Marmaris – Turska | Vodič za letovanje

Iako u poslednje vreme Turska nije u vrhu popularnosti kada su u pitanju letnji aranžmani i odmori, oni koji su posetili bar neko od poznatih turskih letovališta znaju da Turci imaju čime da se pohvale. Marmaris je upravo jedno od primamljivih mesta za turiste svih starosnih dobi, veliki grad sa bogatom okolinom, gde svako od nas može naći ono što ga zanima. Pogodan je za ljubitelje istorije, avanture, noćnog provoda ili samo uživanja na plažama. Sa svojim bujnim zelenilom i prelepom prirodom koja ga okružuje, glavni je rival na turskoj zapadnoj obali. Saznajte sve korisne informacije uz PutujSigurno vodič za letovanje, kao što ste imali već priliku za Majorku u Španiji, ili Leptokariju u Grčkoj.

Marmaris – lokacija i informacije

Marmaris se nalazi zapadnom delu Turske i izlazi na Egejsko more. Smešten je u velikom zalivu koji mu obezbeđuje mirnu vodu sa malo talasa. Sam grad je strukturiran tako da se prostire duž obale i skoro je povezan sa nešto mirnijim i manjim mestom Ičmelerom, poznatom po velikim smeštajnim kapacitetima i nešto lepšoj plaži nego u gradu.

Marmaris je u prošlosti bio poznat kao ribarsko naselje, koje se vremenom razvijalo, da bi u novije vreme postao jedno od najvećih turskih letovališta. Ovo je grad u kome se na jedinstven način prepliću moderna atmosfera sa ukusom, mirisom i zvukom orjenta. Pored Kušadasija i Bodruma, Marmaris je još jedno veliko letovalište zapadne obale Turske. Ujedno je i najdalje mesto do koga se organizuju autobuski aranžmani.

Poznat je po velikoj luci gde su usidreni mnogi veliki brodovi, jedrenjaci, jahte. Veliko šetalište duž obale mora je veoma lepo uređeno sa drvoredom visokih palmi i plažom odmah pored šetališta. Svojim izlaskom na luku pretvara se u široku promenadu prepunu restorana, barova i kafea.

Na brežuljku pored luke i promenade se nalazi i stari grad, odnosno tvrđava, koja je bila izgrađena još u vreme Sulejmana Veličanstvenog. Nekada je služila kao baza za osvajanje Rodosa, a danas se tu nalazi muzej. Zanimljive uličice oko tvrđave, kao i poneki plavo-beli detalj, otkrivaju prepoznatljive ostatke grčke kulture koji svedoče da su ovde nekada živeli Grci. Naime, pre manje od 100 godina, stanovnici tadašnjeg Marmarisa su prinudno iseljeni. Nastanili su se uglavnom na Sitoniji (Halkidiki) i tu formirali grad koji su nazvali Neos Marmaras, danas takođe veoma poznato letovalište u Grčkoj.

Vremenska zona u Turskoj je GMT+2, odnosno razlika u odnosu na vreme u Srbiji je +1 sat. Kao osnovna valuta za plaćanje se koristi turska lira (približni kurs 1EUR = 3.30 TRY), a zamenu novca možete izvršiti u većini menjačnica u gardu.

Naravno, zbog sigurnosti, uvek pogledajte ili se raspitajte za trenutni kurs, a ako treba i preračunajte unapred koliko lira ćete dobiti za novac koji menjate.

Kako do Marmarisa

Do Marmarisa se može stići na više načina. Ukoliko ste u pratnji turističkih agencija u ponudi su aranžmani sa avionskim ili autobuskim prevozom.

