Nea Potidea (Halkidiki) – Grčka | Vodič za letovanje

Posle napornih poslovnih i privatnih obaveza, većina nas sa nestrpljenjem broji dane do godišnjeg odmora i letovanja. U zavisnosti od temperamenta i potrebe biramo i odgovarajuće letovalište. Iz mog ugla to je letovalište Nea Potidea na samom početku prvog prsta Halkidikija, Kasandra.

Ukoliko pripadate onoj grupi turista koji od letovanja očekuju široku peščanu plažu, čisto more, ne preterano komercijalno letovalište i odmor, na pravom ste mestu. U narednim redovima predstavljamo kako izgleda letovanje u mestu Nea Potidea. Ovo su naši utisci o Nea Potidei, kao i informacije šta možete očekivati i koje atrakcije u blizini možete videti.

Informacije o letovalištu Nea Potidea

Spuštajući se od Soluna ka prvom prstu poluostrva Halkidiki dolazite do mosta koji spaja Halkidiki sa Kasandrom, a razdvaja dva zaliva Toroneos i Termaikos. Prelaskom mosta stižete na Kasandru i nailazite na prvo mesto koje se prostire između dva pomenuta zaliva – Nea Potideu.

Zapisi nekih istoričara govore da je još u VII veku p.n.e na mestu današnje Potidee postojala kolonija grada Korinta, kao i drevni grad Palini. Gradić Nea Potide nastala je 1922. godine na mestu starog naselja koje su stvorile izbeglice iz Korinta. Godine 1960. na ovim prostorima pronađeni su ostaci devojke stari 700.000 godina, što predstavlja najstariji skelet pronađen na teritoriji Grčke.

Današnja Nea Potidea broji oko 1000 stalnih stanovnika koji žive u gornjem, starom delu Potidee okrenute ka zalivu Termaikos. Noviji deo Potidee, okrenut ka zalivu Toroneos i drugom prstu je turistički deo gde se nalaze vile za smeštaj turista i privatne vikendice Solunjana.

Idealna lokacija za put automobilom

Nea Potidea je savršeno locirana na početku Kasandre. Putovanje do ovog mesta nije teško, a možete ga organizovati uz podršku turističkih agencija, gde će prevoz biti unapred organizovan, ili možete odlučiti da putujete samostalno automobilom.

Koju god vrstu putovanja do ovog mesta da odaberete put nije težak, a Nea Potidea se nalazi na svega 68 km od Soluna. Dakle, ako putujete automobilom u Nea Potideu, pravac autoput do Soluna nakon čega se izdvajate standardnim putem prema prvom prstu – Kasandra, i tu ste. Više o tome kako putovati možete pročitati u nekom od prethodnih tekstova, kada smo predstavljali letovalište Pefkohori.

Letovanje Nea Potidea = pravi odmor

Nea Potideu odlikuje duga široka peščana plaža sa kristalno čistim morem. Upravo zbog nje Potidea nosi naziv „Najlepša plaža Kasandre“. Ukoliko ste zamišljali da ležite na širokoj peščanoj plaži, da posmatrate dete kako se slobodno igra i ne smeta nikome, kako je voda topla i ne razmišljate da će se dete prehladiti, da možete da platite kafu i koristite ležaljku ili ‘pak imate slobodu da donesete svoj suncobran i uživate u intimnosti… Ne morate više da zamišljate, dođite u Potideu i uverite se kako je sve to moguće.

Iza same plaže nalazi se šetalište na koga izlaze bašte taverni i kafića u kojima možete popiti kafu ili neki osvežavajući napitak ili pak iznajmiti opremu za sportove na vodi i ronjenje.

Glavno šetalište proteže se iza bašti i zelenila, a duž velike gradske plaže gde možete pronaći prehrambene prodavnice, suvenirnice, butike, restorane, kafiće, kao i luna park za najmlađe. Od nedavno u Potidei se nalazi i lekar.

Nea Potidea je mala i sve vam je, manje-više, u prečniku od stotinak metara.

