Planina Kopaonik – Vodič za zimovanje i leto na Kopu

Kopaonik planina je najveći ski centar u Srbiji i jedan od naših pet nacionalnih parkova, koji s razlogom nosi krunu planinskog turizma. Na prvu loptu svi pomislimo na zimovanje na Kopaoniku, skijanje na Kopu, udobne planinske kućice i hotele. Iako ćete baš ovde pročitati sve važne informacije za zimovanje – Kopaonik nudi i druge zanimljive sadržaje, svojstvene samo ovom turističkom biseru i komadu rajske prirode! Uz osvrt na najbolji smeštaj na Kopaoniku i preporuke za izlaske, predlažemo i druge aktivnosti koje možete isprobati u prirodi, kao i znamenitosti koje možete obići, pogotovo ako pođete na leto na Kopu.

Zašto izabrati odmor na Kopu?

 • Na Kopaoniku možete uživati u snegu gotovo 160 dana godišnje;
 • Oko 60 dana godišnje tokom leta možete uživati u brojnim avanturama;
 • Kopaonik poseduje 21 ski stazu (lake, srednje, srednje teške i teške);
 • Kopaonik se nalazi u srcu srednjevekovne srpske države i njegova okolina poseduje bogato kulturno nasleđe;
 • Na Kopaoniku se nalaze vrhunski hoteli, wellness & spa centri;
 • Najuzbudljiviji avanturistički turizam možete doživeti baš na Kopaoniku (hiking, jeep safari, vožnja kvadova, paraglajding, zip line, bob na šinama…);
 • Kopaonik je udaljen svega 279 km od Beograda i prilično je dobro saobraćajno povezan;
 • Kopaonik je naš!

Smeštaj na Kopaoniku

Kako odabrati smeštaj na Kopaoniku, je “slatka muka” koju možete rešiti ako odgovorite na sledeća 4 pitanja:

 1. Da li volite da ste u centru zbivanja?
 2. Da li na odmoru preferirate osećaj kao da ste kod kuće ili ‘pak volite da vas ljubazno osoblje ugosti?
 3. Da li biste voleli nakon iscrpljujućeg ali uzbudljivog spusta niz ski staze Kopaonika, da u bademantilu odšetate iz svoje tople sobe do vrhunskog wellness centra?
 4. Da li uživate u kraćoj vožnji do skijališta i posmatranju osunčanih i zavejanih padina planine Kopaonik?

Ukoliko na prva tri pitanja dajete odgovor: “Da!” onda je hotelski smeštaj na Kopaoniku pravi izbor za vas. Ipak, ako vam ne smeta kraća vožnja ili šetnja postoje i druge super opcije za vas!

Hoteli na Kopaoniku su odličan izbor

Pored toga što predstavlja jedan od najlepših planinskih centara u našem delu Evrope, Kopaonik sve više privlači nove turiste bogatom ponudom hotela. Kopaonik smeštaj nudi i u drugačijim varijantama osim hotela, ipak baš hoteli na Kopaoniku jesu najčešći izbor skijaša i drugih putnika.

Grand Hotel & Spa Kopaonik bazen otvoreni
Grand Hotel & Spa – otvoreni bazen preko leta

Pored toga što se najbolji hoteli Kopaonika nalaze na samom vrhu Kopa, koji predstavlja pravi mali turistički centar usred rajske prirode, razlog za to je činjenica što najbolji hoteli na Kopu nude mnogo više od uobičajenog prenoćišta. Današnji hoteli su ujedno i veliki kongresni i rekreativni centri. Neki bi čak rekli i prave oaze mira, s obzirom na to da u jednom hotelu možete pronaći:

 • salone za ulepšavanje (frizer, i drugi kozmetički tretmani),
 • igraonice i animaciju za svoju decu, kao i druge
 • sportsko – rekreativne sadržaje.

Mnogi bi rekli – najvažniji deo jednog modernog hotelskog smeštaja na Kopaoniku, jeste vrhunski wellness & spa centar za opuštanje od skijanja, ili dugih šetnji tokom letnje sezone.

