Milano: šta videti i kako upoznati italijanski centar mode

Drugi po veličini grad u Italiji, jedan od najlepših, najbogatijih italijanskih i evropskih gradova, centar mode i dizajna, grad gde se rađaju novi trendovi i nove ideje… Na pravom ste putu ako vam je posle ovog opisa prvi na pamet pao Milano. Mnogo je razloga zašto ga posetiti, ali se lična iskustva o Milanu i doživljaji o ovom gradu nikada do kraja ne mogu preneti. Ipak, pogledajte zašto posetiti Milano, šta raditi i videti u njemu i zbog čega je tako fascinantan italijanski grad.

Smešten u podnozju južnih masiva Alpa, u središtu pokrajine Lombardija, na samom severu Italije, Milano je tokom svoje duge istorije sa pravom poneo naziv „privredno srce“ Italije. Ipak, to siguro nije razlog da ga posetite. Pođimo redom.

Milanska katedrala

Osnovne informacije i put do Milana

U Milano Automobilom ili autobusom?

Ukoliko se odlučite da u avanturu zvanu Milano iz Srbije krenete automobilom ili autobusom, računajte na od 8 do 10 sati vožnje od Beograda, koliko će vam biti potrebno da pređete 1.032km koliko je Milano udaljen od Beograda, putujući preko Hrvatske i Slovenije.Prevozno preduzeće Lasta Beograd ima polaske tri puta nedeljno, a cena povratne karte je oko 100 evra.

Avionski prevoz do Milana

Naravno opcija je i avionski prevoz. Ako pak odlučite da sebi olakšate putovanje, Air Serbia iz Beograda ima direktan let za Milano, tri puta nedeljno, a za povratni kartu potrebno je da izdvojite oko 20.000 dinara. Let je moguće rezervisati i preko kompanije Al Italia, i za povratnu kartu trebalo bi da izdvojite od 200 do 220 evra. U okolini Milana nalaze se čak tri aerodoroma, ali je samo Milano Malpensa međunarodni aerodrom, na koji ćete sleteti ukoliko putujete iz Beograda.

 

Ovaj aerodrom je udaljen oko 40 km od centra Milana i sa njim je povezan autobuskom linijom Malpensa Bus Expres koji saobraća od glavne autobuske stanice u centru grada do aerodroma. Autobus polazi na svakih 20 minuta i cena karte u jednom pravcu je 7.5 evra. Putuje se oko sat vremena, tako da bi trebalo to da imate i vidu kada planirate vaše vreme pre poletanja aviona.

Kao veza aerodroma i centra grada postoji i železnička linija Malpensa Express, koja aerodrom povezuje sa glavnom železničkom stanicom. Voz saobraća na svakih pola sata, cena karte u jednom pravcu iznosi 11 evra, a putovanje je 10ak minuta kraće nego autobusom.

U Milanu je kao i u celoj Italiji zvanični jezik italijanski, ali je engleski jezik široko rasprostranjen i svi turistički i ugostiteljski radnici, kao i stanovnici Milana govore engleski što je veoma retko u Italiji. Italijani su poznati kao vrlo ponosan narod koji odbija da razgovara engleskim jezikom, smatrajući da je baš njihv jezik najbolji. Svakako, vrlo korisna informacija, tako da turisti nemaju problema sa komunikacijom. Zvanična valuta je evro, a pored gotovinskog, plaćanje je moguće izvršiti i platnim karticama.

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i kao centar automobilske industrije baš kao njegov severni kolega – Torino, a zatim i kao privredni centar severa Italije. Vremenom se zbog svog izuzetno povoljnog položaja, arhitekture, istorije i brojnih znamenitosti postao nezaobilazna tačka na turističkoj karti Evrope.

Na pomen Milana svima prve asocijacije padaju na Miansku skalukatedralu Duomo ili Galleria Vittorio Emanuele. To svakako jesu neke najpoznatije atrakcije u Milanu, ali predstavljaju samo delić svega što Milano može da ponudi turistima.

