Najčešće prevare na putovanjima i kako se sačuvati od njih

Ukoliko planirate neko putovanje u skorije vreme, ovo bi mogao biti pravi tekst za vas. Kao turista veoma lako možete biti žrtva neke od brojnih prevara koje se dešavaju u popularnim turističkim destinacijama. Kako biste bili obazriviji na vašem sledećem putovanju, ukazaćemo vam na neke od najčešćih prevara koje vas mogu zadesiti.

Taksisti

Prevare taksista se uglavnom svode na to da što skuplje platite vožnju, tako što će vas namerno voziti zaobilaznim putem, reći da je taksimetar pokvaren, ili da ćete se lako dogovoriti za cenu. Veoma često taksisti imaju dogovore sa određenim lokalnim agencijama, hotelima kako bi turistima preporučivali njihove usluge i tako dobijali provizuju.

Savet: ukoliko možete, uvek pozovite taksi kako biste bili sigurni da su članovi udruženja taksista, proverite da li radi taksimetar ili se unapred dogovorite oko cene vožnje, proverite cene vožnje taksijem u turističko-informativnim centrima  (ovi centri se uglavnom nalaze na aerodromima, železničkim stanicama, centru grada)  ili kod neke druge neutralne strane – lokalaca koji će najverovatnije iskreno reći kako se kreću cene. Takođe, predloge taksista uzimajte sa rezervom.

Džeparoši

Popularne turističke destinacije preplavljene turistima u sezoni su raj za džeparoše. Na najfrekventnijim tačkama grada, kao što su autobuske stanice, metro, voz, gradski trgovi, bulevari, je najveća šanša da vas neko pokrade. Često na ovakvim mestima možete primetiti znak “Pazite se džeparoša”, a kada turisti pročitaju ovo upozorenje mahinalno krenu da proveravaju svoj novčanik. Na taj način džeparoši mogu videti zapravo gde vi držite svoj novac i tako im je posao pljačkanja zapravo olakšan.

Savet: ne ističite svoje dragocenosti (ne pokazujte svoj vredan nakit, novac, mobilni telefon i slično), svoju torbu držite uvek kod sebe ili ispred sebe. Neki turisti nose još jedan “lažan” novčanik – prazan, kako bi ukoliko dođe do krađe, džeparoši uzeli pogrešan novčanik. Takođe, ne držite sav novac na jednom mestu sa svim dokumentima, a poželjno je da imate fotokopiranu prvu stranu pasoša i nešto novca sa strane.

Prosjaci

Obično su to osobe za koje se najmanje sumnja da su prevaranti ili učestvuju u organizovanim prevarama – deca, mlade trudnice, bake koje najviše izazivaju simpatije i sažaljenje među ljudima koji im daju novac.

Savet: u ovakvim situacija je bolje ne davati novac, s obzirom da biste tako podržavali organizovane prevare, a novac koji dajete deci često završi kod njihovih roditelja ili neke druge starije osobe koja ih prisiljava na rad. Svakako da je nekada teško odoleti, pogotovo deci, ali umesto novca bolje je dati hranu.

Lažne humanitarne peticije

Uglavnom na meti bivaju turisti oko glavnih turističkih atrakcija, gde im često prilaze mlade devojke ili deca tražeći od turista da potpišu “peticiju” i doniraju novac njihovoj humanitarnoj akciji, na taj način izmamljujući od turista gotovinu, a u gorem slučaju, na ovaj način vam skreću pažnju kako bi vas ostali članovi pljačkali dok potpisujete peticiju.

Savet: čuvati svoje stvari, držati ih ispred sebe, ukoliko vidite da se oko vas stvara gužva najbolje je da produžite dalje i ne zadržavate se. Ovakve prevare su česte u Parizu.

Menjačnice

Menjačnice sa mnogo pogodnijim kursem zvuče jako primamljivo, ali i opasno po vaš džep. U takvim situacijama vam mogu nekada dati lažne novčanice, ili čak i najobičniji prazan papir među novčanicama. Izbegavajte da menjate novac na ulici, kod nelicenciranih menjačnica ili drugih lica. Često u menjačnicama, ali i drugim mestima (prodavnice, taksisti, kafići…), zaposleni namerno veoma polako broje novčanice dok vam vraćaju novac, u nadi da ćete izgubiti strpljenje, uzeti novac i otići u žurbi.

Savet: pre puta raspitajte se o valuti destinacije u koju putujete, kakav je kurs, gde možete promeniti novac… Uvek prebrojte novac u menjačnici, kako biste mogli na vreme da reagujete.

Lažna policija

Osobe koje se predstavljaju kao policajci, mogu vas zaustaviti na ulici  uz izgovor da proveravaju novčanice usled istrage o fasifikatima i tražiti da pogledaju i vaš novčanik. Savet je u takvim situacijama pitate da odete do stanice, kao i da ne dajete svoj novčanik svakome. Ovakve prevare su česte u Budimpešti, Bukureštu, Meksiku, Bogoti, Bangkoku.