Da li je moguće pronaći sve to u jednom hotelu? Jeste:


SPECIJALNA PONUDA

REZERVIŠITE: aranžman za smeštaj u hotelu – Grand Hotel & Spa


U nastavku pročitajte više informacija o samom hotelu, i zašto je toliko popularan.

Zašto odabrati baš Grand hotel Kopaonik **** – MK resort?

Ovaj hotel će objediniti sve vaše potrebe, i više od toga. Udobne sobe koje možete rezervisati, za jednu, dve ili više osoba, pa sve do luksuznih apartmana, koji su prostrani, udobni i čine da se osećate zaista “grand”.

Osobe za troje, sa bračnim ležajem i odvojenom sobom za jednu osobu, su idealan izbor za porodice. U udobnosti ovakve sobe ćete pronaći i televizor, telfon, mini bar, odličnu Internet konekciju, vrhunsku uslugu održavanja higijene i prostrano kupatilo sa velikom tuš kabinom, za maksimalni komfor.

Grand Hotel & Spa bez sumnje ima najbolju lokaciju na Kopaoniku. Smešten je u scru dešavanja, praktično na samoj ski stazi Kopaonika koja vodi na Pančićev vrh. U okviru hotela postoji sportska sala, fitness centar (teretana) kao i vrhunski spa & wellness centar sa unutrašnjim, ali i spoljnim bazenom iz kojih “puca” prelep pogled na suncem i snegom okupan Kopaonik. Unutrašnji bazen takođe poseduje relaks zonu, a kada govorimo Kopaonik spa užitku, tu je Grand Oaza!

Grand Oaza poseduje:

 • Infrared sauna,
 • Ruska banja,
 • Hamam,
 • Amfiteatar finsku sauna,
 • aroma – parno kupatilo,
 • tropske kiše,
 • slano – ledena pećina,
 • Kneipp
 • VIP Spa & Wellness salon…

U okviru samog Grand hotela, se praktično nalazi i sala za kuglanje, tako da se takmičarski duh sa ski staze predveče može preneti na “parket”, dok ispijate opušteno piće sa svojim

U blizini su brojni kafići – klubovi na Kopaoniku, a obavezno moramo pomenuti i četiri kutka za gurmane:

 • Hotelski restoran Grand – sva tri obroka koja možete uplatiti u sklopu punog pansiona, se služe u restoranu Grand po principu švedskog stola koji nudi pregršt kulinarskih bravura, kako jela nacionalne kuhinje, tako i jela inostranih kuhinja. Za svakoga po nešto, a sve po najboljoj recepturi;
 • Forest Bar – za opušten početak dana sa pogledom skijalište;
 • A la carte restoran Garden – moderan, planinski restoran koji pruža divan pogled na skijalište i ostatak;
 • Pool bar – za maksimalni užitak opuštanja u bazenu.

Grand hotel je zaista nešto posebno, a važno je istaći da postoje i drugi tipovi hotelskog i apartmanskog smeštaja u sklopu MK Mountain Resort-a, kao što su Angella Hotel & Residence i čuveni Konaci Sunčani Vrhovi.

Apartmani na Kopaoniku

Pored hotela i privatnog smeštaja koji pominjemo u nastavku, apartmani na Kopaoniku su najčešći izbor gostiju koji na Kop odlaze na skijanje. Veliki broj apartmana na Kopu poseduje odlike hotelskog smeštaja, s obzirom na širok izbor dodatnog sadržaja koji se nudi, kao što su manji Wellness & SPA centri, zatim skijašnice, privatni parking i druge pogodnosti. Kada su u pitanju apartmani Kopaonik nudi veliki izbor, a pre svega su preporučeni apartmani u centru Kopaonika, koji se najčešće nalaze kraj samih staza.

Na primer, veoma je popularan kompleks apartmana na Kopaoniku – Župa apartmani & SPA Wellness koji se nalazi na svega 200-nak metara od staze Malo Jezero, pa Vas od osvajanja snežnih padina, deli samo par zamaha.

