Ne nosite pesak sa italijanskih plaža! (kazne i do 3.000 evra)

Turisti koji vole da ponesu šaku zemlje, kamenčića ili peska sa italijanskih letovališta za uspomenu sada bi za to mogli skupo da plate. Pogledajte kakve se kazne spremaju za nošenje peska sa italijanskih plaža!

Zalazak Sunca - plaže Italije

Ovog leta, italijanska vlada uvela je zakon po kome se novčano sankcioniše odnošenje peska, kamenčića i školjki sa plaža. Svako ko ,,uzme, zadrži ili prodaje male količine bez dozvole“ suočiće se s kaznom između 500 i 3.000 evra.

Nacionalna turistička zajednica kaže da će specifična pravila i visine kazni zavisiti od regije do regije – na primer, Vlada Sicilije je postojeći zakon pooštrila i zabranila je odnošenje peska makar i u minimalnim količinama, kao i uzimanje kamenčića i školjki.

Ova mera je rezultat činjenica da se pesak svake godine odnosio s plaža u ogromnim količinama. Prema navodima lokalnih izveštaja, za tri letnja meseca 2015. godine gotovo pet tona peska zadržano je na aerodromu Elmas, a on je otkriven i na druga dva aerodroma, Alghero i Olbia.

Italijanske vlasti kažu da uzimanje bočice peska po osobi ne izgleda mnogo, ali ako to svako bude radio, tone i tone peska nestajaće sa plaža svake godine.

Italija svake godine privuče hiljade i hiljade turista, a sama Sicilija je jedna od njenih najpopularnijih destinacija; osim predivnih plaža, tu možete uživati u razgledanju carske rezidencije, obići vulkan Etnu i vrhunskom vinu.

Propisi o zabranjenom ponašanju variraju od zemlje do zemlje, a nekad se razlikuju i po regijama – ovde pogledajte više o tome i uživajte u bezbednom odmoru.

Autor: Anja Milovanović | Objavljeno: 09.10.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.