Napulj – grad nesputanog duha, pice i Maradone

Nadahnut lepotama Napulja Ljubomir Nenadović je sa neospornim književnim umećem opisao neodoljivi magnetizam Napuljskog zaliva i njegove okoline, kao što je ostrvo Kapri. Oduvek privlačan turistima, sa izuzetnim geografskim i istorijskim znamenitostima, mediteranskom arhitekturom i umetnošću ovaj italijanski grad pleni i inspiriše.

U pesmama i putopisima pominje se više nego bilo koji drugi grad. Pred njegovim prirodnim lepotama nije ostao ravnodušan ni Gete, pa će u jednom od svojih inspirativnih trenutaka, omamljen lepotama ovog zanosnog grada, zabeležiti: Napulj je raj, svako živi u nekoj vrsti pijanog samozaborava.

Bilo zbog prelepe panorame, bajkovitih zamkova, legendarnih priča o italijanskoj mafiji ili zbog  činjenice da je prva pica na svetu nastala upravo ovde, putovanje u Napulj ima šarm kojem je teško odoleti i energiju koja će vas pokrenuti. Ukoliko želite da posetite ovaj prelepi grad i interesuje vas šta sve može da ponudi, u nastavku teksta ćete saznati sve o tome gde se nalazi Napulj, kako teče njegova svakodnevnica, kao i generalni duh i istorijski značaj ovog grada u Italiji. 

Gde se nalazi Napulj?

Napulj (ili kako ga nazivaju Italijani Napoli) glavni je grad pokrajine Kampanja. Treći je po veličini grad u Italiji posle Rima i Milana i nalazi se na prelazu iz središnje ka južnoj Italiji. Od glavnog grada Rima nalazi se jugoistočno i od njega je udaljen 225 kilometara.

Smešten je između Tirenskog mora i čuvenog vulkana Vezuva. Sa sredozemnom klimom, dugim toplim letima i blagim i kišovitim zimama, Napulj privlači turiste iz raznih delova sveta. Zbog seizmičkih aktivnosti, grad ima izvore tople i vrele vode. U Napulju i njegovoj okolini živi preko 4 miliona stanovnika. To je jedan od najgušće naseljenih gradova kako u Italiji tako i u Evropi, i predstavlja mesto sa brojnim turističkim atrakcijama i istorijskim znamenitostima koje obavezno treba videti. 

Istorija Napulja

Napulj je grad burne istorijske prošlosti, legendarnih priča i izraženih kontrasta. Osnovali su ga Grci između 7. i 6. veka pre naše ere pod nazivom Neapolis (Novi grad). Ostaci grčkog jezgra grada su danas na mestu zamka Del Ovo. Grad je bio pod vlašću Rimljana, Germana, a bio je osvojen i od strane Španaca i Francuza.

Napuljska obala

Od 1137. do 1860. godine bio je glavni grad Napuljske kraljevine, a spomenik koji danas stoji na jednom od najvećih gradskih trgova je spomenik podignut Đuzepeu Garibaldiju koji je 1860. godine Napulj pripojio Kraljevini Italiji. Za vreme Drugog svetskog rata Napulj je bombardovan, a 1980. godine veliku štetu naneo mu je zemljotres.

Legenda o nastanku Napulja

Napolitanci se zovu još i Partenopejci, a za ovaj neobičan naziv vezana je legenda o Odiseju i sireni Partenopi. Prema legendi, sirene su svojom pesmom pokušavale da zavedu Odiseja. Jedina koja je preživela Odisejev veliki bes bila je Partenopa. Zaljubljena, ali odbačena od Odiseja, sirena Partenopa je lutala morem i za svoje stajalište izabrala Napuljski zaliv. I zaista, turisti svedoče da sam zaliv ima obrise ženskog tela.

Znamenitosti Napulja

Ako ste se pitali šta se može videti u ovom gradu, znamenitosti Napulja su mnoge i kad dođete ovde zaista je teško odabrati šta pre posetiti. Pored lokacija od istorijskog značaja, posebne atrakcije Napulja predstavljaju i arheološki lokaliteti Pompeja i Herkulanum, koji su značajni i po tome što predstavljaju i neke od najbolje očuvanih lokaliteta koji istovremeno svedoče o dejstvu razorne erupcije Vezuva iz 79. godine. 

Napuljski trg

U blizini obale mora nalazi se prostrani centralni gradski trg Piazza del Plebiscito. Omiljeno je sastajalište Napolitanaca i turista. Na njemu se nalaze i bazilike San Francisko di Paola i Kraljevska palata. Na ovom polukružnom velikom trgu uočljive su dve statue konjanika, a za njih se vezuje i jedna legenda.

