Ostrvo Kapri – italijanski užitak

Južni dragulj, razglednica rustične lepote, Kapri je jedna od najlepših i najpopularnijih destinacija u Italiji. Ostrvo je udaljeno od Napulja koji se nalazi nešto južnije od Rima, na oko 3 milje, a na njemu vas čekaju krševite litice, bele plaže, vile, masline, drveće limuna, uski krivudavi putevi, vrtne terase i spektakularan pogled na plavo more. Lepota prirode Kaprija, ali i stvorene atrakcije su neosporne.

Evo kako izgleda Kapri i zbog čega je fenomenalan

Obala, čije dolomitske litice padaju pravo u more, prošarana je nebrojenim pećinama i okružena je grebenima. Staze pružaju mogućnost za istraživanje ostrva “pešice”. Do ostrva se može doći hidrogliserom ili trajektom. Kapri ima dva dela: Kapri grad koji se nalazi u istočnom delu ostrva i Anakapri do koga se stiže strmim penjanjem uzbrdo od Kapri grada.

Po dolasku u pristanište ukoliko se odlučite za vožnju tramvajem, u centru grada zapazićete poznati Piazzetta trg (zvanično Piazza Umberto I). Šetnje na otvorenom, dnevna i noćna gužva i prepuni stolovi, sa druge strane obilazak grada i otkrivanje istorijskih crkava i vila mogu biti idealan provod.

U Anakapriju se ski-liftom možete popeti do Monte Solara, najviše tačke ostrva i uživati u pogledu na Napuljski zaliv, grad Napulj i Vezuv u daljini. Avanturisti će verovatno poželeti da se popnu do Scala Fenicie koja je zapravo strma staza koja povezuje Anakapri sa Kaprijem, a koristili su je i grčki kolonisti pre više hiljada godina. To je strmo stepenište sa više od 500 stepenika. Na južnoj obali ostrva je Marina Piccola, mala luka sa plažom i pogledom na masivne stene i istureno ostrvo Faraglioni.

Ostrvo je okruženo prstenom pećina-najpoznatija je Grotta Azzurra (Plava pećina). Poznata još od drevnih vremena, kasnije zaboravljena pa ponovo otkrivena zahvaljujući sanjivom umetniku koji je na nju slučajno naleteo 1826. godine. U unutrašnjosti pećine prelamanje svetlosti stvara neverovatnu boju i magičnu atmosferu. Kada jednom iskusite čari Kaprija biće vam sasvim jasno zašto je ovo ostvo bilo omiljeno mesto imperatora Augusta koji je na ovom ostrvu boravio još 29 godine p.n.e. Julije Cezar i Tiberije su izgradili letnje vile na Kapriju, danas ih slede mnogi turisti.

Poreklo imena Kapri može se pratiti još od starih Grka. Sam naziv izveden je od latinske reči „Kapros“ (divlja svinja), a brojni fosilni ostaci ovih životinja nalaze se na Kapriju i potvrđuju da je ostrvo nekada bilo stanište divljih veprova. Naseljeno još u paleolitu, kada je bilo priključeno kopnu, ostrvo najpre postaje grčko, potom rimsko. Nakon obilaska Kaprija 29. godine p.n.e Caesar Augustus, obuzet lepotom ostrva, kupio ga je od grada Napulja. Legenda kaže da je njegov naslednik, Tiberije, izgradio 12 vila u čast 12 bogova sa Olimpa.

Hedonizam – Hrana i Vino na Kapriju

Hrana sa Kaprija je nadaleko poznata. Insalata Capreze je salata sa krem sirom, paradajzom, maslinovim uljem i bosiljkom. Antipasto alla Capreze je klasik, cenjen širom sveta dok su ravioli Capreze ručno punjene sa mešavinom lokalnih sireva. Uživajte u ukusima mora, poput rižota sa škampima i limunom ili u specijalitetima linguine fra diavolo (linguini sa jastogom) i zuppa di cozze (školjka sa supom), lokalni favorit. Ne bi trebalo propustiti ni spaghetti alla chiummenzana sa čeri paradajzom, origanom, bosiljkom i drugim aromatičnim biljem sa ostrva. Za desert se preporučuje torta Capreze (čokoladna badem torta) poznata i pod nazivom torta di mandorle.

Na terasastim padinama krečnjačkog zemljišta nalaze se malobrojni vinogradi sa pogledom na more. Na Kapriju se prave dve vrste vina: Capri Bianco i Capri Rosso.

Veruje se da su citrusi na ostrvo Kapri stigli u X veku, a danas karakterišu boje i mirise ostrva. Limun se tradicionalno koristi kao ukrasna biljka, u poslednje vreme koristi se za pravljenje soka i eteričnih ulja (ekstrahuje se iz kore). Širom sveta poznat liker „Limoncello“ služi se uvek hladan. Limun sa Kaprija, poznat i kao „femminiello“ ima dug eliptičan oblik i srednjih je dimenzija.