Šta videti u Milanu i saveti za aktivnosti

Upoznajte Milano sa vrha katedrale Duomo

Zbog svoje pozicije u centru grada, Duomo katedrala je obično prva stanica na većini tura kroz Milano. Svojom raskošnosti, belom fasadom i veličinom, svakog posetioca koji prvi put stoji na trgu Piazza del Duomo ostavlja bez daha. Sigurni smo da ćete biti zaslepljeni lepotom katedrale, ali pravo oduševljenje nastaje tek kada se popnete na njen krov. Do vrha katedrale možete ići stepenicama ili liftom, i tek tada možete na pravi način uživati u pogledu na centar Milana, ali i iz mnogo veće blizine videti raskoš neverovatnih gotskih figura kojima je katedrala ukrašena.

Obilazak katedrale je besplatan, ali vodite računa da prilikom ulaska budete adekvatno obučeni, tj. da vam ruke i nogu budu prekriveni, jer se o tome prilično vodi računa.

Vittorio Emanuele

Zavrtite se u galeriji Vittorio Emanuele

Odmah pored veličanstvene katedrale Duomo nalazi se još jedno od najposećenijih mesta u Milanu, Galerija Vitorija Emanuela. To je zapravo prolaz koji povezuje dva gradska trga, trg Duomo i trg Skala, a u velikom staklenom prolazu, ukrašenom gvožđem boje zlata, smeštene su radnje najprestižnijih svetskih modnih brendova. Upravo zbog njih je Milano i poznat kao popularna šoping destinacija. tako se seštajući od katedrale Duomo do Milanske skale ređaju PradaGucciLouis VuittonVersaceArmani i ostali modni brendovi bezuslovno visokih cena. Galerija Vitorija Emanuela je uz ulice Montenapoleone i Spiga su centri milanskog luksusnog šopinga.

 

Za prolaz Vittorio Emanuele se vezuje zanimljiv običaj. Na podu u centru Galerije nalazi se mozaik na kome je prikazan bik, kome ako bolje pogledate nedostju genitalije. Na mestu gde bi trebalo da se nalaze testisi bika, postoji rupa. Mozaik sa bikom simbol je obližnjeg grada Torina, kao jednog od najznačajnijih gradova severne Italije i prema tradicionalnom verovanju ko se petom osloni na rupu i okrene tri puta, pratiće ga sreća. Ovaj običaj zadržao se do danas i svakog dana možte videti gomilu turista kako čekaju u redu da se zavrte po testisima torinskog bika.

Milanska Skala je obavezna

Kada se prođe kroz prolaz sa luksuznim radnjama i buticima izlazi se na trg Skala, gde se nalazi jedna od najpoznatijih svetskih opera, čuvena milanska Skala. Obzirom da se radi o jednoj od najpoznatijih opera na svetu, teško je doći do karata, a ukoliko baš imate želju da pogledate operu, balet ili predstavu u milanskoj Skali, računajte da ćete za taj užitak morati da izdvojite puno novca. Tačnije, cene karata za milansku Skalu su najmanje 250 evra.

Ukoliko vam je to ipak luksuz koji sebi ne možete da priuštite, preporučujemo da posetite muzej opere koji se nalazi u unutrašnjosti zdanjaCena ulaznice u muzej je 7 evra, a tu su i popusti za grupe, djake, studente i penzionere i za ove povlašćene kategorije ulaznica je 5 evra. Prilikom posete muzeju možete iznajmiti i audio vodiča, što će Vas koštati dodatnih 7 evra. Milano zanimljiva mesta za posetu zaista postoje, zato nije greška izdvojiti nešto novca i pustiti profesionalnog vodiča da Vas sprovede kroz grad.

Jedite pancerote i popijte milanski aperitiv

Pancerota je nešto što svakako preporučujemo da probate dok ste u Milanu. Ako hoćete da doživite pravi ukus grada, a da pri tom prođete jeftinije, pancerota je odličan izbor, obzirom da se radi o veoma popularnoj brzoj hrani u Milanu koja nije skupa kao ostala italijanska jela.

 

Milanska pancerota je testo, oblika sličnog krofni, punjeno pelatom, mocarelom i raznim dodacima poput pečuraka, šunke ili maslina.

