovanje

Anaksos

Anaksos je najmanji od ova tri mesta i nalazi se na nešto više od 3 km od Petre. Ovde ćete teško naći hotel jer uglavnom preovlađuju apartmanske kuće. Uz samo obalu ima nekoliko restorana, kafića i prodavnica. Ipak, imajte u vidu da Anaksos nema lekara i apoteku, pa ćete, ukoliko vam nešto od ovoga bude bilo potrebno, morati u Petru. Ovde takođe nećete naći ni noćni provod. Ipak, ono što izdvaja Anaksos u odnosu na Molivos i Petru je velika peščana plaža. Ako se odlučite da letujete u Anaksosu obavezno posetite restoran The Anaxos Bar & Restaurant i probajte njihove čuvene jagnjeće kolenice.

Lezbos | Vodič za letovanje

Plaže na Lezbosu

Zahvaljujući veličini ostrva, ukoliko želite da obilazite različite plaže bićete primorani da iznajmite automobil ili motor. Na Lezbosu ima peščanih plaža, kao i onih sa sitnim šljunkom. Takođe, pored standardnih plaža koje su na otvorenom, ovde postoje i dva skoro potpuno zatvorena zaliva na kojima nikad nema vetra ili talasa.

Skala Kalonis i Nifida plaža

U većem od ova dva zaliva, Kalloniju, postoje dve veoma lepe plaže – Skala Kalonis i Nifida. U blizini Skala Kalonisa nalazi se malo pristanište za čamce, kao i mnoštvo kafana i restorana. Ova plaža je dugačka i ima veliki plićak. Jedan deo je bogat drvećem, pa je tu moguće sunčati se u njihovoj senci, bez suncobrana. Nifida se nalazi 4 km od grada Polihnitos, dugačka je oko kilometar i ima nekoliko kafića.

Evriaki plaža i plaža Agios Ermogenis

Drugi zaliv je Gera i nešto je dublji od Kalonija. Ovde ćete naći prelepu plažu Evriaki sa sitnim šljunkom. Na samom ulazu u Geru je plaža Agios Ermogenis.

Lezbos | Vodič za letovanje

Tari plaža i Melinda plaža

Na jugu Lezbosa nalazi se plaža Tari koja je dosta komercijalizovana, ali je voda i dalje kristalno čista. Takođe vam preporučujemo i da posetite široku peščanu plažu Melinda. Ono što je za nju karakteristično je da je pesak zlatne boje, dok more izgleda kao ogledalo.

Vatera plaža

Vatera je najveća i najbolja peščana plaža na Lezbosu. Nalati se na jugozapadnom delu ostrva i dugačka je 7 km. Zbog visokih standarda koje ispunjava i čistoće nagrađena je plavom zastavom. Kako je cela ova oblast veoma popularna među turistima, veoma je lako naći smeštaj. Na samo 2 km od Vetere nalazi se kompleks termalnih voda u Vrisi.

Skala Eresos plaža

Plaža Skala Eresos spada među najlepše plaže na Lezbosu. Sve je prilagođeno turistima, tako da ovde, takođe, možete iznajmiti suncobran ili sesti u neki brojnih od kafića ili restorana. Ako ste ljubitelj komfora, ovo je plaža za vas. Savetujemo vam da, ukoliko planirate da nađete smeštaj blizu ove plaže, požurite sa rezervacijom, jer je ovo jedno od najpopularnijim mesta na Lezbosu. Ova plaža je, takođe, najbolja i za porodično letovanje.

Lezbos | Vodič za letovanje

Sigri plaža

Na najzapadnijoj tački Lezbosa nalaze se gradić i plaža Sigri. Za razliku od Skala Eresos-a ovde nije tako teško naći smeštaj. Mesto je veoma prilagođeno turistima, pa je bogato prodavnicama, kafićima i restoranima. Zahvaljujući geografiji, ovde često duva slab vetar, što vam može uštedeti koju paru ukoliko se odlučite za smeštaj bez klima uređaja. U blizini mora možete posetiti i staru tvrđavu iz perioda turske vladavine.