Naime, u davna vremena kralj je naređivao svojim robovima da vezanih očiju koračaju od palate do dve statue konjanika i da prođu između njih. Ukoliko bi uspeli, kralj bi im poštedeo život, a ukoliko ne bi, bili bi ubijeni. Danas na ovom trgu nastupaju muzičke zvezde i održavaju se koncerti i druga događanja.

Novi zamak

Izgradnja ovog čuvenog dvorca započeta je u 13. veku, dok je njegova obnova izvršena u 15. veku. Više puta je obnavljan. Sastoji se od pet velikih tornjeva i arhitektonski je simbol grada. Pravougaonog je oblika, ima veliku ugaonu bastionu, a unutar njegovih zidina održavaju se razne manifestacije i izložbe.

Zamkovi u Napulju odišu mistikom, a ovo velelepno zdanje zauzima jedno od vodećih mesta za obilazak i na listi je Svetske baštine.

Kraljevska opera

Zdanje Kraljevske opere (Teatar Svetog Karla) svečano je otvoreno 1737. godine što ga čini starijim od čuvene Milanske skale. Ovo je najstarija operska  kuća u Evropi. U njoj su nastupali Enriko Karuzo, Marija Kalas, Lučano Pavaroti, kao i Rosini, Đuzepe Verdi.

Teatar San Karlo se nalazi pored centralnog gradskog trga i povezan je sa Kraljevskom palatom. Akustika napolitanske opere je savršena, pa ćete, čak iako sedite na sedištima u prizemnom delu opere, bez problema čuti glas vodiča gde god se on nalazi.

Drevna Pompeja

Ukoliko želite potpuno da upoznate duh i šarm Napulja, onda obavezno treba da obiđete Pompejunajposećeniji lokalitet u Italiji, ali i 5. najposećenije arheološko nalazište na svetu. Pompeja je bio napredan rimski grad osnovan u 6. veku pre nove ere, a sad predstavlja jednu od najznačajnijih znamenitosti Napulja.  

Lokalitet Pompeja

Nakon snažnog zemljotresa 62. godine koji je bio predznak erupcije vulkana, 79. godine Pompeja je uništena u erupciji Vezuva i zatrpana vulkanskim pepelom debljine 7 metara. Tada je od posledica otrovnih gasova i užarene lave stradao veliki broj lokalnog stanovništva.

Kasnije su arheolozi pronalazili ugljenisane leševe čitavih porodica, okamenjene u malteru kako pokušavaju da pobegnu ili zatečene na spavanju. Danas je posetiocima dostupno mnogo toga na ovom lokalitetu – zanimljivo je videti javno kupatilo, kao i bordel / javnu kuću Lupanar, ostatke akvadukta koji je grad snabdevao vodom, freske unutar kuća.

Herkulanum

Ista sudbina zadesila je i Herkulanum, jedno od najpoznatijih, ali i najpotresnijih nalazišta na svetu. Antički Herkulanum obiluje takođe mnogobrojnim freskama i mozaicima. Ovde je manje javnih zgrada nego u Pompeji budući da je Herkulanum, pre erupcije Vezuva, bio rezervisan uglavnom za bogatije stanovnike iz okoline Napulja.

Ukoliko obilazite Hekulanum, onda obavezno posetite i Arheološki muzej u kom možete videti raznovrsne antičke predmete pronađene prilikom iskopavanja.

Vezuv

Boravak u Napulju definitivno nije potpun ako se ne obiđe čuveni Vezuv. Šetnja oko grotla ovog vulkana pruža nesvakidašnji osećaj. Jedini je aktivni vulkan na kopnenom delu Evrope, i jedan od najpoznatijih aktivnih vulkana na svetu.

U svojoj istoriji Vezuv je imao preko 30 erupcija. Poslednja velika erupcija dogodila se 1944. godine, a najrazornija je ona iz 79. godine pre naše ere kada su uništeni Pompeja i Herkulanum.

Nakon svake jače erupcije visina Vezuva se menjala. Njegove ivice oko kratera su sasvim oštre, a sa ovog uzvišenja panoramski pogled na Napuljski zaliv je veličanstven. Za oko 20 evra može se kupiti povratna karta za autobus iz mesta Herkulanum do vrha Vezuva i nazad. 

Izleti iz Napulja

Pored već pomenutih istorijskih i drugih značajnih znamenitosti,  u okolini Napulja postoji veliki broj atrakcija koje ste u mogućnosti da obiđete, bilo da želite da posetite bližu okolinu grada, ili želite da posetite neka od okolnih ostrva, od kojih Kapri definitivno predstavlja jednu od najlepših i najomiljenijih atrakcija koje biste definitivno trebali da vidite, ako već posećujete Napulj.