Do stare Potidee možete doći peške, pored stadiona i kroz podzemni prolaz iznad koga se nalazi magistralni put. Potrebno vam je 10-tak minuta laganog hoda. Ukoliko ne želite da namirnice nosite u rukama, autom stižete za par minuta. Ovde možete pronaći supermarket sa nižim cenama u odnosu na novu Potideu, apoteku, poštu, restorane, pekare  i crkvu Svetog Arhangela Mihaila i Gavrila.

Ukoliko ste raspoloženi možete se prošetati do obale okrenute ka zalivu Termaikos i videti ruševine nekadašnje tvrđavemarinu i luksuzni riblji restoran nad samom liticom.

Cene hrane i restorani u Nea Potidei koje vredi isprobati

 • Restoran Marina – nalazi se u gornjoj Potidei, na zapadnoj obali, prelep pogled na otvoreno more. Izuzetan je za sve prilike, porodice sa decom (imaju stolice za hranjenje), romantične izlaske… Restoran je poznat po specijalitetima od ribe i mediteranskoj kuhini.
 • Taverna Kastra – jedna od najlepših taverni u Potidei, ukusna hrana i prijatan mediteranski ambijent osvajaju, zadržavaju i vraćaju mnoge turiste u Potideu.
 • Argonaut – restoran na plaži, sa velikom baštom, mediterasnkom kuhinjom i morskim specijalitetima. Prema ocenama na Trip Advisor-u najbolji restoran u turističkom delu Potidee.
 • Beach barovi: Karavi, Mikonos, Namos – u turističkom delu i prelep bar Bayamo nad samim morem na zapadnoj obali – idealan za romantiku 🙂

Cene u letovalištu Nea Potidea ne odskaču od drugih malih turističkih mesta u Grčkoj. Na primer:

 • Cena kafe: 3 – 3.5 evra,
 • Pivo i sokovi su u rangu cena kafe
 • Alkoholna pića 5-6 evra Gordon, Smirnoff Ice, kokteli su oko 10 evra.
 • Cene girosa i suvlakija u lepinji iznoe 2.5 evra, a u restoranu porcija toga košta oko 8 evra.

Okolina i atrakcije

Budući da je smeštena na samom početku prvog prsta Halkidikija, Nea Potidea, predstavlja dobro mesto odakle možete krenuti u obilazak drugih turističkih mesta.

 • Na svega 6 km nalazi se Nea Mudanja u kojoj se nalaze banke, butici, pijaca. Drugim rečima sve što ima jedan  grad opština;
 • Veoma lako i brzo stižete do Sitonije i plaža drugog prsta koje želite da upoznate;
 • Na 68km nalazi se kosmopolitski Solun, Waterland i šoping centar Cosmos;
 • Ukoliko poželite da mirnu letnju noć zamenite živim turističkim mestom lako možete stići do Kalitee ili drugih živih turističkih mesta …

Pored svih prednosti red je da Potidea ima i jednu manu. U kofer sa ostalim stvarima ponesite i autan ili neko slično sredstvo protiv komaraca. Ne, ne brinite nećete ga koristiti više od zaštitne kreme za sunčanje. Svi apartmani opremljeni su komarnicima i sredstvima protiv ovih neradih gostiju, koji se sve ređe pojavljuju. Naravno, kao i svako mesto na Halkidikiju, leta mogu biti izuzetno topla, pogotovo u sezoni. Najtačniju prognozu vremena za Halkidiki i to po satima možete pratiti na meteogramu TT-Group.net

Priču o Nea Potidei završavamo ovde, jer nije zanimljivo da vam otkrijemo sve čari ovog malog turističkog mesta. Nastavak možda možete dopisati vi koji ste bili ili vi koji ćete odlučiti da svoj godišnji odmor provedete ovde.

Ne zaboravite Nea Potidea je pravo mesto za sve one koji vode trku sa užurbanim životnim izazovima, one koji ovo leto žele da posvete sebi i svojoj porodici uz Sunce, miris mora i duh tradicionalne Grčke.

Autor: Snezana Trtica Graovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 23.01.2018.