Ukoliko se odlučite da se počastite ručkom ili večerom koji ne podrazumevaju brzu hranu, već malo otmeniji restoran u Milanu, obavezno pre jela uživajte u aperitivima, dva tri pića sa prijateljima pre jela je ustaljena praksa za sve Italijane. U Milanu postoji veliki broj aperitiv barova koji su uvek prepuni ljudi, tako da toplo preporučujemo da uživate u sjajnoj atmosferi koju barovi u Milanu poseduju.

Obiđite impresivni Sforzesco zamak

Ako ste obišli važne lokalitete već i dalje se pitate šta posetiti u Milanu, onda je Sforzesco zamak pravi izbor. Nedaleko od tgra Duomo, šetajući ulicom Via Dante, koja je pešačka zona, možete doći do impresivnog zamka stare porodice Sforzesco, koja je tokom 14. veka upravljala gradom. Nekada službena rezidencija milanskih vojvoda, danas muzej i galerija, ovaj zamak u Milanu je jedna od najvećih tvrđava u Evropi, sa čak 12 bastiona i velikim predivno uređenim parkom. Kroz zamak i park možete prošetati, a ulaznica se naplaćuje za posetu muzeju.

Santa Maria della Grazia

Činjenica da se crkva Santa Maria della Grazia tj. Sveta Marija Milostiva nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine je dovoljna da se prilikom boravka u Milanu uputite prema njoj. Crkva je građena kao porodična kapela i mauzolej milanskog vojvode Frančeska I Sforca, ali je danas najpoznatija po onome što se nalazi u unutrašnjosti crkve, a to je čuveni mural Leonarda da Vinčija, Tajna večera. Ukoliko želite uživo da vidite jedno od najpoznatijih umetničkih remek dela, potrudite se da unapred obezbedite ulaznice, jer ume da bude prilična gužva, broj posetioca koji može boraviti u prostoriji je ograničen  i često se desi da su ulaznice rasprodate mesecima unapred.

Stadion San Siro

Navijajte na stadionu Đuzepe Meaca odnosno San Siro

Nadaleko je poznata činjenica da Italijani obožavaju fudbal. Upravo iz tog razloga je stadion Đuzepe Meaca ili San Siro, kako je još poznat, jedno od najvažnijih mesta u Milanu, koje ne smete zaobići. Na ovom stadionu igraju dva poznata fudbalska kluga FK Milan i FK Inter Milano. Na ovom stadionu održava se i čuveni milanski derbi, derbi koji se igra u čast statue Device Marije, Madonina, koja se nalazi na vrhu milanske Duomo katedrale.

Kako provesti vreme i šta još posetiti u Milanu?

Pored najpoznatijih atrakcija koje su neozaobilazne prilkom posete Milanu, vreme u ovom divnom gradu možete ispuniti na mnogo različitih načina. Obilazak i uživanje u brojnim uređenim parkovima širom grada, šoping, isprobavanje gastronomskih specijaliteta, noćni izlasci u milanske barove i klubove su samo neki od predloga kako da što bolje upoznate Milano i provedete što kvalitetnije vreme u ovom gradu.

Da bi ste olakšali obilazak i upoznavanje grada, predlažemo da kupite MilanoCard. Reč je o kartici sa kojom sebi obezbeđujete besplatan gradski prevoz, besplatnu mapu grada i štampani vodič sa korisnim informacijama, kao i velike popuste za posete turističkim lokalitetima i atrakcijama. Više informacija o ovoj super kartici možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Ukoliko u Milano ne putujete organizovano, preko neke agencije i nemate turističkog vodiča, možete se priključiti nekoj od tura koju vode lokalci. Obilazak centra grada i najpoznatijih znamenitosti koštaće Vas oko 20 evra, dok ture sa posetom Skali ili crkvi Santa Maria della Grazia imaju cenu od  30 do 50 evra.

Ako uspete da posetite sve što se planirali u Milanu, svoj boravak u ovom delu Italije možete upotuniti i odlaskom do čuvenih italijanskih jezera, Komo, Mađore ili Garda, obzirom da je Milano sa ovim gradovima povezan železnicom, i za relativno kratko vreme od centra Milana možete stići do obala nekog od ovih predivnih jezera, što Vam svakako preporučujemo.

 

Autor: Nevena Čepić | Objavljeno: 11.04.2017. | Modifikovano: 02.10.2020.