Najbolje evropske destinacije koje treba obići u 2016.

Glasanje za najbolje evropske destinacije organizuje European Best Destinations i na osnovu toga je odabrano 20 destinacija koje treba posetiti u 2016. Među njima je jedna destinacija koja se nalazi u Srbiji. Glasanje je trajalo tri nedelje, a odlučivalo se na osnovu glasova zaposlenih u turističkim organizacijama, menadžera i oko 289.000 drugih glasača. U nastavku, ukratko o prvih deset najboljih evropskih destinacija.

Zadar, Hrvatska

 

Na prvom mestu se našao Zadar. Ovaj gradić je smešten na Jadranu i ima bogatu istorijsku prošlost. Krase ga istovremeno tradicija i moderni stil gradskog područja. 24 velikih i oko 300 malih ostrva čine arhipelag, tu je 5 nacionalnih parkova od kojih je nadaleko poznat Plitvice. 3 parka prirode svedoče o atraktivnosti samog prirodnog ambijenta. Pored prirodnih resursa, kulturno-istorijskih znamenitosti, bogata hotelska ponuda, tradicionalna gastronomija ovog područja, manifestacije i drugi sadržaji su sve ono što je potrebno za kvalitetan odmor, a to upravo nudi Zadar. Albert Hičkok je pre mnogo decenija rekao za Zadar da ima najlepši zalazak sunca na svetu.

Atina, Grčka

 

Kao jedan od najstarijih gradova Evrope, Atina je možda ako ne najpoznatiji onda jedan od najpoznatijih gradova Evrope. Kosmopolitski grad, čiji svaki kutak prikazuje deo istorije duge 3400 godina. Pored toga, Atina je glavno mesto svih političkih, kulturnih, ekonomskih i drugih događaja u Grčkoj. Smatra se kolevkom zapadne civilizacije, a za nju se vezuju imena velikih filozofa Sokrata i Sofoklea. Tokom posete Atini, morate obići Akropolj i trg Sintagmu, uživati u mediteranskoj kuhinji i melosu, koji je itekako popularan. Koja čašica “ouzo” svakako nije na odmet.

Plovdiv, Bugarska

 

Kao drugi grad po veličini u Bugarskoj, Plovdiv beleži istoriju, koja je duga 8000 godina i zato se svrstava u red najstarijih gradova Evrope. Plovdiv se našao na ovoj listi zbog činjenice da je idealna destinacija kulturnog, verskog i vinskog turizma. Svakako je nezaobilazno posetiti arheološki kompleks Nebet Tepe, koji obuhvata ostatke prvog naselja na ovoj teritoriji. Zatim amfiteatar, koji je nekada posećivalo oko 30.000 ljudi odjednom. Godine 2019., Plovdiv će biti evropska prestonica kulture. U ovom gradu održavaju se Međunarodni sajam potrošačkih dobara i tehnologije, Međunarodni poljoprivredni sajam i Međunarodni pozorišni festival zvan Scena na raskršću.

Nant, Francuska

 

Nant se nalazi u Zapadnoj Francuskoj i jedna je od glavnih luka Francuske kao i šesti grad po veličini. Nalazi se na obali reke Loare. Nezaobilazna atrakcija je botanički vrt  Jardin des plantes de Nantes, za koji ne morate da plaćate ulaznicu. Od lokaliteta kulturno-istorijskog nasleđa, izdvajamo; Dvorac knezova Bretanje, Chateau des ducsBretagneili, koji je bio centar Bretanje do 1941. a u nejmu se danas nalazi Muzej istorije. Bazilika Notre- Dame de Bon-Port je poznata građevina, koju su Seheult i Josepha-Fleurya Chenantais.

Azores, Portugal

 

Azores je jedna od dve autonomne pokrajine u Portugalu, koja je sastavljena od 9 vulkanskih ostrva, koja se nalaze u severnom Atlantiku u prilično su udaljena od Iberijskog poluostrva. Lisabon kao glavni grad Portugala je od ovih ostrva udaljen oko 1500 km. Svako ostrvo u arhipelagu je po nečemu posebno počevši od pejzaža, gastronomije, kulture i dr. Autentična priroda očara svakog posetioca.

Pariz, Francuska

 

Kada kažemo grad svetlosti, mislimo na Pariz, grad koji je kulturno uzvišen i privredno razvijen. Ovo je najveći grad Francuske sa oko 11 miliona stanovnika. Nalazi se na reci Seni. Ako boravite u Parizu, obavezno posetite Luvr, Montmart, Notr Dam i Ajfelovu kulu. Krstarenje Senom pruža divne uspomene sa putovanja.

Novi Sad, Srbija

 

Na ovoj listi nalazi se i naše gore list, a to je zasluženo Novi Sad. Nalazi se u neposrednoj blizini Fruške gore na reci Dunavu. Od 2006. godine je član Evropskih gradova turizma. Turističke atrakcije su Petrovaradinska tvrđava, Fruška gora u blizini i manastiri kao i salaši koji čuvaju kulturu i tradiciji od zuba vremena.

Brisel, Belgija

 

Glavni grad Belgije je ujedno i prestonica Evropske unije. Svi koji posete Brisel, mogu uživati u gastronomiji, velikom broju barova, noćnom provodu, šoping centrima i dr. Atrakcije, koje svakako morate videti ako boravite u Briselu su: gradski trg, koji se nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine, katedrale Svetog Mihaila i Gudula, Kraljevsku palatu, Briselsku berzu, Palatu pravde. Posebnu atrakciju predstavlja Atomium, koji je visok 103m i sastoji se od devet atoma jednog alfa gvozdenog kristala. Kugle su spojene cevima kroz koje možete proći i liftom se popeti do najviše kugle, gde se nalazi restoran, iz kog možete posmatrati grad.

Kotor, Crna Gora

 

Sa pogledom na Bokokotorski zaliv, Kotor je stari grad, koji je opasan velikim bedemima. Ovo je jedini grad na istočnoj obali Jadrana, koji predstavlja pravi mediteranski lavirint od grada. Svakako morate videti ovu impozantnu arhitekturu i mnoge spomenike, koji se nalaze na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Obilaskom Kotora omogućavate sebi put kroz istoriju pri čemu možete obići katedralu Svetog Tripuna, crkve Svetog Luke, Kneževu palatu iz XVII veka kao i Napoleonovo pozorište. Karnevali su nešto što nikako ne smete da propustite ukoliko ste osoba veselog duha.

Milano, Italija

 

Milano je drugi po veličini grad u Italiji i predstavlja poznati privredni i modni centar. Čuven je po arhitetktonskom stilu i bogatom kulturno-istorijskom nasleđu.  U ovom gradu morate videti gotsku katedralu Duomo, zamak Sforca, crkvu Santa Marija dela Gracija, u kojoj možete Da Vinčijevu sliku Tajna večera i Milansku skalu. Visoka moda je sinomim za Milano jer se u njemu održava nedelja visoke mode, ali isto tako je idealna destinacija za šoping za svačiji ukus i stil. Za one, koji su ljubitelji fudbala, možete posetiti stadion Đuzepe Meaca, na kome igraju FK Milan i FK Inter Milan.

Svaka destinacija je atraktivna na svoj način. Svakako će izbor zavisiti od Vaših afiniteta i motiva putovanja. Bez obzira da se opredelite za autentičnu prirodu ili grad sa kulturno-istorijskim nasleđem, nećete pogrešiti jer doživljaj svakako neće izostati. Pronađite turističke agencije koje u svojoj ponudi imaju aranžmane ka ovim destinacijama.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.