Avionski put i aranžmani jesu skuplji, ali se u Marmaris stiže za od prilike dva sata (ukoliko je polazna tačka Beograd). Aerodrom Dalaman se nalazi nekih stotinu kilometara od Marmarisa, pa je portrebno 90 minuta vožnje autobusom do samog grada. Za one koji putuju samostalno, bez pratnje turističkih agencija, dobro je znati da postoji mogućnost i odlaska taxijem do odredišta, hotela ili samog grada, ali treba biti veoma oprezan jer postoje i loša iskustva sa turskim taksistima ukoliko se niste dobro dogovorili za cenu vožnje, da li je u pitanju po osobi ili ukupno za sve one koji se nalaze u vozilu. Ukoliko planirate ovako nešto, predlažemo da se veoma dobro raspitate, možda kontaktirate hotel ili potražiti neko od zvaničnih taksi udruženja ili predstavnika na aerodromu kako ne bi došlo ne neželjenih komplikacija.

Autobuski aranžmani su dosta pristupačniji, ali Marmaris je na oko 1500 km od Beograda, što autobusom iznosi otprilike nekih 25-30 sati vožnje, u zavisnosti od okolnosti na granici tokom sezone i sl. Povratak je kao i obično brži, pa se vreme putovanja smanji i za nekoliko sati.

Naravno, jedan od načina dolaska do Marmarisa je i automobilom, što je zgodnije zbog sopstvene organizacije vremena, ali i napornije zbog duge vožnje i velike kilometraže. Ukoliko se ipak odlučite za ovaj način putovanja, bitno je napomenuti da je posedovanje Zelene karte obavezno za ulazak u Tursku (kao i Makedoniju, ukoliko putujete preko Makedonije).

Ukoliko putujete autobusom ili automobilom, deo puta čini i vožnja trajektom preko moreuza Dardaneli. Kod mesta Galipolje je luka odakle kreće jednočasovna vožnja do azijske obale Turske. Trajekti su česti, kreću na svakih sat vremena, ako ne i češće tokom dana i u sezoni. Cena jednosmerne vožnje za automobil i vozača je 25 turskih lira, a za ostale putnike 2.50 lire. Na povratnu kartu nema popusta, odnosno gore spomenute cene puta dva.

Marmaris – destinacija za svačiji ukus

Ako želimo ukratko da sumiramo, iako daleko, za Marmaris možemo da kažemo da je zaista destinacija za sve one koji žele aktivniji odmor i provod, ali i one koji vole mirnija letovanja kakva preferiraju porodice sa decom. Za porodice je posebno pogodan Ičmeler koji je manje bučan i okružen zelenilom duž čitave plaže. Veliki izbor izleta, ekskurzija i krstarenja omogućavaju mnogo toga da vidite i vreme provedete raznovrsno, a plaže u gradu i okolini su tu za one koji ne žele mnogo da putuju.

Za mlade kao i sve one koji uživaju u noćnim izlascima i provodu, u starom gradu je čuvena ulica Bar Street prepuna klubova i barova ispred kojih će se verovatno otimati o vas i preporučivati vam da baš kod njih svratite. S obzirom da je ulica uska, veoma je bučno jer se čini kao da se takmiče iz kog kluba će se čuti glasnija muzika. Cene pića su nešto više od cena u lokalima pored mora u luci. Posebnu atrakciju predstavljaju turske večeri, uz tradicionalni trbušni ples, hranu i piće.

Plaže su dobre, sređene, uglavnom peščane ili sitni šljunak, i čiste. Na svakoj od njih ima ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje i koji se naplaćuju, uglavnom ne preko 4 evra. Svakako, ukoliko svaki dan menjate plažu, sa Turcima uvek možete da nađete neku sredinu što se cena tiče, tako da uvek pokušati sa cenjkanjem. Ukoliko ste na nekoj plaži nekoliko dana, onda na nekim mestima možete dobiti i specijaln popust. Takođe, na nekim od plaža ne morate platiti suncobran i ležaljke ukoliko u njihovim lokalima naručite nešto od hrane ili pića. Mnogi se slažu da su plaže u Ičmeleru prostranije i nešto lepše od plaža u gradu, pa ukoliko ste smešteni u gradu, odvojte neki dan i za Ičmeler jer je na samo 8-9 km od Marmarisa, gotovo su spojeni, i dolmušima se veoma brzo stiže.