Baloutsas plaža

Ako ste ljubitelj skrivenijih i divljih plaža, preporuka je da idete na Baloutsas. Do nje je teško doći i savet je da to uradite džipom. Ipak, kada stignete, videćete da je put vredeo.

Campo Antissa plaža

Još osamljenija od Baloutsasa je plaža Campo Antissa. Zahvaljujući tome uglavnom slabo posećena. Ipak, ovo je jedino mesto na Lezbosu gde možete videti morske kornjače.

Atrakcije u Lezbosu

Na Lezbosu se nalaze brojne crkve i manastiri, kao što su crkve Agia Teodori i Agios Terapon. Pored manastira, na Lezbosu postoje i dva muzeja – arheološki i vizantijski. Tu je i pozorište koje može da primi oko 15.000 ljudi. Jedna od stvari koje privlače brojne turiste na Lezbos su i ptice. Upravo činjenica da ih na njemu živi oko 330 vrsta donelo mu je još jedan nadimak – “ostrvo ptica”. Najčešće se mogu videti flamingosi, sokoli i pelikani.

Lezbos | Vodič za letovanje

Veliki deo Lezbosa čini krečnjak. Zahvaljujući tome na ovom ostrvu postoji veliki broj pećina. Iako su većinom male, postoji i nekoliko velikih pećina koje su turistima naročito zanimljive. Najveća je pećina kulture Alifanta iz vremena Rima i Vizantije, dugačka oko 120 metara. Sledeća je Sv. Jovana dugačka 95 m. Treća najduža pećina je pećina Sv. Vartolomeja dužine 60 metara. Primetićete da je većina njih dobila nazive po svecima. Razlog ovome leži u činjenici da su ove pećine nekada služile za sprovođenje hrišćanskih obreda.

Lezbos | Vodič za letovanje

S obzirom na to da je Lezbos vulkansko ostrvo bogat je izvorima mineralne vode. Najpoznatiji su, a time i najpopularniji među turistima Eftalou koji se nalazi na samoj obali mora i Loutropoli, udaljen par kilometara od Mitilene. Temperatura vode ovih izvora kreće se od 35 do čak 47°C.

Na Lezbosu se svake godine održi više od 40 kulturnih događaja. To su pre svega muzički i crkveni festivali i karnevali. Leto je svakako najatraktivnije kada su ovakvi događaji u pitanju. Raspored kao i pojedinačan opis ovih događaja možete videti ovde.

Hrana i piće

Lezbos se smatra jednim od najboljih grčkih ostrva kada je u pitanju pripremanje hrane. Za to je zaslužno nekoliko faktora. Pre svega, vode oko Lezbosa su bogate ribom, a samo zemljište na ostrvu je veoma pogodno za uzgajanje povrća i voća. Maslinovo ulje sa Lezbosa spada u najukusnije u Grčkoj. Blizina Turske vidno je uticala na kuvare sa ovog ostrva. Ovde možete probati najrazličitije specijalitete – od lakerde (nešto poput sušija), zatim raznih vrsta školjki i rakova do prženih tikvica punjenih sirom. Veruje se da je Lezbos mesto na kome je nastala grčka rakija – uzo. Shodno tome, meštani Lezbosa tvrde da je njihov uzo najbolji na svetu.

Lezbos | Vodič za letovanje

Dakle, ukoliko želite da se odmorite, ali da ste okruženi istorijom i ostacima prošlosti, a uz to volite da osetite i malo Turske u simbiozi sa Grčkom, sa Lezbosom nećete pogrešiti. Provešćete letovanje na ostrvu koje ima sopstveni duh i tradiciju i videti još jedno, neverovatno lice Grčke. U tom slučaju, Lezbos je za vas pravi izbor! Klik na besplatan upit za putovanje, a zavirite i na specijalne ponude i obezbedite sebi odmor u ovom šarmantnom letovalištu Grčke.

Autor: Petar Mihailovic | Objavljeno: 17.08.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.