Maču Pikču – kolevka drevne civilizacije

Maču Pikču u Peruu spada u sedam svetskih čuda novog sveta. Svetski poznate ruševine svedoče o vremenu carstva Inka, najvećeg u pretkolumbovskoj Americi. 

Ako planirate da se uputite u Peru Maču Pikču je turističko blago koje ne smete propustiti, jer ovaj sveti grad krije mnogo tajni. Koje su to tajne i misterije nadvijene nad Maču Pikčuom, kako da stignete do grada u oblacima i odakle on uopšte tu?

Maču pikču fotografija iz daljine

Maču Pikču putovanje – ono što turiste najviše zanima

Gotovo da nema osobe kojoj se Maču Pikču putovanje ne nalazi na “wish” listi. Imajte na umu da iako se opredelite samo za Maču Pikču Peru krije još zanimljivih atrakcija i centara primamljivih turistima. 

Sigurno je da se svetsko čudo nalazi prvo na listi obaveznog za posetiti i zato delimo korisne savete kako stignete do ovog čudesnog grada i na šta da obratite pažnju prilikom pripreme. 

Kako do Maču Pikčua?

Maču Pikču nalazi se nadomak Kuska – glavnog grada istoimenog regiona u Peruu. Do glavnog grada Perua – Lime, direktni letovi iz Evrope postoje samo iz Amsterdama i Madrida, a do Kuska možete avionom ili vozom. 

Od Kuska do Maču Pikčua postoji nekoliko opcija, avanturistička pešačka tura u trajanju od nekoliko dana ili vožnja vozom kroz Svetu dolinu i bajkovita sela. Za koju god opciju da se opredelite, Kusko predstavlja polaznu tačku za posetu gradu Inka. 

Prevoz do Maču Pikčua

Postoji rani jutarnji transfer do stanice Oljantajtambo i odatle se polazi vozom za gradić Aguas Kalientes, koji se nalazi na kraju Svete doline. Vožnja vozom traje tri i po sata. Vozovi direktno iz Kuska ne idu tokom kišne sezone, od januara do aprila. Od Svete doline se malim autobusima ide do svetski poznatih ruševina Maču Pikču.

Pešačke ture

Postoje i pešačke ture za one koji žele da se otisnu put avanture. Dve najpopularnije su Inca trail i Salkantay trail. Inca trail je najteža i najskuplja pešačka tura, dok je Salkantay trail nešto jeftiniji i lakši. Obe ture traju 4 dana.

Cena Inca trail-a kreće se od 500 do 1000$, a cena Salkantay trail-a od 250 do 550$ u zavisnosti od obroka, obezbeđene opreme, vodiča i drugih pogodnosti. Imajte na umu da se da staze nisu nimalo naivne, usled klizavog kamenja, guste šume i litica. Ukoliko niste fizički spremni, možete posetiti Maču Pikču uz pomoć Google Street View alata.

Ako se, ipak, opredelite za ovu avanturu, videćete štošta i pre samog Maču Pikčua. Preći ćete dolinu punu istorijskih spomenika poput Svete doline, koja se proteže na više od 100 kilometara, od mesta Pisak do vrha planine. Njom protiče Vilkanota – Sveta reka koja je za Inke predstavljala zemaljsku sliku Nebeske reke, odnosno Mlečnog puta.

Naići ćete na brojne spomenike i obredna mesta na kojima su se molili verski hodočasnici. Poslednji deo staze Inka je veoma strma i klizava litica, na kojoj su se nekada nalazili vojnici koji su branili grad. Jednom kada dosegnete visine, nećete se pokajati što ste krenuli težim putem. 

Cena ulaznice

Ono što turiste koji planiraju da posete Maču Pikču najviše zanima jeste koliko košta sam ulazak u Sveti grad. Ispred vas se nalaze cene ulaznica za Maču Pikču, kako biste unapred znali koliko novca da pripremite. 

Maču Pikču 

  • Za odrasle – 45$
  • Za studente (do 25 godina) – 23$
  • Za decu (ispod 18 godina) – 21$

Maču Pikču + Uajna Pikču 

  • Za odrasle – 62$
  • Za studente (do 25 godina) 38$
  • Za decu (ispod 18 godina) – 35$
Maču Pikču sveti grad

Velika nadmorska visina

Nadmorska visina iznosi otprilike 2500 m. Ta nagla promena može izazvati otežano disanje, nizak pritisak i neretko mučninu. Ipak, na te promene se organizam relativno brzo i lako navikava. Kroz dva, tri dana boravka u Kusku gotovo da se više ne osećaju nikakve tegobe.

Kakva je klima u Peruu?

Tokom dana  je vruće i vlažnost vazduha je visoka, dok je noću hladno. Temperatura varira između 12 i 24 °C.  Uglavnom je kišovito (oko 1.955 mm padavina godišnje), posebno u periodu od novembra do marta. Obilne kiše naizmenično se smenjuju sa suncem.