Privatne kuće i vile

Privatan smeštaj na Kopaoniku je većinski rezervisan za okolna mesta i vikend naselja na Kopaoniku. Tu pre svega treba pomenuti Vikend naselje Kopaonik i mesto Brzeće. Ova mesta predstavljaju veći skup vila i vikendica na jednom mestu, u okviru kojih možete pronaći ugodan smeštaj, ali pre svega raznovrsnost. Za svakoga i svaki budžet ponešto zanimljivo. Naravno, u tom slučaju je potrebno da posedujete sopstveno prevozno sredstvo, kako biste do skijališta dolazili brzo i neometano.

Vikend naselje Kopaonik

Vikend naselje Kopaonik se nalazi uz glavni put Kopaonik – Raška, i locirano je na oko 1500m nadmorske visine. Ovo vikend naselje, pored apartmanskog smeštaja i izdavanja vikendica, nudi i nekoliko hotela koji su se otvorili poslednjih godina.

Naselje Brzeće na Kopaoniku

Naselje Brzeće je locirano nadomak ski centra na Kopaoniku, ipak putem je potrebno oko 25 minuta vožnje, s obzirom da se Brzeće nalazi na oko 19km od centra Kopaonika. Ovde ćete pronaći pogodne i pristupačne vikendice za “onaj” osećaj kao da ste kod kuće.

Kako izgleda put do Kopaonika iz Beograda automobilom

Put do Kopaonika nije previše naporan. Razdaljina Kopaonik – Beograd iznosi 276 kilometara, pri čemu se dobar deo puta “prevali” auto-putem E-75, na kom nećete imati većih zadržavanja. Put automobilom do Kopaonika iz Beograda traje oko 4 časa vožnje. Ipak, samo isključenje sa auto puta kod mesta Pojate, označava potrebu za sporijom vožnjom magistralama, a posebno uz uspon ka vrhu Kopaonika.

Celokupna putanja Beograd – Kopaonik:

 • Beograd – Pojate – 170 km
 • Pojate – Kruševac 22 km
 • Kruševac – Brus 52 km
 • Brus – Brzeće 18 km
 • Brzeće – Kopaonik 14 km.

Ukupna cena putarine za auto-put E-75 na relaciji Beograd – Pojate iznosi 580 dinara;

Tokom zimskih meseci, i u slučaju najave mećava i drugih vremenskih uslova koji to iziskuju, obavezno je korišćenje lanaca na točkovima! Proveravajte prognozu i apele redovno, ako planirate zimovanje na Kopaoniku!

Ukoliko uplatite turistički aranžman koji Vas vodi na zimovanje ili leto na Kopu u neki hotel, kao što je pomenuti Grand Hotel & Spa, ne morate brinuti ni o čemu jer možete uplatiti i prevoz preko agencije, a vožnju ostavite za svoje mesto boravka. Ipak je vreme za potpuno uživanje!

Kada poći na Kopaonik?

Sunce i sneg, kao idealna kombinacija za svakog ljubitelja prirode, a posebno skijanja, odabrali su baš Kopaonik za svog predstavnika.

Naš odgovor je na Kopaonik pođite čim možete! Zimovanje Kopaonik ili leto na Kopu – izbor je vaš, a mi ćemo u nastavku predstaviti obe opcije!

Zimovanje na Kopaoniku

Zimske čarolije u okviru najvećeg ski i planinskog turističkog centra Srbije morate isprobati. Naravno, zima na Kopaoniku počinje nešto ranije nego u ostalim delovima Srbije, pa sneg može biti očekivan krajem novembra, a često traje do prvih dana maja. Ovo podrazumeva ukupno 160 snežnih dana godišnje.

Naravno, glavna aktivnost, ako za zimovanje Kopaonik bude vaš izbor – jeste skijanje na Kopu. U nastavku saznajte korisne informacije o cenama Ski Pass-a, kao i važne informacie za Kopaonik staze.