Ostrvo Kapri – mondensko letovalište

Središte bogatih turista, krečnjačko ostrvo Kapri, najatraktivnije je ostrvo u ovom delu Evrope. Od Napulja se do ovog romantičnog ostrva stiže za oko 40 minuta brodom ili gliserom, a povratna karta se može kupiti za oko 40 evra. Ipak, na raspolaganju je i znatno povoljniji trajekt (oko 5 evra), samo što on od Napuljskog zaliva do Kaprija putuje nešto duže, oko dva sata.

Dominacija restorana i hotela u gradu je apsolutna, a pred prirodnim lepotama i fantastičnim pogledom na plavo more putnik ostaje potpuno razoružan. U samom gradu Kapriju ističe se Trg Umberta I, kula sa satom, rimska vila Jovis, a svakako će izuzetno zanimljiva biti poseta Plavoj pećini, jedinstvenoj u svetu – belina krečnjaka i plavetnilo mora turiste ostavlja bez daha.

Popularna italijanska serija Kapri  očaravala je mnoge ljude širom sveta, što zbog temperamentnih italijanskih glumaca, što zbog predivnih pejzaža. Ostrvo je mahom rezervisano za putnike dubljeg džepa, pa ukoliko rešite ovde da popijete kafu, računajte da se ona teško može naći ispod 8 evra.

Sorento i obala Amalfi

Odličan geografski položaj doprineo je da  čitav Napuljski zaliv ponese titulu jednog od najlepših u ovom delu Evrope. Od Kaprija do Sorenta rastojanje je svega 15 kilometara, od Napulja do Sorenta oko 50 kilometara. Sorent i Napulj su veoma dobro povezani vozovima i autobusima, pa u tom slučaju putovanje traje oko sat vremena.

Na raspolaganju je i putovanje brodom – od Kaprija do Sorenta može se stići brodom za oko pola sata. Sorento je izrazito turističko naselje. Ako poželite da uživate u kupanju, u Sorentu će vas sačekati prozirno, toplo plavo more i prijatna mediteranska klima. U Sorentu je rođen Torkvato Taso, italijanski pesnik, autor čuvenog dela Oslobođeni Jerusalim.

Amalfi

Sa južne strane Sorentinskog poluostrva nalazi se Amalfi koji je poznat po predivnim morskim uvalama do kojih se uglavnom može doći sopstvenim prevozom. Amalfi je inače jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Italije.  

Plaže u ovom delu su božanstvene, okružene su klisurama i brdima, šljunkovito – peščane i pružaju pravi užitak svima koji žele da se opuste uz zvuk mora.

U samom gradu obavezno treba posetiti predivan i živopisan trg Duomo, koji je prepoznatljiv po katedrali koju krase inspirativna dekoracija i predivni mozaici. Posle šetnje možete odmoriti pored fontane na trgu u nekom od brojnih kafića.

Pozitano

Za razliku od romantičnog mediteranskog Amalfija, Pozitano je podlegao masovnom turizmu. U skladu sa velikom posećenošću pretežno američkih turista, ovaj lep gradić na obroncima stene ima nešto više cene u odnosu na ostatak Sorentinskog poluostrva. Nalazi se na kraju obale Amalfi.

Iznad samog grada izdiže se vrlo strma planina Lataro. Ovde ćete moći uvek da vidite dosta turista, pa je gužva na ulicama nešto na šta možete računati. I ovde ćete moći da uživate na plažama okruženim stenama i strmim brdima.

Od nekada malog ribarskog mesta, Pozitano se razvio u jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Italiji. Građevine isklesane u strmim stenama ponosito gledaju na more i šarmiraju turiste koji posećuju ovaj veličanstveni grad.

Kolevka pice

Posmatrajte napuljskog čoveka kako slobodno diše, strastveno živi, uživa u svakom zalogaju i razumećete šta je hedonizam. U Napulju, kao uostalom i u čitavoj južnoj Italiji, kulinarstvu se posvećuje posebna pažnja, a jesti picu u restoranu u italijanskom gradu posve je drugačije nego jesti je na nekom drugom kraju sveta, i samo po sebi je atrakcija i doživljaj. 

Pica Napolitana

Smatra se da je Napulj kolevka pice, a ona je i zakonski zaštićena. Odavde je jedna od omiljenih vrsta hrane započela svoj put ka ostalim krajevima sveta. Zakonsko regulisanje pravljenja napolitanske pice zvanično je počelo 1984. godine. Pravila regulisana ovim zakonom tiču se upotrebe paradajza koji mora biti sa teritorije južne Italije, kao i pravljenja testa bez upotrebe bilo kakvih mehaničkih pomagala.

