Ostrvo Vis – Hrvatska | Vodič za letovanje

Ostrvo Vis nalazi se u središnjem delu Jadranskog mora i predstavlja, od obale Hrvatske, najudaljenije stalno naseljeno ostrvo. Ostrva Srednje Dalmacije, Brač, Hvar i Šolta, sakrivaju Vis od kopna i čine da ovo malo poznato ostrvo bude skriveno i još više tajanstveno.

Duga izolacija ostrva Vis koja je trajala od 1944. godine, kada je ostrvo proglašeno vojnom zonom učinila je da ovaj biser Jadrana bude sakriven i sačuvan od masovnih bujica turista i razvoja turizma kakav danas postoji u drugim turističkim mestima duž hrvatskog primorja, a tek 1989. godine Vis je postao ostrvo otvoreno za turističke posete i posete stranaca. Izolacija Visa koja je trajala punih 45 godina učinila je da ovo ostrvo zadrži miran način života i postane oaza netaknute prirode Mediterana i perfektan primerak hrvatskog primorja.

Vis – lokacija i informacije

Ostrvo Vis je od najbližeg grada Splita udaljeno 56 km ili 33 nautičke milje. Obuhvata površinu od oko 90 km2 , a dužina obale je 77 km. Na ostrvu su se kroz istoriju formirala dva grada, Vis i Komiža, koji se nalaze na dva različita kraja ostrva i međusobno su udaljeni 10 km. Pored ova dva grada na ostrvu postoji i nekoliko manjih sela kao što su Podselje, Podšpilje, Podstražje, Marinje, Milna, Rukavac. Zvanični jezik je hrvatski, ali stanovništvo i turistički radnici služe se engleskim i italijanskim jezikom.

Zvanična valuta, kao i u ostatku Hrvatske, je hrvatska kuna (1 kuna = 100 lipa), a 1 kuna je oko 16 dinara, tj. 0.13 evra. Novac je moguće zameniti u menjačnicama, poštama i bankama, a većina turističkih agencija i hotela u sklopu svog radnog prostora imaju menjačnice. Pored gotovinskog, plaćanje je moguće izvršiti kreditnim ili debitnim karticama.

Kako stići do Visa

Bilo da na ostrvo želite da dođete automobilom, autobusom, vozom ili avionom, najpre morate doći do Splita, a jedini način da od Splita stignete na Vis je trajektom kompanije Jadrolinija, koji na ovoj relaciji prevozi putnike i vozila tokom cele godine. Red vožnje trajekta Jadrolinije, kao i cene karata za osobe i vozila možete naći na Internetu. Putovanje trajektom od Splita do Visa traje oko 2 sata i 20 minuta ukoliko su stabilni vremenski uslovi.

Trajekt koji kreće iz Splita, na ostrvu pristaje u luci grada Vis. Pored luke nalazi se gradska autobuska stanica, tako da su gradovi Vis i Komiža međusobno povezani lokalnim autobusima. Informacije o redu vožnje i cenama autobuskih karata možete pronaći na sajtu Turističke zajednice grada Visa.

Vis – raj za nautičare, ronioce i zaljubljenike u mediteransku prirodu

Ostrvo vis jahte jadransko more

Obzirom na dugogodišnju izolovanost Visa, ovo ostrvo uspelo je da ostane oaza mira i netaknute prirode i upravo zbog toga Vis je idealno mesto za letovanje ljudi koji žele miran odmor na malom mediteranskom ostrvu, bez gužve i prevelikog broja turista.

Takođe, Vis je veoma primamljiva destinacija i za ljubitelje nautičkog turizma koji su i najzaslužniji za otkriće i afirmaciju Visa kao turističke destinacije. Na karti nautičkog turizma Vis se izdvojio kao nezaobilazna tačka na krstarenjima srednjim i južnim Jadranom.

Najveća dva privezišta su Luka i Kut u uvali Svetog Jurja, na severoistočnoj strani ostrva nedaleko od grada Visa. Najviše vezova ima 300 metara dugačka riva Luka, gde su duž obale postavljeni priključci za struju i vodu, a oprema za privezivanje brodova se pruža do 16 metara dužine od obale. Kapacitet rive je do 60 plovila, a dubina mora na ovom delu rive je od 2,5 do 3,8 metara.

Privezište na rivi Kut ima kapacitet od 30 jahti, takođe je opremljena vodom i strujom uz obalu, a dubina mora iznosi od 1,5 do 2,8 metara. Upravljanje privezištima i lukama povereno je preduzeću Issa Adria Nautica čija kancelarija je ujedno i recepcpija privezišta za obe rive.

