Može li mobilni telefon da postane i auto kamera?

Ako ste ikada, a znamo da jeste, doživeli situaciju u saobraćaju zbog koje ste zažalili što niste imali kameru (telefon) pri ruci da je snimite, onda ste se i zapitali na koji volšeban način bi ste mogli da snimite celu vožnju tj. da snimanje na telefonu bude konstantno uključeno jer, onakve situacije se dešavaju uvek iznenada, kada su vam ruke na volanu, a telefon u džepu ili torbi…

Mobilni telefon kao navigacija

Možda niste znali, ali i to je moguće!

Snimanje vožnje je već postalo standard u svetu i za to se uglavnom koriste tzv. auto kamere koje su konstruisane upravo za tu namenu ali, za početak, zaista i mobilni telefon može da „završi posao“.

Štaviše, i pametno je da najpre probamo sa nečim što nas ne košta ništa (ili nas košta malo) pa, ako vam se dopadne stečeno iskustvo, razmislislite i o kupovini prave auto kamere.

Investicija tj. određena suma novca će vam biti neophodna u oba slučaja – bilo da se odlučite za kupovinu vakuum držača kojim ćete mobilni telefon pričvrstiti za vetrobransko staklo (ili ga možda već imate), punjača za kola ili adaptera koji će konektor za upaljač pretvoriti u USB priljučak, micro SD karticu i, eventualno, kupovinu neke aplikacije za snimanje vožnje (dashcam app).

Ako ste početnik, savetujemo vam da najpre isprobate neke od besplatnih aplikacija za snimanje vožnje koje se mogu pronaći npr. u Play prodavnici (za android uređaje) ili ekvivalentu iste za iPhone.

U slučaju da ste skloni da se odmah „hvatate za džep“ tj. za platnu karticu, ipak svetujemo kupovinu prave auto kamere obzirom da jeftiniji modeli kineskih proizvođača sa solidnim performansama u domaćim web prodavnicama možete pronaći već za nekoliko hiljada dinara.

Snimanje vožnje prigradskim putevima

Zašto morate da instalirate aplikaciju za snimanje vožnje?

Zato što sama kamera (a i to je nakakva aplikacija) nije namenjena u ovu svrhu. Trošila bi previše resursa, a pritom ne bi imala neke važne funkcije koje se očekuju od auto kamere. Naime, auto kamere, osim što snimaju video, opciono, imaju i još neke korisne funkcije koje će povećati vrednost tj. relevantnost načinjenog video snimka, čime ćete dodatno učvrstiti svoje argumente na sudu i povećati šansu da sudski veštak vaš snimak prizna kao autentičan,a  ima ih i Vaš pametni uređaj tj. mobilni telefon.

Aplikacija zvana „obična kamera“ ih, međutim ne koristi. U pitanju su npr. GPS funkcija koja će video snimku pridodati informacije o lokaciji udesa i brzini kretanja automobila. Zatim, mobilni uređaj poseduje i druge senzore kao što su žiroskop i akcelerometar koji će dotičnom snimku pridodati vrednosti o ubrzanju (ubrzanje nije isto što i brzina), naglog skretanja i naglog kočenja.

Dakako, zahvaljujući senzorima mobilnog uređaja, aplikacija može zvučnim signalima ili glasom da vas, u toku vožnje, obaveštava o dozvoljenom prekoračenju brzine ili ako se prebrzo približavate nekoj prepreci na putu. Genijalno, zar ne?!

Ako još navedemo da većina ovih aplikacija može da radi „u pozadini“ tj. dok vam je istovremeno aktivna neka druga aplikacija poput navigacije.

Unutrašnjost automobila

Može li mobilni telefon ujedno da bude i navigacija?

Naravno, međutim, verujemo da ste ovo već znali obzirom da se čuveni Google maps već odavno odomaćio u „širokim narodnim masama“. Međutim, i ovde imamo šta da pridodamo: Jeste li probali da instalirate aplikaciju „Here“?! Osim što je besplatna, izuzetno je kvalitetna i prva funkcija joj je navigaciona što nije slučaj kod prvospomenute aplikacije.

Osim toga, za Here vam nije potrebna konstantna internet konekcija što znači izuzetno mnogo kada ste u inostranstvu – čitaj: u romingu.

I na kraju, pošto smo za navigaciju preporučili Google maps i Here, red je da preporučimo tj. imenujemo i neke aplikacije za auto kameru. Evo nekih interesantnih: AutoBoy Dash Cam, CamOnRoad, CaroO, AutoGuard, DailyRoads Voyager, Nexar… Napominjemo, da je redosled navedenih slučajan a ne nameran.

Autor: Tijana Vanić | Objavljeno: 07.06.2019. | Modifikovano: 07.06.2019.