Najnepristupačnije ostrvo na svetu konačno dobilo aerodrom

Sećate se kako izgleda najopasniji aerodrom na svetu Lukla u Nepalu, e pa ovaj put tema nije u pitanju samo opasnost aerodroma već pristupačnost aerodroma. Pošto je verovatno najnepristupačnije ostrvo na svetu kako reljefno tako i svojom pozicijom, konačno dobilo svoj aerodrom. U pitanju je ostrvo Sveta Helena.

Koliko je ostrvo Sveta Helena nepristupačno?

Pa recimo samo da je upravo ostrvo Sveta Helena, ako se prisetite, ono ostrvo na koje je prognan Napoleon Bonaparta pre 200 godina, kada je nakon 6 godina izgnanstva na ovom ostrvu i izdahnuo.

Sveta Helena ostrvo se nalazi u Južnom Atlantiku između obala Afrike i Južne Amerike, na oko 1950 km udaljenosti od kopna Afrike.

Na ovo maleno ostrvo u Atlantskom okeanu se do pre mesec dana moglo stići isključivo brodom, koji takođe nije saobraćao redovno, već periodično iz Južne Afrike. Za ovo putovanje je bilo potrebno nekoliko dana, kao i danas, osim ako se uputite avionom na njega. Još uvek nije poznat budući intenzitet avionskog saobraćaja na ostrvu Sveta Helena, ali je poznato da će letove sigurno sprovoditi južnoafrička avionska kompanija Comair iz Johanesburga, kao i najverovatnije iz Kejp Tauna.

Ostrvo Sveta Helena potpada pod teritoriju Velike Britanije i danas ga naseljava oko 5.000 stanovnika kojima će sigurno biti drago da znaju da sada znatno jednostavnije mogu otputovati sa sopstvenog ostrva.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 20.05.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.