Pored turizma, hlavni prihod stanovništvu obezbeđuje izvoz maslina i maslinovog ulja koje se tradicionalno uzgajaju na ostrvu.

Šta posetiti na Kapriju?

Piazza Umberto I ili jednostavno Piazzetta trg  je glavni trg i centar ostrva. Možete sedeti na klupi u parku i ćaskati sa lokalnim stanovništvom, ili možete probati neki od specijaliteta u restoranima ili kafićima. Sa trga se pruža spektakularan pogled na dolomitske litice i plave vode napuljskog zaliva. Uske, krivudave uličice granaju se sa centralnog trga i omogućuju vam da podrobno istražite gradić.

Grotta azzurra je špilja koja se nalazi u severozapadnom delu ostrva. Svetlost misteriozno ulazi u pećinu kroz tavanicu i osvetljava vodu koja se nalazi u njoj. Posetioci su zadivljeni jedinstvenošću svetlosnog prelamanja koja prodire u najveće dubine. Svetlo plava pećina osvetljena je neonskim svetlom. Da biste ušli u pećinu morate kupiti kartu na Marina Grandeu. Po dolasku u pećinu, posetioci se prebacuju u manje brodove dok ih vodič sprovodi kroz pećinski prostor. Odmah iznad pećine nalaze se ruševine vile Damecuta, jedne od 12 rezidencija Tiberija.

Villa Jovis je najveća i najbolje očuvana rimska vila na ostrvu. U vreme svog potpunog sjaja, vila je bila ogroman kompleks i sadržala je carske odaje, velike hale, kupatila i bašte. Nalazi se na steni, na samom vrhu Tiberio planine, na oko 1200 m iznad nivoa mora. Vila je izgrađena u čast rimskog cara Tiberija na početku prvog veka nove ere, a moguće je obići dobro očuvane ostatke ove ogromne strukture. Litica na kojoj je smeštena, danas ruševina vile, ima reputaciju da je mesto sa koga je car Tiberije bacao podanike u smrt. Pogled sa Cappelle di Santa Maria del Soccorso, izgrađene na vili, je bez premca.

Vila San Michele je izgrađena početkom 1896. godine. Izgradio ju je švedski pisac-lekar Axel Munthe na mestu nekadašnje Tiberijeve vile. Kada su započeta iskopavanja za San Michele, otkopani su ostaci rimske vile i danas su vidljive. Mnoge od klasičnih skulptura u vili su preuzete sa morskog dna, smatra se da su tamo bačene nakon Tiberijeve smrti.

Šetnje na Kapriju trebalo bi započeti na trgu Piazzetta, odatle možete otići na izlet biciklom, motorom, automobilom ili pešice. Uz posetu vili Jovis ne bi trebalo zaobići ni crkvu Santa Maria del Soccorso, Tiberijevu pećinu i Svetionik kulu. Šetnja koja vodi od Marina Piccole do Piazzette je izuzetno lepa. Možete doći do plaže idući putem Vittorio Emanuele do puta Matteotti koji se spaja sa čuvenim putem Krupp odakle se pruža veličanstven pogled. Prateći put Matteotti ukazaće vam se prilika da predahnete u blizini manastira San Giacomo.

Augustove bašte, izgrađene na ruševinama drevnih rimskih objekata, pripadale su Friederichu Alfred Kruppu, bogatom nemačkom industrijalcu koji je stanovao na Kapriju tokom XIX veka. Kasnije su vrtovi donirani gradu Kapriju i preimenovani u čast rimskog cara Augusta. Sa bašti se pruža pogled na more i najoštrije lice planine Solaro, sa scenskim terasama i panoramom nazubljenih obala Kaprija.

Belvedere Tragara je još jedno mesto koje vredi posetiti. Sa tog mesta se pruža pogled na Faraglioni ostrva, dok se u neposrednoj blizini nalaze pećine Grotta di Forca i Grotta di Porto Tragara.

Događaji na ostrvu Kapri koje možete posetiti

Svake godine od decembra do januara ostrvo je domaćin  Capri’s Film Festivala. Na Kapriju se održavaju i internacionalni festival folklora, kao i Settembrata tj. festival rustike posvećen berbi grožđa. Ne tako retko, Dolce & Gabbana na ostrvu priređuju revije visoke mode.

Vrlo lako možete poverovati da su iz nepristupačnih stena na ostrvu Kapri zavodljive sirene dozivale Odisejeve mornare koji su tražili put do svog doma Itake na Jonskom moru… Dakle, prilikom posete Kapriju, jednostavno mit uzmite za činjenicu na nekoliko sati, bez obzira na to da li u njega verujete ili ne….posećujete postavku jednog od najznačajnijih pesničkih mitova u istoriji, sjajno ostrvo sirena. Tako će vas magija ostrva još više začarati…

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.