Malo italijansko mesto nudi 2000€ svima koji se tu presele

Da li ste znali da maleno selo u Italiji, Bormida, koje se nalazi u blizini Đenove, nudi smeštaj i novčanu naknadu od 2000€ svima koji odluče da se trajno presele u ovo mesto. Pročitajte zašto, i kako iskoristiati priliku.

Ko barem jednom nije pomislio: „Dosta mi je svega, idem iz grada i ne okrećem se…„? Hajde sad da na to dodamo još jedno pitanje: „Ko ne bi voleo da odmori od brzine grada, tako što će otići da živi u idiličnom italijanskom seocetu, nadomak Ligurskog mora u blizini većih kulturnih centara?“. Upravo takva mogućnost postoji jer maleno mesto, Bormida u Italiji, oberučke prihvata nove stanovnike.

Novi stanovnici neophodni za opstanak gradića

Iako je u pitanju idilično ruralno mestašce u bogatoj severozapadnoj regiji Italije, stanovnici su ga postepeno napuštali, odlazivši u veće gradove kao što je obližnja Đenova, ili nešto dalji Milano. Danas je broj stanovnika u seocetu spao na svega 400 stanovnika.

Na ovakav sled migracija rešio je odgovori gradonačelnik Bormide, Danijel Galiano, koji pokušava da ohrabri stanovnike iz Italije da se presele u ovo mesto. Ono što nije očekivao, jeste veliki broj prijava iz inostrastva. Ipak, ni to nije problem, jer gradonačelnik svim snagama radi na stvaranju optimalnih uslova za život i neophodnog smeštaja za nove stanovnike.

Prijavio se veliki broj ljudi

Pretežno stranci, javili su se sa željom da se presele u Bormidu, ili su barem kontaktirali kancelariju gradonačelnika ne bi li se detaljnije raspitali o mestu. O ovome se zvanično oglasila i mesna zajednica Bormide, koja se zahvaljuje na velikom broju prijava. Oni pozivaju sve prijavljene da se prijave i prate zvanični sajt grada kroz 2 meseca (jul 2017.), na kom će biti objavljeni rezultati tendera o rasporedu i broju smeštajnih kapaciteta.

Pored toga, kao što smo rekli, svaki stanovnik će dobiti i 2000€ za lakši prelazak u nove uslove života.

Ovo nije mestašce u Toskani, ili idlična mesta koja krase jug Italije, ali ovo jeste mestašce koje može svakome ponuditi nešto, osim smeštaja i novca, mir i polaznu stanicu za buduća putovanja, sa kojih bismo rado voleli da pročitamo iskustva putnika.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.