Majorka – Španija | Vodič za letovanje

Zamislite ostrvo okruženo tirkiznim morem, sa tajnim svetlucavim uvalama, mekim zlatnim peskom, bujnim zelenim lišćem, rastućim neravnim planinama, pospanim kamenim selima i glavnim gradom koji pršti od života. Zamislite mesto burne istorije, bogatih zanatlija i živopisne kulturne scene, gastronomske izvrsnosti. Zamislite ostrvo koje je osunčano 300 dana godišnje, sa toplim letima i blagim zimama. Dobro došli na Majorku, a ovo su korisne informacije, saveti i iskustva za letovanje u Španiji i ostrvu Majorka.

Majorka – lokacija i informacije

Majorka je najveće špansko ostrvo u Balearskom arhipelagu, u zapadnom Mediteranu. Najlakši i najbrži način da se na Majorku dođe je avionskim putem. Palma de Majorka aerodrom se nalazi u južnom delu ostrva i avio-kompanije uspostavljaju letove iz cele Evrope tokom godine. Majorka je od Beograda udaljena  1550 km vazdušnim putem, 2254 km ukoliko putujete automobilom ili autobusom. Avionom se do Palma de Majorke stiže za 6h (uzimajući u obzir čekanja na aerodromima), automobilom bi vam trebalo oko 1 dan i 4 h vožnje. Direktna avionska linija do ove destinacije još uvek nije uspostavljena. Vaše putovanje bi najkraće trajalo sa presedanjem u Beču, dok je najbolja varijanta – u odlasku let preko Ciriha, u povratku let je preko Minhena ili Dizeldorfa. Cene povratne karte se kreću u rasponu 238 € – 1322 € u zavisnosti od avioprevoznika. Takođe možete uzeti trajekt (prevoz putnika ili automobila) od španskog kopna (Barselona, Valensija), a vožnja bi u tom slučaju trajala 7-8 sati. Majorka je u istoj vremenskoj zoni kao i naša zemlja. Zvanična valuta je €, zvanični jezici su španski i katalonski.

Plaže na Majorci

Sa preko 500 km obale, na ostrvu se nalazi više od 200 plaža. Najbolje plaže za letovanje, baš kao što smo rekli i kroz prvi vodič za letovanje, imaju velike kapacitete, idealna su mesta za odmor. Na jugu, plaže se nisu razvijale, pa liče na karipsku obalu, pustu, divlju i izvrsnu u svojoj lepoti. Istočna obala je ispunjena malim peščanim uvalama, idealna za jedrenje i ronjenje. Zapadna obala se ne može pohvaliti postojanjem peščanih plaža, ali to nadoknađuje dramatičnim liticama i divnim krajolikom.

Jedrenje je važna aktivnost na ostrvu. Majorka je domaćin međunarodne regate svake godine. Za one koji nisu skloni jedrenju, postoje dnevni izleti brodom dostupni na različitim lokacijama. Topla i suva klima savršena je za golf. Za one koji letuju sa porodicom, ovde se nalaze akvapark, avanturistički park i farme domaćih životinja. Kupališta su posebno dobro uređena za porodice, i ne zaboravite da pogledate spisak lokalnih festivala na kojima će deca uživati!

Predlog aktivnosti na Majorci

Remek delo u sred Palme je gotička katedrala La Seu – izlazi iz zidina koje su nekada obeležavale obalu mora. Pored La Seu je Almudaina palata. U neposrednoj blizini je stari arapski kvart, sa lavirintom uskih ulica koje kriju muzeje, palate i dvorišta. Iza arapskog kvarta je gotska građevina Palma Town Hall. Postoje i neki divni primeri moderističke arhitekture, zahvaljujući Gaudijevom uticaju (Fundacio La Caixa, Can Forteza Rey Modernist, Carrer de Colom,  Placa Major). Verski artefakti, antikviteti lutaka, špansko selo – Poble Espanyol, zapadno od grada na vrhu brda je Bellvar zamak (jedinstveni dvorac iz XIV veka sa koga se pruža pogled na grad) su must see u ovom gradu.

Ukoliko ogladnite, tapasi su popularna opcija da utolite glad. Ne zaboravite da probate lokalna majorkanska vina, postoje zaista odlični vinogradi na ostrvu.

Majorka – klasična mediteranska razglednica

Budući da je špansko ostrvo, Majorka je domaćin mnogih fijesta i festivala tokom cele godine. Od poljoprivrednih sajmova u proleće i jesen, do žive muzike i DJ nastupa tokom leta, verskih festivala i međunarodnih sportskih događaja, na ovom ostrvu se uvek nešto dešava.

Bogata kulturna istorija izvajala je značajne znamenitosti, dvorce i ruševine, katedrale i manastire, bašte, mnoštvo galerija i muzeja. Majorka je mesto impresivne arhitekture, od srednjeg veka do modernističkih kreacija glavnog grada. Palma de Majorka je dom najrazličitijeg noćnog provoda sa najkvalitetnijim restoranima i mnoštvom noćnih barova i klubova. La Lonja je najpopularnije mesto za noćni izlazak, veliki je izbor barova, restorana, džez klubova ( Placa de la Drassana i Carrer de Sant Joan). Santa Catalina je takođe vrhunsko mesto za izlaske. Glavna ulica, Carrer de la Fabrica je pešačka zona sa brojnim barovima i klubovima. U sporednim ulicama ćete naći više kafića i tapas barova, od kojih mnogi rade celu noć.

Tokom vremena, Palma de Majorka je postala moderan, kosmopolitski grad bogat mogućnostima, koji posetioce iščekuje raširenih ruku. Palma de Majorka je urbana destinacija za kratke ili duge odmore. Čitavo ostrvo, Majorka obasjano je suncem tokom cele godine, sa pogledom na more na koju god stranu da se okrenete. Majorka je destinacija gde svako može naći svoje mesto, bilo da ste u potrazi za mirnim primorskim selom, planinskim skrovištem ili bučnim, užurbanim, živim mestima ispunjenim muzikom. Majorka nudi bezbroj mogućnosti!

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.