Maču Pikču – svetsko čudo

Maču Pikču je 2007. godine proglašen jednim od novih sedam svetskih čuda. Pod zaštitom je UNESCO-a, a godišnje ga poseti preko milion ljudi!

Gde se nalazi Maču Pikču?

Maču Pikču se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, u Peruu. Peru je država na zapadu Južne Amerike. Ova država je dom drevnih kultura od civilizacije Norte Čiko, jedne od najstarijih na svetu, do Carstva Inka, najveće države pretkolumbovske Amerike.

Maču Pikču fotografija iz vazduha

Maču Pikču Peru – istorija koja i danas živi

Izgradnju Maču Pikčua započele su Inke 1430. godine, u jeku svog carstva, na 80 kilometara severozapadno od svog glavnog grada – Kuska. Oko sto godina kasnije, grad je misteriozno napušten, a istoričari i arheolozima i danas debatuju o razlozima. 

Pretpostavlja se da je grad sagradio car Inka Pačakuti, veliki vladar i veliki ratnik. Urbanistički je gradio gradove, podizao hramove i postavio je temelje politici. Lokacija grada je ostala nepoznata naredna 4 veka! Smatra se da je bila je dobro čuvana vojna tajna, jer su litice koje ga okružuju najbolja prirodna odbrana.

Ipak, čini se da su Španci našli put do svetog grada. Francisko Pizaro bio je španski konkvistador koji je osvojio carstvo Inka 1532. Za otkup poslednjeg cara Inka Ataualpe tražio je sobu punu zlata i dve sobe srebra. Naposletku ga je ubio, iako mu je iznos bio isplaćen. Na ovaj lukavi način, carstvo Inka je izgubljeno.

Građanski rat Inka koji je trajao od 1531. do 1532. i španski napad ostavili su neizbrisiv trag na život u ovom drevnom gradu. Iako su Španci dokrajčili carstvo Inka, najpre je došlo do građanskog rata koji je bio izazvan sukobom dva brata koja se nisu mogla dogovoriti oko vlasti.

Postoji nekoliko teorija o razlozima napuštanja najpoznatijih ruševina sveta. Jedna od njih je da je grad bio napušten i pre dolaska Španaca. Druga je da su Evropljani doneli sifilis ili boginje, te da je to pokorilo čitavo stanovništvo. Najzad, još jedna od teorija tvrdi da grad zapravo nikada nije bio napušten. A šta vi mislite?

Maču Pikču u Peruu – kako izgleda drevno utvrđenje Inka?

Izgrađena površina Maču Pikču-a dugačka je 530 metara, široka je 200, a obuhvata najmanje 172 nivoa. Naselje se nalazi iznad uzanog grebena i bedemom je podeljeno na dva dela. Jedan deo čine poljoprivredne terase, a drugi deo predstavlja stambenu zonu. Ona je podeljena na dve arhitektonske celine, pa se stvara utisak da su postojale različite četvrti.

Grad je jasno podeljen na gornji i donji deo. Gornji se sastoji iz trgova i hramova, dok se u donjem delu grada nalaze skromnije kuće. Niz širokih stepenica vodi ka Centralnom trgu, središtu Maču Pikčua. Pored 200 stambenih kuća, postoji i veliki broj jedinstvenih građevina za koje se smatra da su imale ritualnu funkciju.

Većina duhovnih građevina kao što su “Hram sunca”, “Hram sa tri prozora” i “Glavni hram”, smeštene su u gornjem delu grada. Ovi hramovi predstavljaju najlepši primer arhitekture Maču Pikčua. Interesantno je da je Hram sunca nije bio samo ritualni centar, već i  astronomska opsvervatorija.

Sveti trg predstavlja kompleks građevina raspoređenih oko kvadratnog popločanog dela. Svi dokazi govore da je to mesto bilo predviđeno za različite rituale, kao i da njegova gradnja nikada nije završena. Uključuje dve glavne zgrade Maču Pikču-a formirane stenama. Veruje se da je Sveti trg glavna ceremonijalna tačka grada

Kako je izgrađen Maču Pikču?

Postoje čvrsti dokazi da su astronomski i sveti kriterijumi za izgradnju Maču Pikču-a bili poštovani. Sve zgrade su napravljene od plavo-belog granita. Sav materijal potiče iz kamenoloma koji se nalazi u blizini kompleksa Inka. 

Inke su se oslanjale na precizno isklesane blokove i na dobro poznavanje geometrije. Spajanje blokova izgleda savršeno, čak i ako se tvrdilo da nije korišćen nikakav tip maltera. Vrednost građevinskih i arhitektonskih dostignuća u društvu bez gvozdenog oruđa je izuzetna! Njihove najkvalitetnije građevine vekovima su ostale gotovo netaknute uprkos brojnim zemljotresima.