Ski pass – cene za skijanje na Kopaoniku

Za zimovanje 2017 – 2018. na Kopaoniku još uvek nisu izašle zvanične cene Ski karata, te klikom na OVAJ LINK, možete preuzeti za sada najvalidniju informaciju, koja je vezana za prošlogodišnje cene. – cene-ski-pass-kopaonik-skijanje.pdf

Ono što možemo istaći jeste da su okvirne cene za skijanje na Kopaoniku:

 • Cena šestodnevnog ski pass-a za odrasle je u rasponu od 13.370 do 14.830 dinara;
 • Jednodnevne ski karte za odrasle u rasponu od 3.000 – do 3.500 dinara;

Ski staze na Kopaoniku

Skijalište Kopaonik poseduje 25 žičara i dve pokretne trake koje mogu koristiti svi skijaši.

Ukupan broj ski staza na Kopaoniku, koje su podeljene u 3 kategorije je:

 • Plave staze za skijanje na Kopu – 23 staze;
 • Crvene staze za skijanje na Kopu – 10 staza;
 • Crne staze za skijanje na Kopu – 6 staza;

Kopaonik staze su sve međusobno povezane i udaljene desetinama metara od entralnog kompleksa hotela, ipak čak iako niste dovoljno dobro locirani, postoji redovna autobuska linija koja vas može dovesti na skijalište.

Sve staze na Kopaoniku i težina skijanja na njima:

 1. Sunčana dolina – laka
 2. Krst – laka
 3. Malo jezero – laka
 4. Pančićev vrh – srednje laka
 5. Duboka I – srednje teška
 6. Karaman greben – laka
 7. Mali Karaman – laka
 8. Marine vode – laka
 9. Karaman – laka
 10. Jaram – laka
 11. Gobelja relej – srednja
 12. Gobelja greben – srednje teška
 13. Kneževske bare – laka
 14. Bela reka I – laka
 15. Bela reka II – teška
 16. Struga – teška
 17. Ledenica – teška
 18. Gvozdac – teška
 19. Duboka II – izvlačenje
 20. Krčmar – srednje teška (najduža – 1902 m)
 21. Mašinac – laka

Bezbednost na skijanju

U svakom trenutku, radi bezbednosti skijališta, organizovana je i dežurna Gorska služba spasavanja, dok se  u slučaju potrebe treba obratiti najbližem članu ove službe, recepciji vašeg hotela na Kopaoniku ili dežurnoj službi.

Leto na Kopu – #LetoNaKopu

Leto na Kopu postaje sve popularnije, se godinama unazad ulaže u rekreativni potencijal našeg najvećeg planinskog centra. Boravak na planini je po mnogima najlepši baš tokom kasnog proleća i početkom leta, kada se nepregledno zelenilo planinskih padina i šuma ne može ni opisati rečima. Ali, šta raditi osim uživati u spa & wellness Kopaonik centru hotela Grand?

Rekreacija na Kopaoniku tokom leta je nikad zabavnija!

Avanturistički centar - Kopaonik

Za rekreaciju na Kopaoniku tokom leta je pre svega zadužen Avanturistički centar Kopaonik. U organizaciji ovog centra, možete odabrati neku od mnogobrojnih zanimljivh aktivnosti, te se pored odmaranja možete i fizički aktivirati.

Avanturistički centar Kopaonik je lociran u samom ski centru, u podnožju žičare, sa različitim poligonima i opcijama za zabavu. Naravno, rad Avanturističkog centra Kopaonik nije vezan samo za ski centar, već u njihovoj organizaciji možete poći u istraživanje okoline Kopaonika, prelepe vidikovce, piknik mesta, pešačke rute i quad i džip safari avanture.

Bob na šinama za spust adrenalina

Ukoliko volite adrenalinski naboj, ali ipak da ne preterate, poput skoka iz aviona, imamo savršen predlog za uzbudljivu petominutnu aktivnost na Kopaoniku! U podnožju žičare u ski centru Kopaonik, mimoilazeći drveće i prirodne prepreke, postavljen je poligon – šine za spust bob sankama.