Ljubitelji šopinga će takođe moći da uživaju u Marmarisu. Veliki bazar sa mnoštvom lokala i tržnica koji imaju veliku ponudu oduševiće sve kupoholičare. Nakit, čajevi, raznovrsni turski slatkiši, predmeti od drveta, garderoba, koža i suveniri…Sve to kao i druge brojne sitnice možete pronaći ovde i uz pametno cenjkanje možda dobiti najbolju ponudu.

Predlog aktivnosti u Marmarisu i izleti

Jedno od mesta koje ne bi trebalo da propustite dok ste u samom gradu je Castle bar koji se nalazi u starom gradu i koji je poznat po fenomenalnom pogledu na zamak, luku i sam grad. Naročito je lep pogled noću kada mnogobrojni reflektori i svetla grada stvaraju posebno lep prizor. Castle bar u svojoj ponudi ima i hranu i piće, ali su cene više.

Ako planirate aktivnosti van grada, treba znati da je Marmaris svojim položajem veoma pogodan kao polazna tačka mnogih izleta i ekskurzija i da je ponuda veoma velika. U zavisnosti od vašeg ukusa i toga da li ste ikada pre posetili neko od turskih letovališta, a samim tim i neku od ekskurzija koje izdvajamo, iz velike ponude možete izdvojiti neke vama zanimljive i skrojiti kombinaciju izleta po sopstvenom ukusu. Neke od njih možete posetiti i iz Kušadasija (Pamukale, Efes).

Pamukale – Jedno od mesta koja su veoma atraktivna turistima i koje beleži izuzetno veliku posećenost. Pamukale je moguće posetiti takođe i ako se nalazite u Kušadasiju, a razdaljina je približno ista i od Kušadasija i od Marmarisa. Putovanje turističkim autobusom traje 2 i po do 3 sata u jednom pravcu, pa se neki teško odlučuju za ovaj izlet.  Fascinantni prirodni bazeni od belog krečnjaka ispunjeni plavičastom vodom su zaista mesto koje ne bi trebalo propustiti. U okviru posete Pamukalama imaćete priliku da se okupate i u tzv. Kleopatrinom kupatilu i da isprobate lekovito blato. Iako se poslednjih godina polemiše oko toga da se Pamukale napajaju vodom veštačkim putem jer polako presušuju prizor koji ćete videti zaista ostavlja utisak nečeg posebnog što ne možete videti bilo gde. Bez obzira na to koliki napor ulažete za Pamukale to zaista vredi. To je slika koja ostaje zabeležena u sećanjima zauvek.

Džip safari – Za ljubitelje prave akcije i egzotike organizuje se i avanturistička vožnja džipovima sa posetom tradicionalnom selu gde ćete videti mnoge turske autentičnosti. Osećaj je neverovatan.

Kleopatrina plaža – Veoma zaniljiv izlet koji obuhvata obilazak nekoliko uvala sa određenim vremenom za kupanje u bistroj tirkiznoj vodi i odlazak na tzv. Kleopatrinu plaže koja je po mnogim mišljenjima veoma posebna i nesvakidašnja u odnosu na klasične turske plaže. Zelenkasto-plava voda i specifična zrnca peska neće vas ostaviti ravnodušne. Deo gde su ležaljke nije peščan već specifično crvene boje zbog stena koje prekrivaju tlo, dok je deo plaže pred ulazak u vodu je ograđen i peskovit. Posebno je zanimljiva priča da je upravo zbog Kleopatre donesen pesak čak iz Egipta. Svako zrnce je svecifičnog oblika, a pesak je toliko dragocen da se  veoma vodi računa da se ne iznosi sa plaže.

