Na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom prijave za putovanje

Slobodno vreme i slobodna novčana sredstava, pored motivacije su naizgled sve što nam je potrebno kako bismo se otisnuli na neko putovanje. Želja za odmorom, rekreacijom, zabavom i razonodom teraju nas da razmišljamo o putovanjima tokom čitave godine. Godišnji odmor željno iščekuju svi oni koji žele da privremeno pobegnu od svakodnevnice, briga, obaveza, nadređenih… Neko svoje putovanje planira dugo, istražujući ponude agencija, u nadi da će za svoj budžet pronaći i odgovarajući paket aranžman, a kako je sama turistička usluga “neopipljiva” jako je bitno informisati se o svim detaljima. Upravo zato predstavljamo sve što morate proveriti prilikom prijave za putovanje. Kakav je ugovor, detalji o smeštaju ali i samo putovanje.

Mnoge turističke agencije na svojim plakatima i bilbordima ističu najniže cene ili navedu da cena njihovih aranžmana kreće od određene sume.  

Slanje kataloga, cenovnika, tarifa i drugih obaveštenja, kao i oglasi učinjeni putem štampe, letaka, radija, televizije ili na koji drugi način, ne predstavljaju ponudu za zaključenje ugovora, nego samo poziv da se učini ponuda pod objavljenim uslovima. (izdvojeno iz Zakona o obligacionim odnosima, čl. 35)

Ugovor o putovanju

Kako biste moguće neprijatnosti sveli na minimum savetujemo vam da dobro pročitate ugovor o putovanju. Kada se prijavljujete za putovanje važno je da znate šta cena aranžmana obuhvata, a šta od navedenog nije uključeno u cenu, kao i da li postoje dodatni troškovi na samoj destinaciji (najčešće doplata klima uređaja, fakultativni izleti i sl.).

Izdvajamo nekoliko čestih situacija pri sklapanju ugovora…

  • Kod aranžmana gde se transport vrši avio prevozom, aerodromske takse u većini slučajeva ne ulaze u cenu.
  • Neke turističke agencije, pored deviznog dela formiraju i dinarski deo aranžmana.

… i nekoliko pitanja o putovanju na koje bi trebalo da imate odgovor:

  • Da li vam je obezbeđen transfer od aerodroma do hotela?
  • Da li će vam na recepciji tražiti da platite komunalnu taksu?
  • Da li postoje troškovi rezervacije i koliki su troškovi pribavljanja vize?
  • Da li trajekt plaćate u agenciji ili naknadno?

Budite upoznati i sa uslovima putnog osiguranja. Ugovor koji potpisujete mora da sadrži ukupnu cenu za skup usluga koje vam agencija obezbeđuje.

Odabir smeštaja i kvalitet usluge

Kod odabira smeštaja predlažemo vam da se i pored podataka koje dobijete od organizatora putovanja informišete na specijalizovanim sajtovima kao što su TripAdvisor.com i Booking.com ili uporedite podatke sa drugim agencijama koje rade isti smeštaj.

Primera radi, nije isto kada vam napišu da je hotel u blizini plaže i kad napišu da je hotel u blizini mora. Hotel se možda nalazi u luci gde nema prostora za kupanje, iako je more blizu kao što stoji u opisu. U ovom konkretnom slučaju za proveru lokacije vam može poslužiti i Google Maps (opcija StreetView).  

U velikoj većini hotela ulazak u sobe je posle 14:00 časova, a iste se napuštaju najkasnije do 10:00 časova. Pomoćni ležaj u smeštajnim jedinicama je najčešće na rasklapanje (drvene ili metalne konstrukcije ili je u pitanju fotelja na rasklapanje).

Što se tiče usluga, all inclusive po definiciji obuhvata sve – hotelsku uslugu koja pored punog pansiona uključuje i piće, dodatne obroke, korišćenje sportskih i zabavnih sadržaja. Međutim, dešava se da se usled nepostojanja međunarodne kategorizacije hotela ova usluga razlikuje od države do države. U većini slučajeva all inclusive usluga  ne obuhvata ceđene sokove, uvozna alkoholna pića, već samo pića tipična za domicilnu zemlju, zatim korišćenje wellness centra i slično. Zato je potrebno znati šta koncept all inclusive obuhvata za odabrani hotel.

Uslovi plaćanja

Svaka agencija sama za sebe formira uslove plaćanja. Neretko se iznenadite visinom rate, dinamikom plaćanja, nemogućnošću plaćanja karticom… Stoga, vašeg agenta prodaje pitajte da li postoji mogućnost plaćanja čekovima, platnim karticama ili je aranžman neophodno isplatiti nekoliko dana pred sam polazak na put. Mnoge agencije daju mogućnost plaćanja putovanja na odloženo, putem administrativne zabrane ili plaćanje turističkim kreditom. Raspitajte se i da li uplatom u celosti ostvarujete popust na ukupnu cenu. Sve ovo možete pronaći u programu putovanja koji vam agencija prilaže uz ugovor o putovanju.

Na kraju tu su opšti uslovi putovanja gde vam predlažemo da se u potpunosti informišete o pravima koje ostvarujete kao putnik.

Autor: Dragana Stojanović | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.