Za ovu vrstu bob spusta vam nije potreban niti led, niti hladnoća, naprotiv, spustićete se bobom niz šine, a jedina stvar koja vam da je ubrzanje, jeste gravitacija!

Ne brinite se, imate opciju da se vežete, bilo da se vozite sami, bilo da imate omanjeg suvozača ispred sebe, kao i opciju da kočite mehaničkom kočnicom. Ipak, preporučujemo da se prepustite ludom spustu, jer je bob na šinama na Kopu zaista bezbedan, čak i za roditelje sa manjom decom!

Cene boba na šinama:

 • Pojedinačna vožnja: deca = 350: odrasli = 500 dinara;
 • Akcija za 3 vožnje:  deca = 850; odrasli = 1200 dinara;

Vreme prodaje propusnica i spustovi za bob na šinama na Kopaoniku se organizuju:

 • Ponedeljkom, utorkom, sredom i četvrtkom od 08:45 – 14:45h i
 • Petkom, subotom i nedeljom od 08:45 do 15:45h.

Vožnja žičarom na Pančićev vrh

Popnite se žičarom na Pančićev vrh i uživajte u pogledu na sve četiri strane sveta, koliko god vam vidik dopušta. Do Pančićevog vrha vodi žičara četvorosed, tako da možete zajedno sa prijateljima uživati u miru i spokoju koji lagani uspon žičarom, prelepa priroda i visina pružaju.

Panoramsko razgledanje – vožnja žičarom na Kopaoniku košta:

 • Pojedinačna vožnja žičarom: deca = 300; odrasli = 350; penzioneri = 300 dinara.
 • 3 vožnje žičarom: deca = 650; odrasli = 850; penzioneri: 770 dinara;
 • Poludnevna karta za vožnju: deca = 850; odrasli = 1100; penzioneri: 1000 dinara;
 • Dnevna karta: deca = 1250; odrasli = 1800; penzioneri = 1500 dinara;
 • Dvodnevna karta: deca = 1960; odrasli = 2800; penzioneri: 2380 dinara;
 • Trodnevna karta: deca = 2550; odrasli = 3600; penzioneri: 3050 dinara;

Zip line na Kopaoniku

Nešto istočnije, u odnosu na ostale sadržaje na Sunčanim vrhovima, možete naići i na Zip line poligon, koji je veoma uzbudljiv. Nemojte očekivati dugačak Zip line-om, kao što postoji na Planice Nordic Centru u Kranjskoj Gori, ali uzbuđenje definitivno neće izostati.

Osećamo obavezu da vas “upozorimo” – budite spremni na to da će vas poslednji “cim” prilikom zip lajn spusta na Kopaoniku, “zaneti” poprilično jako!

Cena zip line-a na Kopaoniku iznosi:

 • Pojedinačan spust za decu: 150 dinara;
 • Pojedinačan spust za odrasle: 200 dinara;
 • 3 spusta za decu: 350 dinara;
 • 3 spusta za odrasle: 500 dinara;

Mountain biking i “mountain karting”

Zašto se do Pančićevog vrha ne biste popeli žičarom uz iznajmljeni bicikl za mountain biking? U redu, ne možete baš skijati na travi i spustu ka centru Kopaonika sa Pančićevog vrha, ali zato možete voziti bicikl i osetiti adrenalinski naboj i čari mountain biking avanture. Gde bolje, nego baš ovde?

Streličarstvo

Na samom vrhu Kopaonika, gde se sva uzbudljiva dešavanja zbivaju, možete isprobati i drevnu veštinu – streličarstvo. Na specijalnom ograđenom poligonu, možete isprobati svoje umeće gađanja mete strelom. Ova veština je nekada značila opstanak ili smrt, bilo da govorimo o brojnim sukobima na našim prostorima, tokom hiljada godina unazad, bilo da govorimo o egzistenciji i lovu.

