Podzemni zabavni park u rumunskom rudniku soli će vas oduševiti!

Koliko vas je zapravo čulo za skriveni zabavni park u napuštenom rudniku soli – Salina Turda – u Rumuniji? Da, tako smo i mislili. Upravo je ovaj tajni zabavni park jedna od atrakcija Rumunije koju malo naših turista zna, a koja će vas sasvim sigurno oduševiti! Pogledajte kako izgleda Salina Turda – fantastični podzemni zabavni park u Rumuniji.

Rumunija postaje sve češća vikend destinacija među domaćim turistima. Naši putnici najčešće obilaze Temišvar i njegove atrakcije kroz vikend ture, ali ima i onih koji odlaze u Bukurešt na nekoliko dana. Ipak, pored istorijskih atrakcija i starih delova grada, malo ljudi zna da postoji magični svet skriven pod zemljom, na čak 110 m dubine.

Ljubitelje Gospodara prstenova će vožnja čamcem po površini sumornog, jedva osvetljenog, podzemnog jezera sasvim sigurno oduševiti.

Podzemni zabavni park otvoren još tokom 90-ih

Deluje kao malo verovatno da se ovakav zabavni park otvorio još 90-ih godina XX veka, znajući noviju istoriju Rumunije. Salina Turda je idealno poslužila kao mesto za nesvakidašnji / pomalo strašni zabavni park koji poseduje kuglanu, zatim sumorno ali u isto vreme prelepo podzemno jezero, kao i panoramu.

Kao da ovo već nije dovoljno zanimljivo, Salina Turda zabavni park poseduje i terene za mini golf, terene za stoni tenis

Osim zabave, ovo mesto nudi osvrt na dugu istoriju

Osim što predstavlja idealan balans prirode i čovekove umetnosti, ovo mesto ima i dugu istoriju. Salina Turda je rudnik soli poznat još od XIII veka, kada je bio kontrolisan od strane Mađarske. Potom je zbog idealnih podzemnih uslova služio za čuvanje sira, a zatim i kao sklonište od bombardovanja tokom II svetskog rata.

Danas je ovo mesto zabave, ali i zdravstveni centar u koji osobe sa plućnim problemima dolaze na lečenje.

Nedavno je britanski fotograf Ričard Simor napravio niz umetničkih fotografija ovog zabavnog parka koji iako ne može da parira velikim svetskim zabavnim parkovima, itekako poziva da ga posetite.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.