Vis – aktivnosti na ostrvu

Pored odmaranja, sunčanja i kupanja na nekoj od prelepih viških plaža, posetioci Visa mogu se upustiti u mnogobrojne avanture otkrivanja i upoznavanja ovog mediteranskog ostrva. Kao što je već rečeno, ostrvo Vis je mesto gde je priroda ostala izvorna i netaknuta, a pravi duh Mediterana još uvek sačuvan.

Brojne prirodne atrakcije koje su zanimljive radoznalim turistima kao što su Modra špilja, Medvidina i špilja na ostrvu Ravnik, mala ostrva Jabuka, Brusnik, Svetac, Palagruža, uvala Stiniva, raspoređene su svuda po ostrvu. Pored upoznavanja prirodnih atrakcija, turisti na Visu mogu se upoznati i sa dugom istorijom i tradicijom ostrva.

Obilaskom antičkih lokaliteta Isejska nekropola i Teatar, gradskih bedema, ostataka Termi i posetom Arheološkom muzeju Visa, poklonici antičke istorije imaće priliku da se upoznaju sa osnivanjem i razvojem antičkog naselja Issa koje se nalazilo na ovom ostrvu.

Ostrvo Vis je veoma atrkativna destinacija i za ljubitelje ronjenja. U okolini ostrva postoji oko dvadeset lokacija sa potopljenim ratnim brodovima, jedrenjacima, podmornicama i avionima, tako da se na Visu često može čuti izreka da je u okolini ostrva potopljena burna prošlost. Pored istraživanja potopljene prošlosti, ronioci uživaju i u neverovatnim podvodnim pejzažima, strimim liticama, uskim i sakrivenim špiljama, društvu nesvakidašnih riba i jarko crvenih korala. Na ostrvu je moguće roniti u organizaciji nekoliko lokalnih ronilačkih centara koje vode iskusni ronioci i istruktori ronjenja.

Kao turistička destinacija koja svoj identitet gradi kao destinacija aktivnog odmora, ostrvo Vis se može pohvaliti sa 22 uređene i obeležene pešačke staze i 2 kružne staze po ostrvu  uređene za vožnju bicikala.

Na Visu se u toku leta održava nekoliko interesantnih manifestacija kao što je Viško kulturno leto, ispunjeno nizom kulturnih zbivanja koja se organizuju u Visu i Komiži na letnjim pozornicama. Svake godine, drugog vikenda oktobra Vis je domaćin Viške regate, jedne od najprestižnijih jedriličarskih takmičenja u Hrvatskoj. Da je ovo ostrvo pravi raj za jedrenje, pokazuje i činjenica da se pored Viške regate organizuje i Komiška regata,, u maju mesecu na relaciji Split – Komiža. Turistima je interesantan i tradicionalni plivački maraton povodom praznika Velike Gospe koji se održava svakog 15. avgusta na deonici od ostrva Host do Carinskog gata, na dužini od 2.200 metara.

Boravak na ostrvu možete upotpuniti tako što ćete se priključiti jednoj od specijalnih ponuda i tura koje organizuju lokalne turističke agencije. Među najpopularnijim turama su obilasci Modre, Zelene i Kraljičine špilje, tura koja Vas vodi u obilazak bivših vojnih zona ostrva i svakako vinska tura koja spada u najlepše vinske rute na svetu, a koja se izdvojila kao omiljena među posetiocima Visa.

Neizostavan deo boravka na ostrvu Vis podrazumeva i degustaciju loklanih gastronomskih specijaliteta. Naravno da su riba i morski plodovi nešto što svaki turista na Visu ne sme da izostavi iz svog jelovnika, a pored toga treba probati i višku pitu sa slanim inćunima i paradajzom. Pored ribarstva, koje se izdvojilo kao jedna od osnovnih delatnosti stanovnika Visa, proizvodnja vina je takođe nešto što je veoma karakteristično za ovo dalmatinsko ostrvo. Tradicionalno autohtono vino koje se proizvodi na Visu je Vugava, a pored degustacije Vugave preporučujemo da probate i rakiju Lozovaču, koja se na Visu pije u svojstvu leka sa dodatkom brojnih aromatičnih mediteranskih biljaka.

Zaključak o Visu

Iako još uvek pomalo nepoznata turistička destinacija, ostrvo Vis krupnim koracima izlazi iz senke i ide u pravcu sve bržeg razvoja. Možda je baš tajanstvenost i skrivenost Visa razlog njegove neopisive lepote i duha koji možete doživeti tek kada posetitie ovaj mali deo mediteranskog raja, zbog toga iskoristite leto da posetite ovaj biser Jadrana i uživate u svim njegovim lepotama.

Autor: Nevena Čepić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.