Najlepše drevne ruševine – arheološka nalazišta koja morate videti

Veličanstvena drevna arheološka nalazišta i ruševine širom sveta ostavljaju turiste bez daha. Za mnoge od ovih ruševina vezuje se osećanje misterije pred zagonetkom koja, čini se, ostaje večna. 

Fotografija Mači Pikču

I dalje savremenom čoveku koji veruje da u svojim rukama ima ključ za svaki problem ostaje nejasno kako su, bez bilo kakvih tehničkih pomagala, u davna vremena ljudi uspeli da isklesane kamene gromade neverovatno skladno i savršeno precizno poređaju jedan na drugi i naprave sebi domove, grobnice, ali i mnoge druge drevne građevine.

Maču Pikču je možda najpoznatija ruševina među njima, ali ništa manje impresivne nisu ni druge drevne ruševine širom sveta, poput grandioznog Koloseuma, Vavilona ili Efesa. Upoznajte se sa njima u nastavku teksta!

Maču Pikču – poznate ruševine u Peruu

Kao retko gde, umeće graditeljstva došlo je do izražaja upravo u Peruu, na lokalitetu koji se smatra najposećenijim i najočuvanijim u Južnoj Americi.  Jedno je od najboljih areholoških čuda na planeti, Maču Pikču je sveti grad Inka koji se nalazi na padinama Anda na visini od 2 350 metara nadmorske visine. 

Svako ko se uputi na tlo Latinske Amerike, to uglavnom čini kako bi video svu lepotu ovog drevnog svetog grada. Maestralni središnji trg okružuje bujna vegetacija i oko dvesta građevina smeštenih po terasama. Pre otkrića 1911. godine od strane američkog istoričara Hajrama Bingama, ovo svetsko čudo bilo je tajna za ostatak sveta

Maču Pikču danas svedoči o impozantnoj civilizaciji Inka i jedan je od retkih drevnih pretkolumbovskih gradova koji je pronađen skoro netaknut. Među ruševinama ovde se danas mogu videti ostaci hramova, palata, opservatorija. Od 1983. godine Maču Pikču  je pod zaštitom Uneska, a 2007. proglašen je za novo svetsko čudo!

Vavilon u Iraku 

Najpoznatiji i jedan od najstarijih političkih, trgovinskih i kulturnih centara u antičkom svetu jeste Vavilon, glavni grad Vavilonskog carstva. To je bio izuzetno moćan, kontroverzni grad nad gradovima. Za jedne je bio centar prefinjenosti, a za druge carstvo razvrata i bluda. 

Ovaj drevni uništeni grad nalazio se na teritoriji Mesopotamije, u Iraku, oko 90 km južno od Bagdada. Čuvenu Ištarinu kapiju i Semiramidine vrtove izgradio je car Nabukodanosor, a Vavilon je upravo za vreme njegove vladavine doživeo procvat. Veliki Viseći vrtovi bili su jedno do sedam svetskih čuda starog sveta. 

Vavilon je rušen u više navrata, a na tlo ovog drevnog grada stupio je i Aleksandar Veliki. Danas se izraz Vavilon koristi i u prenesenom značenju da označi kosmopolitski, multietnički grad u kom živi više naroda, vera i jezika, ali i kao izraz za blud, nemoral i razvrat. 

Palenke – ruševine u Meksiku

Čudesna civilizacija Maja ostavila je svoj trag na području Meksika. Drevni grad Palenke podignut je u sred meksičke džungle, a pažnju privlači po načinu izgradnje. Maestralne Maje na ovom nepristupačnom području podigle su grad bez ikakvih tehničkih pomagala i bez tehnologije koja je poznata savremnom čoveku. 

Palenke su vekovima bile neotkrivene, sve do početka XIX veka, kada su ostatke ovog drevnog grada pronašli istraživači Frederik Ketervud i Džon Stivens. Tada su otkriveni drevni hramovi zapanjujućeg izgleda, tajanstvene grobnice i reljefne statue. Staro majansko ime za Palenke je Lakam Ha, što u prevodu znači velika voda, po mnogobrojnim izvorima koji se nalaze u blizini ovog drevnog grada.

Čičenica – drevni grad Maja 

Još jedan drevni grad Maja koji je impozantan i kao takav svrstan na listu novih sedam svetskih čuda jeste Čičenica. Nalazi se na poluostrvu Jukatan u Meksiku, a građevina koja ovde dovodi veliki broj turista je impresivna velika stepenasta piramida poznata pod i pod nazivom hram Kukulkan. Čičenica je drevni grad u kom se nalaze  najpoznatije i najimpresivnije majanske građevine. 

Na vrhu čuvene stepenaste piramide nalazi se Hram ratnika koji je služio kao priprema vojnika za rat, a zanimljivo je da su stubovi hrama izgrađeni tako da podsećaju na ratnike. Velika piramida El Kastiljo specifična je zbog stepenica koje se pružaju sa sve četiri strane od podnožja do vrha. 

Na piramidi su naročito upečatljive statue zmija koje, u određeno doba godine, zbog položaja sunčevih zraka izgledaju kao da su žive, te se stiče utisak da se pomeraju. Ovaj poznati fenomen piramide privuče u ovaj drevni grad preko 20 000 turista godišnje!

Pompeja – arheološka nalazišta krasne Italije

Antičke ruševine drevnog grada pompeje

Jedan od najposećenijih drevnih lokaliteta u Italiji i svetu je Pompeja čiji se ostaci nalaze nadomak Napulja. Osnovan u 6. veku pre nove ere, ovaj drevni grad je bio moćan rimski grad, ali snažna erupcija vulkana Vezuva odvešće ga u istoriju. 