Jeep Safari avantura i piknik na Orlovim stenama

Kao specijalna pogodnost za sve koji požele da provedu prijatno prepodne u prirodi, možete se odlučiti za jednu od mnogobrojnih opcija za Jeep Safari avanturu, a mi predlažemo opciju sa piknikom na Orlovim stenama.

Ova džip safari avantura na Kopaoniku se takođe izvodi u organizaciji Avanturističkog centra Kopaonik, pri čemu možete odabrati vožnju u Jeep Safari vozilima, ili se možete odvažiti da samostalno vozite jedno od tzv. ATV vozila (bagi – kvad). Vodiči su profesionalci, i nikada vas neće dovesti u opasnost, te se podrazumeva da će brzina vožnje i smaog užitka biti prilagođena ličnim mogućnostima.

Orlove stene se nalaze na oko 15-ak minuta lakše vožnje asfaltiranim putem od centra Kopaonika, nakon čega se terenskim vozilima isključujemo ka strmim padinama koje krasi neverovatno zelenilo livada, pomešano belim stenama litica i gustih četinara u daljini.

Orlove stene – poligon za alpinizam i paraglajding na Kopaoniku

Kada vreme tokom leta dozvoli bezbedne uslove za različite egzibicije na Kopu, možete se odlučiti da baš na lokaciji Orlove stene na Kopaoniku, isprobate paraglajding. Otisnite se u vazduh sa fascinantnih padinai poletite slobodno, kao ptica.

Naravno, let se izvodi zajedno sa vodičem / instruktorom, tako da su svi bezbednosni uslovi na maksimalnom nivou, dok je takođe moguće oprobati i alpinističke veštine, spustom sa kanapom niz kamenitu liticu visoku dvadesetak metara.

Pođite u tridesetominutnu šetnju do Markovog kamena

Ako niste nešto raspoloženi za duge šetanje u prirodi ili prosto smatrate da nemate dovoljno fizičkog kapaciteta da se upustite u duže ekspedicije, šetnja do Markovog kamena na Kopaoniku je odličan izbor.

Put do Markovog kamena

Trideset minuta lagane šetnje će vas provesti kroz iznenađujuće tih i zadivljujuć život guste šume debelog hlada. Već nakon 10ak minuta hoda, možete videti kreacije prirode kroz milenijume godina unazad, koje kriju visoki četinari – kamenje neobičnog, nekako naslaganog, izgleda.

Dolaskom na Markov kamen, čućete od svog vodiča, zašto kamenje tako izgleda, a gde bolje to čuti nego baš kod najvećeg kamena ove vrste. U pitanju je kamenje vulkanskog porekla, koje je svoj dom na vrhovima Kopaonika i dubinama četinarskih šuma, pronašlo nakon burne gemorfološke istorije datog prostora. Naime, planina Kopaonik je nekada bila aktivan vulkan, te je kamenje ovog neobičnog oblika nastalo upravo sleganjem i postepenim hlađenjem slojeva lave.

Narodno predanje ‘pak kaže da su ove stene posledica besa Marka Kraljevića, koji je videvši da je zakasnio na Kosovski boj, svugde unakolo lomio i bacao stene, pri čemu su neke od njih, između ostalih i najveća – Markov kamen, završile baš na toj padini Kopaonika u dubokoj šumi.

Molimo vas da ukoliko posetite Markov kamen tokom letnjeg odmora na Kopu, ne bacate i ne ostavljate otpatke za sobom, jer se nažalost upravo to može videti na samom lokalitetu, koji možete videti na slici iznad. Čuvajmo našu prirodu i Nacionalni park Kopaonik!

Znamenitosti Kopaonika i okoline koje vredi videti

Dolina Jorgovana

Ibarska dolina jedna je od najlepših u Srbiji, i obuhvata potez od Kosovske Mitrovice do Kraljeva. Temelj srpske srednjevekovne države je udaren baš tu, u krivudavoj dolini reke Ibar, gde su ponikli stari grad Ras, zatim mnogobrojni manastiri kao što je manastir Žiča, zatim Studenica, Graadac, Sopoćani i drugi. Danas se zaista imamo čime ponositi i rado predstavljati domaćim i stranim turistima kada su dugo kulturno nasleđe i prirodne lepote Srbije u pitanju.

