Po čemu se planina Zlatar izdvaja u odnosu na druge srpske planine?

Na jugozapadu Srbije je smeštena planina Zlatar, jedna od najlepših prirodnih atrakcija naše države, okružena rekama Bistrica, Lim, Uvac i Mileševka. Bogatstva Zlatara se ogledaju u njenim retkim, besprekornim ekološkim svojstvima. Planinu odlikuju izuzetno blagotvoran vazduh, spoj mediteranske i planinske klime, zelena jezera okružena omorikama i brezama, organska proizvodnja heljde i maksimalan broj sunčanih dana tokom godine.

Put u šumi

Na Zlataru i u njegovoj okolini su smešteni crkve i manastiri iz srednjeg veka. Neke od njih su crkva Sv. Trojice u Bistrici i crkva u Štitkovu, a od manastira treba napomenuti Dubnicu, Mileševu i Banju.

Za razliku od većine drugih u Srbiji, planina Zlatar je potpuno nekomercijalizovana, pa je njena divlja lepota u najvećoj meri očuvana za istinske ljubitelje planinskog života i čistog vazduha. U nastavku navodimo sve ono što Zlatar izdvaja u odnosu na druge srpske planine, čineći je jednom od najlepših srpskih destinacija koja definitivno zaslužuje više pažnje domaćih i inostranih turista.

Planina Zlatar – dom najlepših jezera

Zlatar planina može da se pohvali sa tri prelepa veštačka jezera – Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko. Ona su ujedno i najveća atrakcija ove planine, jer su pogodna za kupanje, sunčanje, pecanje, izlete i druge aktivnosti u kojima turisti uživaju kada dođu u prirodu da se odmore od gradova, automobila i zagađenog vazduha.

Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji, nakon Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Jezero je plovno svojim najvećim delom, a pogodno je i za kupanje zbog čega je tokom toplih letnjih meseci naročito zanimljivo za turiste.

Vožnja čamcem po Zlatarskom jezeru je poseban doživljaj s obzirom na prelepe pejzaže koji ga okružuju, ali i na izuzetno bistru vodu. Na obali jezera se nalazi teren za odbojku i bar za osveženje, pa je ovo idealna destinacija i za one ljubitelje aktivnog odmora, ali i za one koji žele mirno uživanje u najlepšem prirodnom kutku Srbije.

Sjeničko jezero

Sjeničko jezero je nastalo presecanjem reke Uvac i izgradnjom brane kod Nove Varoši. Najposećenije je leti, od strane avanturista, ribolovaca, kupača i ljubitelja prirode, koji ovo jezero vole i zbog visokih, oštrih stena koje presecaju pejzaž dajući mu tako njegovu autentičnost. Jedna od najpoznatijih je Devojačka stena za koju se vezuju brojne legende.

Radoinjsko jezero

Za Radoinjsko jezero modro zelene boje kažu da je parče raja zapadne Srbije. Sastavni je deo Specijalnog rezervata prirode Uvac koje je od izuzetnog značaja za našu zemlju. Bogato je ribom, pre svega šaranom, mrenom, zlatovčicom i klenom. Pogodno je za miran odmor ali i aktivno provedeno vreme u prirodi, pa važi za odličnu izlet – destinaciju.

Zelena šuma na planini

Flora i fauna koje čuva Zlatar planina

Najveće šume Zlatara su lišćarsko-četinarskog i mešovito četinarskog tipa, a tu su i čisto smrčeve šume. U nižim nivoima planine su zastupljene šume hrasta, graba, breze, javora i bukve. Zlatarske šume imaju ogroman značaj za klimu, pa je planina proglašena za vazdušnu banju, zbog doprinosa povećanju sadržaja kiseonika i smanjenju prisustva štetnih čestica.

Čitava oblast je izuzetno bogata lekovitim biljem kao što su kamilica, kantarion i sporiš. Kada je u pitanju Zlatar planina fauna nije tako raznovrsna. Iako na ovoj planini živi više vrsta krupne i sitne divljači, one nisu zastupljene u velikom broju. Bez obzira na to, Zlatar je poznat po beloglavom supu – ptici grabljivici čije je prirodno stanište kanjon Uvca. Ova ptica danas predstavlja reliktnu vrstu stavljenu pod zaštitu države.

Aktivan odmor na Zlataru – kakve su mogućnosti u opticaju?

Zlatar je poslednjih godina vrlo poznato odredište za bicikliste. Naime, planina nudi veliki izazov ljubiteljima biciklizma i aktivnog odmora, pa ih u okolini same planine čeka oko 100 km biciklističkih staza. Osim što pružaju fenomenalan osećaj i adrenalin, ove staze su pogodne jer vode pored manastira Mileševa, Uvačkog jezera, etno sela Štitkova i dalje do Peštera.

U okolini jezera su smešteni i tereni za odbojku, pa je aktivan odmor na Zlataru uvek ispunjen i zabavan. Osim ovih aktivnosti, posetiocima planine se preporučuju i pešačke ture radi obilaska same planine i udisanja čistog planinskog vazduha koji je jedan od najvećih aduta Zlatara.

Beograd Zlatar udaljenost

Zlatar je od Beograda udaljen oko 280, a od Nove Varoši samo 4 kilometra. Zlatar je vrlo pristupačan, a preporučljiva ruta za dolazak na planinu je magistralnim putem Beograd-Zlatibor-Nova Varoš.
Zlatar je jedinstvena planina koja pleni prirodnom lepotom, bez suvišnih sadržaja koji bi bacili u senku njene šume, životinjske vrste, čist vazduh i prelepa jezera. Odlazak na Zlatar je uvek dobra ideja ukoliko vam je potreban odmor u pravom smislu te reči, a ukoliko poželite aktivan boravak na planini, na raspolaganju su vam biciklističke rute, sportski tereni i pešačke staze koje predstavljaju najlepši izazov planine Zlatar.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 10.06.2019. | Modifikovano: 10.06.2019.