Atraktivna dama

Ukoliko vam priđe veoma atraktivna devojka, otvoreno započne flert sa vama i pozove vas da nastavite dalje razgovor u njenom “omiljenom” baru, gde ćete porazgovarati, popiti par pića – može biti reč o prevari. Kada vam konobar donese račun on može preći cifru od nekoliko hiljada dolara, devojku nećete više videti, a obezbeđenje vam može napraviti problem ako ne platite račun.

Savet: ukoliko vam se učini da možete biti žrtva ovakve prevare, bolje je da vi predložite bar ili restoran, da pitate unapred da pogledate cene. Ovakve prevare su česte u Atini, Bangkoku, Istanbulu, Budimpešti.

Prodavci tepiha, nakita

Iskusni trgovci raznih zanatskih proizvoda vrebaju turiste ispred svojih radnji ili na ulici, kako bi ih odveli i ugostili u svojoj prodavnici i prodali neke od svojih proizvoda. Mogu biti veoma prijateljski nastrojeni i šarmatni da je nekada jako teško odbiti njihovu “velikodušnu” ponudu. Ponudiće vas pićem, uslužiti vas, ali vas neće tako lako pustiti dok ne kupite nešto.

Savet: nemojte lako verovati trgovcima na ulicama, ne odlazite sa njima i ne prihvatajte piće dobrodošlice. Najbolje je odbiti ponudu i nastaviti svojim putem, ukoliko ne nameravate da kupujete išta. Ovakve situacije su česte u Tunisu, Maroku, Turskoj.

Narukvice “prijateljstva”

Na ulici vam može prići osoba koje će vas zamoliti da mu pomognete da “demonstrira” javnosti ili nekome pored vas kako se prave njihove narukvice, nekada mogu biti veoma uporni do te mere da vas sami uhvate za ruku i prave narukvicu bez vaše dozvole. Kada vam naprave ovakve narukvice, koje je jako teško skinuti, zahtevaće od vas da im platite. Slični primeri su i sa “poklanjanjem” ruzmarina ili ruža, gde kada uzmete ove takozvane “poklone” zahtevaće od vas novac.

Savet: ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, najbolje je da ne uzimate ništa što vam daju ulični prodavci, umetnici, jer od momenta kada uzmete u ruke ili vam stave narukvicu i slično, tražiće od vas da platite. Ovakve prevare su česte u  Madridu, Rimu, Barseloni, Kairu, Nju Delhiju.

Skuplji račun u restoranu

Veoma često restorani i barovi u centru grada ili blizu  glavnih turističkih atrakcija mogu biti mnogo skuplji od drugih koji su samo par minuta udaljeni. Generalno, jeftinije ćete platiti račun ukoliko zađete samo malo dalje od centra grada. Nije strano da, ukoliko primete da ste turista, stave na vaš račun više nego sto ste konzumirali (umesto tri, naplatiće vam pet pića i slično), a turisti u nepažnji često ne proveravaju cene, kao ni količinu.

Savet: raspitajte se pre putovanja na određenim forumima, sajtovima, koji se restorani preporučuju, napravite listu od par restorana koji vam se čine zanimljivim. Ukoliko sednete u neki lokal, a karta pića/jelovnik nema prikazane cene, veća je verovatnoća da će vam naplatiti više nego što je potrebno. Uvek proveravajte šta su vam sve naplatili kada dobijete račun. Uglavnom su ovakve prevare tipične u evropskim gradovima kao što su Rim, Pariz…

“Dobronamerni” lokalci

Ovakvih primera ima svugde u svetu, gde će pojedinci težiti da iskoriste turistu kome je grad nepoznat kako bi se “ogrebali” za novac. Mogu vam ponuditi pomoć od toga da vam skinu novac sa bankomata, da vas upute do određenog lokaliteta ili atrakcije, pomognu da kupite karte na automatima i sl. sa ciljem da vas kasnije pokradu.

Savet: nemojte verovati svakome, takođe nemojte dozvoljavati da nepoznate osobe budu u vašoj neposrednoj blizini kada kucate pin kod na bankomatu, takve osobe vas mogu opljačkati kasnije i podići novac sa kartice.

Ovde su nabrojane samo neke od čestih prevara, kojih svakako ima mnogo više. Svakako je topla preporuka da pre putovanja napravite malo istraživanje o toj destinaciji.  Najpouzdanije informacije i zvanična obaveštenja i upozorenja možete naći na zvaničnim sajtovima turističkih organizacija zemalja ili gradova koje posećujete. Ukoliko ste nekada bili prevareni na putovanju, podelite sa nama vašu priču i iskustva, kao i savete za ostale putnike.

Autor: Ljiljana Jovanović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.