Grad je imao kompleksan sistem vodovoda koji se snabdevao iz prirodnih izvora. Sudeći po mnogobrojnim poljoprivrednim terasama, ova grana je bila od najvećeg značaja za grad. Površina obradivog zemljišta na terasastom terenu prevazilazila je potrebe stanovništva.

Arheološka otkrića, udružena sa studijama kolonijalnih dokumenata, pokazuju da to nije bio običan grad, već svojevrsna letnja rezidencija plemstva Inka. Veruje se da je Maču Pikču imao pokretno stanovništvo, a izračunato je da ne može istovremeno da živi više od 750 ljudi u Maču Pikčuu.

Fotografija lame kod grada Maču Pikču

Ko je otkrio Maču Pikču?

Grad Maču Pikču otkrio je američki istoričar Hiram Bingam 24. jula 1911. godine. U knjizi „Izgubljeni grad Inka“, Bingam piše o svom otkriću. Nacionalna geografija celo izdanje iz 1913. posvetila je ovom otkriću. 

Iako se on smatra zvaničnim pronalazačem, poznato je da su Stari Vrh posetili i mnogi pre njega. Bingam se, međutim, najviše založio za obelodanjivanje značaja ovog drevnog grada. Od tada, pa do danas interesovanje za ovo svetsko čudo nije prestalo da raste

Maču Pikču – zanimljivosti koje možda niste znali

Maču Pikču je svetsko čudo koje se odlikuje velikim brojem tajni i misterija. Do danas nije u potpunosti istražen, a čak ni ono što je istraženo nije sasvim pouzdano. Izdvojili smo najzanimljivije podatke koji se tiču ovog čuda sveta.

#1 Binham je otkrio pogrešan grad 

Prema National Geographic-a koji je finansirao neke kasnije ekspedicije Bingama, kad je ovaj istraživač došao do Maču Pikčua, mislio je da je otkrio neki sasvim drugi grad. Tačnije, mislio je da su ga lokalni vodiči doveli do zaboravljenog grada Inka – Vilkabambea. 

Pet decenija sporilo se oko toga, sve dok istraživač Džin Savoj 1964. nije dokazao da je zaboravljeni grad Inka zapravo Espiritu Pampa, koji se nalazi zapadno od ovog grada.

#2 Većina infrastrukture grada je skrivena 

Maču Pikču nalazi se na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Pretpostavlja se da se većina, odnosno oko 60% konstrukcije grada nalazi ispod brežuljkastog terena koje nije vidljivo golim okom.

#3 Maču Pikču se i dalje istražuje 

Maču Pikču i dalje je nepresušan izvor arheoloških i istorijskih istraživanja. U 2014. godini francuski istraživač, Tjeri Jamin, otkrio je vrata do komore za koju veruje da je trebalo da bude grob Pačakutija. Peruanske vlasti ne žele da mu dopuste otvaranje komore jer smatraju da će taj potez naneti nenadoknadivu štetu za stabilnost Maču Pikčua.

#4 Trebalo je da ostane skriven zauvek 

Inke su brinule da će konkvistadori otkriti Maču Pikču i uništiti ga. Zato su ga napustili 1532. godine i spalili puteve koji vode do njega kako bi šuma narasla oko planine i zakamuflirala sveti grad. Plan je bio uspešan sve dok Hajram Bingam 1911. nije otkrio Maču Pikču, isprva i ne znajući da se radi upravo o tom gradu.

#5 Važan deo hodočasničke rute

Arheolozi novijeg doba veruju da je Maču Pikču trebalo da bude samo jedan deo u važnoj hodočasničkoj ruti. Ipak, ona nikad nije dovršena zbog dolaska Španaca u Južnu Ameriku.

#6 Grad je bio multikulturalan

Ekspert za andsku civilizaciju, Brajan Bauer, tvrdi da postoje arheološki dokazi koji potvrđuju da Inke nisu bili jedini ljudi koji su živeli u ovom gradu. Iako mesto nije imalo pijacu, arheolozi su otkrili keramiku koja je pripadala ljudima iz drugih regija, usled čega pretpostavljaju da je Maču Pikču bio multikulturalan grad. U krajnjoj liniji, bio je to tranzitni grad kroz koji su prolazili ljudi iz različitih delova sveta.

Maču Pikču predstavlja najvredniju zaostavštinu Inka, a pogled sa ovog drevnog grada je nešto što se ne propušta. Obogatite svoju listu želja ovom svetskom atrakcijom i iskoristite naše savete da olakšate sebi organizaciju puta do grada u oblacima.

Autor: Milica Nedeljković | Objavljeno: 17.03.2020. | Modifikovano: 17.03.2020.