Takođe, debljina pice ne sme biti veća od 4 mm. Cene pica su uglavnom povoljne, pa se  tako čuvena napolitanska pica može naći po ceni  od 5 do 10 evra.

Picerija De Mikele

Jedna od najpoznatijih picerija u Napulju, ali i celoj Italiji, pa i šire jeste Da Mikele / L’ Antica Pizzeria da Michelle, osnovana osamdesetih godina prošlog veka.

Stroga pravila o pravljenju pice se praktikuju u ovoj piceriji, a zanimljiv je i njen enterijer. Upravo u ovoj piceriji snimljen je deo filma Jedi, moli, voli sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. U piceriji se može videti i njena slika.

Osim pice, u okolini Napulja nalaze se farme bivola od čijeg se mleka pravi mocarela (mozzarella) sir.

Napuljska mafija

Osim što je u svetu čuven po atrkcijama poput opere, zamkova, temperamentnog južnjačkog duha, nesputane energije, Napulj je i sinonim za italijansku mafiju, kriminalnu organizaciju Kamora.

Iako Napulj važi za rizičan grad zbog napolitanske mafije, turisti su u potpunosti sigurni, stepen bezbednosti je na visokom nivou, a dovoljno je biti uobičajeno oprezan. Kamora je jedna od najstarijih kriminalnih organizacija u Italiji. Stoga je pokrajina Kampanja jedna od najsiromašnijih pokrajina u Italiji.

Grad u kom su svi nasmejani

Na ulicama Napulja utisak će sigurno ostaviti bučni Napolitanci – govore živo, žive strastveno, a voze kao da su na trkama – neretko se može videti da prolaze i crveno svetlo na semaforu. U centralnom delu grada mogu se uočiti oronule fasade sa posivelim starim balkonima, dok između zgrada često visi veš.

Ipak, te uličice Napulja i ljudi živahnog i temperamentnog duha koji uživaju u svakom trenutku, taj snažno izražen kontrast čine ovaj grad autentično italijanskim. U ovom gradu može se videti priobalni deo sirotinjskih kuća, gužva i buka, a sa druge strane šarenolike terase prepune cveća živopisnih boja i ogromni prekookeanski brodovi. Kontrasti novog i starog prepliću se na ulicama ovog nesvakidašnjeg grada.

Popularna destinacija za snimanje filmova

Blizina mondenskog ostrva Kapri i vulkan Vezuv samo su neki od magičnih primamljivosti Napuljskog zaliva. Ovaj grad je na svoje ulice, osim pisaca, magnetski privlačio i holivudske filmske umetnike, pa je poznato da je Napulj poslužio kao lokalitet za snimanje mnogih filmova i serija, od kojih je najpoznatija serija Sopranovi.

Čudesni predeli i predivan pejzaž sa ostrva Kapri prikazani su u popularnoj italijanskoj seriji Kapri. A napolitansku picu Margaritu jela je u piceriji Da Mikele i Džulija Roberts u filmu Jedi, moli, voli koji je jednim delom sniman u Napulju.

O posebnosti ovoga grada svedoče i reči čuvene italijanske lepotice Sofije Loren koja je odrasla u okolini Napulja: „Ja nisam Italijanka, ja sam Napolitanka! A to je nešto sasvim drugo!“

Maradona – fudbalski bog Napulja

Kada je 1984. godine iz Barselone u Napulj došao legendarni argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona, usledila je zlatna era napolitanskog fudbala. Pre dolaska Maradone u Napulj, nijedan fudbalski klub sa juga Italije nije uspeo da osvoji Seriju A. Maradona je od lokalnog kluba Napolija stvorio fudbalsku velesilu koji je osvojio dve titule u nacionalnom kupu, a potom i Kup Uefa.

Maradoni, strastvenom i poročnom Argentincu, u potpunosti je odgovarao isti takav Napulj. Ljubav je bila obostrana – pričalo se da je četvrtina muške dece rođene tih osamdesetih godina dobila ime Dijego. Takođe, njegov lik je u ovom gradu sveprisutan, i nalazi se na velikom broju murala.

Tih godina Napulj je imao mnogo nerešenih društvenih i državnih pitanja, počev od obrazovanja, nezaposlenosti, stanovanja, ali „ništa od svega toga sada nije važno – doveli smo Maradonu!“, govorili su Napolitanci.

Otisnite se u čudesni svet zanosnog Napulja –  vrcavi i neobuzdani duh Napolitanaca učiniće da se osećate kao da ste obujmili čitav jedan svet. Bajkovite panorame, bogata i burna prošlost, nemirni Vezuv i gastronomija čine ovaj italijanski grad rajem za ljubitelje umetnosti i hedonizma.

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 11.05.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.