Tom prilikom Pompeja je zatrpana vulkanskim pepelom debljine sedam metara. Veći deo stanovništva Pompeje je izgubio život zbog lave i otrovnih gasova. Danas je ovo arheološko nalazište izuzetno posećeno, a posetioce najviše privlače javna kupatila, bordel, kao i amfiteatar. Pompeja je otkrivena 1748. godine, a danas predstavlja peto najposećenije arheološko nalazište na svetu!

Efes – obiđite ga na letovanju u Turskoj

Poznati antički grad u Turskoj – ruševine Efes, nezaobilazan je na listi svetskih putnika koji dolaze u turska letovališta Kušadasi, Marmaris i Bodrum. Efes je najbliži Kušadasiju i nalazi se na svega tridesetak kilometara udaljenosti, dok je nešto dalji od Marmarisa i Bodruma.

Efes danas predstavlja najpoznatiji muzej na otvorenom u Turskoj. Ovde se nalazio Artemidin hram, jedno od svetskih čuda starog antičkog sveta, posvećeno grčkoj boginji Artemidi, čiji su stubovi bili visoki 30 metara. 

Čuveni su i ostaci velikog pozorišta u Efesu koje je imalo kapacitet 24 000 mesta, kao i biblioteka koja je bila treća po veličini u starom svetu odmah posle čuvenih biblioteka u Aleksandriji i Pergamonu. Poznati filozof Heraklit rođen je u Efesu. U doba starog Rima Efes je bio jedan od najznačajnijih gradova. 

Memfis – poznati antički grad u Egiptu

Memfis je bio prestonica starog Egipta i predstavljao je jedan od značajnijih i najvećih gradova antičkog sveta. Kao i Efes u Turskoj, i Memfis predstavlja muzej na otvorenom i izuzetno je primamljiv za turiste iz svih delova sveta, a mnogi ga obilaze tokom putovanja u Egipat. Među ostacima ovoga drevnog grada su sfinge, hram Ptah, kraljevska palata i velika statua Ramzesa II.

Kartagina  – antički drevni grad u Tunisu

Još jedan antički drevni grad na teritoriji Afrike jeste Kartagina. Nalazi se na teritoriji današnjeg Tunisa. Sve dok nije uništen u Punskim ratovima, predstavljao je moćan, veliki i bogat grad. Kartaginu su osnovali Feničani, a impresivna istorija ovog grada danas na ove prostore dovodi veliki broj posetilaca. 

U središtu grada i sada se nalaze ostaci visoke citadele zvane Birsa, a sam položaj grada bio je idealan. Zaštićen sa kopna i mora sa plodnim zemljištem i izobiljem vode, grad je brzo zauzeo poziciju važnog i moćnog grada. 

Imajući ovo u vidu, Kartagina je bila jedan od najvećih i najuticajnijih gradova antičkog doba. Imala je veliki broj stanovnika, oko 500 000 i većina je želela da živi unutar gradskih zidina. Kartagina je bila razarana nekoliko puta, ali je najveći poraz doživela nakon pobede Rimljana nad Hanibalom, nakon čega su Rimljani konačno razorili i zapalili grad. 

Petra – drevne ruševine grada u Jordanu

Petra se nalazi na teritoriji današnjeg Jordana u blizini Mrtvog mora,  a u drevna vremena bila je prestonica Nabatejskog carstva i vrlo značajan trgovinski centar. 

Pošto je bio usečen u stenu i i sa svih strana opkoljen strmim liticama, grad je pratkično bio neosvojiv. U Petri je vode bilo u izobilju, a sam grad je spajao Arabiju sa Sredozemljem. Danas je od ostataka grada poznata grobnica koja je uklesana u crvenu stenu i amfiteatar kog su otkrili američki arheolozi 1961. godine. Pored toga, u Petri je sačuvano oko 800 građevina i žrtvenika. 

Koloseum -simbol Italije

Noćna fotografija spoljašnjosti ruševina koloseuma u Rimu

Najveći amfiteatar ikada izgrađen je Koloseum ili Flavijev amfiteatar u Rimu. Čuvena građevina za javne spektakle danas privlači ogroman broj posetilaca Italije iz svih delova sveta. Trospratna fasada Koloseuma, arhitektura i impresivna istorija svrstali su ovu građevinu na listu Sedam svetskih čuda novog doba

Kao najveći amfiteatar na svetu Koloseum je mogao da primi između 50 i 80 hiljada ljudi. Izgrađen je za vreme dinastije Flavija, a čuvene borbe gladijatora, boraca u starom Rimu koji su se borili protiv životinja i jedni protiv drugih, i danas su inspiracija mnogim filmskim umetnicima. 

Koloseum je u više navrata bio teško oštećen zemljotresima, a njegova unutrašnjost preuređena je tek u 19. veku, dok je za vreme Benita Musolinija arena u potpunosti istražena. Koloseum je najposećenija turistička atrakcija u Rimu i najpoznatiji je simbol moćnog i velikog Rimskog carstva. 

Koja od ovih dnevnih ruševina, antičkih gradova i znamenitosti vas najviše privlači? Jeste li neku već videli? Obilaskom ovih ruševina možete naučiti mnogo o istoriji celokupnog čovečanstva! Putujte Sigurno

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 12.06.2020. | Modifikovano: 11.06.2020.