Najlepše umetničke slike pejzaža i gde ih videti u svetu

Najveća inspiracija svetski poznatim slikarima dolazila je iz zalazaka sunca, oluja, šuma i prirodnih formacija koje su pod njihovim četkicama ovekovečene i sačuvane od zaborava, možda i zauvek. Osim toga, svaki autor svojoj slici pruža autentičan pečat koji priča priču između redova (ili poteza četkicom), pa su ovakva dela neretko povezana i sa emocijama, društvenim pitanjima i razmišljanjima koja je baš svaki posmatrač slobodan da tumači na svoj način. 

Zbog toga su pejzaži među najcenjenijim primercima u galerijama širom sveta, a prvi među najboljima su dela francuskih, ruskih i holandskih slikara. Naredne redove posvećujemo najlepše oslikanim pejzažima koje je svet video, kao i izvorima inspiracije njihovih autora. 

Četkica i boje za slikanje

#1 Jutro u borovoj šumi – Ivan Šiškin i Konstantin Savicki 

Ivan Šiškin je jedan od najoznatijih ruskih slikara, a njegovu najpoznatiju sliku Jutro u borovoj šumi dobro poznaju čak i deca. Naime, čuvena slika prikazuje jutarnje sunce u borovoj šumi, kao i razigrane medvede čije se slikanje pripisuje Konstantinu Savickom. Izvori upućuju na to da je Šiškin pronašao inspiraciju u Estoniji, gde je često provodio svoja leta. 

Mnoge su reprodukcije slike Jutro u borovoj šumi, a jedna od najpoznatijih je ona na omotu čuvenih ruskih bombona od čokolade Мишка косолапый, zbog kojih i najmlađi vole i poštuju Šiškinovo stvaralaštvo. Slika je danas smeštena u galeriji Tretjakov, koja predstavlja dom ruske nacionalne umetnosti sa akcentom na slikarstvo. 

#2 Impresija, rađanje sunca – Klod Mone

Klod Mone je jedna od najsjajnijih zvezda na umetničkom nebu Francuske, a moglo bi se reći i celog sveta. Njegova najpoznatija slika je začetnik čitavog jednog pravca u slikarstvu, koji je svoje ime dobio upravo po njenom nazivu – Impresija, rađanje Sunca. 

Impresionizam je rođen kada je Mone naslikao svitanje u francuskoj luci Avr, kombinujući smele poteze za nemirnu vodu, i delikatne narandžaste prelaze za sunčev odsjaj, koji je na platnu gotovo oživeo. Na slici se vidi tek probuđena luka sa nekoliko lađa, još uvek prekrivenih jutarnjom izmaglicom. 

Slika je prvi put izložena 1874. godine na samostalnoj izložbi koju je pripredila grupa slikara, među kojima i Mone, a kritike su bilo vrlo oštre. Kritičari su tada po prvi put govorili o impresiji u kontekstu Moneove slike, ali sa neprijatnim i podrugljivim tonom, ni ne sluteći da upravo u impresiji leži jedan novi pravac u slikarstvu. Impresija, rađanje Sunca je danas smeštena u muzeju Маrmottan Моnet u Parizu, koji ujedno predstavlja i najveću kolekciju Moneovih dela. 

Ljudi u galeriji slika

#3 Zvezdana noć – Vinsent Van Gog

Zvezdanu noć je naslikao Vinsent Van Gog u junu 1889. godine, prenoseći tako na platno pogled sa prozora sanatorijuma u kome je boravio u Provansi, tačnije San Remiju. Slika predstavlja zvezdano nebo koje nadgleda seoske brežuljke, a tvrdi se da je naslikana danju, po sećanju na noćni prizor koji se pružao iz sobe sanatorijuma. Ipak, nebo je naslikano vrlo živopisno i maštovito, tako da modro plava boja i zvezde zauzimaju dve trećine slike. 

Slika je nastala samo 13 meseci pre nego što je slavni slikar izvršio samoubistvo, a nesumnjivo je da su ga upravo zvezde inspirisale i terale na razmišljanje, o čemu je Van Gog i pisao u pismima svom bratu Teu. Zvezdano nebo je danas smešteno u stalnoj kolekciji Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, a tu se čuva još od 1941. godine.

#4 Kameni most – Rembrant van Rijn

Jedan od najlepših naslikanih pejzaža na svetu je delo holandskog baroknog slikara Rembranta. Reč je o Kamenom mostu, slici koja je nastala oko 1637. godine. Slika prikazuje most u daljini, nad kojim se mešaju nijanse modro plave, zelene i žute koje predstavljaju drveće i nebo. 

Rembrant je bio poznat kao slikar svetlosti i senki, a uz to je i slikao u duhu beskompromisnog realizma, po čemu je ostao zapamćen do današnjeg dana. Kameni most se danas čuva u Rajksmuzeumu u Amsterdamu – državnom muzeju Holandije. 

Ovo su neki od najlepših primeraka pejzaža nastalih u bogatoj istoriji svetskog slikarstva, a ono što je najbolje, jeste mogućnost da svaku od slika vidite i danas, u velikim galerijama i muzejima gde se čuvaju sa najvećom pažnjom koju i zaslužuju. 

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 28.08.2019. | Modifikovano: 28.08.2019.