Krstarenje dolinom reke Dalijan – Ovo je veoma zanimljiv izlet koji se takođe preporučuje od strane mnogih agencija. Podrazumeva odlazak autobusom do Reke Dalijan, a zatim smeštanje na male brodiće kojima nastavljate plovidbu ka cilju, a to je ušće reke u Sredozemno more. Reka je specifična po tome što se, zbog specifičnog tla i okoline kojim protiče, sastoji iz bezbroj rukavaca obraslih visokom trskom. Čini se da raspored rukavaca i snalaženje u šumi trske poznaju samo oni koji će vas provesti ovim zanimljivim rezervatom. Usput ćete biti u prilici da vidite čuvene kornječe Caretta Caretta (kojih takođe ima i na Zakintosu), da vidite grobnice velikana tadašnjeg grada koje su uklesane u stenama, posetite banju sa lekovitim blatom i termalnim bazenom i prisustvujete hvatanju kraba sa kojima sledi fotografisanje. Posle ove avanturističke vožnje kroz trščane rukavce i mirnu vodu, stiže se do ušća reke Dalijan u Sredozemno more gde peščani sprud odvaja uzburkanu i valovitu slanu vodu mora, od mirne slatko – slane vode reke Dalijan. To je mesto gde puca pogled na pučinu Sredozemno more, a ovu dugu peščanu plažu zovu još i Plažom kornjača.

Izlet na Rodos – S obzirom da se Rodos nalazi u Egejskom moru naspram Marmarisa, većina agencija, kako turističkih tako i turskih centara za ekskurzije, organizuju odlazak jednodnevnu posetu i obilazak Rodosa. Ovaj izlet je nešto skuplji, oko 60-ak eura i omogućavam da se upoznate sa nekim od priča o Rodosu  kao i da na kratko osetite čari ovog grčkog ostrva. Obilazi se stari grad, organizovana je jednočasovna pratnja vodiča, a ostatak vremena je samostalno istraživanje ili kupanje.

Osim izleta koje smo izdvojili, u ponudi su i mnogo drugih, kao što su:

  • Krstarenje po zalivu Marmarisa,
  • Akvapark,
  • Ronjenje,
  • Tursko kupatilo,
  • Noćno krsatrenje zalivom,
  • Efes i
  • nezaobilazno Tursko veče.

Treba naglasiti da se organizacijom svih ovih izleta bave ne samo turističke agencije preko kojih putujete već i mnoštvo tuskih centara koje ćete naći u gradu i kojih svake godine ima sve više. Iako će vas većina njih poslužiti čajem, posvetiti vam vreme, za cenu dva dati tri izleta i čini se sve uraditi kako bi vam predstavili šta nude i ubedili vas da baš kod njih rezervišete svoje izlete, raspitajte se prethodno, znajte kakve su cene u okviru agencije uz iskustva (ako ste doputovali u okviru neke ture), kako biste lakše mogli da procenite gde je ponuda najisplativija. Bitno je da, ukoliko o nekom mestu želite da čujete i neke korisne informacije, ukoliko vas to zanima, ne zaboravite raspitati se o vodičima, na kom jeziku je pratnja ture i slično. Kao i za sve ostalo, sa Turcima i za ekskurzije možete da se cenjkate i pokušate da dobijete najbolju ponudu.

Izuzetno povoljan položaj grada omogućava veoma sadržajno provedeno vreme u Marmarisu, a lepota okoline u kojoj se nalazi izdvaja ga od ostalih tuskih letovališta. Borove šume koje se na nekim mestima spuštaju skoro do obale daju posebnu čar ovom živopisnom gradu. Dobro opremljene plaže, obilje turskih specijaliteta, kako gastronomskih tako i cenovnih, dnevna i noćna zabava i uvek srdačni, gostoljubivi domaćini čine Marmaris jednom od najpopularnijih turskih destinacija. Obavezno probajte neki od turskih specijaliteta kao što su doner, lahmanđur (podseća na picu) ili turski pilav, i zasladite se nekim od čuvenih ratluka koji se proizvode u svim mogućim ukusima.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 02.10.2020.