Prvo letovanje sa bebom – saveti za put i izbor destinacije

Kada beba navrši tri meseca spremna je za prvo letovanje sa roditeljima. Ukoliko planirate put, najpre bi trebalo da se sa pedijatrom posavetujete da li je za dete dobro da krenu u takvu avanturu – posebno u pogledu izabranog mesta ili zbog bebinog nekog zdravstvenog problema.

Ako je lekar rekao “da”, stavku “pitati pedijatra” precrtajte u planu za letovanje, koji morate da sastavite bar sedam dana pre puta. U protivnom bi moglo da vam se dogodi da u žurbi čarapice i majčice stavite na dno torbe a mogle bi da vam zatrebaju čim izađete iz kuće.  

Za malog putnika važno je da je sit, u čistim pelenama i na udobnom mestu gde može i da zaspi. Roditeljima ostaje da izaberu destinaciju, obezbede prevoz do željenog cilja, a po prtljagu će “primetiti” da do banje, planine ili mora, putuje još jedan član porodice. 

Nastojaćemo da vam korisnim savetima pomognemo da plan lako sprovedete u delo, da biste se dobro proveli i zadovoljni vratili kući. Sa puno lepih snimaka za bake, deke, ujne i strine.

beba pored prozora automobila

Deca do pet godina moraju da budu u autosedištu

Dakle, mama i tata su se dogovorili gde će letovati. Ako je verovati statistici, porodice s decom biraju poslednjih godina banje i planine za odmor, do kojih uglavnom stižu sopstvenim automobilom. 

Zašto se mnogi opredeljuju za svoj auto? Zato što tako mogu da pođu tako da najmanje poremete san bebe, odmaraju se svaka dva-tri sata ili kada dođe vreme za hranjenje. Najmlađi član ekipe biće bezbedan u svom autosedištu, kako nalažu propisi o bezbednosti u saobraćaju za mališane do pet godina. 

Autosedišta za bebe možete poručiti ovde: https://kido.rs/prodavnica/auto-sedista-za-bebe-i-decu/, preko Interneta i  bez šetanja i gubljenja vremena po prodavnicama. I obavezno pred put proverite da li je dobro fiksirano.

Kad već pominjemo prevoz, avionski je idealan za roditelje koji odaberu neko inostrano letovalište. Putovanje autobusom podrazumeva pauze na mestima gde možda nije zgodno presvući bebu, dok je u vozu najbolje rezervisati takozvana spavaća kola da bi se obezbedio kakav-takav komfor. 

beba spava u autosedistu

Smeštaj prilagođen i roditeljima i bebi

Plan ste dakle napravili sedam dana pre puta, kupili ste sve što vam je neophodno, uključujući i pelene. Iako je za neke nošenje pelena čisto gubljenje prostora u prtljažniku (“bar toga ima svuda”, reći će), računajte da ćete na njihovo mesto ubaciti nešto što ste usput kupili. 

Spakovaćete sve neophodno, od kolica i suncobrana do male putne apoteke. Spakujte u kola dovoljno vode, pre svega, ali i baterijsku lampu, napunite telefon, punjač spakujte.

Za to iskoritite dan pred put, vodeći računa gde su vam stvarčice za presvlačenje bebe tokom putovanja, recimo. Sve ostalo, benkice, štramplice, džemperiće, pakujte u skladu sa klimatskim i vremenskim uslovima, pomnoženo brojem dana na odmoru, i mogućnošću da ih perete. 

Kolica su vam neophodna, što za šetnju, što za spavanje, mada mnogi vlasnici apartmana u opisivanju pogodnosti koje nude gostima obavezno pomenu i krevetac za bebe, čak i kadicu, koju naravno nije zgodno poneti.  

Mame koje doje dete ne brinu o njegovog ishrani

Za sigurnu vožnju je najbolje da se dobro naspavate i vi i dete pa onda krenete na put. Ili da pođete tako da tokom puta mala spavalica posle dojenja ili flašiče mleka utone u san u svom uobičajenom terminu. 

Jasno je da mame koje doje dete nemaju mnogo problema sa njegovom ishranom, ostale će morati da ponesu i prilagođeno “mleko u prahu”, toplu vodu u termosu, čiste flašice i cucle, portiklu, ali to je već rutina savladana kod kuće. Samo bi je sada trebalo primeniti “u pokretu” i putnim uslovima. Uz dezinfekciju i pranje ruku.

I ne zaboravite vlažne maramice, koje su nezamenljive prilikom presvlačenja pelena, ali i za svaku situaciju kada valja brisati ruke ili “bljucku” na majci 

Za bebe starije od šest meseci dobro je poneti kašice od voća za užinu koju je lako dati maloj gladnici tokom šetnje. Onu od povrća, ipak, morate zagrejati u apartmanu, u kuhinji.

Na moru beba veći deo dana provedi u hladovini

Nema sumnje da sa bebom odmor nije ni nalik onome kada su mama i tata putovali sami. Ukoliko je izbor more, zbog visokih temperatura i trebalo bi birati jun ili septembar, gde će veći deo dana tromesečna beba provoditi u debeloj hladovini, na terasi hotela ili kafića, u svojoj ležaljci ili kolicima. Na sunce može do deset sati pre podne i posle 17 časova, uz prethodno mazanje zaštitnom kremom. 

Šeširić bi trebalo da je na maloj glavi tokom dana. 

Ukoliko je mališa ili mališanka stariji, ima četiri, pet meseci i može da sedi, onda mu (joj) svakako valja priuštiti bazenčić napunjen morskom vodom sa igračkicama. U more beba može da bude unošena samo u naručju mame ili tate i posle “kupanja” obavezno je kratko tuširanje slatkom vodom. I novo mazanje zaštitnom kremom. 

I šetnje po banji ili planini, za turističku privredu važnim destinacijama, imaju dosta pristalica. Gostima visoke nadmorske visine prijaju, ali zahtevaju “mazancije” sa visokim faktorom zaštite i za one najmlađe, ali i starije.

Na letovanju sa putnom apotekom i – toplomerom

Pripremili ste pelene, kolica, igračke, suncobran uz garderobu naravno, i na kraju pomenimo putnu apoteku. Pedijatar će vas posavetovati o antibiotskom sirupu a farmaceut će vam pomoći da izaberete i nabavite: sirup za sniženje temperature, fiziološki rastvor i pumpicu za nosić, rastvor za oralnu rehidrataciju posle evenutalnog povraćanja. 

Ne zaboravite ni krem protiv alergije, preparat za zaštitu od ujeda insekata, “jekoderm” mast, vlažne maramice, preparat na bazi probiotika za bebe. I ne zaboravite da u torbicu stavite i toplomer. 

Ukoliko uplatite putno osiguranje, bude li neophodna pomoć lekara, imaćete u letovalištu pokriven pregled i osnovne analize za dete. 

Pogledajte u podsetnik, koji vam je, nadamo se bio koristan. Da li ste precrtali sve stavke? Ako jeste pođite na spavanje, pa na put. Spakujte nerve “u frižider”, možda i u onaj ručni u kome ćete nositi svoj ručak – i zaboravite na brige. Prepustite se utiscima o kojima ćete dugo pričati, kojih će biti, želimo vam, na pretek.

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 25.02.2022. | Modifikovano: 25.02.2022.