Dolina reke Ibar, duga 270 kilometara je pre više od 7 vekova bila prošarana jorgovanima posađenim u čast i za ljubav Jelene Anžujske, francuske princeze i srpske kraljice, kojom se oženio kralj Uroš Prvi. Kako je dolazila iz potpuno drugačijih krajolika, sve do Srbije, ovim povodom, dolina je nazvana Dolina jorgovana.

Jelena Anžujska je ovde živela i prosperirala zajedno sa svojim narodom duže od pola veka, pre svega u oblasti prosvetiteljstva i kulture. Njoj u čast i čast velikoj istoriji srednjevekovne Srbije, u čijem trenutku je Kralj Uroš proširio granice države ka Jugu, mi danas čuvamo sećanje te su obnovljene sadnice Jorgovana. Uživajte u ovom prelepom prizoru koji vredi doživeti izbliza.

Posetite najviši vodopad u Srbiji – Jelovarnik

Najviši vodopad u Srbiji visok čak 71 metar, jeste vodopad Jelovarnik koji se nalazi skriven u šumi na 1116 m nadmorske visine, u sklopu Nacionalnog parka Kopaonik.

Legenda o ovom vodopadu Jelovarnik kaže, da ukoliko devojka ovde dovede mladića, on će je oženiti.

Kako doći do Jelovarnik vodopada?

Do Jelovarnik vodopada možete doći uz pešačke ture sa ravnog Kopaonika, ali je ovo daleko zahtevnija tura od pomenute šetnjice do Markovog kamena. Zato je bolji savet, sopstvenim prevozom ili u nekoj drugoj organizaciji (recimo onoj Avanturističkog centra na Kopaoniku), otići do brzeća, a zatim na samom izlazu iz naselja Brzeće, isključiti se na makadamski put koji treba pratiti oko 4 km, sve dok ne stignete do znaka “Jelovarnik”. Zatim kraća šetnja, i prelazak preko drvenog mostića otkrivaju čudo prirode – najviši vodopad Srbije!

Uživajte u krajolicima i spokoju planine Kopaonik!

Pančićev mauzolej na istoimenom vrhu

Već smo pomenuli penjanje žičarom na čuveni Pančićev vrh, koji je svoje ime dobio po čuvenom, svetski priznatom botaničaru, koji je između ostalog, prvi uočio i upisao ovu specijalnu vrstu Omorike, koja po njemu danas nosi ime Pančićeva omorika.

Kada se već popnete, iskoristite priliku da posetite Pančićev mauzolej i odajte poštu velikom istraživaču i naučniku, koji je i sam želeo da bude sahranjen baš ovde. On danas počiva u mauzoleju, u kom je sahranjen u kovčegu od Pančićeve omorike.

Za sam kraj, moramo da pomenemo još neke prirodne lepote Kopaonika koje možete obići, kao što su Semeteško jezero i plutajuća ostrva, zatim Mijatovića jaz, potom Svetilište metode i druge.

Izbor aktivnosti je na vama, a ukoliko i niste želeli da pročitate ovoliki tekst koji sadrži sve korisne informacije o Kopaoniku, uvek se možete raspitati  na samom Kopaoniku, šta raditi, videti i koga “cimnuti” za organizaciju avanture. Na nama je da vas pozovemo da obiđete naše fenomenalne planinske centre i prirodne lepote, kao što definitivno jesu planina Zlatibor i njeni skriveni kutci, Tara, Kanjon reke Uvac i drugi.

“Dok osećam vrelinu sunca, koja nekako dopire do kože lica uprkos zimi i pahuljama koje se promaljaju, spremam se za spust. Spust niz Pančićev vrh, Duboku I i prethodno zagrevanje na Karaman Grebenu. Ja sam spreman, a vi?”.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 01.10.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.